kukurūzas vālītes, kukurūza
Foto: Shutterstock
Aizvien vairāk pār Latvijas laukiem slejas zaļā kukurūza. Pie mums gan graudaugu vairāk izmanto lopbarībai, jo kukurūzas novākšana notiek vien vasaras beigās un rudens sākumā. Tomēr dzeltenais sezonas produkts tirgos un veikala plauktos "izaug" jau jūnija otrajā pusē un jūlijā. Šķiet, ierastāka ir konservētā saldā kukurūza, bez kuras nebūtu iedomājami krabju salāti. Vai kukurūzas graudiņi, kura popkornu baudām kinoteātros. Neskatoties uz to, ir laiks atklāt jaunus apvāršņus un izmēģināt, kā tas ir – pagatavot veselu vālīti, kuru vēl apskauj zaļās lapas.

Vispirms jau noteikti jāizskaidro, ka lopbarībai audzētā lauka kukurūza nav gluži tā pati, kuru ēdam. Ēšanai tiek audzēta saldā kukurūza, kuras vālītes tiek novāktas, kad kukurūzas graudi ir sulīgi un saldi. Lauka kukurūzas pielietojums – cieto kukurūzas graudu novākšana, kurus pēc tam izmanto popkorna gatavošanai.

Ir vairāki desmiti dažādu kukurūzas šķirņu – dažas ir ne tikai dzeltenas, bet baltas un pat zilas. Kukurūza, tāpat kā kartupeļi, pie mums ir atceļojuši no Ziemeļamerikas vidienes un Dienvidamerikas. Pašlaik starp lielākajiem eksportētājiem ir ASV, Ķīna, Brazīlija, kā arī mums tuvākā Ukraina.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!