No speciālajiem risoto rīsiem, ar kuriem gatavo šāda paša nosaukuma Vidusjūras ēdienu un rīsu biezputras, maltītes sanāk īpašas. Ne tikai garšas ziņā, kas, protams, ir primārā īpašība, bet arī tekstūras un smaržas. Risoto lieliski piestāv rudenim, jo šai maltītei var pievienot teju jebkuru dārzeni, garšvielas kā arī gaļas gabaliņus. Bet saldajā baudīt krēmīgu arborio rīsu biezputru, kuru papildināt ar kādu ievārījumu, augļiem vai biezāku kompotu.
Par populārākajiem risoto rīsiem uzskata trīs – arborio rīsus, carnaroli rīsus un Vialone nano rīsus. Arborio rīsi ir visplašāk pieejamie arī mūsu veikalu plauktos, tie ir vidēja garuma, ar mazāk cieti sastāvā, kā divi pārējie, bet ne mazāk piemēroti. Carnaroli rīsi ir tie, kurus vislabprātāk izmanto šefpavāri, jo tie ir gatavošanai pateicīgāki un lielā cietes daudzuma dēļ, risoto no tiem izdodas viskrēmīgākais. Bet Vialone nano rīsi ir visīsākie no trim pieminētajiem, tie tiek audzēti Itālijā speciāli risoto pagatavošanai.
Kas ar risoto rīsiem vārīto maltīti padara tik īpašu? Rīsus, pirms tiem tiek pievienots šķidrums, nedaudz apcep garšvielās, eļļā vai sviestā, bet pēc tam pievieno nevis ūdeni, bet izteiktas garšas buljonu vai pienu. Gatavošanas laikā šie rīsi uzsūc teju visu šķidrumu, kas piešķir risoto raksturīgo tekstūru. Noteikti nedrīkst aizmirst risoto pievienot kādu cietāku sieru, kazas sieru vai zilo sieru, kas garšas kārpiņām liks līksmot.
Rudenī izcili garšīgs un piemērots būs risoto, kuram pievienoti kartupeļi, piemēram, saldie kartupeļi, ķirbji un bietes. Noteikti nedrīkst smādēt arī sēņu risoto. Eksperimentētāji novērtēs risoto plācenīšus, kurus baudīt kopā ar salātiem un gaļu. Bet tiem, kuriem patīk sātīgāka maltīte, Tasty.lv iesaka pamēģināt risoto ar jūras veltēm vai bekonu. Kārumnieki novērtēs saldās risoto rīsu biezputras, kurām piestāvēs vasarā un pirmajās rudens dienās novārītie ievārījumi un džemi. Lai iedvesma gatavot!
Rudenīgais risoto ar saldajiem kartupeļiem, šķiņķi un zaļajiem zirnīšiem
Risoto ar neparasti garšīgu pavērsienu – mīkstiem saldajiem kartupeļiem un zirnīšiem pildījumā. Uz šķīvja pa virsu izkārtotās kartupeļa šķēlītes un Parmas šķiņķis vēl jo vairāk papildinās maltīti un piešķirs tai rudenīgu noskaņu. Vislabāk garšos, ja risoto tiks pagatavots no arborio rīsiem.
Sēņu risoto ar mandelēm un salviju
Īstā recepte, kur likt lietā mežā salasītās sēnes – aromātisks un maigs risoto. Maltīti īpaši krēmīgu padarīs izmantotais mandeļu piens, bet kraukšķīgumu piešķirs apceptās mandeles.
Risoto ar 'mascarpone' sieru un melleņu kompotu
Maigs un krēmīgs arborio rīsu risoto, kam pievienots gardais maskarpones svaigais siers un pašu vārīts karstais kompots no mellenēm. Maltīte nesteidzīgām vēlajām brokastīm, kad ir vēlme pēc garšīgas putras bļodiņas. Ne tik slepenā sastāvdaļa – maltais muskatrieksts – piešķirs īpašu smaržu un garšu.
Sēņu risoto
Brīnišķīgi krēmīgs, turklāt vienkārši pagatavojams tradicionālais itāļu ēdiens. No brīža, kad rīsiem pievienosi pirmo buljona porciju, līdz gatavam risoto paies vien 20 minūtes! Ja pa rokai nav baraviku, droši vari tās aizstāt ar citām sēnēm, kas pirms ēšanas nav jāvāra - gailenēm, šampinjoniem, bekām!
Risoto ar sviesta ķirbi un papriku
Ja meklē idejas, kā dažādot ēdienkarti, iekļaujot tajā arī ogu karali - ķirbi, izmēģini šo risoto recepti! Vien pieci pārtikas produkti un 30 minūtes pie plīts - un izcilas vakariņas vai pusdienas gatavas!
Biešu risoto ar mārrutkiem
Iespējams, nedaudz neparasta risoto versija, tomēr galvojam - ļoti garšīgi, turklāt - figūrai draudzīgi!
Risoto ar jūras veltēm un čorizo desu
Vidusjūras gaumē ieturēta, nedaudz izsmalcināta rīsu maltīte pusdienām vai vakariņām – risoto ar jūras ķemmītēm, garnelēm un čorizo desas gabaliņiem. Nedaudz pikantu garšu piešķirs drusciņa šerija, bet izteiksmīgā garša panākta ar zivju buljonu.
Risoto plācenīši ar diviem sieriem
Gardi rīsu plācenīši, kurus var pagatavot no "pārpalikumu" risoto. "Kotletēs" paslēpušies divi sieri, pētersīļi un citi gardumi. Maltīte būs lieliska pusdienām vai vieglām vakariņām.
Rīsu putra ar karamelizētiem apelsīniem
Garda, ar citrusaugļu smaržu un garšu bagāta rīsu maltīte. Šī rīsu putra būs lielisks brokastu ēdiens vai deserts svinīgām reizēm. Apelsīnus receptē ziemas sezonā var aizvietot ar mandarīniem.
Brokastu risoto ar bekonu
Brīvdienas klāt! Lai pietiktu spēka visiem nedēļas nogales priekiem, iesaku nobaudīt šo brokastu risoto - krēmīgus rīsus ar bekonu, bez čaumalas vārītu olu un artišokiem.
Krēmīgs citronu risoto
Šis krēmīgais citronu risoto pilnīgi noteikti ir izmēģināšanas vērts. Tā samtainā konsistence patīkami harmonē ar citrona spirdzinošo raksturu, radot ēdienu, kurš piestāvēs gan ģimeniskām vakariņām, gan gardēžu maltītei.
Risoto ar pētersīļiem un baziliku
Gardais risoto būs viegla maltīte, kuru pagatavot reizēs, kad ir vēlme pēc kaut kā vienkārša un pārlieku nesarežģīta. Tradicionāli gan itāļi risoto gatavo ar liellopa kaula smadzenēm, tomēr šajā receptē tās var arī nepievienot. Atsvaidzinošu garšu maltītei tāpat piešķirs baziliks un pētersīļi.