Tik ļoti pazīstamie baltie gargraudu rīsi ne vienā vien ēdienkartē ir regulāri viesi. Tomēr ik pa laikam nepieciešams ēdienkarti atsvaidzināt – ne vien ar jauniem produktiem, bet arī ēdieniem. Lūk, mazliet citādākas, vēl garšīgākas receptes par ierasto plovu vai vienkāršo risoto!
Tā kā dzīvojam laikā, kad veikalu plauktos atrodams teju viss, ir vērts izmantot iespēju un virtuves skapīša klāstu papildināt ne vien ar arborio vai jasmīnu rīsiem, bet arī sarkanajiem, brūnajiem un savvaļas rīsiem, kas uzturvērtības ziņā ir labāki, kā tik ierastie baltie rīsi. Maltītes dažādošanai ir vērts pamēģināt sajaukt dažādu rīsu veidus – pamēģini izvārīt vienā katliņā Basmati, sarkanos un melnos savvaļas rīsus un sajaukt tos ar krāsnī ceptiem dārzeņiem.
Nevajag baidīties rīsus jaukt ar citiem produktiem, piemēram, pērļu grūbām vai kvinoju. Pievieno izvārītajiem graudiem tomātus, garšaugus un garšvielas, un gardi salāti gatavi! Rīsi ir arī lielisks produkts, no kura pagatavot saldu pudiņu. Pudiņiem vispiemērotākie būs baltie īsgraudu rīsi, kas labi uzņem šķidrumu un pēc vārīšanas ir krēmīgi.
Lai rīsi būtu izcili irdeni, tos pirms vārīšanas noskalo ūdenī un nokāš. Tad ieber katlā un neilgi (1-2 minūtes) apcep eļļā, lai tie kļūtu caurspīdīgi. Pēc tam rīsus pārlej ar divreiz vairāk ūdens kā paši rīsi, pievieno sāli, apmaisa un liek katlam virsū vāku, lai rīsi vārās. Ūdeni strauji uzvāra un pēc tam samazina plīts liesmu uz pašu vājāko. Ļauj rīsiem vārīties aptuveni 15 minūtes. Nekādā gadījumā nedrīkst cilāt to vāku un rīsus apmaisīt! Kad rīsi būs gatavi, tie kļūs irdeni un garšīgi.
Vairāk par rīsu vārīšanu var uzzināt šeit. Bet, lai uzzinātu par dažādajiem rīsu veidiem, ir vērts ielūkoties šeit.
Pikantie rīsi ar vistas gaļu un spinātiem
Mazliet pikantuma ēdienam nāk tikai par labu, īpaši, ja tie ir tik pazīstamie rīsi un vistas gaļa, kas pagatavota mazliet citādi, nekā ierasts. Paspilgtini savu ēdienreizi ar garšvielām, un rezultāts būs patiešām lielisks – šoreiz ar koriandru un kariju.
Krāsnī cepti dārzeņi ar dažādiem rīsiem un lēcām
Rīsu maltītēm ne vienmēr jāsastāv tikai no viena veida rīsiem. Dažādo pusdienas vai vakariņas, pagatavojot maltīti no brūno, sarkano un savvaļas rīsu maisījuma. To pēc tam iemaisi krāsnī ceptos dārzeņos, pievieno mazliet neierastus papildinājumus, piemēram, riekstus un granātābola sēkliņas, un garšu ceļojums var sākties!
Jasmīnu rīsu un garneļu voks taizemiešu gaumē
Sātīga un sildoša maltīte, kas garšos pēc Taizemes. Apceptajām garnelēm un rīsiem asumu piešķirs sakapātais čili un ķiploks, bet Āzijas garšu – taizemiešu zivs mērce.
Cepeškrāsnī gatavots risoto ar puraviem un kale kāpostu
Risoto ir ļoti gards ēdiens, bet reizēm no gatavošanas attur tas, ka rīsi visu laiku uz pannas ir jāmaisa. Tāpēc šis būs lielisks variants, kā kaut mazliet paslinkot – saliec visas sastāvdaļas katliņā un ļauj visu padarīt cepeškrāsnij!
Rīsu, grūbu, tomātu un fetas siera salāti Vidusjūras gaumē
Salāti, kurus ēdot, katrs kumosiņš atgādinās par laiski saulainām dienām pie Vidusjūras. Tie būs ne tikai garšīgi, bet arī veselīgi, pateicoties sastāvā esošajām grūbām, rīsiem, garšaugiem un dārzeņiem. Bet citronu sulas un olīveļļas mērce piedos gardu spirgtumu.
Rīsu un kokosriekstu pudiņš ar mango Āzijas gaumē
Tumīgs, mazliet salds un kokosriekstiem bagāts rīsu pudiņš. Pasniedz ar mīksta mango gabaliņiem un mazliet laima sulas spirgtumam.
Rīvmaizē ceptas garneles ar rīsiem un karija mērci
Garda un sildoša maltīte pusdienām vai vakariņām. Aromātiskie basmati rīsi ar dārzeņu karija mērci un kraukšķīgām garnelēm.
Saulainais risoto ar safrānu
Pavasaris un košums vienā šķīvī – risoto ar baltvīnu un šķipsniņu aromātiskā safrāna. Šī maltīte būs lielisks veids, kā kulināri iepazīties ar vērtīgo garšvielu. Recepti piedāvā "Rimi" šefpavārs Normunds Baranovskis.
Rīsu krēms ar smiltsērkšķu putām
Gardais un maigais rīsu krēms ar saulaino smiltsērkšķu mērci neatstās vienaldzīgu nevienu kārumnieku. Rīsus ieteicams izvārīt iepriekšējā dienā, lai krēma gatavošanas dienā tie būtu pilnībā atdzisuši.
Sarkano rīsu un biešu salāti ar fetas sieru un piparmētru lapiņām
Recepte tiem, kuri nevairās izmēģināt ko jaunu! Sarkanajiem rīsiem, atšķirībā no baltajiem vai brūnajiem, ir riekstu piegarša un tiem ir augsta uzturvērtība. Salātos, kopā ar bietēm tie būs īsta uzturvielu bumba, jo bietes pabaros organismu ar dzelzi. Saldo biešu garšu atspēkos gardais fetas siers.