Foto: Shutterstock
Dažkārt pie veikalu plauktiem iespējams pamatīgi apjukt, ja īsti nezini, ko meklē un kā izmantosi konkrēto produktu. Pēdējā laikā tā ir ar eļļām – bieži nākas lasīt un dzirdēt atsauksmes par to, kura tad ir labākā un kāda mērķim paredzēta. Lai arī tu neapjuktu un varētu saprast, vai groziņā likt olīveļļu vai sen noskatīto valriekstu eļļu, "Tasty" sagatavoja pamatīgu špikeri, kas ļaus orientēties pašā svarīgākajā.

Šoreiz iztiksim bez gariem katras eļļas, sviesta vai taukvielas raksturojuma, jo tad nāktos izveidot veselu enciklopēdiju. Apkopojām pašu svarīgāko informāciju, kas tev būtu jāzina – kādam mērķim taukviela paredzēta, kāda ir tās degšanas temperatūra un cik ilgi un kā eļļu uzglabāt, lai tā nesabojātos pirms laika. Ceram, ka noderēs!

Sviests un citas taukvielas

Foto: Shutterstock

Sviests

Viens no gardākajiem veidiem, kā ātri apcept dārzeņus un citus produktus, ir tieši gatavošana sviestā.
Degšanas temperatūra: 176°C
Izmantošana: cepšana, papildinājums mīklām
Uzglabāšanas ilgums un vieta: 1–9 mēneši, ledusskapis vai saldētava

Gī jeb dzidrinātais sviests

Gī sviests noderēs tiem, kas savā uzturā nelieto piena produktus – karsēšanas rezultātā no sviesta atdalīti piena proteīni. Plaši izmanto Indijas kulinārijā.
Degšanas temperatūra: 190°–251°C, atkarībā no dzidruma pakāpes
Izmantošana: cepšana, sautēšana
Garša: garšo pēc sviesta, kas ir mazāk krēmīgs
Uzglabāšanas ilgums un vieta: stingri atkarīgs no ražotāja, ledusskapī

Cūku tauki

Cūku tauki ir viena no vissenāk izmantotajām taukvielām, kas piešķir īpašu kraukšķīgumu dažādām mīklām.
Degšanas temperatūra: 187°C
Izmantošana: mīklām, cepšanai
Garša: kulināri uzskata, ka piemīt "umami" īpašības
Uzglabāšanas ilgums un vieta: 1 gads, ledusskapī

Klasiskās eļļas

Foto: Shutterstock


Rapšu eļļa

Samērā neitrālas garšas eļļa, kas noderēs cepšanai un dažādu mīklu pagatavošanai, var aizstāt ar sviestu.
Degšanas temperatūra: 204°C
Izmantošana: salātu mērces, cepšana, mīklas
Garša: neitrāla, bet patīkama, nav ar izteiktu piegaršu
Uzglabāšanas ilgums un vieta: 1 gads, istabas temperatūrā

Olīveļļa

Viena no visplašāk kulinārijā izmantotajām eļļām, kuru veidi atšķiras pēc spieduma un izmantoto olīvu šķirnes.
Degšanas temperatūra: 160°–242°C, atkarībā no eļļas veida
Izmantošana: salātu mērcēm, cepšanai, sautēšanai, grilēšanai, krāsnī ceptiem ēdieniem
Garša: variē atkarībā no eļļas veida, mēdz būt gan neitrālākas, gan tādas, kas ir rūgtas
Uzglabāšanas ilgums un vieta: 2–3 gadi, istabas temperatūrā

Kukurūzas eļļa

Kukurūzas eļļa noderēs fritēšanai un cepšanai lielās temperatūrās, turklāt pētījumos atklāts, ka ar tās palīdzību var samazināt holesterīna līmeni sekmīgāk, nekā lietojot olīveļļu.
Degšanas temperatūra: 232°C
Izmantošana: grilēšana, sautēšana, cepšana, fritēšana
Garša: maiga, viegli riekstaina garša
Uzglabāšanas ilgums un vieta: 1 gads, istabas temperatūrā

Saulespuķu eļļa

Plaši izmantojama eļļa, kas ir viena no lētākajām un tādām, kas labi uzglabājas.
Degšanas temperatūra: 232°C
Izmantošana: cepšanai, fritēšanai, salātu mērcēm
Garša: gandrīz bez izteiktas garšas
Uzglabāšanas ilgums un vieta: 2 gadi, istabas temperatūrā

Augu eļļa

Universāla eļļa, kas pagatavota no dažādu augu rafinētajām eļļām, lai paaugstinātu degšanas temperatūru un piešķirtu garšu.
Degšanas temperatūra: 176°C un vairāk
Izmantošana: cepšanai, fritēšanai zemās temperatūrās, salātu mērcēm
Garša: maiga, neizteiksmīga garša
Uzglabāšanas ilgums un vieta: 1 gads, istabas temperatūrā

Riekstu eļļas

Foto: Shutterstock


Mandeļu eļļa

Eļļa ar ļoti augstu degšanas temperatūru, taču to vislabāk pievienot ēdienam beigās, lai saglabātu izteiksmīgo garšu.
Degšanas temperatūra: 215°–257°C, taču ir atšķirība dažāda spieduma mandeļu eļļām
Izmantošana: sautēšanai un vokpannā gatavotiem ēdieniem (Āzijas virtuves maltītēm)
Garša: viegli grauzdētas mandeles
Uzglabāšanas ilgums un vieta: 3 mēneši, ledusskapī

Lazdu riekstu eļļa

Eļļa ar izteiktu lazdu riekstu smaržu, kas noderēs mērcēm un ceptiem ēdieniem.
Degšanas temperatūra: 221°C
Izmantošana: salātu mērcēm, marinādēm un kūku mīklām
Garša: riekstu piegarša
Uzglabāšanas ilgums un vieta: 1 gads, ledusskapī vai istabas temperatūrā

Makadāmijas riekstu eļļa

Eļļa, kas visbiežāk saistās ar skaistumkopšanu, taču to var izmantot arī kulinārijā.
Degšanas temperatūra: 198°–210°C
Izmantošana: sautēšanai, cepšanai, fritēšanai, grilēšanai un mīklām
Garša: viegli riekstaina, sviestaina garša
Uzglabāšanas ilgums un vieta: 1–2 gadi, istabas temperatūrā

Zemesriekstu eļļa

Ja kādreiz māc šaubas, kuru eļļu izvēlēties fritēšanai dziļvāres katlā, tad zemesriekstu eļļa būs droša izvēle.
Degšanas temperatūra: 232°C
Izmantošana: fritēšanai, cepšanai, salātu mērcēm
Garša: riekstaina piegarša
Uzglabāšanas ilgums un vieta: 3 gadi, istabas temperatūrā

Valriekstu eļļa

Izteiksmīgas garšas un smaržas eļļa, kurai ir visai īss derīguma termiņš. Ieteicams izlietot dažu mēnešu laikā pēc atvēršanas.
Degšanas temperatūra: 204°C
Izmantošana: salātu mērcēm
Garša: izteikti riekstaina
Uzglabāšanas ilgums un vieta: 6 mēneši, ledusskapī

Sēkliņu un citu augu eļļas

Foto: Shutterstock


Avokado eļļa

Eļļa, kas ir ne tikai treknāka, bet ar augstāko degšanas temperatūru. Noderēs gan cepšanai un fritēšanai, gan salātiem.
Degšanas temperatūra: 271°C
Izmantošana: cepšanai, vokpannā gatavotiem ēdieniem, fritēšanai, salātu mērcēm.
Garša: riekstu piegarša
Uzglabāšanas ilgums un vieta: 1 gads, ieteicams glabāt ledusskapī (var kļūt duļķaina, bet izmainīs konsistenci istabas temperatūrā)

Kokosriekstu eļļa

Kokosriekstu eļļa pēc konsistences atgādina sviestu, taču tā ir īpaši veselīga, jo tajā ir maz kaloriju.
Degšanas temperatūra: 176°C
Izmantošana: apziešanai, kūku mīklām, augu eļļas aizvietošanai, cepšanai
Garša: "virgin" kokosriekstu eļļām izteikta kokosriekstu piegarša, rafinētām eļļām piegarša ir neliela
Uzglabāšanas ilgums un vieta: 2 gadi, istabas temperatūrā

Linsēklu eļļa

Uzturvielām bagātīga eļļa, kuru nav ieteicams izmantot cepšanai, jo tad veselīgie tauki pārvēršas neveselīgajos.
Degšanas temperatūra: termiski apstrādātu nelieto
Izmantošana: salātu mērcēm
Garša: zivīm līdzīga, rūgta pēcgarša
Uzglabāšanas ilgums un vieta: 6 nedēļas, ledusskapī

Vīnogu kauliņu eļļa

Vīna ražošanas blakusprodukts, kas rezultējies neitrālas garšas eļļā – vislabāk piemērota cepšanai.
Degšanas temperatūra: 200°C
Izmantošana: sautēšanai, cepšanai, fritēšanai, salātu mērcēm
Garša: vieglas garšas, kas nav pārāk nomācoša
Uzglabāšanas ilgums un vieta: 6 mēneši, ledusskapī

Kaņepju eļļa

Eļļa ar izteiksmīgu aromātu un nokrāsu, piešķirs īpašu garšu salātu mērcēm.
Degšanas temperatūra: 165°C
Izmantošana: salātu mērcēm, cepšanai, apziešanai
Garša: riekstaina piegarša
Uzglabāšanas ilgums un vieta: 6 mēneši, ledusskapis vai saldētava

Sezama eļļa

Sezama eļļu ļoti bieži izmanto, gatavojot Āzijas virtuves ēdienus. Piešķir maltītēm izteiksmīgu garšu.
Degšanas temperatūra: 210°C
Izmantošana: cepšanai, salātu mērcēm
Garša: riekstu un sezama sēkliņu piegarša
Uzglabāšanas ilgums un vieta: 1–2 gadi, ledusskapī

Raksta tapšanā izmantota informācija no vietnēm "Igourmet", "Eatbydate", "Food52", "OilHealthBenefits", "Seedguides".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!