1.Vienmēr izlasi recepti kārtīgi – pirms ķeries pie lietas, izlasi visu recepti, nevis tikai sastāvdaļu sarakstu. Tas pasargās no nepatīkamiem pārsteigumiem, kad gatavošanas procesa laikā atskārtīsi, ka nav vajadzīgā piederuma vai, piemēram, cepamā papīra.
2. Izmanto tikai labākās kvalitātes produktus – pat ja miltu izstrādājumus gatavo regulāri, pārbaudi, vai kādai no nepieciešamajām sastāvdaļām, miltiem, cepamajam pulverim, pūdercukuram vai vaniļas ekstraktam nav beidzies derīguma termiņš.
3. Noturi produktus istabas temperatūrā – pienu, sviestu, olas un citas sastāvdaļas, kuras pirms izmantošanas glabā ledusskapī, pirms iejaukšanas mīklā noturi istabas temperatūrā. Tas palīdzēs mīklu ne tikai labāk sajaukt, bet tā arī būs vienmērīgāka.
4. Izmanto precīzi norādītos sastāvdaļu daudzumus – ja receptē teikts, ka nepieciešama viena tējkarote vaniļas ekstrakta, tad paļaujies u to un dari tā. Tas pats attiecas uz cepamo pulveri, miltiem un visu citu, kas tiek pievienots mīklai – tu taču nevēlies, lai kēksiņi būtu pārāk cieti, izlēktu laukā no formas vai lai tiem būtu pārāk spēcīga vaniļas garša.
5. Uzsildi cepeškrāsni laikus – pirms jauc kopā mīklu, ieslēdz cepeškrāsni un ļauj tai kārtīgi uzkarst. Brīdī, kad mafini būs jāliek cepeškrāsnī, tā būs ideāli uzkarsusi un cepšanas laiks nebūs jāpagarina.
6. Nepārmaisi mīklu – mīklu maisi tikai tik ilgi, līdz tā iegūst vienmērīgu konsistenci. Ja to pārmaisīsi, mīkla pazaudēs gaisa burbulīšus un mafini vai kapkeiki vairs nebūs tik gaisīgi, cik vajadzīgs.
7. Mīklu sāc un pabeidz jaukt ar sausajām sastāvdaļām. Piemēram, sajaucot sausās un mitrās sastāvdaļas divās atsevišķās bļodās, bet pēc tam, visu liekot vienā lielajā, nemaisi uzreiz visu kopā. Pakāpeniska mitro un sauso sastāvdaļu sajaukšana palīdzēs izvairīties no miltu kunkuļiem.
8. Mafinu formiņas aizpildi pareizi – lai izvairītos no pārāk zemiem vai pārāk augstiem kēksiņiem, mafinu formiņas ar mīklu aizpildi vien līdz pusei vai divām trešdaļām.
9. Kūciņas cep uz cepeškrāsns vidējām restītēm. Tas ļaus tām izcepties pavisam vienmērīgi. Ja cep reizē divās mafinu pannās, tad cepšanas laika pusē apmaini tās vietām.
10. Gatavās kūciņas dažas minūtes atdzesē mafinu pannā, bet pēc tam uzreiz ņem laukā. Tas pasargās kūciņas no pārcepšanās, jo karstā panna vēl izdala siltumu.
11. Pirms zied virsū glazūru – pagaršo to. Pārliecinies, lai tā nebūtu pietiekami salda, šķidra vai graudaina.
12. Glazē tikai pilnībā atdzesētas kūciņas. Tas vajadzīgs, lai sviesta, svaigā siera, pūdercukura vai jebkura cita glazūra netecētu nost no kapkeikiem.
Tagad, kad pamata lietas ir zināmas, varbūt ir vērts uzvilkt priekšautu un ķerties pie lietas? Meklē sev tīkamākās garšu kombinācijas Tasty.lv receptēs!
Šokolādes mafini ar aromātisku sviesta glazūru
Neticami gardas kūciņas, kuras paspilgtina burvīga sviesta glazūra, kurai pievienota slepena sastāvdaļa smaržai – kanēlis. Perfekti lietainās dienās pie tējas, vai saulainās ārpus mājas – pavadot laiku kādā parkā vai citur pie dabas.
Spirdzīgie citronu un greipfrūta mafini ar magoņu sēkliņām un pūdercukura glazūru
Saulainais laiks tā vien sauc pēc kā garšīga, vislabāk jau tāda, ko var paņemt līdzi. Tāpēc ir vērts pagatavot gaisīgus citrusaugļu mafinus, kuru kraukšķīgumā paspilgtinās magoņu sēkliņas. Citronu skābumiņš kēksiņu mīklā kontrastēs ar saldo pūdercukura glazūru.
Šokolādes un aveņu glazūrkūciņas
Ja prāts nesas uz nelielu pagrēkošanu, tad šīs gardās šokolādes un aveņu glazūrkūciņas būs tieši laikā. Saldo šokolādes garšu patīkami atsvaidzinās gardais pārsteigums kūciņas vidū – aveņu ievārījums.
Pistāciju glazūrkūciņas ar pūdercukura garnējumu
Šī pistāciju glazūrkūciņu recepte būs lieliska kompanjone vakariem, kad vēlies pagatavot ko saldu, samērā vieglu un neikdienišķu. Pistāciju kūciņas lieliski garšos kopā ar tēju vai citiem siltajiem dzērieniem vēsajos ziemas vakaros.
Citronu kapkeiki ar baltās šokolādes un svaigā siera glazūru
Citronu kapkeiki ir ideālā saldā uzkoda mājas ballītēm – tie būs lieliski ne tikai dzimšanas dienas svinībās, bet arī reizēs, kad jādodas ciemos, bet groziņā līdzi gribās paņemt ko vairāk, kā tikai čipšus un cepumus. Garantēju – no galda tie pazudīs pavisam ātri un ēdāji prasīs vēl!
Uzmundrinošie kafijas kēksiņi ar avokado krēma glazūru
Neticami svaigs un atspirdzinošs avokado krēms, klāts pa virsu enerģiju raisošām kafijas kūciņām, būs tieši laikā, lai baudītu siltu svētdienu zem ziedošajiem ābeļu zariem. Un nevajag baidīties no tā, ka krēms gatavots no avokado – citronu sula tam piešķir brīnumainu garšu. Divi spēcīgie garšas komponenti apvienojas lieliskā tandēmā.
Kefīra kēksiņi ar mellenēm
Vienkārši pagatavojami, mīksti kēksiņi ar gardām mellenēm. Lai mellenes cepoties neizjuktu, tās pirms iejaukšanas mīklā sasaldē. Pat, ja ogas pirktas neilgi pirms kēksiņu cepšanas, kamēr gatavo mīklu, tās ieliek saldētavā.
Vaniļas glazūrkēksiņi ar aveņu krēmsieru
Gardi kēksiņi ar aveņu krēmsiera "cepuri" - bērnu ballītei vai pēcpusdienas kafijas pauzei kopā ar draudzenēm. Recepti piedāvā Signe Meirāne ("Četras Sezonas").
Aveņu kēksiņi
No iebiezinātā piena var izcept gardos aveņu kēksiņus. Var izmantot gan svaigas avenes, gan saldētas. Ja lieto svaigās avenes, tad dažas noglabā kēksiņu rotāšanai. Kēksiņus var arī izrotāt, pirms pasniegšanas viegli pārkaisot ar pūdercukuru. No dotā produktu daudzuma iznāks 12 kēksiņi.
Medus kapkeiki ar košu glazūru
Maijs, šķiet, ir laiks, kad svētki ir ik uz soļa, tāpēc šī glazūrkūciņu recepte būs piemērota reizēm, kad ir vēlēšanās iepriecināt ne tikai sevi, bet arī citus. Kapkeiki sanāks neticami gardi, tāpēc uzmanies - būs grūti atteikties no papildporcijas!