humuss, turku zirņi, pipari, rozmarīns, garšvielas
Foto: Shutterstock
Humuss jau sen vairs nav sveša lieta – smalki malto piedevu, kas papildināta ar dažādām garšvielām, jau kādu laiku var manīt arī mūsu pašu veikalu plauktos. No turku zirņiem jeb aunazirņiem gatavotais gardums, kuru smērēt uz maizītēm, ēst kopā ar gaļas plācenīšiem vai dārzeņiem, ir itin viegli pagatavojams arī mājās. Princips ir pavisam vienkāršs – vēlamās sastāvdaļas saber ēdiena smalcinātājā, pāris minūtes blendē, un viss. Gluži tāpat, kā to dara ar pesto. Taču, lai viss izdotos lieliski, vienmēr ir lietas, kas jāievēro.

Konservēto turku zirņu vietā – paša izvārīti. Tā kā humusa sastāvā ir vien dažas sastāvdaļas un turku zirņi ir "smēriņa" pamatā, visgardākais tas sanāks tad, ja būs pagatavots no kārtīgi izvārītiem turku zirņiem, nevis jau gataviem, kurus var nopirkt bundžās. Zirņu vārīšana gan prasa plānošanu, jo tāpat kā pupiņas, arī turku zirņi iepriekšējā naktī ir jāizmērcē. Turku zirņus vāra aptuveni pusotru stundu, līdz tie ir pavisam mīksti.

Pēc vārīšanas saglabā šķidrumu. Vai arī pēc konservu bundžas attaisīšanas. Princips ir pavisam vienkāršs – ūdenī esošā ciete, kas palikusi no zirņiem, palīdzēs humusam vieglāk sabiezēt. To pielej pavisam nedaudz, brīdi pirms sastāvdaļas tiek sasmalcinātas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!