Foto: DELFI
Zivis garšo daudziem, bet, ja pašiem tās jāķidā un jātīra, no šī darbiņa atsakās. Tomēr reizēm pienāk tā pirmā reize, kad no ķēpīgā pienākuma neizvairīties. Lai nāktu talkā, esam sagatavojuši skaidrojošu materiālu ar fotogrāfijām, kā soli pa solim notīrīt un sagatavot svaigu zivi līdz brīdim, kad to var likt uz pannas.

"Jo lielāku kūkumu cepšanas procesā uzmet zivs, jo tā ir svaigāka. Ja tā būs nostāvējusi nedēļu, zivs izcepsies perfekti taisna. Zivs svaigumu var pārbaudīt, iespiežot muguras daļā ar pirkstu. Ja nospiedums paliks, tas nozīmē, ka zivs sākusi bojāties. Jāskatās žaunas – ja tās ir košas, izteiktas un skaistas, nevis pelēcīgas vai brūnas, tad zivs ir svaiga. Acīm jābūt dzidrām, bet, ja veidojas piena krāsa, tad zivs sākusi bojāties," stāsta restorāna "Ferma" un Restorānu servisa skolas šefpavārs Māris Astičs.

"Zivs bojājas nevis no galvas, bet no iekšām un asinīm. Ja iekšas būs izņemtas, zivi varēs ilgāk uzglabāt ledusskapī. Piemēram, zandartu izķidā, izņem žaunas un saliek iekšā papīrus. Katru dienu šo papīru mainot, zivs var stāvēt ledusskapī 4–5 dienas, jo iekšā vairs nav asiņu," piebilst šefpavārs.

Savukārt restorāna "Ferma" un "Restorānu servisa skolas" jaunākais šefpavārs Nils Ģēvele rāda "Tasty" lasītājiem, kā soli pa solim tīrīt un izgriezt asakas reņģei, zelta plekstei, forelei un zandartam, sagatavojot fileju.

Reņģe


Foto: DELFI

1. Nogriez muguras spuru.

Foto: DELFI

2. Vienā griezienā turpini griezt gar galvu, nogriez to.

Foto: DELFI

3. Turpini griezt gar vēderu, nogriežot vēdera malu kopā ar spurām līdz astei.

Foto: DELFI

4. Iztīri iekšas.
Foto: DELFI

5. Apgriez zivi uz vēdera un to nedaudz paplet vaļā, lai zivs izlīdzinās uz dēlīša.
Foto: DELFI

6. Ar īkšķi izspaidi pa mugurkaulu, lai tas kļūtu mīkstāks un varētu izvilkt asaku.
Foto: DELFI

7. Apgriez otrādi un, lēnām velkot, izņem ārā asaku, ko nogriez.
Foto: DELFI

Zelta plekste


Foto: DELFI

1. Nogriez spuras.

Foto: DELFI

2. Augšējā plakanajā pusē atrodi, kur ir centrālā asaka.
Foto: DELFI

3. Ar nazi veic iegriezumu no galvas līdz astei.
Foto: DELFI

4. Pacel iegriezto daļu nedaudz uz augšu.
Foto: DELFI

5. Līdz ar asaku nogriez nost zivs gaļu.
Foto: DELFI

6. To pašu izdari abās pusēs.
Foto: DELFI

Nils piebilst, ka var uzreiz nogriezt ādu un cept zivi bez ādas vai arī cept ar visu ādu un to noņemt beigās.

Forele

Foto: DELFI

1. Notīri zvīņas ar nazi.
Foto: DELFI

2. Nomazgā un nosusini zivi.
Foto: DELFI

3. Nogriez galvu (jo iekšas jau bija izņemtas).
Foto: DELFI

4. Griez no tās vietas, kur bija galva, gar muguru uz leju.
Foto: DELFI

5. Griez, līdz visa muguras daļa apgriezta līdz vidum.
Foto: DELFI

6. Ar šķērēm veic iegriezumu vēdera asakām, tās nogriez.
Foto: DELFI

7. Turpini griezt ar nazi. Un pacel zivi, lai var pārredzēt griežamo vietu.
Foto: DELFI

8. Nogriez astes daļu.
Foto: DELFI

9. Nogriez fileju no asakas. Noņem nost atgrieztās vēdera asakas, kas bija palikušas uz vēdera. Nogriez vēdera daļu, ko vēlāk vari izmantot zupā.
Foto: DELFI

10. Nogriez visu lieko.
Foto: DELFI

11. Izrausti asakas ar pinceti.
Foto: DELFI

12. Fileja gatava!
Foto: DELFI

Zandarts

Foto: DELFI

1. Nogriez visas spuras, uzmanies, jo tās ir ļoti asas!
Foto: DELFI

2. Notīri asakas ar speciālu tīrāmo nazi.
3. Noskalo zivi un nosusini.
4. Iegriez vēderu un izņem ķidas.
Foto: DELFI

5. Nogriez galvu.
Foto: DELFI

6. Veic iegriezumu no muguras daļas uz leju gar asaku.
Foto: DELFI

7. Izgriez ar šķērēm vēdera asaku. Turpini pasist ar nazi un izgriezt asaku.
Foto: DELFI

8. Nogriez nost astes daļu no vidējās asakas.
9. Liec zivi uz vēdera. Ar pirkstiem sajūti centrālo asaku un veic iegriezumu no augšas starp vēdera muskuli un to vietu, kur ir asaka.
Foto: DELFI

10. Izgriez no abām pusēm un ar pirkstiem izrauj asaku ārā.

Foto: DELFI

11. Fileja ir gatava.
Foto: DELFI

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!