Foto: Shutterstock
Uzreiz pēc ledus nozušanas daudzas zivis gatavojas nārstam, tādēļ pavasarī, dodoties pēc loma, jāatceras, ka noteikumi paredz virkni aizliegumu un ierobežojumu. Tomēr tas nenozīmē, ka makšķerēšanai jāatmet ar roku, jo tieši pavasarī daudzas zivis sāk aktīvi baroties un guvums var būt necerēti brangs, tādēļ šoreiz, pārskatot "Tasty" krājumus, izveidojām zivju gatavošanas padomu izlasi, kas virtuvē noderēs kā špikeris kaislīgiem makšķerniekiem.

Kaut pavasarī jāaizmirst par vēžošanu un četru sugu zivju (līdakas, vimbas, alatas un zandarti) paturēšanu lomā, tomēr tas nenozīmē, ja mājās būs jādodas tukšā: pirmajos lomos no krasta var tikt pie branga izmēra raudām, nedaudz vēlāk – arī brekšiem. Aprīļa beigās un maija sākumā jau var cerēt uz karūsām, bet jūras piekrastē var saķert labus reņģu lomus.

Te uzzināsi šefpavāra Naura Haukas ieteikumus reņģu gatavošanā, bet to, kā izcept reņģes bez piedūmotas virtuves, stāstījām šajā rakstā.

Reizēs, kad loms gadījies īpaši brangs, noderēs šie vienkāršie, bet vērtīgie padomi, kā zivis pēc iespējas ilgāk saglabāt svaigas.

Foto: Shutterstock

Reizēm saldūdens zivīm, kas noķertas stāvošos ūdeņos, ir dūņu piegarša. Vai zināji, ka no tās palīdzēs atbrīvoties auksts etiķūdens, kurā zivi pirms gatavošanas iemērc uz apmēram 1 stundu? Etiķūdens proporciju un to, ko iesākt, ja pārplīst zivs žultspūslis, kā rīkoties, lai zivis nepieceptos pie pannas un citus zivju gatavošanas pamatnoteikumus uzzināsi te.

Nav ko skumt arī tajās reizēs, kad loms ir mazāks nekā cerēts, jo dažādas svaigas un saldētas zivis veikalu plauktos nu atrodamas visu cauru gadu. Lai izvēlētos tiešām kvaltitatīvu produktu, vērts ieklausīties pārtikas tehnoloģes Dzintras Koktas noderīgajos ieteikumos, ko atradīsi te, bet šajā rakstā atklājām knifu, kā atsaldēt zivis nieka pusstundā.

Mums pūrā ir arī noderīgs padoms daudzu iecienītās siļķītes cienītājiem – noskatoties šo video, apgūsi veiklu un izmēģināšanas vērtu triku, kā siļķi atbrīvot no asakām.

Foto: Shutterstock

Ja palaimējies iegādāties "akcijas" lasi, sper nākamo soli gaidāmā garšu baudījuma virzienā, uzzinot, kā rīkoties, lai lielo zivi nepārceptu. Kā lasi pagatavot, lai tas nezaudētu sulīgumu, uzzināsi, izlasot šo rakstu.

Pārskatot mūsu ieteikumus, uzzināsi arī to, kā notīrīt asarus bez zvīņām piesprakšķinātas virtuves, kādas ir zivju ēdieniem piemērotākās garšvielas, kā pagatavot pildītu zivi vai maigas un sulīgas zivju kotletes, un vēl daudzus vērā ņemamus padomus.

Lai labi garšo!

Tas jāzina katram: vērtīgi pārtikas tehnoloģes padomi, kā izvēlēties zivis

Kvalitatīvas zivis un zivju produkti ir veselīgs un vērtīgs uzturvielu avots, kas ēdienkartē būtu jāiekļauj pat vairākas reizes nedēļā, tomēr speciālisti atzīst – izvēlēties tiešām labas kvalitātes zivis ir jāprot. Nacionālais pārtikas mazumtirdzniecības tīkls "Elvi" kopā ar uzturzinātnes eksperti, pārtikas tehnoloģi un veselīga uztura meistarklašu vadītāju Dzintru Koktu ir apkopojis padomus, kuros der ieklausīties, ja vēlaties sevi palutināt ar labiem zivju ēdieniem.

Lasīt vairāk

10 pamatnoteikumi, gatavojot zivis

Lai zivis pagatavotu garšīgi ir nepieciešams zināt dažus pamatnoteikumus. Pirmais - zivīm jābūt kvalitatīvām, svaigām. Lai arī no saldētām zivīm var pagatavot pieņemamus ēdienus, tās nekad nespēs sacensties ar svaigām zivīm. Manuprāt, visgaršīgākā zivju zupa ir tā, ko izvāra upes krastā virs ugunskura, kamēr tiek ķertas nākamās zivis. Tomēr šādas luksuss klases izpriecas negadās bieži.

Lasīt vairāk

Kā zivis pēc iespējas ilgāk saglabāt svaigas: 6 vienkārši, bet vērtīgi padomi

Svaigas zivis nenoliedzami ir garšīgs, bet ļoti kaprīzs produkts. Gada siltajos mēnešos pareiza zivju uzglabāšana ir īpaši svarīga, jo, rīkojoties neapdomīgi, zivis, kā arī jūras veltes, var sabojāties pat pāris stundu laikā. Tādēļ šoreiz skaidrosim, kā zivis pēc iespējas ilgāk saglabāt svaigas.

Lasīt vairāk

'Zivju ceturtdienas' padoms: kā atkausēt saldētas zivis nieka pusstundā

Ne viens vien uztura speciālists mēdz stingri piekodināt, ka zivis ir jāēd vismaz reizi nedēļā. Tad nu kāpēc tā nevarētu būt tieši ceturtdiena, kas tradicionālo padomju laikos jau pasludināta par zivju dienu? Lai ģimenes locekļiem vakariņās varētu pasniegt ātri pagatavojamu zivju maltīti, ērts triks, kā vienmēr tikt pie zivīm, ir tās saldētas glabāt ledusskapī. Bet – kā tās atkausēt ātri?

Lasīt vairāk

Knifs, kā veikli notīrīt asarus bez zvīņām piesprakšķinātas virtuves

Pašmāju kaislīgākajiem copmaņiem makšķerēšanas sezona pilnā sparā turpinās arī ziemas sezonā. Tas nekas, ka nereti visas dienas loms ir vien pāris sīkas raudas, kas tiek kaķim, un padsmit asarīši. Lielākie asari noder cepšanai uz pannas, bet no mazajiem var pagatavot gardu zivju zupu. Ir tikai viena problēma – asaru asās spuras un blīvā sīko zvīņu kārta padara šo zivteļu tīrīšanu par īstu mocību.

Lasīt vairāk

Video padoms: Kā ātri notīrīt zivi un iegūt fileju bez ādas?

Zivju tīrīšana nav tas patīkamākais darbiņš, bet, ja vēlas iegūt, piemēram, foreles fileju bez ādas, vispār nevar saprast no kura gala to visu sākt darīt. Tomēr, zinot dažus knifiņus, var šo procesu paātrināt un beigu beigās tas ir daudz vieglāk nekā sākumā varētu šķist. Protams, filejas attīrīšanas paņēmienu var izmantot arī citām zivīm.

Lasīt vairāk

Video: Kā izfilēt akmens buti?

Plakano zivju filēšana sākumā var šķist liels izaicinājums. Kā to pareizi un prasmīgi izdarīt, lai no interesantās formas zivs iegūtu skaistu fileju?

Lasīt vairāk

Veikls triks, kā zibenīgi atbrīvot siļķi no asakām

Ja vēlies pagatavot izcili gardu siļķi "kažokā" vai rolmopšus, ko celt galdā ar kūpošiem kartupelīšiem, prātīgāk būs izmantot vēl nesadalītas sālītās siļķes, jo tās ir gan gardākas, gan lētākas. Vienīgais šo zivju mīnuss ir asakas – katra saimniece zina, cik kaitinoša un laikietilpīga var būt "nabaga" siļķes mocīšana, cenšoties ar naža un dakšiņas vai pat pincetes un lupas palīdzību izknibināt no zivs katru vissīkāko asaciņu. Izrādās, ir kāds triks, kas var šo nogurdinošo procesu padarīt ne vien ievērojami ātrāku, bet pat izklaidējošu.

Lasīt vairāk

Kādas garšvielas izvēlēties zivju ēdieniem?

Andis un Iveta Andersoni dzīvo Engurē, vīrs zvejo, sieva pārzina gardāko zivju ēdienu receptes. Ar kuru katru viņi tajās nemaz nedalās, tāpēc tematiskā avīze "Mājas Gardumi" īpaši priecājās uzzināt, pēc kādām garšvielām vislabāk lūkoties, gatavojot zivis.

Lasīt vairāk

Viltība, ko ievērot, cepot zivis pannā

Ir cilvēki, kuri zivis mājās negatavo, lai gan tās ļoti garšo. Kāpēc? Jo cepšanas laikā, lai cik jaudīgs tvaika nosūcējs virtuvē nebūtu, māju tāpat piepilda ļoti izteiksmīgs zivs aromāts. Atbildi, kā no tā izvairīties, atradām žurnāla "Ievas Virtuve" augusta numurā.

Lasīt vairāk

Knifs, kā sagatavot asakainas zivis cepšanai, lai tās varētu ēst bez bažām

Pēc gada nogales cepešiem un karbonādēm tā vien kārojas ko pamainīt ēdienkartē, gaļu aizstājot ar zivīm. Pannā ceptas zivis ir ģeniāli vienkāršs un ātri pagatavojams ēdiens. Diemžēl asari, raudas, ķīši, plauži un daudzas citas gardas zivtiņas ir ļoti asakainas, tādēļ daudzi tās izvairās cept, izmantojot vien zivju zupas vai buljona gatavošanai. Mums padomā ir viltība, kā sagatavot zivis cepšanai, lai, tās ēdot, asakas nebūtu jūtamas.

Lasīt vairāk

Ceļam godā reņģes! Šefpavāra Naura Haukas ieteikumi un idejas

No reņģēm iespējams pagatavot vairākus ēdienus ne tikai ikdienas maltītei, bet arī svētku galdam. Stāsta un rāda Pūres restorāna "Terase" šefpavārs Nauris Hauka.

Lasīt vairāk

Atjautīgs veids, kā izcept reņģes bez piedūmotas virtuves un iespaidīga eļļas patēriņa

Šobrīd ir īstais brīdis mieloties ar Baltijas jūras lepnumu – reņģēm, kas nu ir īpaši treknas, lielas un sulīgas, turklāt arī šo zivtiņu cena ir maciņam ļoti draudzīga. Bēda tikai, ka, cepot garšīgās zivteles uz pannas, neiztikt bez specifiskā aromāta, piedūmotas virtuves un iespaidīga eļļas patēriņa. Vai tiešām nav izdomāts veids, kā izvairīties no šīm nevēlamajām blakusparādībām?

Lasīt vairāk

Padomi iesācējiem: kas jāievēro, lai lasi nepārceptu un tas vienmēr izdotos sulīgs

Tie, kas modri seko veikalu akciju piedāvājumam, kā likums, pirmie pamana, ka atkal pienācis brīdis, kad naski jāauj kājas, jāatbrīvo vieta ledusskapī un jādodas izvēlēties brangāko akcijas lasi. Kad kārotais guvums atnests mājās, un pirmā sajūsma noplakusi, rodas jautājums – ko iesākt ar milzīgo lomu? Lasis ir ļoti garda un trekna zivs, kuru var pagatavot tik dažādos veidos. Īpaši gards ir cepts lasis. Lai lasis izceptos nepārspējami sulīgs, aromātisks, maigs un mutē kūstošs, ņem vērā mūsu vienkāršos, bet noderīgos ieteikumus.

Lasīt vairāk

Kā noteikt, ka izceptā zivs ir gatava

Aromātiska, mutē kūstoša krāsnī vai uz pannas apcepta zivs vienmēr būs lieliska maltīte pusdienās vai vakariņās. Tomēr zivju gatavošana mēdz būt visai piņķerīga lieta, it īpaši tiem, kuri tās gatavo reti. Kā noteikt, ka zivs ir patiešām gatava?

Lasīt vairāk

Kā pagatavot sulīgas un maigas zivju kotletes – gardākas nekā padomju laiku ēdnīcās

Sulīgas un maigas zivju kotletes ir ne vien garšīgs, bet arī diētisks ēdiens, tādēļ, ja pludmales sezonas gaidās no ēdienkartes ir izslēgta gaļa, zivju kotletes būs īstā izvēle, ar ko varēsi piesiet dūšu, lai nebūtu jāpārtiek vien no salātlapām un svaiga gaisa. Šo ēdienu pamatoti var dēvēt arī par īstu padomju laiku bērnudārzu, skolu un ēdnīcu klasiku, jo zivju kotletes bija atrodamas katras sabiedriskās ēdināšanas iestādes ēdienkartē. Nereti gan nācās samierināties ar faktu, ka viena kotletes puse ir sazin kā tikusi pie melnākas garoziņas, tomēr, iespējams, tieši tas arī bija viens no zivju kotlešu lielisko garšas īpašību noslēpumiem.

Lasīt vairāk

Vakariņās pildīta zivs – padomi veiksmīgai pagatavošanai

Karsti kūpoša, pildīta līdaka, kas tikko izņemta no cepeškrāsns. Skan varen garšīgi, piekritīsiet? Pildītas zivis pēdējā laikā ir nepamatoti aizmirsta maltīte, it īpaši steidzīgajā ēst gatavošanas laikā. Tāpēc Tasty.lv aicina pavadīt kaut stundiņu virtuvē, lai pagatavotu garšīgu, pildītu līdaku, jūras asari vai kādu zivi, no kuras paceļas citronu un piparu aromāts. Kas jāņem vērā, gatavojot pildītu zivi?

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!