Dārzeņu zupas jaukums slēpjas tās vienkāršībā. Lai to pagatavotu, nebūs stundām ilgi jāstāv pie pīts, vai jāiztērē viss nedēļai paredzētais pārtikas budžets, bet gala rezultāts būs restorāna virtuves cienīgs, turklāt panākams pavisam ātri. Pagatavot ideālu biezzupu būs vienkārši, ja ņemsi vērā mūsu padomus un izmantosi kādu no kārdinošajām ''Tasty'' receptēm, kas iepriecinās gan lielus, gan mazus gardēžus.
Gardum gardu un sātīgu zupiņu var pagatavot arī bez kripatiņas gaļas. Pamatā viss, kas vajadzīgs ir:
- olīveļļa vai sviests cepšanai (ja vēlies, vari šo soli izlaist);
- dārzeņi (burkāni, ķirbis, kartupeļi, cukīni, brokoļi, ziedkāposts, sīpoli, ķiploki, paprika u.tml.), kurus vari sakombinēt visdažādākajos veidos un proporcijās, ļaujot izpausties savai fantāzijai;
- saldais krējums, piens, kokosriekstu piens vai siers (vislabāk dārzeņu krēmzupas garšu papildinās kausētais siers, krēmsiers, kazas siers, parmezāns vai neliels daudzums zilā siera);
- garšvielas un garšaugi (sausās garšvielas pievieno dārzeņiem jau vārīšanās laikā, kapātus garšaugus, kad dārzeņi jau gatavi – īsi pirms smalcināšanas ar blenderi, vai pārkaisi ar tiem zupu pirms pasniegšanas);
- grauzdētas sēkliņas (ķirbju, sezama u.tml.), rieksti vai grauzdiņi pasniegšanai.
Šajā rakstā mācījām, kā pagatavot ideālos grauzdiņus, ko pievienot zupai vai salātiem
Ja vēlies, lai biezzupai paredzētie dārzeņi izvārās ātrāk, vari tos sagriezt mazākos gabaliņos, bet, ja nevēlies lieki pūlēties, vari dārzeņus vārīt arī lielos gabalos.
Krēmzupai būs piesātinātāka garša, ja dārzeņus pirms vārīšanas apcepsi. Ir divi veidi, kā to paveikt. Ātrākais variants ir cept dārzeņus nelielā dauzumā uzkarsētas eļļas vai sviesta tai pašā katliņā, kurā tiks gatavota zupa un, kad dārzeņi ir apcepti, vienkārši pārliet tos ar ūdeni, pievienot garšvielas un vārīt, līdz tie ir gatavi. Bet var dārzeņus pārslacīt ar eļļu un cept cepeškrāsnī.
Jāteic, ka vārīšana ir laikietilpīgākais process visā krēmzupas pagatavošanas receptūrā, jo, kad dārzeņi ir gatavi, atliek tikai tos sasmalcināt ar rokas blenderi, pakāpeniski pievienojot pienu, kokosriekstu pienu vai saldo krējumu. Ja nebaidies no kalorijām, iemaisi krēmzupā paciņu kausētā siera.
Zupas vēlamo biezumu vari koriģēt, pievienojot tai buljonu vai tējkannā uzvārītu verdošu ūdeni. Garšas uzlabošanai vari pievienot arī nedaudz sausa baltvīna.
Dārzeņu zupu parasti pasniedz ar baltmaizes grauzdiņiem, bet vari pagatavot tos arī no rupjmaizes, saldskābmaizes vai graudu maizes. Ja vēlies, vari ieberzēt grauzdiņus ar ķiploku. Ja nevēlies nopūlēties, gatavojot grauzdiņus, nopērc tos jau gatavus, vai pasniedz zupu, pārkaisot ar grauzdētām sēklām, riekstiem. Ja nu tiešām nevari pat vienu dienu atturēties no gaļas, tad papildini krēmzupu ar kraukšķīgu bekona šķēli (Izcili kraukšķīga bekona pagatavošanas metodi uzzini šeit).
Lai labi garšo!
Vistas buljona krēmzupa
Mazliet citādāka krēmzupa, kas pagatavota no iepriekš novārīta buljona un piena. Īpaši sasildīs aukstajās dienās, kad nomoka drebulis.
Burkānu biezeņzupa ar kausēto sieru
Salda un sildoša zupa vēsiem vakariem. Recepti iesaka Lido šefpavāre Ilga Joma.
Biešu biezeņzupa ar zilo sieru
Klasiskā biešu zupa apnikusi? Izmēģini ko jaunu - biešu biezeņzupu ar zilo sieru! Recepti iesaka Lido šefpavāre Ilga Joma.
Ķirbju biezeņzupa ar pētersīļiem un baltmaizes grauzdiņiem
Ķirbju biezeņzupa ar baltmaizes grauzdiņiem būs īstais ēdiens jaukai vakarēšanai ģimenes vai draugu lokā. Recepti iesaka Lido šefpavāre Ilga Joma.
Sildošā burkānu biezeņzupa ar ingveru
Sildoša un sātīga zupa vēsiem vakariem. Īpaši garda kopā ar ķiploku grauzdiņiem!
Zirņu un sīpolloku krēmzupa
Vasarīgi krēmīga un garda biezzupa, kas būs gatava pasniegšanai vien 10 minūtēs. Tik tiešām – ja zirnīši, sīpolloki un buljons jau sagatavoti, gatavošana aizņems ļoti maz laika.
Kabaču krēmzupa ar grilsieru
No kabačiem ierasts cept plācenīšus, sacepumus, bet arī zupā tas lieliski attaisno savu garšu.
Dārzeņu biezzupa
Dārzeņu biezzupa ikdienas pusdienu maltītei, īpaši sasildīs rudenī un ziemā.
Zaļo zirnīšu krēmzupa ar piparmētrām un seleriju
Dzīvespriecīgi zaļa un ļoti garda biezzupa no zaļajiem zirnīšiem. Pikantu garšas noti zupai piešķir pievienotā selerija un svaigas piparmētras.
Ātrā balto pupiņu krēmzupa ar pienu
Ātri un vienkārši pagatavojama krēmzupa no baltajām pupiņām.
Krāsnī ceptu burkānu krēmzupa ar ingveru un turku zirņiem
Karsta, krēmīga un patīkami sildoša krēmzupa no burkāniem, kurai pievienots nedaudz asais ingvers. Garšu kombinācija radīs patīkamus kontrastus – saldais mīsies ar pikanto katrā apēstajā karotē. Lai maltīti padarītu vēl patīkamāku, zupai pievieno apceptus turku zirņus, dzērveņu pusītes un sezama sēkliņas. Recepti Tasty.lv lasītājiem piedāvā blogere Brigita Dambe.
Siera krēmzupa ar baltvīnu franču gaumē
Franču virtuves klasika - burvīgā siera krēmzupa. Turklāt to ir tik vienkārši pagatavot. Zupu rotā ar kapātiem zaļumiem un pasniedz ar ķiploku grauzdiņiem.
Brokoļu un ābolu krēmzupa ar pētersīļiem
Patīkami maiga un vitamīniem bagāta brokoļu un ābolu krēmzupa, ar kuru mieloties reizēs, kad gribas ko vieglu. Gatavo zupu var pasniegt tāpat, vai pievienot sēkliņas vai grauzdiņus.
Cukīni un avokado krēmzupa ar kazas sieru
Esmu pārliecināta, ka neko tādu no cukīni nebūsiet gaidījuši! Ļoti krēmīga un maiga zupa ar patīkamu kazas siera garšu. Ja gribās vieglāku zupiņu, var gatavot arī bez avokado, joprojām būs garšīgi!
Baklažānu krēmzupa
Ideja ātrām vakariņām - baklažānu krēmzupa ar burkāniem, sīpoliem un cieto sieru.
Parmantjē – maiga kartupeļu krēmzupa
Parmantjē - sātīga, aromātiska un vienkārši pagatavojama kartupeļu krēmzupa franču gaumē. Īpaši labi garšos, pasniegta ar pannā apčurkstinātiem bekona kubiņiem.
Pupiņu krēmzupa ar cietā siera 'Džiugas' grauzdiņiem
Ēdiena gatavošanai piemīt īpaša burvība, kad, ienirstot gatavošanas procesā, var atslābināties, aizmirsties, apmaldīties gatavojamo ēdienu smaržu un garšu labirintos. Pagatavo šovakar balto pupiņu krēmzupu ar aromātiskiem garšaugiem un cietā siera "Džiugas" grauzdiņiem!
Vasaras tomātu krēmzupa ar baziliku un cieto sieru
Ziemas sezonā gatavojam ātro tomātu zupas versiju no konservētajiem tomātiem, taču vasarā un laikā, kad vēl pieejami dārza tomāti, būtu grēks ko tādu darīt. Lai tomāti atdotu labākās garšas īpašības un padotos blendēšanai, vispirms tie jāizcep cepeškrāsnī. Pateicoties tām minūtēm krāsnī, tomātu zupu izdosies pagatavot bez buljona vai papildu škidruma.
Sarkanās paprikas un apelsīnu krēmzupa
Vienkārša un ātra paprikas un apelsīnu zupa žiglām pusdienām. Ziemā zupu ēd siltu, bet vasarā to var baudīt arī aukstu, vēsumam pievienojot kādu ledus gabaliņu.
Ziedkāpostu un pastinaku krēmzupa
Sātīga ziedkāpostu un pastinaku krēmzupa ar atspirdzinošu devu citrona. Ja zupu vēlies asāku, tai var pievienot arī čili.
Dārzeņu krēmzupa ar turku zirņiem, bekonu un fetas sieru
Dārzeņu krēmzupa ar turku zirņiem, bekonu un fetas sieru piestāv gada aukstajiem mēnešiem, jo ir īpaši sātīga un papildināta ar čili pipara sildošo asumiņu. Pasniedz to ar siltu, pašceptu maizi un baudi.
Bagātīgā dārzeņu krēmzupa
Ļoti ātri pagatavojama un garda dārzeņu krēmzupa, kas izceļas ne vien ar piesātinātu, krēmīgu garšu, bet arī ļoti skaistu krāsu. Īpaši lieliski garšos pasniegta ar zeltainajiem rīsu – siera plācenīšiem.
Kabaču biezzupa ar pienu
Kabaču krēmzupa - 15 minūtes un cel galdā!
Dārzeņu krēmzupa ar turku zirņiem un kausēto sieru
Krēmzupa ir viegli pagatavojama un neprasa stundām ilgu darbošanos pie plīts. Šādu zupu var pagatavot bez gaļas, kas būs izcils gavēņa ēdiens, jo sātīgumu piešķirs gan turku zirņi, gan kraukšķīgie grauzdiņi.
Ķirbja un lēcu krēmzupa ar bekonu un sīpolu pārslām
Sildoša un pikanta zupa, kas ļoti piestāv drēgnajiem rudens vakariem. Ja vēlies to krēmīgāku, pievieno kokosriekstu pienu vai saldo krējumu, bet droši var iztikt arī bez!
Ķirbju un saldā kartupeļa krēmzupa ar ceptām sēnēm vai vistas fileju
Veģetārajā variantā šo krēmzupu pasniedz ar ceptām sēnēm, bet var izmantot arī apceptas vistas filejas gabaliņus. Recepti iesaka garšīgā "Instagram" konta "Tasty For Me" saimniece Sandra.
Puķkāpostu ābolu krēmzupa
Krēmīga, saldskābena, lieliska puķkāpostu krēmzupa. Āboli tai piešķir īpašu vieglumu un izsmalcinātību. Gan āboli, gan puķkāposti pirms vārīšanas tiek viegli apcepti sviestā, piešķirot zupai riekstainu noti.
Pupiņu biezzupa
Garda pupiņu biezzupa ar grauzdiņiem.
Seleriju krēmzupa
Sātīga un garda seleriju krēmzupa.
Šampinjonu un saldā krējuma krēmzupa
Vienkārši pagatavojama, sātīga šampinjonu un saldā krējuma krēmzupa.
Ķirbju krēmzupa ar garnelēm
Pikanta ķirbju krēmzupa ar garnelēm.
Brokoļu un spinātu krēmzupa
Brokoļu - spinātu krēmzupa pasniedzama ar baltmaizes grauzdiņiem.
Puravu un kartupeļu krēmzupa
Sātīgām pusdienām gardā puravu - kartupeļu krēmzupa.