Saldēšana ir viens no tiem veidiem, kā paildzināt dažādu gaļas, piena un citu produktu mūžu. Saldējot tiek apstādināta pārtikā esošo baktēriju augšana, un tas nozīmē, ka produkti tiek "iekonservēti" līdz brīdim, kad vēlamies tos atkausēt un izmantot atkal. Tomēr arī saldētavā turētiem produktiem ir savs termiņš – cik ilgi tos drīkst lietot pēc sasaldēšanas?
Izrādās, tas vien, ka ogas, sviests vai zivis ir ieliktas saldētavā, nenozīmē, ka šie produkti tur varēs stāvēt mūžīgi. Lielisku špikeri par to, cik ilgā laikā vajadzētu izlietot katru saldēto produktu, sagatavojis portāls "Freezerlabels.net".
Lai zinātu, kad esi ielicis produktus saldētavā, uzraksti uz to iepakojuma, maisiņa vai kastītes ar kādu noturīgu rakstāmo datumu, kad produkts ielikts saldētavā. Tā varēsi izsekot līdzi tam, cik svaigi ir saldētavā esošie produkti.
Cik ilgi drīkst glabāt maizi un desertus:
Cik ilgi saldētavā drīkst glabāt gaļas produktus:
- Jēra un teļa gaļa – 9 mēneši;
- Cūkas kaula karbonādes – 4-6 mēneši;
- Steiki – 6-12 mēneši;
- Vesela vista vai tītars – 12 mēneši;
- Vistas un tītara gabali – 9 mēneši;
- Maltā gaļa – 3-4 mēneši;
- Subprodukti – 3-4 mēneši;
- Bekons – 1 mēnesis;
- Desiņas – 1-2 mēneši;
- Termiski apstrādāta gaļa – 2-3 mēneši;
- Vistas nageti – 1-3 mēneši.
Cik ilgi saldētavā drīkst glabāt zivis un jūras veltes:
- Liesa zivs – 6 mēneši;
- Trekna zivs – 2-3 mēneši;
- Termiski apstrādāta zivs – 4-6 mēneši;
- Omārs – 12 mēneši;
- Krabja gaļa – 10 mēneši;
- Garneles, jūras ķemmītes – 3-6 mēneši;
- Kalmārs, gliemenes – 3-6 mēneši.
Cik ilgi saldētavā drīkst glabāt olas un piena produktus:
Cik ilgi saldētavā drīkst glabāt augļus un dārzeņus:
Cik ilgi saldētavā drīkst glabāt buljonus:
- Gaļas buljons – 2-3 mēneši;
- Dārzeņu buljons – 2-3 mēneši.
Cik ilgi saldētavā drīkst glabāt dzērienus:
- Piens – 3-6 mēneši;
- Sula (svaigi spiesta) – 6 mēneši;
- Sula (no koncentrāta) – 12 mēneši.
Svarīgi! Ir arī tādi produkti, ko nevajadzētu saldēt, jo tie pēc tam nebūs lietojami uzturā – majonēze, skābais krējums, paniņas, krēmsiers, pudiņš, salātu mērces, āboli, melones, artišoki, baklažāni, salātlapas, svaigi kartupeļi, redīsi un gāzētie dzērieni.