Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press
Pat gatavojot maltītes pannā ar nepiedegošo pārklājumu, bez kādas taukvielas neiztikt. Taču kas cepšanai ir piemērotāks – sviests vai eļļa?

Ja nevari izlemt, cept eļļā vai sviestā, atceries šo vienkāršo principu – ja cepsi uz ļoti karstas uguns, jāņem eļļa, bet, ja cepšana-sautēšana paredzēta uz vidējas liesmas, derēs arī sviests. Jāatceras gan, ka sviestā esošās piena sausnas pakļauj šo taukvielu piedegšanai, kas pēcāk ietekmē arī pašas maltītes garšu.

Parasti eļļā tiek apcepta gaļa, jo tai ir vajadzīgs lielāks karstums, bet dārzeņi tiek cepti sviestā, jo tas piešķir tiem patīkamu, maigu garšu. Abas taukvielas būs piemērotas jūras velšu un zivju gatavošanai. Sviestam uz pannas viegli jāputo un jāsaglabā gaišā krāsa – tiklīdz tas kļūst brūns, tas jau tuvojas degšanas punktam. Cepšanai pateicīgas ir augu eļļas, piemēram, rapšu, saulespuķu un zemesriekstu eļļas.

Tomēr ir viens triks, kas var palīdzēt izvairīties no sviesta pāragras apdegšanas, un tā ir augu eļļa. Brīdī, kad sviesta piciņa tiek ielikta pannā, lai izkustu, piepilini tai klāt pavisam nedaudz augu eļļas – tas palīdzēs sviestam tik ātri nekļūt brūnam, norāda Cook's Illustrated.

Bet, ja ātrajai apcepšanai sviestu neizmanto, jāņem vērā, ka dažādām eļļām ir atšķirīga degšanas temperatūra. Par to vairāk vari uzzināt šajā rakstā par vārīšanu eļļā. Bet šajā rakstā vari uzzināt, kādām gatavošanas metodēm kuras eļļas būs piemērotākas.

Cepti banāni ar kanēli un riekstiem

Foto: DELFI

Kad gribas kaut ko garšīgu, bet saldās kāres remdināšanai gluži kūku cept neceļas roka, vērts pagatavot šo izcili vieglo, bet bezgala gardo desertu!

Lasīt vairāk

Kabaču-spinātu plācenīši

Foto: Shutterstock

Kad kārojas kas pavasarīgs gan pēc garšas, gan krāsas, jāgatavo plācenīši, kam piejauktas spinātu lapiņas. Šādi pasniegtus dārzeņus labprāt notiesās arī mazākie ēdāji, turklāt pagatavošana itin nemaz nav sarežģīta.

Lasīt vairāk

Sātīgās pannā ceptās siermaizes

Foto: Privātais arhīvs

Karstas un sātīgas maizītes ar patīkami kūstošu sieru vidū. Pagatavošana ir ātra un gauži vienkārša, taču svarīga ir pareiza secība.

Lasīt vairāk

Jasmīnu rīsu un garneļu voks taizemiešu gaumē

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Sātīga un sildoša maltīte, kas garšos pēc Taizemes. Apceptajām garnelēm un rīsiem asumu piešķirs sakapātais čili un ķiploks, bet Āzijas garšu – taizemiešu zivs mērce.

Lasīt vairāk

Cepts lasis ar balzamiko etiķa mērci

Foto: Shutterstock

Viegli apcepti laša filejas gabaliņi ar saldskābu balzamiko etiķa mērci. Vienkārša, veselīga un ātri pagatavojama recepte pusdienām vai vakariņām.

Lasīt vairāk

Cepts avokado ar bekonu un ķirštomātiem

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Vai esi kādreiz pamēģinājis avokado apcept uz pannas? Ja nē, tad laiks izmēģināt ko jaunu – uz pannas apceptas bekona šķēlītes, avokado un ķirštomāti būs lieliska maltīte vēlajām brokastīm vai pusdienām.

Lasīt vairāk

Plānās pankūkas pildīšanai

Foto: Shutterstock

Izcilas plānās pankūkas, kas piemērotas pildīšanai un tīšanas laikā neplīsīs, un saturēs pildījumu skaistā tīstoklītī. Pildījumam var izmantot sagatavotu malto gaļu, biezpienu vai sieru, banānus vai citus augļus.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!