humuss, turku zirņi, pipari, rozmarīns, garšvielas
Foto: Shutterstock
Humuss jau sen vairs nav sveša lieta – smalki malto piedevu, kas papildināta ar dažādām garšvielām, jau kādu laiku var manīt arī mūsu pašu veikalu plauktos. No turku zirņiem jeb aunazirņiem gatavotais gardums, kuru smērēt uz maizītēm, ēst kopā ar gaļas plācenīšiem vai dārzeņiem, ir itin viegli pagatavojams arī mājās. Princips ir pavisam vienkāršs – vēlamās sastāvdaļas saber ēdiena smalcinātājā, pāris minūtes blendē, un viss. Gluži tāpat, kā to dara ar pesto. Taču, lai viss izdotos lieliski, vienmēr ir lietas, kas jāievēro.

Konservēto turku zirņu vietā – paša izvārīti. Tā kā humusa sastāvā ir vien dažas sastāvdaļas un turku zirņi ir "smēriņa" pamatā, visgardākais tas sanāks tad, ja būs pagatavots no kārtīgi izvārītiem turku zirņiem, nevis jau gataviem, kurus var nopirkt bundžās. Zirņu vārīšana gan prasa plānošanu, jo tāpat kā pupiņas, arī turku zirņi iepriekšējā naktī ir jāizmērcē. Turku zirņus vāra aptuveni pusotru stundu, līdz tie ir pavisam mīksti.

Pēc vārīšanas saglabā šķidrumu. Vai arī pēc konservu bundžas attaisīšanas. Princips ir pavisam vienkāršs – ūdenī esošā ciete, kas palikusi no zirņiem, palīdzēs humusam vieglāk sabiezēt. To pielej pavisam nedaudz, brīdi pirms sastāvdaļas tiek sasmalcinātas.

Turku zirņus izmanto, kamēr vēl silti. Siltie turku zirņi ne vien labāk blendēsies, bet nodrošinās arī to, ka humuss būs vienmērīgas konsistences, tātad, labi smērēsies uz grauzdiņa.

Izmanto svaigas sastāvdaļas – augstākās kvalitātes olīveļļu, svaigi spiestu citronu sulu un nomizotas ķiploku daiviņas.

Ātrā humusa recepte – ņem aptuveni 400 gramus vārītu turku zirņu, ber smalcinātājā. Piespiež klāt pus citrona sulu, pievieno aptuveni divas tējkarotes aso tahini pastu, pievieno divas veselas, nomizotas ķiploku daiviņas, ap 125 mililitriem olīveļļas un visu sablendē. Pēc garšas pievieno sāli un piparus.

Gatavo humusu pasniedz bļodiņā vai dziļā šķīvī, pa virsu uzlejot krietnu šļuku olīveļļu. Bet humusu apkaisa ar garšvielām – paprikas pulveri, kuminu, kā arī garšaugiem un veseliem turku zirņiem.

Burkānu-siera humuss ar ceptiem dārzeņiem

Mazliet citādāks turku zirņu humuss ar burkāniem un sieru. Ideāli garšos kopā ar karstiem, krāsnī ceptiem dārzeņiem. Recepti piedāvā bloga "Divi10.com" autores Monika un Justīne.

Lasīt vairāk

Pikantais tomātu humuss ar baziliku

Foto: Publicitātes attēls

Gards turku zirņu smēriņš jeb humuss ar tomātiem, čili un baziliku. Baudi humusu ar kraukšķīgām sāļajām vafelēm, grauzdiņiem, dārzeņu gabaliņiem vai citām uzkodām. Recepti piedāvā raidījuma "Gatavo 3" kulināre Linda Vilmansone sadarbībā ar "Selga".

Lasīt vairāk

Ķiploku eļļā sautēti mazie burkāniņi ar humusu

Foto: Publicitātes attēls

Garšīgi un maigi burkāniņi, pašu taisīts humuss un mazliet ķiploka asumiņam – maltīte reizēm, kad ātri jāpabaro visizsalkušākos. Recepti Tasty.lv lasītājiem piedāvā "Rimi" gardēžu komandas šefpavārs Normunds Baranovskis.

Lasīt vairāk

Ātrā humosa recepte

Foto: Shutterstock

Humoss ir lieliska veģetārā piedeva ne vien maizītēm, bet fantastiski garšo kopā ar dārzeņiem, ja to izmanto kā uzkodu mērci. Humusu itin ātri var pagatavot no konservētiem turku zirņiem, bet, ja to gribas autentisku ēdienu, tad izmanto kaltētos turku zirņus, pirms vārīšanas tos kārtīgi izmērcējot.

Lasīt vairāk

Šķelto zirņu humuss ar ķiploku grauzdiņiem

Foto: J.Roze

Finansiāli izdevīga un ļoti garšīga uzkoda, kurai ir tendence zibenīgi nozust no šķīvja. Un, starp citu, tā lieliski sader ar alu, tādēļ patiks futbola un hokeja faniem. Garantējam, ka nākamreiz nāksies gatavot lielāku daudzumu.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!