Puravi – brangos un garšas ziņā izteiksmīgos puravus varam baudīt teju visu gadu, tomēr marta beigās un aprīlī tie mēdz būt visgardākie, kādus vien var iegādāties. Puravi ir pietiekami universāls produkts – tie papildinās gan zupas, gan pavasarīgus salātus, gan kalpos kā lieliska virskārta karstajām maizītēm. Gatavojot puravus, izmanto ne vien to neīsto sīpolu, bet arī lapas – tajās ir vēl vairāk C vitamīna.
Redīsi – arī kraukšķīgo redīsu sezona sākas līdz ar pavasara iestāšanos. Latvijas veikalos sezonas sākumā visplašāk atrodami Nīderlandes redīsi, kas ir garšīgi un pabaros, līdz varēsim uz šķīvja likt pašu dārzos izaudzētos. No redīsiem pārsvarā gatavojam dažādus salātus – kopā ar gurķi, skābo krējumu vai lapu salātiem un eļļas mērci.
Spināti – par superfood nodēvētie spināti pavasara sākumā ir īpaši aktuāli. Vitamīniem bagātās lapiņas gatavo ne tikai salātos, sacepumos, omletēs, pīrādziņos un citos kulināros brīnumos, bet pievieno arī smūtiju sastāvdaļām. Vairāk par spinātu gatavošanu un uzglabāšanu lasi šeit.
Sparģeļi – sākoties pavasarim, arī sparģeļi lielākos apjomos atgriezušies veikalu plauktos. Visgardākie tie būs tvaicēti vai apcepti vokpannā. Galvenais – sparģeļus nedrīkst pārvārīt, jo tad tie zaudē savu garšu. Tie lieliski garšos arī cepti cepeškrāsnī – pamēģini tos pagatavot, ievīstītus bekona vai prošuto šķiņķa šķēlītē! Padomu, kā sparģeļus pareizi gatavot, meklē šeit.
Latvijas tomāti – beidzot esam sagaidījuši arī no vietējām siltumnīcām nākušus tomātus. Smaržīgus, lielus un sārtus. No "Mežvidiem" vai "Getliņiem" nākušie tomāti būs tieši laikā, lai pagatavotu svaigos salātus ar maizīti un olīveļļu, klāt pieliekot pa kādai bazilika lapiņai un mocarellas siera gabaliņam.
Romiešu salāti – pateicoties Cēzara salātiem, romiešu salātlapas ir zināmas ikvienam, kurš šo maltīti gatavojis kaut reizi. Romiešu salāti ir vislīdzīgākie parastajiem lapu salātiem, taču to garša ir izteiksmīgāka un lapas – nedaudz stingrākas un kraukšķīgākas. Ideja interesantai maltītei – sapildi romiešu salātlapas ar apceptas vistas gabaliņiem, sagrieztiem dārzeņiem un pārlej ar mērci. Iegūsi gardas salātu laiviņas, kuras kāri nošmakstināt.
Baklažāni – arī baklažāni ir viens no tiem dārzeņiem, kas jāēd tieši pavasara sākumā. Violeto dārzeni svaigu būs diezgan grūti ieēst, tāpēc to vislabāk ir cept vai grilēt, jo tad izceļas tā riekstainā garša. Baklažāni būs gardi ne vien sacepumos, bet arī pildīti. Vairāk ideju, kā pagatavot brango dārzeni, meklē šeit.
Dīgsti – diedzētas pupiņas un sēkliņas piestāvēs pavasarīgiem salātiem un maizītēm. Mieži, kressalāti, lēcas, mungo pupiņas, redīsi – dīgstu izvēle ir plaša un tos jau pāris gadus var atrast arī lielveikalu plauktos vai iegādāties pie mājražotājiem.
Jaunie kartupeļi – lai gan martā veikalos nopērkamie kartupeļi pavisam noteikti nav vietējie, tas nenozīmē, ka pavasara garšu ar tiem nevaram paspilgtināt. No dienvidu valstīm atceļojušie kartupeļi būs pietiekami gardi, lai tos, karsti novārītus, notiesātu kopā ar garšaugu sviestu vai kādu citu piedevu.
Cukīni, redīsu un rukolas salāti
Vienkārši, ātri pagatavojami un gardi salāti vieglām pusdienām – cukīni strēmeles ar pavasarīgajiem redīsiem un rūgteno rukolu. Salātus izkārto uz šķīvja tāpat vai sajauc visu kopā lielā bļodā, ja tāda vēlēšanās.
Kaneloni ar spinātu-rikotas pildījumu
Kad rīsi, griķi, makaroni un citi ikdienā bieži gatavoti ēdieni apnikuši, vērts izmēģināt kaneloni, kas sacepti vienā pannā, pabaros visu izsalkušo ģimeni, un paliks vēl pāri nākamās dienas pusdienām.
Sparģeļi 'prošuto' šķiņķa mētelītī
Interesanta un garda alternatīva ikdienas uzkodām - sparģeļi, kas ietīti gardajā prošuto šķiņķī un nedaudz apcepti uz pannas. Šos noteikti vari baudīt čipšu un grauzdiņu vietā.
Sāļā tomātu un bazilika tarte
Sātīga, garda un aromātiska tarte no kraukšķīgas mīklas pamatnes. Sacepumā paslēpušies arī gardie ķiršu tomāti un baziliks, bet to visu satur kopā olas un saldā krējuma pildījums.
Romiešu salāti ar rīsu nūdelēm un vistas gaļu
Ideālie pusdienu salāti, kurus pagatavot ņemšanai līdzi uz darbu vai ātrai maltītei. Pats patīkamākais – tajos var izmantot iepriekšējā vakarā pagatavoto vistas fileju, ceptu vai vārītu. Bet pievienotie dārzeņi, sezama sēkliņas un piparmētru lapiņas patīkami atsvaidzinās maltīti.
Ratatouille, kas pārsteigs ikvienu
Šis ēdiens ir lieliski piemērots nesteidzīgiem brīvdienu vakariem, jo tā cepšana aizņem daudz laika, tomēr rezultāts ir brīnišķīgs! Pārsteigsiet ikvienu savu draugu un ģimenes locekli! Tā mums raksta receptes autore Anita Marija Podniece, piesakoties Džeimija Olivera veselīgo svētku recepšu konkursam.
Zaļo griķu, sarkano biešu un Holandes siera salāti
Sātīgi salāti no sakņu dārzeņiem, kas būs piemēroti gan pusdienām, gan vakariņām. To pagatavošana aizņems īsāku laiku, ja izmantosi jau novārītas bietes un gatavu salātu lapiņu maisījumu. Holandes siers salātiem piešķirs sāļu noti un nodrošinās ar sāta sajūtu. Recepti izstrādājusi Linda Tellgrena, bloga Lindas Virtuve autore.
Jauno kartupeļu tarte ar tomātiem un rozmarīnu
Sāļš un gards kārtainās mīklas sacepums, uz kura izkārtota sezonas aktualitāte – jaunie kartupelīši. Īpašu garšu vienkāršajai maltītei piešķirs aromātiskais rozmarīns.
Spageti ar sparģeļiem kazas siera mērcē
Vieglāka pastas ēdienu versija dienām, kad gribas ko svaigāku. Svarīgi ir sparģeļus nepārvārīt, jo tad tie saglabā skaisto, spilgti zaļo krāsu un maigo kraukšķīgumu. Kazas siers savukārt veido krēmīgu mērci un veido interesantas garšas nianses. Tradicionālāku garšu mīļotāji var izvēlēties krēmsieru, kas gatavots no govs piena. Recepti piedāvā Linda Tellgrena, bloga "Lindas Virtuve" autore.
'Panzanella' salāti ar tomātiem un kraukšķīgu maizi
Vienkārši un dikti gardi – tomātu salāti ar dārzeņiem un kraukšķīgo čabatas (ciabatta) maizi. Salātus patīkami atsvaidzinās nedaudz pikantā mērce, kurai asumam pievienots sinepju pulveris (ja sinepju pulvera nav, var izmantot pavisam nedaudz stipru sinepju).