zemesriekstu sviests, sviestmaize, ievārījums, uzkoda
Foto: Shutterstock

Šī ir tā reize, kad slinkumu mest pie malas un pagatavot kādu no iecienītākajām mērcēm, "smēriņiem", garšvielu maisījumiem un pat sausajām brokastīm pašam. Piemeklējot vajadzīgās sastāvdaļas, mājās var pagatavot mušļa, majonēzes, zemesriekstu sviesta un pat "Nutella" šokolādes krēma veselīgās versijas. Pats labākais – visas sastāvdaļas būs zināmas, un nebūs jāuztraucas par neveselīgo E vielu klātbūtni. Un pie viena, mājās gatavota majonēze vai zemesriekstu sviests garšos krietni vien labāk, kā veikalā pirktais.

Zemesriekstu sviests

Foto: Shutterstock


Lai pagatavotu garšīgu un ne sliktāku zemesriekstu sviestu kā tie, kas nopērkami veikalos, būs nepieciešami aptuveni 250 grami zemesriekstu, puse tējkarotes sāls, mazliet eļļas un medus, ja zemesriekstu sviestu gribas saldāku. Pirms gatavo pašu "smēriņu", zemesriekstus var apgrauzdēt cepeškrāsnī – tad sviesta garša būs izteiktāka, un rieksti kraukšķīgāki.

Apgrauzdētos zemesriekstus liek virtuves blenderī un smalcina, līdz tie saberzti smalki un veidojas bieza masa. Ik pa laikam smalcinātāju apstādina, lai noskrāpētu gar trauka sieniņām pielipušos riekstu gabaliņus. Pēc tam, kad rieksti ir sasmalcināti, pievieno tiem nedaudz sāls, kādu ēdamkaroti medus, ēdamkaroti eļļas un aptuveni vēl divas minūtes smalcina. Gatavo zemesriekstu sviestu liek burciņā, stingri noslēdz un glabā tumšā, vēsā vietā. Izcili tas garšos sviestmaizēs kopā ar ievārījumu vai uzziests uz ābola daiviņām.

Majonēze

Foto: Shutterstock


Arī tik ierasto makaronu vai salātu piedevu majonēzi var itin viegli pagatavot mājās, un tā būs daudz labāka, kā veikalā nopērkamā. Vajadzīgas vien majonēzes sastāvdaļas un rokas blenderis. Visa majonēzes pagatavošanas maģija slēpjas pakāpeniskā eļļas pievienošanā, kamēr tiek kulti olu dzeltenumi.

Majonēzei vajadzīgi divi olu dzeltenumi, tējkarote citronu sulas, pustējkarote sāls, pustējkarote sinepju pulvera un tase olīveļļas. Burciņā vai blendera traukā liek olu dzeltenumus, citronu sulu, sāli un sinepju pulveri un ar rokas blenderi sastāvdaļas kuļ. Kamēr olu dzeltenumi tiek kulti, pa nelielām porcijām vien pievieno olīveļļu, nepārstājot blendēt.

Kad pievienota puse no visas olīveļļas, majonēzi pakuļ vēl kādu brīdi, bet pēc tam atlikušo eļļu pievieno "vienā rāvienā". Jo vairāk eļļas pievieno, jo biezāka kļūst majonēze. Gatavo majonēzi liek noslēgtā traukā un glabā ledusskapī aptuveni nedēļu. Majonēzei noteikti izvēlies ļoti svaigu olu dzeltenumus.

Barbekjū mērce

Foto: Shutterstock


Nedaudz sarežģītāka ir barbekjū mērces pagatavošana, taču rezultāts ir katras iztērētās gatavošanas minūtes vērts. Mērcei būs nepieciešama puse ēdamkarotes olīveļļa, ceturtā daļa no sarkanā sīpola, ķiploka daiviņa, ēdamkarote tomātu pasta, pustējkarote kumins, 50 grami tomātu mērces, divas ēdamkarotes brūnā cukura, ēdamkarote etiķa, tējkarote Dižonas sinepes, tējkarote sāls, svaigi malti pipari un druska Vusteras mērces.

Uz pannas uzkarsē olīveļļu un apcep tajā sasmalcinātus sīpolus, līdz tie ir mīksti. Pēc tam pievieno saspiestu ķiploku un kādu brīdi cep. Pannas karstumu nogriež uz zemu un pievieno tomātu pastu un kuminu, tomātu mērci un visas atlikušās sastāvdaļas. Mērci sutina piecas līdz desmit minūtes, līdz tā sabiezē. Pēc garšas pievieno sāli un piparus.

Kad mērce gatava, to pārlej dziļākā traukā un ar rokas blenderi sablendē, lai sasmalcinātu sīpolus. Gatavo mērci izmanto gaļas ēdienos, pasniedzot kā piedevu steikam vai iemarinējot mērcē, piemēram, vistas gabaliņus.

Kečups

Foto: Shutterstock


Mājās gatavots kečups, kas, šķiet, ir katra bērna mīļākā piedeva makaroniem, ir viens no veidiem, kā pasargāt mazos ēdājus no nevēlamām pievienotajām E vielām. Lai pagatavotu gardo mērci pats, vajadzīgi četri milzīgi, gaļīgi tomāti, ēdamkarote olīveļļas, trīs ķiploku daiviņas, puse dzeltenā sīpola, puse tases baltvīna etiķis, šķipsna sāls, mazliet melno piparu un aptuveni 60 grami brūnā cukura. Garšas dažādībai var pievienot arī drusku sojas mērces.

Katliņā vai dziļā pannā uzkarsē eļļu, ber tajā sakapātu sīpolu un dažas minūtes apcep. Pēc tam pievieno ķiploku, neilgu brīdi to apcep, un pievieno svarīgākās sastāvdaļas – gabaliņos sagrieztus tomātus, etiķi, sāli, piparus. Visu sautē aptuveni 20 minūtes, līdz tomāti sāk izšķīst. Kad tas izdarīts, tomātu masu sablendē blenderī nelielās porcijās, iemaisa tajā brūno cukuru un sojas mērci, un liek atpakaļ katliņā karsēties vēl 15-30 minūtes, lai kečups sabiezētu. Gatavo kečupu liek burciņā un glabā ledusskapī.

Brokastu muslis

Foto: Shutterstock


Arī dienas svarīgākas maltītes – brokastu – musli var itin viegli pagatavot mājās pats, maisījumā liekot tās sastāvdaļas, kas vislabāk garšo. Muslim būs vajadzīgas auzu pārslas, rieksti un sēkliņas pēc vēlēšanās, nedaudz jūras sāls, šķipsna kanēļa, mazliet olīveļļas, žāvēti augļi un medus vai agaves sīrups saldumam. Cepeškrāsni pirms mušļa gatavošanas uzkarsē līdz 180oC.

Lielā bļodā sajauc auzu pārslas ar riekstiem un sēkliņām, visu kārtīgi samaisot. Pēc tam pievieno garšvielas, bet beigās pievieno aptuveni pusi tases eļļas, kādu ēdamkaroti medus un vaniļu aromātam. Sastāvdaļas kārtīgi apmaisa, izklāj uz cepamā papīra, liek uz cepamās pannas un cepeškrāsnī iekšā. Apcep aptuveni 40 minūtes, līdz auzu pārslas apbrūnējušas.

Kad auzu pārslu muslis apcepts, tam pievieno sasmalcinātus žāvētos augļus un riekstus, kas iepriekš jau apgrauzdēti. Visu kārtīgi samaisa un atdzesē pirms ēšanas. Musli glabā noslēgtā traukā.

Ķīniešu garšvielu maisījums

Foto: Shutterstock


Nereti, gatavojot Āzijas virtuves maltītes, recepte pieprasa īpašo ķīniešu piecu garšvielu maisījumu. Tā kā ne visos veikalos tas ir pieejams, atrodot atsevišķas garšvielas to var pagatavot mājās. Garšvielu maisījumam vajadzīgas divas anīsa zvaigznītes, divas tējkarotes piparu graudiņi, salauzta kanēļa standziņas, tējkarote krustnagliņas un tējkarote sausais fenhelis.

Uz pannas ber visas garšvielas un kādu brīdi apgrauzdē, līdz no tām ceļas smarža. Garšvielas pannā apmaisa, lai tās nepiedegtu. Pēc tam tās atdzesē un ber piestā vai virtuves smalcinātājā, pievienojot salauztu kanēļa standziņu. Garšvielas rūpīgi saberž pulverī – ar piestu tas prasīs ilgāku laiku. Gatavo garšvielu pulverīti glabā noslēgtā iepakojumā tumšā, sausā vietā.

Paša gatavota 'Nutella'

Foto: Shutterstock


Mājās gatavots riekstu šokolādes krēms būs gards, uz maizītes smērējams našķis. Tas gan neizskatīsies gluži tā, kā veikalā pirktais, bet vismaz visas sastāvdaļas būs zināmas. Nutellai vajadzēs tasi apgrauzdētu lazdu riekstu (bez miziņām), 20 gramus kakao pulvera, 45 gramus pūdercukura, dažus pilienus vaniļas ekstrakta, šķipsnu sāls un dažas ēdamkarotes augu eļļas.

Lazdu riekstus liek virtuves smalcinātājā un blendē, līdz iegūta riekstu sviestam līdzīga masa. Pēc tam pievieno kakao, cukuru, eļļu un vaniļas ekstraktu un turpina blendēt, līdz sanāk krēmīga konsistence. Gatavo šokolādes riekstu krēmu liek burciņā un glabā ledusskapī pat vairāk nekā nedēļu.

Čili pulveris

Foto: Shutterstock


Izrādās, ka čili pulvera garšviela ir maisījums, kura sastāvā nav vienas vienīgas sastāvdaļas, kā varētu likties pēc nosaukuma. Tā pagatavošanai vajadzēs divas ēdamkarotes malta sausā čili pipara, piemēram, ancho, ēdamkaroti kumina, ēdamkaroti oregano, kā arī šķipsnu sausā kajēnas pipara garšvielas.

Visas garšvielas ber burciņā, uzliek vāciņu un kārtīgi sakrata, lai sastāvdaļas samaisītos. Gatavo čili pulvera maisījumu pēc tam izmanto aso Meksikāņu ēdienu pagatavošanā, pievienojot gaļai.

Tomātu pasta

Foto: Publicitātes foto


Arī šo mērci var pagatavot mājās, un glabāt burciņās, lai vienmēr būtu pa rokai. Viss, kas būs vajadzīgs – aptuveni pusotrs kilograms tomātu (vairāk, ja krājumus gatavo apjomīgus), divas ēdamkarotes olīveļļas, dažas tējkarotes sāls un šļuka svaigi spiestas citronu sulas. Tomātu pasta būs jāgatavo cepeškrāsnī (180oC).

Tomātus sagriež daiviņās, liek lielā katlā un aplej ar olīveļļu. Tomātus sautē, līdz tie sāk izšķīst, un tiem lobās nost miziņa. Mīkstos tomātus pēc tam izspiež caur sietu, lai atbrīvotos no sēkliņām un miziņām. Pēc tam šo biezeni liek cepamajā traukā un cep vairākas stundas, līdz tās apjoms samazinājies uz pusi. Gatavo tomātu pastu liek burciņās un stingri noslēdz.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!