Pirms ķerties pie marinēšanas un grilēšanas, ir vērts atcerēties arī dažus no mūsu iepriekšējiem padomiem par marinādēm, veiksmīgu grilēšanu, un to, cik ilgi gaļu gatavot.
Kokosriekstu pienā marinētas tīģergarneles
Šai receptei būs nepieciešams kokosriekstu piens (150g), tīģergarneles (500g), ingvers (25g), divi laimi, svaiga koriandra buntīte, cukurs (2 ēdamkarotes), karija pasta (1 ēdamkarote) un augu eļļa (3 ēdamkarotes).
Koriandru sakapā, bet ingveru smalki sarīvē vai sagriež plānās jo plānās šķēlītēs. Laima sulu izspiež bļodiņā, pievieno koriandru, ingveru, kokosriekstu pienu, cukuru, karija pastu un eļļu. Sastāvdaļas samaisa un marinādē ber iekšā tīģergarneles. Jūras veltēm ļauj marinēties aptuveni 30 minūtes, un pēc tam cep uz grila.
Jogurtā marinēta cāļa gaļa
Marināde, kurai nepieciešams jogurts bez piedevām (400g), kilograms cāļa krūtiņu, citrons, piparmētras (50g), olīveļļa (4 ĒK), cukurs (2 ĒK), kā arī šķipsna sāls.
Ņem bļodu, kurā izspiež citrona sulu, pievieno sasmalcinātas piparmētru lapiņas, jogurtu, olīveļļu, cukuru un sāli, pēc tam visu kārtīgi samaisot. Marinādē liek cāļa krūtiņas gabalus un rūpīgi apmaisa. Gaļu marinē aptuveni stundu.
Liellopa strēmeles ingvera un sojas marinādē
Nepieciešams kilograms liellopa gaļas, kas ņemta no muguras daļas (gaļu sagriež pusotru centimetru plānās strēmelēs), sojas mērce (4 ĒK), kečups (4 ĒK), ingvers (50g), četras ķiploka daiviņas, augu eļļa (4 ĒK), brūnais cukurs (2 ĒK) un sarkanais sīpols.
Gatavojot marinādi, vispirms sasmalcina sīpolu, tad sarīvē ingveru, pievieno sojas mērci, kečupu, sasmalcinātas ķiploku daiviņas, augu eļļu un brūno cukuru. Marinādi kārtīgi samaisa. Ņem liellopa gaļas strēmeles un katru ieziež ar marinādi. Gaļu ieliek traukā un marinē pusstundu līdz pat stundu, lai tā iegūtu pilnvērtīgu garšu.
Bet ja kāda no šīm trim receptēm līdz galam neuzrunāja, piedāvājam šo to no Tasty.lv recepšu kolekcijas:
Grilēta vistas fileja ar garšaugu sviestu un saldo kartupeļu šķēlēm
Ātri pagatavojama vakariņu vai pusdienu recepte, kas ļauj pieradināt savas garšas kārpiņas pie pagaidām vēl visai svešā dārzeņa - saldā kartupeļa.
Grilēta liellopa fileja ar marinētu melleņu salātiem
Izsmalcināta, vasarīga uzkoda, kas greznos tavu galdu un dos garšas baudījumu. Plānas, viegli apceptas filejas šķēles ar zaļajiem salātiem un marinētām mellenēm. Vienkārši pagatavojama, tikai jādod laiks mellenēm iemarinēties un ceptajai gaļai sastingt saldētavā.
Grilētas vistas krūtiņas ar ceptiem kartupeļiem
Viegli pagatavojamas un ļoti gardas vistas krūtiņas, kuras cept ne tikai cepeškrāsnī, bet arī uz grila.
Grilēta kakla karbonāde citronu un zaļumu marinādē
Grilēta cūkgaļas kakla karbonāde, kas marinēta citronu un zaļumu marinādē, būs gards risinājums vasarīgām pusdienām vai vakariņām. Šo pašu marinādi var izmantot arī šašlika gatavošanai, atšķirsies vien gaļas sagriešanas veids!
Grilēta forele ar ķiploku sviestu
Pavasarīgi garda ideja piknikam vai dārza ballītei - grilēta forele ar ķiploku sviestu. Recepti iesaka "Aikāgaršo" šefpavārs Normunds Baranovskis.
Buka šašliks kivi marinādē
Tuvojoties garšīgākajam pavasara piedzīvojumam uz Latvijas un Igaunijas robežas - 13.Lielajam labdarības robežtirgum, kā ietvaros 10.maijā notiks arī gaļas grilēšanas konkurss, valcēniete Lāsma Engere piedāvā recepti buka šašlikam. Receptes pierakstā saglabāta autores valoda un rakstības stils. Par Robežtirgu lasi šeit.
Šašliks kefīra un majonēzes marinādē
Šis ir mans firmas šašliks, kas garšo visiem radiņiem - tā par majonēzē un kefīrā marinēto šašliku stāsta Evija, kas atsūtījusi recepti. Šādi marinēt var gan cūkgaļu (izvēlies muguras daļas gabaliņu), gan atkaulotus vistu šķiņķīšus vai fileju.
Vīnā marinēts šašliks
Laiku pa laikam man uznāk nostalģija pēc sen pagājušiem laikiem, kad fotografēšanās bija Notikums (jā, jā, tieši ar lielo "N"), kad bija filmiņas attīstīšanas un bilžu gaidīšanas svētki – diez, vai bildes būs sanākušas un vai būs izdevušās. Un tādi paši gaidīšanas svētki bija šašlika cepšanai, jo savulaik to cepa tik vasarā – pa lieliem svētkiem. Šodien fotografē gandrīz visi un visu, pārsteiguma momenta praktiski nav. Tāpat zudusi arī šašlika "ekskluzivitāte" – grilē visi un visu, un praktiski jebkad. Līdzko parādās pirmās siltās un saulainās dienas, pat pilsētā gaisā virmo ceptas gaļas aromāts, jo grilēšanas sezona taču!
Vistas šašliks apelsīnu sulas marinādē
Vienkārša un izteiksmīga vistas gaļas marināde.
Grilētu dārzeņu iesmiņi
Grilētie dārzeņu iesmiņi būs perfekta piedeva grilētai gaļai. Pasniedz ar austrumniecisko karija mērci ar rozīnēm. Dārzeņi pirms grilēšanas vismaz stundu jāmarinē vīna marinādē.