Pārtika eļļa ir viens no produktiem, ko ir salīdzinoši viegli uzglabāt – tā tiek pārdota piemērotā iepakojumā un šķietami neprasa īpašus uzglabāšanas apstākļus. Tomēr ir paradumi, kas pareizai eļļas uzglabāšanai nāk par sliktu. Piemēram, šobrīd sociālo mediju satura veidotājiem ir populāra tendence rādīt, kā eļļas pārliet skaistos traukos, tostarp caurspīdīgās karafēs. Šajā gadījumā skaistuma apsvērumi neatsver eļļas kvalitātes pasliktināšanās riskus un derīguma termiņa samazināšanos, uzsver "BIOR" Ķīmijas laboratorijas pētnieks Ingus Pērkons.
"Cilvēki pēc eļļas iegādāšanās tās oriģinālo iepakojumu mēdz nomainīt pret kaut ko daudz skaistāku, piemēram, karafi, kas labāk iederētos virtuves dizainā. Patiesībā tā nevajadzētu darīt, jo eļļām, it īpaši nerafinētām, ir trīs vājie punkti: siltums, gaisma un gaiss. Tāpēc parasti dažādu nerafinētu eļļu iepakojumi ir vai nu no metāla, vai arī no tumšā stikla. Mājās eļļu pārliet kādā caurspīdīgā, daļēji atvērtā traukā, piemēram, karafē, nevajadzētu, jo eļļas derīguma termiņš strauji samazinās. Eļļa nonāk gaisa un saules staru ietekmē, uz to vieglāk iedarbojas siltums. Tāpēc vislabāk eļļu ir turēt oriģināliepakojumā un virtuves skapītī, kur tā ir paslēpta no saules stariem un siltuma," stāsta Pērkons.
Eļļu nav ieteicams uzglabāt virs plīts vai citiem karstuma avotiem, kas veicina tās oksidēšanos. "Nepareizi glabātas eļļas kvalitātes pasliktināšanos var noteikt pēc salīdzinoši tumšākas krāsas – jo eļļā ir norisinājies oksidēšanās process un tās kvalitāte ir zudusi," uzsver Pērkons. Oksidēšanās procesa rezultātā eļļā rodas brīvie radikāļi, kas ilgtermiņā var veicināt veselības problēmas, piemēram, sirds un asinsvadu, vēža un neirodeģeneratīvo slimību attīstību.
Eļļas uzglabāšanas ieteikumi ir līdzīgi visām pārtikā izmantojamajām eļļām. Lai gan rafinētās eļļas mēdz pārdot arī caurspīdīgos plastmasas iepakojumos, jo tās ir mazāk jutīgas pret gaismas ietekmi, tomēr trīs vājie punkti attiecas arī uz tām, tāpēc eļļas arvien ir jāsargā no pārliekas siltuma, gaismas un gaisa ietekmes.