Tagad, kad plūmju koku zari noliekušies no pārpilnības, ir īstais brīdis, lai tās liktu lietā un pagatavotu ne tikai kādu gardu saldo ēdienu, bet arī apetītlīgu nopietnāku maltīti. Plūmes lieliski piestāvēs putna gaļas ēdieniem, tāpēc tās ir vērts pievienot vistas gaļai un pīlei. Protams, no tām iznāks arī gardas plātsmaizes, pīrāgi, tartes, kūkas un citi deserti uz mīklas pamatnes.
Ja plūmju ir īpaši daudz, no tām noteikti jāpagatavo kāds garšīgs ievārījums, džems vai kompots ziemai. Īpaši gardas būs adžikas, gatavotas no Kaukāza plūmēm, vai konservējumi ar tādiem dārzeņiem kā bietes. Bet siltākajās dienās sagrieztas plūmes pievieno aukstam ūdenim, kopā ar laima daiviņām un ledu. Tāpat, plūmes liek lietā, gatavojot gardus mājas saldējumus un sorbetus. Sātīgākiem garšas baudījumiem noteikti ir vērts pagatavot salātus ar plūmēm, pievienojot kazas vai zilo sieru, rukolu, spinātus, ledus salātus, gurķus un citus vasaras dārzeņus. Lai labi garšo!
Plūmju pīrāgs
Gardais, vienkārši pagatavojamais plūmju pīrāgs.
Ceptu plūmju saldējums
Burvīgs augusta saldējums, kura garšas buķetē izceļas karamelizētās plūmes un medus.
Marokas Marbellas vista
Vista tiek marinēta visu nakti bagātīgā marinādē. Plūmes dod nelielu saldumu, bet olīvas un kaperi piešķir īpašu pikantumu.
Grilēti nektarīni un plūmes ar fetas sieru
Plūmes, aprikozes, nektarīni un persiki – tie ir gardie, saldie saules augļi. Mūsdienās neviens no tiem vairs netiek uzskatīts par eksotisku, tomēr no tiem var pagatavot ko neierastu mūsu garšas kārpiņām, piemēram, čili mērci vai grilētu uzkodu. Aikāgaršo šefpavārs piedāvā izmēģināt oriģinālas vasarīgas receptes, kas neatstās vienaldzīgu nevienu.
Ābolu - plūmju salāti
Ābolu - plūmju salāti saldskābā izpildījumā.
Plūmju - ingvera čatnijs
Plūmju - ingvera čatnijs pikantai piedevai jebkurā sezonā.
Noras plūmju kūka
Noras plūmju kūka - tējas vai kafijas galdam.