papas arrugadas kartupeļi mērce
Foto: Shutterstock
"Papas arrugadas" – mazi kartupelīši ar sāls kristāliņiem klātu, krunkainu miziņu ir tradicionāls Kanāriju salu virtuves ēdiens, ko parasti bauda kā uzkodu pirms maltītes vai pasniedz kā piedevu ar zivs vai gaļas ēdieniem. Šis ir arī ātrs un maciņam draudzīgs veids, kā, izvārot lielu katlu kartupelīšu un veikli pagatavojot divas salās iecienītas mērces, pacienāt lielāku baru ciemiņu, tādēļ šoreiz stāstīsim, kā gatavojama šī vienkāršā ballīšu uzkoda.

Kanāriju salās kartupeļi tika iepazīti jau 17. gadsimta pašā sākumā, kad tos uz salām no Amerikas atveda spāņu konkistadori. Vietējie iedzīvotāji pārņēma Amerikas iezemiešu lietoto kartupeļu nosaukumu "papas", savukārt pārējās Spānijas daļās tupeņi ieguva jaunu nosaukumu – "patatas", interesantu faktu atklāj portāls "The Spruce".

Šis ēdiens, bez kura nav iedomājama neviena sevi cienoša restorāna, krodziņa vai tapu bāra ēdienkarte šajā teritorijā (vidēji porcijas cena ir 3-5 eur), ir vienkāršāks par vienkāršu. Lai to pagatavotu, tev būs nepieciešamas vien trīs elementāras sastāvdaļas: mazi, vienāda lieluma kartupelīši, jūras sāls un ūdens. Pirmsākumos kartupeļu gatavošanai pēc šīs metodes tika izmantots parasts jūras ūdens, taču, pievienojot ūdenim krietnu daudzumu jūras sāls, efekts būs līdzīgs.

Sāļo kartupelīšu gatavošanas metode

Foto: Shutterstock


Ņem vērā, ka kartupeļi nav jāmizo, vien kārtīgi jānoberž ar asu sūklīti, lai noskrubinātu no miziņas smiltis. Kad tas paveikts, ber tupeņus lielā katlā, pārlej ar ūdeni tā, lai tie būtu knapi nosegti, un pievieno 3-4 ēdamkarotes jūras sāls.

Kad ūdens sāk burbuļot, vāri kartupeļus aptuveni 15 minūtes, līdz, iebakstot ar nazi, jūti, ka tie ir gatavi.

Tad nokās ūdeni, liec katlu atpakaļ uz plīts, samazinot liesmu līdz minimumam, un aptuveni 2 minūtes apžāvē kartupelīšus, ik pa laikam tos sakratot, līdz redzi, ka to miziņa sāk "nosarmot", pārklājoties ar sāls kristāliņiem.

Nu "papas arrugadas" ir gatavi pasniegšanai ar kādu no divām Kanāriju salu virtuvei raksturīgām mērcēm – "mojo picon" un "mojo de cilantro". Lasi tālāk un uzzini, kā tās pagatavot.

Sarkanā paprikas mērce jeb 'mojo picon'

Foto: Shutterstock


Sarkano paprikas mērci jeb "mojo picon" vietējie ceļ galdā atdzesētu, pasniedzot kā piedevu gaļas un zivju ēdieniem - tāpat to izmanto arī sālī tvaicēto kartupelīšu aizdaram.

Lai pagatavotu šo mērci, portāls "Spainonafork" iesaka sarūpēt šādas sastāvdaļas:

  • 2 bagetes šķēles;
  • 1 krāsnī cepta paprika;
  • 1 ķiploka galviņa;
  • 1 TK paprikas pulvera vai kūpinātas paprikas pulvera;
  • 1 ĒK baltvīna etiķa;
  • 1/2 TK kumina vai ķimeņu;
  • 4 ĒK olīveļļas;
  • 2 ĒK ūdens;
  • Sāls pēc garšas.

Uzkarsē krāsni grila režīmā vai līdz maksimāli iespējamai temperatūrai. Pannā liec papriku, ķiploka galviņu un cep krāsnī 10-15 minūtes, līdz paprikas miziņa apdeg melna.

Izņem papriku un ķiploku no krāsns, ieliek plastmasas maisiņā, kam aizsien galu.

Samazina krāsns temperatūru līdz 220 grādiem, liek krāsnī bagetes šķēles, apgrauzdē zeltainas, izņem no krāsns.

Kuminu vai ķimenes viegli apgrauzdē uz sausas pannas.

Atsien maisiņu, ceptās ķiploku daiviņas atbrīvo no miziņām. Paprikai noņem apdegušo miziņu, izņem sēklotni. Šādi sagatavota paprika iegūst gaļīgu struktūru un patīkamu kūpinājuma garšu.

Blenderī liek cepto papriku, ķiplokus, bagetes šķēles, pievieno pārējās mērces sastāvdaļas un sasmalcina, līdz iegūta krēmīga, viendabīgas konsistences mērce. To pilda aizvākojamā burciņā, liek ledusskapī un atdzesē, lai izmantotu pēc nepieciešamības.

Padoms: ja vēlies, lai mērce ir pikanta, pievieno arī čili pārslas.

Lasi tālāk un uzzini, kā pagatavot tradicionālo zaļo koriandra mērci jeb "mojo de cilantro".

Zaļā koriandra mērce jeb 'mojo de cilantro'

Foto: Shutterstock


Zaļās koriandra mērces pagatavošana neprasīs daudz laika un īpašas iemaņas, jo produktus iepriekš nav nepieciešams termiski apstrādāt, skaidro portāls "The Spruce". Kad sulīgā, zaļā mērce pagatavota, iepildītu aizvākojamā stikla burciņā, vari to uzglabāt ledusskapī vismaz divas nedēļas, lai izmantotu kā atsvaidzinošu piedevu dažādiem ēdieniem.

Ja svaigs koriandrs tev nav pieejams, droši vari to aizstāt ar bunti pētersīļu, iegūstot zaļo mērci – "mojo verde".

Lai pagatavotu tradicionālo koriandra mērci jeb " mojo de cilantro", tev būs nepieciešamas šādas sastāvdaļas:

  • 4 nomizotas ķiploka daiviņas;
  • bunte koriandra vai pētersīļu;
  • 1/4 TK malta kumina;
  • 3/4 TK jūras sāls;
  • 150 ml olīveļļas;
  • 4-5 ĒK ūdens;
  • 3-4 ĒK baltvīna etiķa (to var aizstāt ar laima vai citrona sulu).

Visas sastāvdaļas liek blenderī un maļ, līdz iegūta viendabīgas konsistences mērce.

Gatavo mērci pilda aizvākojamās burciņās un uzglabā ledusskapī.

Te atradīsi receptes vēl daudz un dažādām gardām mērcēm, ko pāris minūšu laikā varēsi pagatavot, izmantojot blederi, un izmantot "papas arrugadas" pasniegšanai, bet šeit ir padomi, kā pagatavot sešas mērces kartupeļu aizdaram, kas liks tev aizmirst majonēzi un kečupu.

Lai labi garšo!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!