Balzamiko etiķis salātu ēdāju sirdis ir iekarojis kā fantastiska mērce, bet gaļas cepēji to izmanto kā sastāvdaļu interesantām marinādēm. Viens no šī etiķa produktiem, kuru gatavā veidā ir iespējams nopirkt arī veikalu plauktos, ir balzamiko mērce. Tā ir bieza, krēmīga un saldeni skābena – fantastiska piedeva brokastīs pie sagrieztām tomātu un mozzarella siera šķēlītēm, kurām pievienotas svaigas bazilika lapiņas. Balzamiko mērce ir arī fantastiska piedeva biezzupām – ķirbju, spinātu un citām. Bet kā šo necilo gardumu pagatavot pašam?
Balzamiko etiķa mērces pagatavošanai, kā izrādās, ir nepieciešamas vien divas sastāvdaļas. Tas ir balzamiko etiķis un brūnais cukurs. Pie reizes, pagatavojot šo mērci mājās pats, zināsi, ka tai nav nekādas liekas pievienotās vērtības. Kā to pagatavot?
Ņem vienu tasi balzamiko etiķa un vienu lielu ēdamkaroti brūnā cukura. Abas sastāvdaļas liedz dziļā pannā un karsē uz mērenas uguns, regulāri apmaisot. Kad etiķis sācis nedaudz burbuļot, plīts karstumu pagriez no vidējas uz zemu. Mērcei ļauj vārīties 15 minūtes, turpinot to regulāri apmaisīt. Mērce gatava, kad tās šķidruma apjoms samazinājies par vienu trešdaļu. Lej pagatavoto balzamiko mērci traukā vai pudelītē un ļauj tai atdzist – tad tā skaisti sabiezēs.
Ļaujies kārdinājumam un nobaudi kādu no receptēm, kuras sastāvā ir balzamiko etiķis vai mērce, kuru atradīsi ''Tasty'' kolekcijā!
Balzamiko un bārbekjū mērcē marinēta vistas fileja
Šī vienkāršā un supergardā ēdiena izcelsme ir Āfrika, kur tas tiek cepts uz oglēm. Protams, uz grila cepta, šī vistas fileja garšo izcili, bet tikpat nevainojama tā ir, arī cepta cepeškrāsnī - grila režīmā vai uz istabas grila.
Pavasara salāti ar papriku un zaļo pākšu pupiņām
Ja arī tavs vēders ir izsalcis pēc svaigas un pavasarīgas maltītes, tad šie salāti būs kā radīti šī kārdinājuma remdināšanai. Viegli, veselīgi un pats galvenais – traki gardi!
Elegantā uzkoda ar pesto, tomātiem un mocarellu
Vasaras garša nav iedomājama bez sulīgajiem tomātiem un bazilika, turklāt šo kombināciju ļoti veiksmīgi papildina mocarellas siera klātbūtne, tāpēc bez ierastā pasniegšanas veida ar salātiem, šī intepretācija uz rudzu maizcepuma ir kā radīta spēcinošām brokastīm, elegantām uzkodām svētkos vai vienkārši ātrai apetītes remdināšanai. Tikpat labi un citiem varbūt pat vēl labāk šī recepte labpatiks ar maizcepumiem, kas garnēti ar jūras sāli un sēklām.
Liellopa vaigi ar šampinjoniem
Ļoti gardie sutinātie liellopa vaigi ar piesātinātu un bagātu garšu. Patiess baudījums gardēžiem. Piemērots sātīgām pusdienām vai vakariņām. Gaļu ieteicams marinēt visu nakti, tad tā būs īpaši mīksta un aromātiska, bet tā var atrasties marinādē arī divas dienas. Šādi sagatavotus vaigus var izmantot arī kā uzkodu, tad sanāks četriem ēdājiem.
Cepts lasis ar balzamiko etiķa mērci
Viegli apcepti laša filejas gabaliņi ar saldskābu balzamiko etiķa mērci. Vienkārša, veselīga un ātri pagatavojama recepte pusdienām vai vakariņām.
Grilētas vistas krūtiņas ar ceptiem kartupeļiem
Viegli pagatavojamas un ļoti gardas vistas krūtiņas, kuras cept ne tikai cepeškrāsnī, bet arī uz grila.
Ceptas jūras ķemmītes ar zaļo zirnīšu biezeni
Dažkārt arī restorāna cienīgu ēdienu var pagatavot mājās, turklāt, tas neprasa nedz profesionālas iemaņas, nedz lielu pieredzi. Ja esi jūras velšu cienītājs, palutini savu un citu ēdāju vēderus ar izsmalcinātu un pavasarim pieskaņotu maltīti.
'Panzanella' jeb svaigie maizes salāti ar tomātiem
Itāliešu iecienītie "panzanella" salāti būs lieliska piedeva pie grilētas gaļas vai jūras produktiem, bet tiem, kam pavasarī kārojas ko vieglāku, šie salāti kalpos kā sātīgs, bet atsvaidzinošs pamatēdiens.
Pavasara svaigums ar mocarellu
Mocarellas salāti ar fenheli
Garda zemeņu sezonas recepte no Dansukker Zemeņu ēdienu meistarklases kopā ar Lauri Aleksejevu (restorāns "36.līnija").
Vieglie un veselīgie pavasara salāti ar kazas sieru
Tuvojoties gada siltajai sezonai, aktuāla kļūst fiziskās formas uzlabošana, kā arī organisma attīrīšana. Viens no efektīvākajiem veidiem, kā to paveikt, ir, pielāgojot ēdienkarti un ietverot tajā vairāk zaļumu un olbaltumvielu. Šai sakarā lieti noderēs veselīgu un pavasarīgu salātu recepte, kas ir piemērota gan vieglām pusdienām, gan sātīgām brokastīm.
Liellopa fileja ar šokolādes mērci
Gards un izcils ēdiens īpašiem gadījumiem, turklāt tik viegli un ātri pagatavojams. Gatavojot liellopa fileju, pirms to liec uz pannas, sasildi gaļu istabas temperatūrā vismaz 15-30 minūtes un sakarsē cepeškrāsni līdz 180°C.
Rozmarīnā un balzamiko etiķī marinētas cūkas filejas cepetis
Pikants un aromātisks cūkgaļas filejas cepetis. Gaļa izcepsies salīdzinoši ļoti ātri, bet marinēšanai būtu nepieciešamas vismaz divas stundas.
Biešu salāti ar pētersīļiem un valriekstiem
Vitamīnu deva aukstajai sezonai – biešu salāti ar smaržīgiem pētersīļiem un kraukšķīgiem valriekstiem.