plūmes, zilās plūmes
Foto: Shutterstock
Zilās plūmes šobrīd veikalos par īpaši izdevīgu cenu: ap 60 centiem kilogramā. Jāizmanto izdevība un jāņem ciet!

Ko tik visu no plūmēm nevar pagatavot! Protams, kamēr gaisā virmo ieburkošanas gars un ir duka vairot ziemas krājumus, jārīkojas ar tālejošu domu: ziemā noderēs gan plūmju zapte kūkām, pankūkām vai vienkārši baltmazei ar sviesta kārtiņu, saldēdieniem derēs plūmju kompoti, dažādiem gaļas ēdieniem – gruzīniskie tkemali – un īpašām našķošanās reizēm ar sieriem un citiem smalkumiem – plūmju čatniji.

Foto: Shutterstock

Īpaši plūmju zapte ir vārāma vienkāršāk par vienkāršu: plūmes un cukurs vienādā svarā – un viss notiek! Bet – var jau mazliet paniekoties ar dažādām piedevām, darbs nebūs liels, bet ieguvums būs krāšņa garšu buķete. Piemēram, pie plūmju zaptes var pielikt citronu vai apelsīnu šķēlītes. Kādu kanēļa standziņu. Pieliet kādu drusku portvīna – o, kas par garšas niansēm! Un kā papildu bonuss vārītājam – dievīga smarža! (Nu varbūt arī viens mazs portvīns no skaistas kristāla glāzītes.)

Foto: Shutterstock

Bet nav jau jādomā tik uz augsto tāli. Kamēr, saldi smaržojot, verd un vārās plūmju zapte, jāpadomā arī par šo dienu un šo vakaru. Plūmju zapti tāpat nevar atstāt nepieskatītu – tāpēc mierīgi var iešaut krāsnī kādu plūmju kūku vai plātsmaizi: kad jau, tad jau!

Foto: Shutterstock

Septembra sākums ir brīnišķīga pāreja no vasaras uz rudeni – viss vēl tik krāšņi zied, nobriest, un ziema liekas tik nereāla. Bet rīti kļūst arvien vēsāki, un kādā ziemas rītā par šo skaisto atvasaru atgādinās vien atvērta plūmju zaptes burciņa, kas saldi smaržos. Ņemam tās plūmes ciet un liekam lietā!

Bērnības garša burciņā – aromātisks plūmju ievārījums

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Gards plūmju ievārījums, kas pagatavots vien no četrām sastāvdaļām. Smērē to uz grauzdiņa, plānajām pankūkām vai izmanto starp biskvīta tortes kārtām. Lieliski garšos arī pamatēdienos ar vistas gaļu.

Lasīt vairāk

Ābolu un plūmju ievārījums

Foto: Shutterstock

Ābolu un plūmju ievārījums ar kanēli un timiānu.

Lasīt vairāk

Aliču un apelsīnu ievārījums

Foto: Shutterstock

Aliču - apelsīnu ievārījums kārumam ziemas krājumu plauktā.

Lasīt vairāk

Medus kūka ar plūmju ievārījuma krēmu

Foto: Shutterstock

Tradicionālā medus kūka ar Kaukāza plūmju ievārījumu un skābo krējumu.

Lasīt vairāk

Plūmju kūka ar kraukšķīgu auzu pamatni un olbaltuma 'micīti'

Foto: Publicitātes foto

Kraukšķīga auzu miltu pamatne, skābens plūmju ievārījums un gaisīgas olbaltuma putas – pasaka, ne kūka! Recepti iesaka kulinārijas blogere Betija Kalēja.

Lasīt vairāk

Plūmju ievārījums ar portvīnu

Foto: Shutterstock

Tumšo plūmju ievārījums ar drusciņu portvīna izteiksmīgākai garšai. Noderēs kā brokastu maizītēm, tā tortēm.

Lasīt vairāk

Dārza plūmju kūka

Foto: DELFI

Rasainā zālē sakritušas plūmes ir zīme: pirmās salnas un atvasaras krāšņums jau ir tepat kaut kur dārza stūrī. Augusts ir jāsvin saldi un sulīgi, un plūmju kūka ir kā radīta maziem svētkiem.

Lasīt vairāk

Rudenīgā apgāztā plūmju kūka

Foto: Publicitātes foto

Laiks svinēt rudeni un piepildīt māju ar svaigi ceptu gardumu kārdinošo smaržu! Gardu plūmju kūkas recepti iesaka blogere Betija Kalēja.

Lasīt vairāk

Plūmju kūka

Ja jādomā, kā likt lietā plūmes, šī ir pavisam vienkārša, bet pārsteidzoši garda kūka, kuru gribēsies gatavot vēl un vēl. Norādīto cukura daudzumu var mainīt – ja gadījušās saldākas plūmes, tad noteikti mīklai paredzēto cukuru var likt mazāk.

Lasīt vairāk

Apgāztā plūmju kūka

Foto: Shutterstock

Vienkārša apgāztās kūkas recepte ar sulīgajām plūmēm. Tās būs īpaši saldenas, pateicoties brūnajam cukuram. Pasniedz kūku vēl siltu – ar putukrējumu vai saldējumu.

Lasīt vairāk

Vienkāršā plūmju kūka

Foto: Privātais ahīvs

Sulīgo plūmju sezonas pilnbriedā jācep gardā plūmju kūka no vienkāršām sastāvdaļām, kas atrodamas teju katrā virtuvē. Recepti iesaka Katrīna Laukubriede.

Lasīt vairāk

Plūmju pīrāgs

Foto: Shutterstock

Gardais, vienkārši pagatavojamais plūmju pīrāgs.

Lasīt vairāk

Noras plūmju kūka

Foto: Shutterstock

Noras plūmju kūka - tējas vai kafijas galdam.

Lasīt vairāk

Plūmju kūka ar smilšu mīklas pamatni un dumstalām

Foto: Shutterstock

Plūmju kūka ar smilšu mīklas pamatni un zeltainām mīklas drumstalām.

Lasīt vairāk

Sallijas pikantā zilo plūmju mērce

Foto: Sallija B

Žurnāliste Sallija Beinfelde atzīstas: "Es neprotu cept kūkas un tortes, konditors esmu tāds trešās šķiras – no gatavās saldētās kārtainās mīklas varu uztapināt kaut kādus pīrādziņus vai kišus. Toties čatniji, reliši un visi šitie brīnumi... Ja gribi, varu iedot vienu fantastisku recepti – pikantā zilo plūmju mērce. Pēc tās mani draugi gandrīz vai rindā stāv. Garšas atveras viena pēc otras uz mēles... Tiesa gan, sastāvdaļas vajadzīgas tieši tādas – zemesriekstu eļļa un tumšais Muskavado cukurs, tas, kurš izskatās gandrīz melns." Izklausās kārdinoši, vai ne? Lūk, arī recepte!

Lasīt vairāk

Austriešu plūkātās pankūkas Kaiserschmarrn

Foto: Shutterstock

Šīs pankūkas ir karalisks deserts, un to nosaukums radies no diviem vārdiem: imperators un "sadriskāt" (vai "radīt nekārtību"). Ir vairākas leģendas par to, kā radies šis deserts, bet visās piedalās Austrijas imperators Francis Jozefs, kura valdīšanas ziedu laiku bija 19. gadsimta vidū.

Lasīt vairāk

Ābolu un plūmju plātsmaize bez raudzēšanas

Foto: DELFI

Āboli un plūmes ir augusta superaugļi, no kuriem var pagatavot dažādus gardumus – kompotus, ievārījumus, saldos ēdienus, kūkas un ne tikai. Atliek tikai aizčāpot uz dārzu! Ierasts, ka plātsmaizes gatavo no rauga vai smilšu mīklas, bet lieliska alternatīva ir arī kefīra mīkla. Lūk, ātrā ābolu un plūmju plātsmaize, kurai mīkla nav jāmīca un jāraudzē. Vienkārši un garšīgi!

Lasīt vairāk

Plūmju, nektarīnu un ābolu fiksais deserts

Foto: DELFI

Kad mājās no visa palicis pa druskai, jāmet vien kopā vienā toverī un jāļaujas garšīgiem eksperimentiem! Recepti iesaka "Tasty" lasītāja Andra.

Lasīt vairāk

Vienkāršā cepumu kūka ar iebiezinātā piena pildījumu un plūmju zapti

Foto: LTV publicitātes foto

Sadarbībā ar LTV raidījumu "Īsakūd Latgolā" (Iekodies Latgalē) piedāvājam uzzināt, kādi tad ir Latgales puses tradicionālie ēdieni. Zemnieku saimniecības "Solomina muiža" saimniece Inese Survilo māca, kā gatavojama cepumu un iebiezinātā piena kūka, kas Rēzeknes piena kombināta ziedu laikos bijusi Latgales pusē iecienīts kārums.

Lasīt vairāk

Vienkāršais ābolu un plūmju pīrāgs kaloriju skaitītājiem

Foto: "Edunsporto" publicitātes foto

"Dārzi šobrīd pilni ar āboliem un plūmēm. Mazliet laika, tikai četras sastāvdaļas, un top lielisks pīrāgs, ar kuru vari palutināt sevi un savus mīļos – fantastiski gards, vienkārši un ātri pagatavojams," recepti kaloriju skaitītājiem piesaka veselīga uztura un dzīvesveida bloga "Ēdunsporto" autore, fitnesa trenere Ineta Rijniece.

Lasīt vairāk

Pikantā plūmju mērce jeb tkemali

Foto: Shutterstock

Gruzijā iecienīto tkemali mērci noteikti ir vērts pagatavot, jo tai ir bezgala daudzveidīgs pielietojums. Šī pikantā, aromātiskā plūmju mērce uzlabos ne vien kartupeļu, omlešu un pastas ēdienu garšu, bet arī ne mazāk lieliski papildinās vistu, zivi un dažādus grilējumus.

Lasīt vairāk

Rikotas pankūkas ar olām un svaigo plūmju mērci

Svētdienu rīti mūsmājās ir kļuvuši par pankūku rītiem. Tā kā dosimies ģimenes izbraukumā un garais treniņš izpaliks, tad klasisko plāno pankūku vietā cepu rikotas pankūkas ar plūmju mērci. Tās ir bagātīgs olbaltumvielu avots, un tajās mazāk ir ogļhidrātu. Pie tam pankūkas ir ļoti ātri pagatavojamas, un mīklas daudzums ir tieši tik, lai nevarētu pārēsties un gribētos vēl bišķiņ.

Lasīt vairāk

Fiksais plūmju krambls jeb drumstalu deserts

Foto: DELFI

Plūmes ilgi negaidīs, kad tās notiesās. Ja iegādāts vairāk, nekā var apēst, tās jāliek lietā gatavošanā, un krambls jeb drumstalu deserts ir viens no vienkāršākajiem veidiem, kā ātri pagatavot izcilu gardumu.

Lasīt vairāk

Plūmju - ingvera čatnijs

Foto: Shutterstock

Plūmju - ingvera čatnijs pikantai piedevai jebkurā sezonā.

Lasīt vairāk

Plūmju kompots

Foto: Shutterstock

Plūmju kompots - dažādiem kārumiem ziemai.

Lasīt vairāk

Vienkāršais plūmju džems

Foto: Shutterstock

Vienkārši pagatavojams plūmju džems ziemas krājumu plauktu papildināšanai.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!