risoto, jūras veltes, garneles, čorizo desa, rīsu ēdiens, pusdienas, vakariņas
Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press
Rīsi ir viens no pasaulē visplašāk audzētajiem pārtikas produktiem. Nelielie rīsu graudiņi ne vien paši ir nopērkami neskaitāmās variācijās, bet no tiem tiek gatavoti arī milti un pat rīsu piens, kurus tālāk izmanto dažādās maltītēs. Šoreiz gan par pavisam vienkāršo – uzzini, kā ikdienas ēdienos var izmantot rīsus!

Vispopulārākais parasto rīsu pagatavošanas veids pavisam noteikti ir vārīšana. Tos var itin ātri pagatavot, lai ēstu pusdienās vai vakariņās kopā ar salātiem, zivīm vai gaļu. Taču rīsi nebūt nav tikai piedeva. Tos var pagatavot kā pamatēdienu, tiem peivienojot dažādas garšvielas, mērces, dārzeņus, gaļu un citus produktus.

Bagātīgas un sātīgas rīsu maltītes būs risoto, paeljas, kā arī plovi. Teju katrai nacionālajai virtuvei ir savs raksturīgais veids, kā pagatavot rīsu maltīti. Uzbekiem tas ir plovs, brazīliešiem – vārītu rīsu sacepums ar sieru, bet malaiziešiem – Nasi lemak jeb kokosriekstu pienā tvaicētie rieksti.

Kas jāņem vērā, gatavojot rīsu maltītes?

Ja rīsus gatavo pamatēdienos, tad noteikti jāuzmana, lai tie nepārvārītos, būtu mīksti, bet tajā pašā laikā – formīgi un irdeni. Tāpat jāizvēlas katrai maltītei atbilstošais rīsu veids. Ja gatavo plovu, tad derēs visparastākie baltie rīsi. Risoto būs nepieciešami tādi rīsi, kas uzsūc šķidrumu, bet tajā pašā laikā saglabā savu stingrumu kodolā, piemēram, arborio rīsi.

Gatavojot siltos salātus, kuru pamatā ir rīsi, izvēlies tādus, kas ir garšas ziņā bagātīgāki. Piemēram, brūnos vai sarkanos rīsus. Pēc izvārīšanas tos uzreiz jānokāš. Pēc tam pievieno dārzeņus, lapu salātus, piemēram, rukolu vai spinātus, mīksti novārītas bietes, fetas sieru un citus gardumus.

Rīsi var būt arī papildinājums pasakaini garšīgiem desertiem. No tiem var pagatavot saldus rīsu krēmus un pudiņus, pievienojot tiem maigo saldo krējumu. Garda arī sanāks maize, kas būs cepta vai nu no rīsu miltiem (tos kafijas dzirnaviņās vari pagatavot pats), vai mīksti novārītiem rīsiem, kas sajaukti ar olām. Mēs iesakām aizņemties idejas no citu kultūru virtuves, piemēram, itāļu, un pagatavot gardas, pončikiem līdzīgas, eļļā vārītas rīsu bumbiņas.

'Jollof' – gandrīz plovs, kas pagatavots pēc Rietumāfrikas virtuves tradīcijām

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

"Jollof" ir Rietumāfrikas rīsu ēdiens, kuru pagatavo līdzīgi kā plovu. Rīsus gatavo buljonā kopā ar burkāniem, konservētiem tomātiem, kāpostiem, zaļajām pupiņām. Klāt pievieno arī vistas gaļu, zivi, liellopa vai kādu citu gaļu.

Lasīt vairāk

Krēmīgais biešu risoto ar zilo sieru

Foto: DELFI

Ziemai piestāv risoto, jo tas ar savu krēmīgumu un sātīgumu vienmēr pabaro pat izsalkušākos ēdājus, turklāt ēdiens pats par sevi ir tik pilnīgs, ka nemaz neprasās klāt vēl gaļa vai zivs. Risoto var gatavot dažādās variācijās, arī ar karamelizētām bietēm un zilo sieru maltīte ļaus kaut nedaudz sajust Vidusjūras ēdienu garšu.

Lasīt vairāk

Cepti vārīti rīsi ar kūstošu sieru

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Nedaudz novārīti un pēc tam apcepti rīsi ar kūstoša Čedaras siera cepurīti. Garda un sildoša maltīte pusdienām vai vakariņām. Ar šo recepti savus viesus mājas ballītēs un citos gadījumos cienā brazīlieši.

Lasīt vairāk

Plovs ar jēra gaļu krievu gaumē

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Plovs vienmēr būs garšīga izvēle kā pusdienām, tā vakariņām. No uzbeku virtuves nākušais ēdiens nav svešs arī mūsu garšu kārpiņām. Iepriecini mīļos un pagatavo plovu krievu gaumē – ar jēra gaļu, koriandru un mīkstiem, garšīgiem rīsiem.

Lasīt vairāk

Vistas zupa ar sēnēm, rīsiem un saldo krējumu

Foto: Shutterstock

Vienkārša sēņu zupa ar vistas gaļu. Var izmantot gan svaigos šampinjonus, gan vasarā gatavotos sēņu krājumus. Šajā zupā brīnišķīgi iederēsies savvaļas rīsi.

Lasīt vairāk

Saldās itāļu rīsu bumbiņas 'Frittelle di riso'

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Saldas un kraukšķīgas rīsu mīklas bumbiņas, pasniedz kopā ar pūdercukuru. "Frittelle di Riso" ir ziemas sezonas našķis, kas īpaši iecienīts Toskānas reģionā.

Lasīt vairāk

Savvaļas rīsu un Briseles kāpostu supersalāti

Britu pavārmākslas un veselīga dzīvesveida entuziasts Džeimijs Olivers iesaka uzturā iekļaut bagātīgu produktu daudzumu - dažādus augļus, dārzeņus, liesu gaļu, olas, pākšaugus, riekstus, sēklas, pilngraudu produktus un zema tauku satura piena produktus.

Lasīt vairāk

Rīsu krēms ar smiltsērkšķu putām

Foto: Shutterstock

Gardais un maigais rīsu krēms ar saulaino smiltsērkšķu mērci neatstās vienaldzīgu nevienu kārumnieku. Rīsus ieteicams izvārīt iepriekšējā dienā, lai krēma gatavošanas dienā tie būtu pilnībā atdzisuši.

Lasīt vairāk

Risoto ar tomātiem un bekonu

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Šķiet, ka risoto var pagatavot teju visās iespējamās variācijās, lai to pielāgotu gan sezonālajiem produktiem, gan ēšanas paradumiem. To pierāda arī šī recepte, kurā apvienoti kraukšķīgie rīsi, grēcīgi sātīgais bekons un konservētie tomāti, ko ir vērts vienmēr glabāt virtuves skapītī, lai no tiem pagatavotu garšīgus šedevrus.

Lasīt vairāk

Gardās burito bļodiņas ar rīsiem, pupiņām un vistas gaļu

Foto: Shutterstock

Maltīte, kuru ne gluži nosaukt par salātiem – burito pildījums, kas pasniegts bļodiņās. Aromātiskajiem rīsiem pievienota svaigi spiesta laima sula, kas tiem piešķir īpašu spirgtumu, bet vistas filejas gabaliņi apviļāti pikantā garšvielu maisījumā. Košs un izteiksmīgs ēdiens, ar kuru ieskandināt brīvdienas.

Lasīt vairāk

Aromātiska paelja ar baltvīnu un garnelēm

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Karstasinīgo spāņu kulinārais šedevrs paelja, kurā rīsiem pievienotas gardās jūras veltes garneles. Rīsiem pavisam īpašu un izteiktu garšu piešķirs baltvīns un zivju buljons. Gatavo maltīti iesakām baudīt pieskaņoti – ar glāzi labi atdzesēta spāņu vīna!

Lasīt vairāk

Rīsu putra ar karamelizētiem apelsīniem

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Garda, ar citrusaugļu smaržu un garšu bagāta rīsu maltīte. Šī rīsu putra būs lielisks brokastu ēdiens vai deserts svinīgām reizēm. Apelsīnus receptē ziemas sezonā var aizvietot ar mandarīniem.

Lasīt vairāk

Risoto plācenīši ar diviem sieriem

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Gardi rīsu plācenīši, kurus var pagatavot no "pārpalikumu" risoto. "Kotletēs" paslēpušies divi sieri, pētersīļi un citi gardumi. Maltīte būs lieliska pusdienām vai vieglām vakariņām.

Lasīt vairāk

Vjetnamiešu rīsu putra ar vistas gabaliņiem

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Viena no interesantākajām "ātrajām" maltītēm, kas tiek pasniegta Vjetnamā. Lai gan atsevišķo sastāvdaļu pagatavošana prasa kādu brīdi, Vjetnamā šo ēdienu var itin viegli dabūt no ielu tirgotājiem, tāpēc tur šo maltīti pasniedz pavisam ātri pagatavotu. Jasmīnu rīsu putrai īpašu garšu piešķir novārītais ingvers.

Lasīt vairāk

Kokosriekstu piena rīsi ar anšovu čili mērci malaiziešu gaumē - 'nasi lemak'

Foto: Shutterstock

Viens no pasaulē pazīstamākajiem malaiziešu ēdieniem ir "nasi lemak", ko raksturo aromātiski, saldeni kokosriekstu pienā vārīti rīsi, pasniegti ar asu čili un anšovu mērci, ceptām sardīnēm un zemesriekstiem, cieti vārītu olu un svaigām gurķa šķēlītēm. Ja arī nespēsi sakomplektēt īsti autentisku "nasi lemak", tomēr burvīgā rīsu garša ir tā vērta, lai izmēģinātu kokosriekstu pienā vārītus rīsus.

Lasīt vairāk

Rīsi indiešu gaumē 'Pilau'

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Kaut kas eksotiskāks – 'Pilau' rīsi, kas gatavoti pēc vislabākajām indiešu tradīcijām. Gardie basmati rīsi papildināti ar īstu garšvielu bumbu – kuminu, kardamonu un kanēli, bet maltītei koši dzelteno krāsu piešķir smaržīgais kurkums.

Lasīt vairāk

Ziemīgais rīsu krēms ar dzērveņu un ābolu mērci

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Meklējot saldēdienu idejas, noteikti vērts izmēģināt šo ziemīgo rīsu krēmu. Pagatavošana itin vienkārša, bet rezultāts - izcils!

Lasīt vairāk

Siltie rīsu salāti ar olām un kūpinātu zivi

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Šie siltie salāti ar kūpinātu zivi un vārītām olām lieti noderēs mierīgām brokastīm, kad vēlies pagatavot ko citu, ne ierastās pankūkas vai omleti. Zivi izvēlies stingrāku - mēs izmantojām kūpinātu pikšu, bet derēs arī, piemēram, sviesta zivs vai paltuss.

Lasīt vairāk

Sarkano rīsu un biešu salāti ar fetas sieru un piparmētru lapiņām

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Recepte tiem, kuri nevairās izmēģināt ko jaunu! Sarkanajiem rīsiem, atšķirībā no baltajiem vai brūnajiem, ir riekstu piegarša un tiem ir augsta uzturvērtība. Salātos, kopā ar bietēm tie būs īsta uzturvielu bumba, jo bietes pabaros organismu ar dzelzi. Saldo biešu garšu atspēkos gardais fetas siers.

Lasīt vairāk

Pildīta paprika ar sēnēm un rīsiem

Foto: Shutterstock

Vienkārši pagatavojama ar sēnēm un rīsiem pildīta paprika.

Lasīt vairāk

Rīsu un saldā krējuma krēms

Foto: Shutterstock

Viens no vienkāršākajiem un gardākajiem saldēdieniem - rīsu krēms ar saldo krējumu! Ēd tāpat vai ar ogu ķīseli!

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!