Vītināšana ir pats vienkāršākais zivs pagatavošanas veids, bet ir jāņem vērā šādi tādi knifiņi, lai labā iecere neizgāztos. Lai tu vasarā pie veldzējoša kvasa vai alus kausa varētu nobaudīt smeķīgas paša vītinātās zivis, sadarbībā ar Lietuvas lauku tūrisma asociāciju un projekts "Skonių kelias" skaidrosim, kā tad veicams šis process.
Nozvejotās zivis vispirms rūpīgi nomazgā, nosusina, bet nekādā gadījumā nenoņem zvīņas un neizķidā. Šādi sagatavotas zivis ieliek traukā un pārkaisa ar sāli – apmēram tik, cik zivs.
Zivis klāj kārtās: trauka apakšā ieber sāli, virsū liek zivis, atkal uzkaisa sāli. Augšējā kārtā ir sāls.
Sagatavotajām zivīm virsū uzliek koka dēlīti, un šādi sagatavotas tās notur apmēram 2–4 diennaktis. Mazākas zivis tur īsāku laiku, lielākas – ilgāk.
Pēc tam izņem zivis no trauka, noskalo remdenā ūdenī, nosusina, vēlreiz iesāla un notur vēl 2–4 diennaktis.
Pirmā sālīšana nepieciešama, lai no zivs izvilktu asins un liekās smakas, bet otrās laikā zivs iesālās.
Pēc otrās sālīšanas zivis izņem no trauka, noskalo, nosusina un pakar sausā, labi vēdināmā telpā bez tiešiem saules stariem.
Zivis var ēst tad, kad no tām sāk lobīties zvīņas. Mazās zivi ieteicams kaltēt apmēram četras dienas, bet lielākas – desmit dienas.
Vītinātas zivis jātīra no astes galvas virzienā, plēšot ādu ar visām zvīņām.
Lūk, video, kur soli pa solim var izsekot zivju vītināšanas procesam.
Lai labi garšo!