Tik ļoti pazīstamie baltie gargraudu rīsi ne vienā vien ēdienkartē ir regulāri viesi. Tomēr ik pa laikam nepieciešams ēdienkarti atsvaidzināt – ne vien ar jauniem produktiem, bet arī ēdieniem. Lūk, mazliet citādākas, vēl garšīgākas receptes par ierasto plovu vai vienkāršo risoto!
Tā kā dzīvojam laikā, kad veikalu plauktos atrodams teju viss, ir vērts izmantot iespēju un virtuves skapīša klāstu papildināt ne vien ar arborio vai jasmīnu rīsiem, bet arī sarkanajiem, brūnajiem un savvaļas rīsiem, kas uzturvērtības ziņā ir labāki, kā tik ierastie baltie rīsi. Maltītes dažādošanai ir vērts pamēģināt sajaukt dažādu rīsu veidus – pamēģini izvārīt vienā katliņā Basmati, sarkanos un melnos savvaļas rīsus un sajaukt tos ar krāsnī ceptiem dārzeņiem.
Nevajag baidīties rīsus jaukt ar citiem produktiem, piemēram, pērļu grūbām vai kvinoju. Pievieno izvārītajiem graudiem tomātus, garšaugus un garšvielas, un gardi salāti gatavi! Rīsi ir arī lielisks produkts, no kura pagatavot saldu pudiņu. Pudiņiem vispiemērotākie būs baltie īsgraudu rīsi, kas labi uzņem šķidrumu un pēc vārīšanas ir krēmīgi.