Vasara pavisam noteikti ir smūtiju laiks, jo plaši pieejamas ir ne tikai ogas – zemenes, mellenes, avenes, bet arī pa kādam veselīgākam auglim. Kā atklāj "Ideju mājas" uztura speciāliste Agnija Irkle, atkarībā no smūtija sastāvdaļām, tas var kalpot gan kā viegla uzkoda, gan bagātīga maltīte, kā arī būt lielisks palīglīdzeklis cīņā pret saslimšanām.
Atšķirībā no ierastajām smūtiju sastāvdaļām – banāniem, spinātiem, mandeļu piena, bezpiedevu jogurta un citām, uztura speciāliste iesaka veselīgajos kokteiļos likt arī Latvijas pļavās augošās ārstnieciskās zālītes un augus. Kopā ar augļiem un ogām, lai iemānītu īsteni veselīgas sastāvdaļas, sablendē arī liepziedus, nātres, pelašķus un citas vērtīgas zālītes, iegūstot vēl vairāk labuma. Tāpat, tuvojoties upeņu un jāņogu sezonai, kokteiļos noteikti izmanto arī tās – jo latviskākas sastāvdaļas, jo labāk organismam.
Agnija Irkle iesaka "būvēt" smūtiju pēc trīs pamata līmeņiem. Vispirms smūtijam izvēlas šķidrās sastāvdaļas – ūdeni, pienu, sulu, tēju, mandeļu vai kokosriekstu pienu. Pēc tam pievieno augļus vai ogas, gan saldētas, gan svaigas. Biezumam var pievienot arī ledu, bezpiedevu jogurtu. Bet kā beidzamos pievieno zaļumus – spinātus, salātus, mangolda lapas, un citas ēdamās augu lapas.