Ja vēlies, lai vārītie rīsi būtu īpaši balti un mirdzoši, tos vārot, ūdenim pievieno nedaudz baltā etiķa.
Lai ēdiens iegūtu patīkamu ķiploka aromātu, šķīvi, uz kura tas tiks pasniegts, iesmērē ar ķiploka pusīti. Pēc tam uz šķīvja liek, piemēram, salātus.
Vēlies ēdienam pievienot pēc iespējas mazāk sāls, bet tad tev tas šķiet bezgaršīgs? Pievieno ēdienam nedaudz citronu sulas. Tā kopējā garšas buķetē spēj daļēji aizvietot sāls garšas nepieciešamību. Turklāt citrons ēdienam piešķirs papildu apetīti rosinošu aromātu.
Vārot dzidro buljonu, pašās beigās iemet katlā dažus ledus gabaliņus, uzvāri līdz pirmajam burbulim un noņem katlu no uguns. Buljons būs īpaši dzidrs.
Ikviens būs ievērojis, ka, griežot vārītu olu, pie naža asmens pieķeras dzeltenuma drupačas un pārgrieztā olas virsma līdz ar to nav ideāli gluda. Lai tā nenotiktu, naža asmeni pirms vārītas olas griešanas samērcē aukstā ūdenī.
Ja vēlies sakult skābā krējuma krēmu, tas sakulsies apjomīgā, gaisīgā masā, ja pievienosi nedaudz olas baltuma.
Reizēm, vārot zupu, gaļa, līdz kļūst mīksta, tik ilgi vārās, ka zaudē visu garšu un aromātu, turklāt tā kļūst sausa. Tādā gadījumā sagriež gaļu nelielos gabaliņos, līdzīgi kā befstrogonovam, un liek bļodiņā, pa virsu uzkaisa smalki sagrieztu sīpolu, tomātu, uzlej nedaudz eļļu, citronu sulu vai etiķi un izmaisa. Pēc mirkļa gaļa būs atguvusi sulīgumu un garšu.
Kad cep gaļu, dārzeņus, sieru vai kādu citu uzkodu, kuru paredzēts apvārtīt rīvmaizē, tad rīvmaizes vietā var izmantot smalki drupinātus riekstus.
Ja cep kēksu vai kādu sacepumu ar ogām, tad, pirms ogas iemaisa mīklā, tās ieliek saldētavā uz piecām vai desmit minūtēm, pēc tam samaisa ar nelielu daudzumu miltu. Aukstās ogas atlaižoties uzķers miltu kārtiņu un pievienotas mīklai, nenogrims tās apakšā.
Vārot zupu, pašās beigās, pirms noņem katlu no uguns, pievieno tai nedaudz svaigas burkānu, kāpostu vai tomātu sulas. Pievienotā sula būs dabīgais garšas pastiprinātājs jeb, kā saka japāņi - umami, izceļot ēdiena garšu un aromātu, turklāt piešķirot ēdienam svaigu vitamīnu piedevu.
Piedāvājam 14 vienkāršas pusdienu un vakariņu idejas, kuru gatavošanā tu vari izmēģināt jaunatklātos padomus.
Vītais siera pīrāgs Balkānu gaumē
Šo pīrāgu var ļoti ātri izcept, izmantojot gatavo kārtaino mīklu. Tradicionāli Balkānos šo pīrāgu pilda ar sieru, bet pildījumam var izmantot arī gaļu, biezpienu, sēnes, dažādus augļus un ogas.
Tītara cepetis ar citroniem un ķiplokiem
Smaržīgs, izcili gards tītara cepetis ar zeltainu ādiņu un citronu svaigo smaržu. Pamatīgās maltītes pagatavošana gan prasa labu laika sprīdi, taču rezultāts būs tā vērts!
Cepta kamambera uzkoda
Izsmalcināta un krēmīga uzkoda, kas lieliski noderēs kā starteris nelielās viesībās. Visērtāk kamambēru būs cept, to atstājot skaistajā koka kastītē, bet ja siers nav kastītē, to ietin folijā un liek nelielā panniņā.
Cepta vistas fileja ar citronu sviestu itāļu gaumē
Tik vienkārši pagatavojama un tik ļoti garšīga - ceptā vistas fileja ar citronu sviestu sniegs baudu pat visizsmalcinātākajam ēdājam. Pasniedz ar salātiem, ceptiem kartupeļiem vai citronu rīsiem. Vistas filejas būs gatavas ļoti ātri, tādēļ piedevas jāpagatavo, pirms sāk cept vistu.
Pankūkas ar sieru un zaļumiem
Kārdinošas siera un zaļumu pankūkas brokastīm vai pēcpusdienas uzkodai. Papildini tās ar sezonas zaļumiem - tie var būt pētersīļi, dilles, baziliks, loki, spināti vai kādi citi zaļumi, kas garšo.
Kefīra kēksiņi ar mellenēm
Vienkārši pagatavojami, mīksti kēksiņi ar gardām mellenēm. Lai mellenes cepoties neizjuktu, tās pirms iejaukšanas mīklā sasaldē. Pat, ja ogas pirktas neilgi pirms kēksiņu cepšanas, kamēr gatavo mīklu, tās ieliek saldētavā.
Teļa gaļa ar žāvētiem augļiem podiņā
Fantastiski sulīgs un aromātisks Marokas stila sautējums. Tā gatavošanai var izmantot keramikas podu, tadžīnu vai čuguna sautējamo katlu. Svarīgs ir trauks, kuru var noslēgt ar vāku, tādējādi iesprostojot tvaiku pie sautējuma.
Riekstu jeb sviesta ķirbja zupa ar tomātiem un sarkanajām lēcām
Pavisam vienkārši pagatavojama fiksā zupa pusdienām. Šķīvī veselīgais un maigās garšas riekstu ķirbis mīsies ar novārītajām sarkanajām lēcām. Patīkamākai garšai pievienoti arī tomāti, aromātiskais ķiploks un nedaudz garšvielu.
Cepeškrāsnī gatavoti kabači ar siera cepurītēm
Pavisam vienkārši pagatavojama un garda recepte. Ceptās kabaču šķēlītes ar sieru Tasty.lv lasītājiem piedāvā Inese Baranovska Cālis.lv un Zoombook recepšu konkursa ietvaros.
Spageti ar kaltētu tomātu pesto un ceptu lasi
Lielisku mērci pastai var pagatavot arī no kaltētiem tomātiem, kas atradīsies ikviena gardēža mājās. Pie šādi pasniegta ēdiena lieliski piestāvēs zaļie salāti, kas papildināti ar olīveļļu un svaiga citrona sulu. Recepti piedāvā bloga "Lindas Virtuve" autore Linda Tellgrena.
Pilngraudu fusilli ar pikantām desiņām, sēnēm ar pētersīļu pesto
Ja ēd veselīgi un ikdienas maltītes gatavo, domājot par pilnvērtīgām uzturvielām, pilngraudu pasta noteikti ir jāiekļauj ēdienkartē. Tā “draudzējas” ar garšaugiem un aromātiskām piedevām. Ziemā pētersīlis ir pieejamākais garšaugs. Izrādās, ka gardu pesto var pagatavot arī no tā. Mērce lieliski papildinās pilngraudu fusilli. To pasniedz kopā ar pikantām desiņām un sēnēm pēc izvēles – vari izmantot gan gailenes, gan baravikas, gan šampinjonus. Recepti piedāvā bloga "Lindas Virtuve" autore Linda Tellgrena.
Gardās burito bļodiņas ar rīsiem, pupiņām un vistas gaļu
Maltīte, kuru ne gluži nosaukt par salātiem – burito pildījums, kas pasniegts bļodiņās. Aromātiskajiem rīsiem pievienota svaigi spiesta laima sula, kas tiem piešķir īpašu spirgtumu, bet vistas filejas gabaliņi apviļāti pikantā garšvielu maisījumā. Košs un izteiksmīgs ēdiens, ar kuru ieskandināt brīvdienas.
Auzu pārslu kēksiņi ar žāvētām dzērvenēm
Burvīgi auzu pārslu kēksiņi ar klijām, žāvētām dzērvenēm un nelielu miltu piedevu. No dotā daudzuma sanāks 18 kēksiņi.
Vistas šnicele ar lociņu pesto
Garda un garšaugiem bagāta šniceļu recepte – tās apvārtītas ne tikai miltos un rīvmaizē, bet arī sakultā olā, kurai pievienoti lociņi un pētersīļi. Gardākām pusdienām klāt arī lociņu pesto, bet kā piedevas var izvārīt kartupeļus.