arančini
Foto: Shutterstock
Arančini ir eļļā vārītas rīsu bumbiņas kraukšķīgā panējumā, kuru viducī slēpjas staipīga mocarella, garšvielām bagāta maltā gaļa, sulīgs šķiņķis ar sieru un dažādi citi kārdinoši pildījumi. Šis ir tipisks Sicīlijas ielu ēdiens, ko var nobaudīt arī citos Itālijas reģionos. Šoreiz skaidrosim, kas jāņem vērā, lai arančini pagatavotu mājas apstākļos.

Ja tev ir palaimējies būt Sicīlijā, tad, klejojot pa Katānijas vai Palermo ieliņām, ļoti iespējams, jau esi iepazinis un pat nogaršojis kraukšķīgās rīsu bumbiņas, kas pēc skata atgādina mums labi zināmos pončikus. Sicīliešu ieskatā arančini līdzinās apelsīniem un tieši šis auglis ir kalpojis par iedvesmu nosaukumam, jo, tulkojumā “arancia” nozīmē “apelsīns”, kamēr, piemēram, Romas apkaimē zeltainās rīsu bumbiņas ir zināmas kā “supplì”, atklāj “Expertitaly”. Arī arančini lielums un forma dažādās Itālijas malās var būt atšķirīga, izstrādājumus veidojot ne vien apelsīnīgi apaļus, bet arī koniskus – pēc skata līdzīgus bumbieriem. Interesanti, ka ar mocarellu pildītos arančini mēdz dēvēt pavisam jancīgi – “arancini di riso al telefono”, jo, nokožot kumosu, kūstošais siers no arančini līdz mutei stiepjas stīdziņā, kas līdzinās telefona vadam, skaidro “Christinascucina”.

Foto: Shutterstock

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!