Sākim ar to, ka rīsi no rīsiem atšķiras. Katram rīsu veidam ir cits cietes saturs, tātad arī pagatavošana visiem nebūs vienāda. Piemēram, risoto rīsiem galarezultātā jābūt nedaudz ķepīgiem, savukārt plovā vai paeljā katram graudiņam jābūt pašam par sevi.
Rīsiem piemīt lieliska īpašība uzsūkt garšas, tāpēc tie ir iecienīti dažādos leģendas statusu ieguvušos ēdienos. Vārot rīsus, tu esi kungs un ķēniņš, kas noteiks rīsu garšu un krāsu! Tos vārot, droši pievieno garšvielas. Ja vēlies skaisti dzeltenus rīsus, tad pieber nedaudz kurkuma. Bet kā tad vislabāk vārīt baltos graudus?
"Muļķu drošs" paņēmiens ir sekot uz iepakojuma rakstītai informācijai – neba nu tāpat vien tā tur uzdrukāta!
Ja vēlies, lai rīsi nesaķep, izvēlies paciņu, kur rakstīts “ paraboiled “, kas nozīmē, ka šiem rīsiem noņemts apvalciņš, tātad arī daļa cietes, šie rīsi iepriekš ir aptvaicēti. Vizuāli tie gan nav sevišķi glīti – tādi nedaudz pelēki un caurspīdīgi, atšķirībā no netvaicētiem brāļiem.
Mērcēšanas burvība
Rīsi, tāpat kā pupiņas, ir kaltēts produkts, tāpēc tam droši var pielietot arī izmērcēšanas tehniku. Rīsus noskalo, atstāj uz vismaz 6-8 stundām mērcēties. Kad rīsi gana izmirkuši, tos jāber katlā un jāpārlej ar karstu ūdeni tā, lai tas pārsegtu rīsus apmēram 5 cm (divu pirkstu platumā). Tad vāra uz lēnas uguns apmēram 10 minūtes un ļauj uzbriest, pēc vārīšanas var bagātināt ar taukvielām.
Pičiņu pačiņu rīsiņiem!
Ja ir laiks, tad rīsu skalošana ir labs veids, kā atbrīvot tos no cietes. Skalošana nozīmē, ka rīsiem tiek nomainīts ūdens pat padsmit reizes līdz skalojamais ūdens vairs nav duļķains. Noskalotos rīsus liek katlā, aplej ar verdošu ūdeni un vāra. Atkarībā no rīsu veida, mainās arī ūdens daudzums. Piemēram, gargraudu un tvaicētajiem rīsiem vajadzēs divas glāzes ūdens uz glāzi rīsu, savukārt melnajiem rīsiem vajadzēs pat trīs glāzes ūdens.
Brīdī, kad rīsi uzburbuļo, vārīšanās temperatūra jāsamazina uz minimālo, jāliek virsū vāks un jāļauj rīsiem lēnā garā sutināties kādas 12-15 minūtes, tad jaņem nost no uguns. Izvārītie rīsi jāpārlej ar eļļu vai sviestu, ļaujot tiem uzbriest vēl 15-20 minūtes.
Sauc talkā eļļu!
Gatavojot risoto, rīsi parasti sākumā tiek mazliet apcepti eļļā. Šo principu var droši izmantot arī ar citiem rīsiem. Apcep rīsus karstā eļļa un garšaugos, tad lej klāt karstu ūdeni vai buljonu un sautē gatavus!
Ko iesākt ar rīsiem vārāmajās paciņās?
Paciņu rīsi – iemet ūdeni un gaidi, kad gatavs? Jā, bet galarezultāts var nebūt tas iepriecinošākais. Rīsi vāroties piebriest, tiem maisiņā sāk trūkt vietas, gar malām būs pārvārījušies lipīgi rīsi, bet pašā viducī vēl "al dente". Tādēļ, ja pērc paciņu rīsus, pirms vārīšanas labāk atbrīvo tos no maisiņa!
Kā rīsi no rīsiem atšķiras, lasi šeit!
Vienkāršā paelja
Lai romantisku vakaru padarītu vēl īpašāku, pagatavo vakariņas kopā ar mīļoto! Vienkāršotu paeljas recepti piedāvā "Tex-Mex" restorāna pavārs.
Cūkgaļas plovs
Vienkārši pagatavojams cūkgaļas plovs.
Rīsu un saldā krējuma krēms
Viens no vienkāršākajiem un gardākajiem saldēdieniem - rīsu krēms ar saldo krējumu! Ēd tāpat vai ar ogu ķīseli!
Brokastu risoto ar bekonu
Brīvdienas klāt! Lai pietiktu spēka visiem nedēļas nogales priekiem, iesaku nobaudīt šo brokastu risoto - krēmīgus rīsus ar bekonu, bez čaumalas vārītu olu un artišokiem.
Indiešu salāti ar vistu un kariju
Indiešu salāti ar vistu, rīsiem, Ķīnas kāpostu un kukurūzu.
Pildīta paprika ar rīsiem, sieru un majonēzi
Pildīta paprika ar majonēzi, zaļumiem un sieru.
Cālis ar rīsiem
Rūpējoties par mazuli - cālis ar rīsiem.
Paelja 'Valenciana' no Havjera Garsijas
Kā pagatavot klasisko Valensijas ēdienu - paelju ar jūras veltēm, stāsta restorāna "Monhe Negro" šefpavārs Havjers Garsija, kurš veikalu tīkla "Rito" un žurnāla "Dienas Ēdieni" oktobra meistarklasē mācīja gatavot klasiskus spāņu ēdienus.
Risoto ar pētersīļiem un baziliku
Gardais risoto būs viegla maltīte, kuru pagatavot reizēs, kad ir vēlme pēc kaut kā vienkārša un pārlieku nesarežģīta. Tradicionāli gan itāļi risoto gatavo ar liellopa kaula smadzenēm, tomēr šajā receptē tās var arī nepievienot. Atsvaidzinošu garšu maltītei tāpat piešķirs baziliks un pētersīļi.
Ātrie krabju salāti
Ātrie krabju salāti - kad nav daudz laika griešanai.
Dolma
Dolma - rīsi un maltā gaļa, pildīti vīnogu lapās.
Biešu risoto ar mārrutkiem
Iespējams, nedaudz neparasta risoto versija, tomēr galvojam - ļoti garšīgi, turklāt - figūrai draudzīgi!
Plovs ar jēra gaļu krievu gaumē
Plovs vienmēr būs garšīga izvēle kā pusdienām, tā vakariņām. No uzbeku virtuves nākušais ēdiens nav svešs arī mūsu garšu kārpiņām. Iepriecini mīļos un pagatavo plovu krievu gaumē – ar jēra gaļu, koriandru un mīkstiem, garšīgiem rīsiem.
Risoto ar tītara gaļu un ceptiem kastaņiem
Neparastām garšām pilns risoto, ko var pagatavot uzreiz pēc svētkiem – no pāri palikušā tītara cepeša un neapēstajiem ceptajiem kastaņiem. Ja mājās pēc svētkiem palicis vien tītars, bez kastaņiem vari arī iztikt.
Basmati rīsi indiešu gaumē
Rīsu ēdienu gatavošana nudien ļauj brīvi izpausties un katru reizi maltīti pagatavot citādāk. Ja vēl neesi gatavojis basmati rīsus, tad šī, iespējams, ir labākā recepte, ar ko sākt, lai izbaudītu rīsu lielisko garšu kombinācijā ar sildošām garšvielām.
Pikantie rīsi ar vistas gaļu un spinātiem
Mazliet pikantuma ēdienam nāk tikai par labu, īpaši, ja tie ir tik pazīstamie rīsi un vistas gaļa, kas pagatavota mazliet citādi, nekā ierasts. Paspilgtini savu ēdienreizi ar garšvielām, un rezultāts būs patiešām lielisks – šoreiz ar koriandru un kariju.
Viltotie kāpostu tīteņi
Kāpostu tīteņu šmorēšana ir gana laikietilpīgs process, ko atlikt uz citu reizi, bet, ja tik ļoti kārojas šī klasika, izmēģini recepti, kas neprasīs tik daudz laika pavadīt pie plīts, turklāt gala rezultāts arī neliks vilties.
Ar malto gaļu, rīsiem un fetas siera drumstalām pildīts ķirbis
Īpaši sulīgs un kārdinošs veids, kā pagatavot rudens ražas karali – ķirbi. Maltā gaļa ar dažādām piedevām labi sader ne vien ar papriku vai kabačiem, bet to var pildīt arī nelielos ķirbīšos, īpašam sulīgumam pievienojot pildījumam arī fetas siera drumstalas.
Ātrā rīsu zupa ar šprotēm un puraviem
Ātri pagatavojama rīsu zupa ar šprotēm un puraviem darbdienu vakariņām. Kaut zupas gatavošanai jāizmanto vien pāris pavisam vienkārši produkti, rezultāts ir gards un ļoti apetītlīgs.
Ātrā vistas zupa ar rīsiem, lēcām un kausēto sieru
Tumīga, sātīga un ātri pagatavojama vistas zupa, kas ir kā radīta auksto ziemas dienu vakariņu reizei. Ja vēlies, lai zupiņa ir īpaši sildoša, pievieno tai kapātu čili, čili pulveri vai čili pārslas.
Četri ēdieni stundas laikā: vista, cepti dārzeņi, rīsi un salāti
"Katru vakaru stāvēt pie plīts negribas, tādēļ pagatavoju četrus dažādus ēdienus uzreiz, lai pēc tam varētu tos ēst dažādās variācijās" stāsta Madara, kura izmēģinājusi YouTube kanāla Brothers Green Eats video recepti un stundas laikā viņai ir izdevies pagatavot vairākus ēdienus – basmati rīsus, krāsnī ceptus dārzeņus, kāpostu salātus un sulīgus vistas šķiņķīšus.