Kas ir tahini un kā to izmantot ēdiena gatavošanā
Foto: Shutterstock
Paplašinot kulināros horizontus un ikdienā mēģinot gatavot aizvien jaunas, svešzemju virtuves receptes, nav nekas pārsteidzošs, ja gadās sastāvdaļu sarakstā ieraudzīt produktu, kas mums nav zināms. Aizvien vairāk mūsu virtuvēs cenšas ielauzties tahini – sezama sēkliņu pasta, kas raksturīga Tuvo Austrumu virtuvei. Ko tad īsti ar to iesākt?

Tahini ir pavisam vienkārši pagatavojama sezama sēkliņu pasta. Izšķir divu veidu tahini – gaišo un tumšo. Gaišā tahini tiek gatavota no viegli apgrauzdētām un izlobītām sezama sēkliņām. Bet tumšā tahini jeb sezama pasta tiek gatavota no neizlobītām, apgrauzdētām sezama sēkliņām. Tahini iegūst smalkās sēkliņas saberžot piestā vai virtuves smalcinātājā. Pirms grauzdēšanas, lai iegūtu krēmīgas pastas konsistenci, sezama sēkliņas tiek izmērcētas sālsūdenī, vēsta "Thekitchn".

Tā kā sezama sēklu sastāvā ir daudz eļļas, pēc pagatavošanas sezama sēklu pastu ieteicams glabāt ledusskapī, it īpaši, ja pastu gatavo mājās pats. Veikalos nopērkamajām tahini burciņām bieži vien virsū ir nostājusies sezama eļļa – no tā nevajadzētu vairīties. Eļļas nostāšanās nebūt nenozīmē, ka tahini būtu sliktas kvalitātes. Pirms izmantošanas vienkārši nepieciešams apmaisīt pastu, lai iegūtu vienmērīgu konsistenci.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!