Veiklākie kulinārijas entuziasti ar brūkleņu guvumu dižojušies gan pirms kāda laika, taču īstais brīdis, kad sārtās, saldi skābenās ogas meklēt, ir tieši tagad. Priežu mežos tās pilnbriedā izspraukušās caur zaļajām lapiņām, un tagad ir nogatavojušās tieši laikā, lai no tām pagatavotu ne tikai gardus ievārījumus, kurus smērēt uz pankūkām vai biskvīta kārtām, bet svaigas iecept kādā plātsmaizē vai siera kūkā.
Izmantojot brūklenes konservēšanā, tās var vārīt kopā ar citām rudens veltēm – āboliem vai plūmēm. Ja ievārījumam vai džemam klāt pieliks kādu drusku kanēļa, sanāks izcili aromātisks našķis. Bet svaigās brūkleņogas lieliski iederēsies rupjmaizes kārtojumā, maskarpones krēma desertā vai gardā un vitamīniem bagātā ogu smūtijā. Lai labi garšo!
Rupjmaizes kārtojums glāzītēs
Rupjmaizes kārtojums - gards, bet ne pārāk salds deserts.
Brūkleņu ievārījums ar āboliem
Brūkleņu ievārījums ar āboliem - burvīga ziemas zapte.
Brūklenes sīrupā
Brūklenes sīrupā pasniedz ar ceptu gaļu, mājputniem, medījumiem.
Ābolu pankūkas ar brūklenēm
"Latvijā audzis ābols ir viens no maniem mīļākajiem augļiem, tā neierobežotās pielietojamības dēļ. No āboliem iespējams pagatavot gandrīz jebkuru ēdienu, vai dzērienu, kā arī tos var izmantot kā kafijas aizvietotu, jo tie palīdz aizgaiņāt nogurumu, kā arī uzmundrina prātu aktīvai domāšanai," stāsta ēdināšanas uzņēmuma Lido šefpavāre Ilga Joma, piedāvājot vienu no saviem iecienītākajiem ābolu ēdieniem - ābolu un brūkleņu pankūkas.
Brūkleņu plātsmaize ar mandeļu skaidiņām
Īsti rudenīgs gardums – plātsmaize ar svaigajām brūklenēm un cukurotām mandeļu skaidiņām pa virsu. Mīklai pievienotais kanēlis piešķirs patīkamu aromātu. Baudīt kopā ar kādu krūzi siltas tējas.
Ābolu un brūkleņu siera kūka ar karameļu mērci
Rudenīgi spilgta, bet tai pat laikā samtaina siera kūka, kurā ābolu spirdzinošais skābums mijas ar mutē paukšķošām brūkleņu bumbiņām, bet karameļu mērce un lavandas reibinošais aromāts padara katru kumosu par tiešām neaizmirstamu garšu baudījumu. Svinam dzīvi!
Rupjmaizes rīvmaizes biskvītkūka ar ābolu krēmu
Gardākiem svētkiem - uztura speciālistes Lienes Sondores rupjmaizes rīvmaizes biskvītkūka ar ābolu krēmu. Šis gardums piemērots arī cukura diabēta pacientiem.
Brūkleņu ievārījums ar plūmēm
Gardais brūkleņu ievārījums ar plūmēm un āboliem.
Brūkleņu želeja
Brūkleņu želeja kūku rotāšanai un pildīšanai, pasniegšanai ar pankūkām vai citām vajadzībām.
Mieža putraimu rauga pankūkas ar cidoniju 'panna cotta' un brūkleņu kečupu
Recepti piedāvā restorāna "Elements" šefpavāre Svetlana Riškova. Šis ēdiens tika gatavots labdarības pasākuma meistarklases ietvaros, no produktiem, kuri iekļauti pārtikas bankas "Paēdušai Latvijai" izsniegtajās pārtikas pakās.