vistas stilbiņi, vistas gaļa, garšvielas, pipari
Foto: Shutterstock
Vairākkārt esam pieminējuši to, ka, gatavojot gaļas maltītes, sāli nepieciešams pievienot vien pašās beigās, brīdi pirms gaļa tiek likta uz pannas vai cepeškrāsnī. Taču ir vēl viens paņēmiens – gaļas sālīšana sālsūdenī. Kāda ir atšķirība starp gaļas vienkāršu apkaisīšanu ar sāli un sālīšanu ūdenī?

Gaļas sālīšana ar sāls graudiem

Vienkārša sāls pievienošana gaļai panāk to, ka sāls gaļai palīdz saglabāt proteīnu "sulas" – uzkaisot sāli jēlai gaļai, sulas no gaļas miesas tiek "izvilktas". Sāls pēc tam izšķīst, veidojot sālsūdeni, ko gaļa pēc tam uzsūc. Sālīšana ar jūras sāls graudiem vai košera sāli būs piemērota tādai gaļai, kas jau pirms gatavošanas, būdama jēla, ir pietiekami sulīga. Kāpēc šī metode ir labāka par gaļas turēšanu sālsūdenī? Sāls uzkaisīšana neprasa lielas pūles, nesabojās cepešus, jo cūkgaļas āda būs kraukšķīga.

Steikus, jēra karbonādes un cūkgaļas karbonādes iesāla aptuveni uz stundu. Uz 225 gramiem gaļas būs nepieciešama nedaudz mazāk nekā tējkarote sāls. Sāli vienkārši uzkaisa gaļai un ļauj stundu pastāvēt istabas temperatūrā.

Liellopa, jēra un cūkgaļas cepešus iesāla vismaz uz sešām stundām (reizēm pat diennakti, ja cepetis ir apjomīgs), ņemot divas tējkarotes sāls uz katru kilogramu gaļas. Sāli uzkaisa gaļai, kārtīgi, to ieberzējot iegriezumos, un aptin ar pārtikas plēvi. Pēc tam liek ledusskapī.

Arī veselu vistu nepieciešams iesālīt no sešām līdz 24 stundām, uz katru kilogramu vistas svara lietojot divas tējkarotes sāls. Sāli kaisa uz vistas kāju iedobumiem, kā arī zem tās ādas, kas ir virs krūtiņām un kājām. Ar sāli apkaisīto vistu liek traukā, kuru ievieto ledusskapī. Ja vistu sāla ilgāk par 12 stundām, tai aptin pārtikas plēvi.

Vistas stilbiņus un spārniņus, kā arī tītara atgriezumus iesāla, ņemot ēdamkaroti sāls uz kilogramu gaļas. Gaļu atstāj iesālīties uz sešām līdz 24 stundām. Ja gaļai ir āda, sāli kaisa zem tās. Bet, ja ādas nav, sāli vienkārši kaisa uz gaļas. Iesālītos gabaliņus liek ledusskapī, aptinot ar pārtikas plēvi, ja tiek atstāta uz vairāk nekā 12 stundām aukstumā.

Gaļas sālīšana sālsūdenī

Gaļas sālīšana pirms tās gatavošanas sālsūdenī ir lieliski piemērota tādai gaļai, kurai ir "liesie" proteīni. Sālsūdens piešķirs tai mitrumu, garšu, kā arī maina tās proteīnu struktūru, mazinot tās sīkstumu, veidojot "ligzdiņas", kurās uzsūcas ūdens, vēsta Cook's Illustrated. Lai cik dīvaini tas arī neizklausītos, bet sālsūdens tiešām palīdz mīkstināt gaļu.

Sālsūdenim pievieno visparastāko rupjo sāli. Šī paņēmiena priekšrocības – iesālīšana ūdenī aizņem krietni vien mazāk laika, padara vistas krūtiņas un cūkgaļas fileju sulīgāku. Vienīgais trūkums ir tas, ka sālsūdenī noturētie gaļas gabali vairs nebūs tik brūni apcepot, kā arī cepeša āda nebūs kraukšķīga. Iesālīšanai nepieciešams arī liels trauks, jo tajā jāatrod vieta gan sālsūdenim, gan gaļas gabaliņiem.

Veselu vistu (līdz diviem kilogramiem) iesāla sālsūdenī aptuveni stundu. Uz diviem litriem ūdens lieto 110 gramus sāli. Bet divus kilogramus dažādus vistas atgriezumus, piemēram, krūtiņas, kājiņas, ciskas un stilbiņus iesāla tāpat, kā veselo vistu. Vistas filejas gabalus iesāla uz stundu litrā ūdens, kuram pievienoti 55 grami sāls.

Cūkgaļas cepeti, kas ir pusotru līdz trīs kilogramus smags, sālsūdenī iesāla aptuveni divas stundas. Šķidrumu gatavo uz katru litru ūdens berot 55 gramus sāls. Bet cūkgaļas ribiņas, kaula karbonādes vai cauraudzīšus iesāla uz stundu, uz katru pusotru litru ūdens liekot aptuveni trīs ēdamkarotes sāls.

Izmanto jauniegūtās zināšanas un pagatavo kādu no Tasty.lv receptēm jaunā manierē!


Sidrā sautēta cūkgaļa ar žāvētām aprikozēm

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Pavisam mīksti pagatavotas cūkgaļas karbonādes ar kauliņu. Protams, var izvēlēties tādus gaļas gabaliņus, kuriem kaula nav, bet tas piedod gaļai īpašu garšu. Maltīti patīkami papildinās sidrs un dārzeņi.

Lasīt vairāk

Cūkgaļas karbonāde ar dārzeņu rīsiem, cepti vienā pannā

Foto: Shutterstock

Ērts veids kā cūkgaļu sagatavot kopā ar rīsiem vienā pannā. Vispirms gaļu un dārzeņus pannā apbrūnina, bet pēc tam pannu liek cepeškrāsnī un visu cep gatavu, līdz cūkgaļa caurkarsusi un rīsi mīksti.

Lasīt vairāk

Vistas cepetis ar citroniem, ķiplokiem un timiānu

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Gards veselas vistas cepetis, kas nav jāmarinē. Garšai pievienoti veseli ķiploki, sulīgas citrona šķēlītes un timiāns svaigumam. Vistu pirms gatavošanas papildina ar garšvielām un krāsnī iekšā.

Lasīt vairāk

Pikantais vistas cepetis - 'Tauriņvista'

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Kas ir tauriņvista? Tā ir vista, kura pārgriezta pušu gar mugurkaulu un pēc tam izvērsta kā tauriņš. Cepot šādu vistu, gaļa būs ātrāk gatava, turklāt apbrūnējusi no visām pusēm. Arī pirms cepšanas šādi sagatavotu vistu ir vieglāk apstrādāt ar garšvielām un garšaugiem. Piedāvājam recepti asai, pikantai sausajai marinādei, kurā vista jānotur vismaz stundu vai to var garšvielās apvārtītu atstāt visu nakti.

Lasīt vairāk

Cepti vistas stilbiņi sinepju un estragona mērcē

Foto: Shutterstock

Ļoti ērts vakariņu ēdiens, cepeškrāsnī vienā pannā cepot vistas stilbiņus ar dārzeņiem. Garšas buķeti noapaļos bagātīgā un aromātiskā sinepju un estragona mērce.

Lasīt vairāk

Sidra mērcē sutināti vistas stilbiņi

Foto: Shutterstock

Aromātiskā, nedaudz saldenā sidra mērce ar brūni apceptajiem vistu stilbiņiem, burkāniem un šampinjoniem uzrunās ikvienu ēdāju. Kamēr katliņā vai pannā lēnām sutinās gaļa, pagatavo kartupeļu biezeni.

Lasīt vairāk

Romiešu salāti ar rīsu nūdelēm un vistas gaļu

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Ideālie pusdienu salāti, kurus pagatavot ņemšanai līdzi uz darbu vai ātrai maltītei. Pats patīkamākais – tajos var izmantot iepriekšējā vakarā pagatavoto vistas fileju, ceptu vai vārītu. Bet pievienotie dārzeņi, sezama sēkliņas un piparmētru lapiņas patīkami atsvaidzinās maltīti.

Lasīt vairāk

Vistas fileja estragona mērcē

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Vienkāršs un ātrs veids, kā sagatavot krēmīgu vistas fileju estragona mērcē. Pasniedz ar vārītiem kartupeļiem vai kartupeļu biezputru.

Lasīt vairāk

Sautēta jēra gaļa ar kartupeļiem

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Mājīgs un sildošs jēra gaļas sautējums, tik piemērots vēsākā un mitrākā dienā. Sautējumam vispiemērotākais būs jēra plecs vai stilbs. Gaļu sagriež gabaliņos, bet kaulu, sutinot gaļu, arī liek katlā, lai mērce būtu spēcīgāka un aromātiskāka.

Lasīt vairāk

Jēra gaļas sautējums ar dārzeņiem un pupām

Foto: Shutterstock

Šī ēdiena pagatavošanai vajadzēs laiku, bet tas ir tā vērts, lai iegūtu smaržīgu un garšīgu jēra gaļas sautējumu. Jēru sagriez nelielos gabaliņos, tā tie izsutināsies tomēr ātrāk, nekā sutinot lielu gaļas gabalu.

Lasīt vairāk

Karijā un tomātos sautēti tītara šķiņķa gabaliņi

Foto: Vida Press

Sātīga un sildoša pusdienu recepte, kurā tītara gaļu var aizvietot arī ar vistas šķiņķīšiem. Tiesa, ar tītara gaļu maltīte būs daudz veselīgāka un ne tik trekna.

Lasīt vairāk

Gards un sulīgs tītara šķiņķa cepetis

Veselīga izvēle svētku galdam - gards un sulīgs tītara šķiņķa cepetis. "Nereti nākas dzirdēt, ka ēdiens bez sāls jau nav nekāds ēdiens, tas neesot garšīgs, tāpēc mēģinājām šīs runas atspēkot, un tītara cepetim sāls vietā bagātīgi pievienojām dabiskas garšvielas un garšsaknes," stāsta receptes autore, uztura speciāliste Liene Sondore.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!