dārzeņu čipsi, sāls, uzkoda
Foto: Shutterstock
Interesanti, cik mēs bieži noejam veikalā gar čipsu paku plauktu un pie sevis nodomājam: "Tos taču var pagatavot mājās un daudz lētāk!" Sava daļa taisnības, protams, ir. Bet mājās gatavotiem čipsiem ir arī papildu vērtība – tie būs daudz, daudz garšīgāki, ar garšvielu kombinācijām var eksperimentēt un galu galā, patīkama apziņa, ka uzkodu esi pagatavojis pats.

Taču šoreiz pieiesim čipsu lietai no citas puses – ar ko varam aizvietot kartupeļus, lai baudītu varbūt pat veselīgāku kraukšķīgo uzkodu? Ja vien ir cepeškrāsns un prasme kaut ko sagriezt plānās šķēlītēs, čipsus var pagatavot no tik daudzām sastāvdaļām. Sāļos gardumus var pagatavot ne vien no bietēm, saldajiem kartupeļiem un burkāniem, bet arī salātu lapām. Tāpat saldie čipsi pavisam gardi sanāks, piemēram, no āboliem un banāniem. Ķeramies klāt?

Biešu čipsi

Foto: Shutterstock

Par šo kartupeļu čipsu alternatīvu pēdējā laikā sanāk dzirdēt aizvien biežāk, jo šur tur arī Latvijas veikaliņos tie ir parādījušies. Lai pagatavotu šos čipsus, būs nepieciešamas dažas svaigas sarkanās bietes, olīveļļa un sāls. Bietes iepriekš nomizo un sagriež plānās šķēlītēs – vislabāk to izdarīt ar speciālu rīvi. Cepeškrāsni uzkarsē līdz 180°C.

Biešu šķēlītes izkārto uz cepamās pannas, kas izklāta ar cepamo papīru. Bietes pēc tam apslaksta ar olīveļļu un pārkaisa ar jūras sāls graudiņiem. Pannas ar bietēm liek cepeškrāsnī un cep aptuveni 20 minūtes. Pēc tam, ja tiek izmantotas vismaz divas cepamās pannas, tās samaina vietām un čipsus gatavo vēl 20 minūtes. Kad tie pacēlušies un trausli, ņem laukā un atdzesē.

Riekstu jeb sviesta ķirbja čipsi

Foto: Shutterstock

Gardi čipsi sanāk arī no rudens sezonas gardākā un garšas ziņā piesātinātākā ķirbja – riekstu jeb sviesta ķirbja. Tāpat kā ar bietēm, arī ķirbi sagriež plānās šķēlītēs. Riekstu ķirbis ir pateicīgs čipsu lieluma ziņā, jo nav apaļš. Vajadzēs arī olīveļļu un jūras vai Himalaju sāli. Bet tie, kuri grib ko garšas ziņā piesātinātāku, var izmantot arī sarīvētu Parmezāna sieru. Cepeškrāsni pirms gatavošanas kārtīgi uzkarsē līdz 180°C.

Ķirbi sagriež plānās šķēlītēs un novāra divas minūtes verdošā ūdenī – tas panāks to, ka čipsi būs kraukšķīgi. Pēc tam ķirbi nokāš un izkārto uz cepamās pannas, kas izklāta ar cepamo papīru. Kad tas izdarīts, apsmērē ar olīveļļu (šeit palīgs būs silikona virtuves otiņa) un apkaisa ar sāls graudiņiem. Tālāk ir izvēle – šķēlītes var apkaisīt ar sarīvētu Parmezāna sieru vai atstāt, kādas ir. Čipsus cep 15–20 minūtes, līdz tie sarāvušies un kļuvuši trausli. Pēc gatavošanas atdzesē un bauda ar krējuma vai jogurta mērci.

Redīsu čipsi

Foto: Shutterstock

Vēl viens sīvāks, bet izmēra ziņā neliels dārzenis, no kura pagatavot čipsus, ir redīss. Čipsu pagatavošanai derēs gan mazie sarkanie redīsi, gan garie, baltie redīsi. Būs vajadzīgs vesels lērums mazo redīsu (vismaz 20), kuri sagriezti plānās šķēlītēs, karijs, sāls un olīveļļa. Cepeškrāsni laikus uzkarsē līdz 180°C.

Smalkās redīsu šķēlītes izkārto uz cepamās pannas, kas izklāta ar cepamo papīru. Tās apsmērē ar olīveļļu, pavisam nedaudz. Pēc tam virsū uzkaisa jūras sāli. Bet asākai garšai beigās uzkaisa karija pulveri. Redīsus cep cepeškrāsnī aptuveni 15 minūtes. Pēc tam cepeškrāsns karstumu samazina līdz 120°C, redīsu šķēlītes apgriež un cep vēl 20 minūtes. Pēc tam atdzesē un ēd ar kādu uzkodu mērci.

Cukīni čipsi

Foto: Shutterstock

Pavisam līdzīgi ķirbju čipsiem būs cukīni čipsi. To pagatavošanai būs vajadzīgi cukīni, sezama sēklas, olīveļļa un sāls. Cukīni var atstāt nenomizotus, galvenais, lai tie būtu sagriezti plānās šķēlītēs. To cepšana gan prasīs krietni vien ilgāku laiku, lai tie pamatīgi izžūtu. Tāpēc pirms gatavošanas cepeškrāsni uzkarsē līdz 120°C.

Cukīni šķēlītes, tāpat kā ar visiem citiem dārzeņu čipsiem, izkārto uz cepamās pannas, kas izklāta ar cepamo papīru. Tos apsmērē ar olīveļļu un apkaisa ar sāli. Pēc tam cukīni šķēlītes apbārsta ar sezama sēkliņām. Pannas liek cepeškrāsnī un cep aptuveni 45 minūtes. Pēc tam (ja tiek izmantotas vairākas) cepamās pannas samaina vietām un cep vēl 30 minūtes. Gatavos čipsus atdzesē un pasniedz ēdājiem.

Kale kāposta čipsi

Foto: Shutterstock

Šie, šķiet, ir šobrīd vieni no populārākajiem čipsiem veselīga uztura, ēdienu blogeru un paleo diētas piekritēju vidū. Katrā ziņā, kale čipsus jau krietnu laiku piemin ne vien otras okeāna puses seriālos, bet arī tie pietiekami plaši redzami arī pinterestā. Kā tos pagatavot mājās? Būs vajadzīgas čirkainās kale kāposta lapas, krietni daudz olīveļļas, sāls, sarīvēts Parmezāna siers un pipari. Cepeškrāsni pirms gatavošanas uzkarsē līdz 140°C.

Kale lielākās lapas saplucina, mazākās atstāj veselas un saber lielā bļodā. Aplej tās ar olīveļļu, uzkaisa sāli, piparus un Parmezāna sieru un visu ar rokām kārtīgi apmaisa. Pēc tam kale kāposta lapas izkārto uz cepamās pannas, kas izklāta ar cepamo papīru tā, lai kale lapas viena otrai nepieskartos. Ieliek cepeškrāsnī un cep aptuveni 25 minūtes. Pēc tam atdzesē un graužamā uzkoda gatava.

Ābolu čipsi

Foto: Shutterstock

Latvieša garšas kārpiņām žāvētie āboli jeb ābolu čipsi nav itin nekas svešs. Rudenī, kad ābolu raža novākta, tie lielos daudzumos tiek žāvēti pirtiņās un sausās māju pažobelēs, vai uz palodzēm. Tomēr, ja negribas gaidīt, ābolu čipsus var pagatavot ar cepeškrāsns palīdzību. Ābolus nomizo, veselus sagriež plānās šķēlītēs. Cepeškrāsni pirms tam uzkarsē līdz 120°C.

Bļodā sajauc brūno cukuru ar kanēli – uz divām ēdamkarotēm cukura liekot vienu ēdamkaroti kanēļa. Sastāvdaļas apmaisa, bet pēc tam apviļā cukura masā katru ābola šķēlīti, pēc tam to liekot uz cepamās pannas, kas izklāta ar cepamo papīru. Kad visas ābolu šķēlītes izkārtotas uz pannas, to liek cepeškrāsnī un cep aptuveni stundu. Pēc tam, ja tiek izmantotas vairākas pannas, tās samaina vietām, un ābolus cep vēl stundu, līdz čipsi gatavi. Pēc tam ņem laukā no cepeškrāsns un atdzesē. Šis našķis būs lieliska ideja ne vien baudīšanai mājās, bet arī kā gardums bērnu tirdziņiem, kas notiek skolās un bērnudārzos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!