buljons, liellopa buljons, zupa, pusdienas
Foto: Shutterstock
Zupu sezona rit pilnā sparā, tāpēc neizpaliek arī pārdomas par to, kādu buljonu labāk izvēlēties to pagatavošanai. Skaidrs ir viens – buljona kubiņi un buljons koncentrētas želejas formā nebūt nav sliktākais variants, taču tas ir domāts steidzīgajiem un mazliet slinkajiem gatavotājiem, kuri nav gatavi pavadīt ilgu laiku pie plīts. Taču tie, kuri ir apņēmušies buljonu vārīt paši, zinās, ka visa maģija slēpjas pareizajā gaļas gabaliņu izvēlē, vārīšanas laikā un pacietībā.

Visvienkāršākā, protams, ir dārzeņu buljona pagatavošana. Tam nepieciešams vien kārtīgs daudzums burkānu, seleriju, sīpolu, garšaugu, piemēram, timiāna un pētersīļu, kā arī garšvielu. Obligāti jāpievieno lauru lapa, kas piešķirs buljonam izteikto un patīkamo aromātu. Atšķirībā no gaļas buljoniem, dārzeņu buljons ir dzidrāks un tajā nav želatīna, kas vārīšanas laikā izdalās no gaļas kauliem. Dārzeņus pirms vārīšanas nedaudz pasautē un apcep nelielā daudzumā eļļas, bet pēc tam aplej ar ūdeni un vāra vismaz stundu. Tas, cik koncentrēts būs buljons, atkarīgs no izmantotā ūdens daudzuma. Jo ūdens mazāk, jo buljons izteiktāks.

Vistas buljona vārīšana

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!