tomāti, baziliks, balzamiko etiķis
Foto: Shutterstock

Balzamiko etiķis salātu ēdāju sirdis ir iekarojis kā fantastiska mērce, bet gaļas cepēji to izmanto kā sastāvdaļu interesantām marinādēm. Viens no šī etiķa produktiem, kuru gatavā veidā ir iespējams nopirkt arī veikalu plauktos, ir balzamiko mērce. Tā ir bieza, krēmīga un saldeni skābena – fantastiska piedeva brokastīs pie sagrieztām tomātu un mozzarella siera šķēlītēm, kurām pievienotas svaigas bazilika lapiņas. Balzamiko mērce ir arī fantastiska piedeva biezzupām – ķirbju, spinātu un citām. Bet kā šo necilo gardumu pagatavot pašam?

Balzamiko etiķa mērces pagatavošanai, kā izrādās, ir nepieciešamas vien divas sastāvdaļas. Tas ir balzamiko etiķis un brūnais cukurs. Pie reizes, pagatavojot šo mērci mājās pats, zināsi, ka tai nav nekādas liekas pievienotās vērtības. Kā to pagatavot?

Ņem vienu tasi balzamiko etiķa un vienu lielu ēdamkaroti brūnā cukura. Abas sastāvdaļas liedz dziļā pannā un karsē uz mērenas uguns, regulāri apmaisot. Kad etiķis sācis nedaudz burbuļot, plīts karstumu pagriez no vidējas uz zemu. Mērcei ļauj vārīties 15 minūtes, turpinot to regulāri apmaisīt. Mērce gatava, kad tās šķidruma apjoms samazinājies par vienu trešdaļu. Lej pagatavoto balzamiko mērci traukā vai pudelītē un ļauj tai atdzist – tad tā skaisti sabiezēs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!