Ko tik visu no plūmēm nevar pagatavot! Protams, kamēr gaisā virmo ieburkošanas gars un ir duka vairot ziemas krājumus, jārīkojas ar tālejošu domu: ziemā noderēs gan plūmju zapte kūkām, pankūkām vai vienkārši baltmazei ar sviesta kārtiņu, saldēdieniem derēs plūmju kompoti, dažādiem gaļas ēdieniem – gruzīniskie tkemali – un īpašām našķošanās reizēm ar sieriem un citiem smalkumiem – plūmju čatniji.
Īpaši plūmju zapte ir vārāma vienkāršāk par vienkāršu: plūmes un cukurs vienādā svarā – un viss notiek! Bet – var jau mazliet paniekoties ar dažādām piedevām, darbs nebūs liels, bet ieguvums būs krāšņa garšu buķete. Piemēram, pie plūmju zaptes var pielikt citronu vai apelsīnu šķēlītes. Kādu kanēļa standziņu. Pieliet kādu drusku portvīna – o, kas par garšas niansēm! Un kā papildu bonuss vārītājam – dievīga smarža! (Nu varbūt arī viens mazs portvīns no skaistas kristāla glāzītes.)
Bet nav jau jādomā tik uz augsto tāli. Kamēr, saldi smaržojot, verd un vārās plūmju zapte, jāpadomā arī par šo dienu un šo vakaru. Plūmju zapti tāpat nevar atstāt nepieskatītu – tāpēc mierīgi var iešaut krāsnī kādu plūmju kūku vai plātsmaizi: kad jau, tad jau!
Septembra sākums ir brīnišķīga pāreja no vasaras uz rudeni – viss vēl tik krāšņi zied, nobriest, un ziema liekas tik nereāla. Bet rīti kļūst arvien vēsāki, un kādā ziemas rītā par šo skaisto atvasaru atgādinās vien atvērta plūmju zaptes burciņa, kas saldi smaržos. Ņemam tās plūmes ciet un liekam lietā!
Bērnības garša burciņā – aromātisks plūmju ievārījums
Gards plūmju ievārījums, kas pagatavots vien no četrām sastāvdaļām. Smērē to uz grauzdiņa, plānajām pankūkām vai izmanto starp biskvīta tortes kārtām. Lieliski garšos arī pamatēdienos ar vistas gaļu.
Ābolu un plūmju ievārījums
Ābolu un plūmju ievārījums ar kanēli un timiānu.
Aliču un apelsīnu ievārījums
Aliču - apelsīnu ievārījums kārumam ziemas krājumu plauktā.
Medus kūka ar plūmju ievārījuma krēmu
Tradicionālā medus kūka ar Kaukāza plūmju ievārījumu un skābo krējumu.
Plūmju kūka ar kraukšķīgu auzu pamatni un olbaltuma 'micīti'
Kraukšķīga auzu miltu pamatne, skābens plūmju ievārījums un gaisīgas olbaltuma putas – pasaka, ne kūka! Recepti iesaka kulinārijas blogere Betija Kalēja.
Plūmju ievārījums ar portvīnu
Tumšo plūmju ievārījums ar drusciņu portvīna izteiksmīgākai garšai. Noderēs kā brokastu maizītēm, tā tortēm.
Dārza plūmju kūka
Rasainā zālē sakritušas plūmes ir zīme: pirmās salnas un atvasaras krāšņums jau ir tepat kaut kur dārza stūrī. Augusts ir jāsvin saldi un sulīgi, un plūmju kūka ir kā radīta maziem svētkiem.
Rudenīgā apgāztā plūmju kūka
Laiks svinēt rudeni un piepildīt māju ar svaigi ceptu gardumu kārdinošo smaržu! Gardu plūmju kūkas recepti iesaka blogere Betija Kalēja.
Plūmju kūka
Ja jādomā, kā likt lietā plūmes, šī ir pavisam vienkārša, bet pārsteidzoši garda kūka, kuru gribēsies gatavot vēl un vēl. Norādīto cukura daudzumu var mainīt – ja gadījušās saldākas plūmes, tad noteikti mīklai paredzēto cukuru var likt mazāk.
Apgāztā plūmju kūka
Vienkārša apgāztās kūkas recepte ar sulīgajām plūmēm. Tās būs īpaši saldenas, pateicoties brūnajam cukuram. Pasniedz kūku vēl siltu – ar putukrējumu vai saldējumu.
Vienkāršā plūmju kūka
Sulīgo plūmju sezonas pilnbriedā jācep gardā plūmju kūka no vienkāršām sastāvdaļām, kas atrodamas teju katrā virtuvē. Recepti iesaka Katrīna Laukubriede.
Plūmju pīrāgs
Gardais, vienkārši pagatavojamais plūmju pīrāgs.
Noras plūmju kūka
Noras plūmju kūka - tējas vai kafijas galdam.
Plūmju kūka ar smilšu mīklas pamatni un dumstalām
Plūmju kūka ar smilšu mīklas pamatni un zeltainām mīklas drumstalām.
Sallijas pikantā zilo plūmju mērce
Žurnāliste Sallija Beinfelde atzīstas: "Es neprotu cept kūkas un tortes, konditors esmu tāds trešās šķiras – no gatavās saldētās kārtainās mīklas varu uztapināt kaut kādus pīrādziņus vai kišus. Toties čatniji, reliši un visi šitie brīnumi... Ja gribi, varu iedot vienu fantastisku recepti – pikantā zilo plūmju mērce. Pēc tās mani draugi gandrīz vai rindā stāv. Garšas atveras viena pēc otras uz mēles... Tiesa gan, sastāvdaļas vajadzīgas tieši tādas – zemesriekstu eļļa un tumšais Muskavado cukurs, tas, kurš izskatās gandrīz melns." Izklausās kārdinoši, vai ne? Lūk, arī recepte!
Austriešu plūkātās pankūkas Kaiserschmarrn
Šīs pankūkas ir karalisks deserts, un to nosaukums radies no diviem vārdiem: imperators un "sadriskāt" (vai "radīt nekārtību"). Ir vairākas leģendas par to, kā radies šis deserts, bet visās piedalās Austrijas imperators Francis Jozefs, kura valdīšanas ziedu laiku bija 19. gadsimta vidū.
Ābolu un plūmju plātsmaize bez raudzēšanas
Āboli un plūmes ir augusta superaugļi, no kuriem var pagatavot dažādus gardumus – kompotus, ievārījumus, saldos ēdienus, kūkas un ne tikai. Atliek tikai aizčāpot uz dārzu! Ierasts, ka plātsmaizes gatavo no rauga vai smilšu mīklas, bet lieliska alternatīva ir arī kefīra mīkla. Lūk, ātrā ābolu un plūmju plātsmaize, kurai mīkla nav jāmīca un jāraudzē. Vienkārši un garšīgi!
Plūmju, nektarīnu un ābolu fiksais deserts
Kad mājās no visa palicis pa druskai, jāmet vien kopā vienā toverī un jāļaujas garšīgiem eksperimentiem! Recepti iesaka "Tasty" lasītāja Andra.
Vienkāršā cepumu kūka ar iebiezinātā piena pildījumu un plūmju zapti
Sadarbībā ar LTV raidījumu "Īsakūd Latgolā" (Iekodies Latgalē) piedāvājam uzzināt, kādi tad ir Latgales puses tradicionālie ēdieni. Zemnieku saimniecības "Solomina muiža" saimniece Inese Survilo māca, kā gatavojama cepumu un iebiezinātā piena kūka, kas Rēzeknes piena kombināta ziedu laikos bijusi Latgales pusē iecienīts kārums.
Vienkāršais ābolu un plūmju pīrāgs kaloriju skaitītājiem
"Dārzi šobrīd pilni ar āboliem un plūmēm. Mazliet laika, tikai četras sastāvdaļas, un top lielisks pīrāgs, ar kuru vari palutināt sevi un savus mīļos – fantastiski gards, vienkārši un ātri pagatavojams," recepti kaloriju skaitītājiem piesaka veselīga uztura un dzīvesveida bloga "Ēdunsporto" autore, fitnesa trenere Ineta Rijniece.
Pikantā plūmju mērce jeb tkemali
Gruzijā iecienīto tkemali mērci noteikti ir vērts pagatavot, jo tai ir bezgala daudzveidīgs pielietojums. Šī pikantā, aromātiskā plūmju mērce uzlabos ne vien kartupeļu, omlešu un pastas ēdienu garšu, bet arī ne mazāk lieliski papildinās vistu, zivi un dažādus grilējumus.
Rikotas pankūkas ar olām un svaigo plūmju mērci
Svētdienu rīti mūsmājās ir kļuvuši par pankūku rītiem. Tā kā dosimies ģimenes izbraukumā un garais treniņš izpaliks, tad klasisko plāno pankūku vietā cepu rikotas pankūkas ar plūmju mērci. Tās ir bagātīgs olbaltumvielu avots, un tajās mazāk ir ogļhidrātu. Pie tam pankūkas ir ļoti ātri pagatavojamas, un mīklas daudzums ir tieši tik, lai nevarētu pārēsties un gribētos vēl bišķiņ.
Fiksais plūmju krambls jeb drumstalu deserts
Plūmes ilgi negaidīs, kad tās notiesās. Ja iegādāts vairāk, nekā var apēst, tās jāliek lietā gatavošanā, un krambls jeb drumstalu deserts ir viens no vienkāršākajiem veidiem, kā ātri pagatavot izcilu gardumu.
Plūmju - ingvera čatnijs
Plūmju - ingvera čatnijs pikantai piedevai jebkurā sezonā.
Plūmju kompots
Plūmju kompots - dažādiem kārumiem ziemai.
Vienkāršais plūmju džems
Vienkārši pagatavojams plūmju džems ziemas krājumu plauktu papildināšanai.