Ungārijas krāšņās dabas veltes ir sniegušas šai tautai ne vien iespējas veidot savu nacionālo virtuvi daudzveidīgu un veselīgu, bet arī cittautiešiem vilinošu un pat apbrīnas vērtu: arī aromātisks vistas paprikašs, pikants lečo, kā arī krēmīga karameļu kūka desertā ir šai valstij raksturīgās garšas un tekstūras. Atzīmējot Ungārijas dienas Latvijā, kuras arī šogad, gluži tāpat kā pagājušajā, notiek oktobra mēnesī, atlasījām "Tasty" krājumos esošās receptes, kas arī tavā virtuvē ienesīs Ungārijas krāsas, garšas un kārdinošos aromātus.
Mazliet vēstures
Lai labāk izprastu ungāru virtuves pamatus, ir jāieskatās vēstures grāmatu lappusēs. Mūsdienu ungāru virtuves principi un raksturīgās iezīmes lielā mērā ir aizgūtas no senās Āzijas virtuves, kā arī Vācijas, Itālijas un slāvu valstu kulinārijas elementiem. Ungārijas virtuve pamatoti var tikt uzskatīta par dažādu kultūru un pašu ungāru kulinārijas tehnikas sajaukumu.
Sarkanā paprika, kura ienāca šajā zemē līdz ar turkiem jau 16. un 17. gadsimtā, ir kļuvusi par visungāriskāko no visām garšvielām, kas ir neatņemama sastāvdaļa lielākajā daļā ungāru ēdienu. Plaši tiek izmantota gan saldā, gan asā paprika, turklāt gan svaigā, gan kaltētā veidā, gan pulverī samalta. Katrs noteikti pazīst arī tomātos konservēto papriku – lečo jeb lecsó, bet vai daudzi zina, ka tas ir radies tieši Ungārijā?
Tradicionālā ungāru virtuve galvenokārt balstās gaļas ēdienos, un varētu teikt, ka ungāri ir "gaļēdāji". Pārsvarā ungāru ēdieni ir piesātināti ar izteiksmīgām garšām un smaržām, dažreiz būdami pat visai pasmagi un ļoti sātīgi. Kurš gan reizi mūžā nav pagaršojis ungāru gulašu? Interesanti, ka ideālā gadījumā slavenā gulaša zupa, ko mēs lielākoties gatavojam, izmantojot cūkgaļu, tiek gatavota katlā uz dzīvas uguns, izmantojot vērša vai teļa gaļu.
Tizsa ezera reģionā lielā cieņā ir ungāru virtuves šedevrs jēra gaļas sautējuma veidolā. Šis sautējums, saukts par "karcag", ir pat iekļauts UNESCO kultūras mantojuma sarakstā. Tas tiek pagatavots, izmantojot teju visas jēra daļas, tostarp galvu un iekšas. Arī šis sautējums tiek gatavots lielā katlā uz uguns, un ik gadu par godu šim ēdienam Ungārijā tiek rīkots īpašs jēra sautējuma gatavošanas festivāls.
Tāpat ungāru virtuvē tiek plaši izmantotas arī vietējās, Balatona ezerā nozvejotās zivis, piemēram, līdaka un zandarts. Protams, zivju zupa tiek vārīta ar neiztrūkstošu paprikas piedevu. Ungāri mīl gatavot arī cita veida zupas – gan no vietējiem dārzeņiem, gan ar vistas gaļu un nūdelēm.
Svaigie salāti, par pārsteigumu, lai arī Ungārijā tiek audzēti ļoti daudzi un dažādi dārzeņi, ir ļoti vienveidīgi – visbiežāk gurķi ar tomātiem. Tomēr tas nenozīmē, ka ungāri neēd zaļumus. Tie tiek izmantoti ļoti bagātīgi un daudzveidīgi, pievienojot tos zupām, sautējumiem, mērcēm un putrām.
Ļoti nozīmīgs un ungāru iecienīts garšaugs ir ķiploks. Tas piešķir īpašo un atpazīstamo garšu ugunīgajai ungāru desai, kura tiek pasniegta kopā ar lielāko daļu dārzeņu ēdienu. Sīpolus un ķiplokus ungāri mīl devīgi pievienot teju visiem ēdieniem: dažādiem sacepumiem, sautējumiem, zupām utt.
Gaļas ēdieni un mērces, tāpat kā visi ungāru ēdieni, nav pilnvērtīgi bez piciņas krējuma, kas garšas ziņā atgādina mums ierasto skābo krējumu. Ļoti iecienīta ēdienu piedeva ir arī paprikas pasta, ko daudzi no Ungārijas ved kā suvenīru.
Tā kā ungāri ir visai kāri uz saldumiem, desertu izvēle valstī ir diezgan plaša. No desertiem īpaši izceļamas būtu plānās pankūkas ar riekstu – šokolādes krēmu, ar marmelādi, kakao pulveri vai vaniļas mērci un magoņu rulete. Bet ungāru visiecienītākie augļi ir ķirši, kas tiek izmantoti visdažādākajos veidos – kūkās, cepumos, ķīseļos, pildīti pankūkās un pasniegti ar putukrējumu.
Gulaša zupa jeb 'gujāš' ar olu klimpām
Kārtīga sildoša gulaša zupa jeb 'gujāš' ar maigām olu klimpām.
Ar malto gaļu un rīsiem pildīta paprika
Laikā, kad ienākas jaunā paprikas raža, grēks kaut reizi nepagatavot pildīto papriku. Pildījumam var izmantot it visu, kas garšo, - sēnes, biezpienu, citus dārzeņus, sieru. Bet visklasiskākā izvēle - maltā gaļa ar rīsiem, šo recepti piedāvājam arī jums.
Pankūkas ar gaļu un lečo
Pankūkas ar gaļu - kārtīgām brokastīm vai launagam.
Mazās ķiršu kūciņas
Kēksiņu formiņās var pagatavot ne tikai kēksiņus. Ļoti pievilcīgi izskatīsies mazas ķiršu kūciņas, groziņi ar ķiršu pildījumu. Šai kūciņai vari izmantot gan svaigas, gan saldētas, gan kompota ogas. Ja izmanto kompota ogas, samazini cukura daudzumu.
Pikantais vistas cepetis - 'Tauriņvista'
Kas ir tauriņvista? Tā ir vista, kura pārgriezta pušu gar mugurkaulu un pēc tam izvērsta kā tauriņš. Cepot šādu vistu, gaļa būs ātrāk gatava, turklāt apbrūnējusi no visām pusēm. Arī pirms cepšanas šādi sagatavotu vistu ir vieglāk apstrādāt ar garšvielām un garšaugiem. Piedāvājam recepti asai, pikantai sausajai marinādei, kurā vista jānotur vismaz stundu vai to var garšvielās apvārtītu atstāt visu nakti.
Puķkāpostu un brokoļu zupa ar klimpiņām
Burvīga dārzeņu zupiņa ar nelielu čili asumiņu un mīkstām, sviestainām klimpiņām ungāru gaumē. Zupa sasildīs un dos apmierinājumu ikvienam ēdājam.
Marinētas grilētas paprikas
Klasiska uzkoda pie grilētas gaļas un dārzeņiem. Tās var kombinēt ar dažādiem salātiem un pasniegt arī kā atsevišķu uzkodu ar garuzdiņiem un vīnu.
Sātīgā ungāru gulašzupa
Tradicionālā ungāru gulaša zupa ir tik bieza un sātīga, ka vakariņās pilnīgi noteikti varēsi iztikt bez pamatēdiena.
Gardā magoņu rulete
Ļoti mīksta, pūkaina magoņmaizīte, kuras gaisīgumu nodrošina samērā slapjā rauga mīkla. Tādējādi maizītei ir gandrīz kūkas tekstūra. Magoņu vietā var izmantot arī kapātus riekstus.
Gaļa ungāru gaumē
Pikantā gaļa ungāru gaumē ar sēņu - sarkanvīna mērci.
Lečo ziemai
Vienkārši pagatavojamas lečo ziemai.
Zivju zupa ar papriku un tomātiem
Kreptīga zivju zupa, ko pagatavot no makšķernieka mājās pārnestajām zivīm. Zemledus makšķerēšanas laikā jo īpaši labi garšos asari un līdakas. Bet garšai un krāsai klāt pielikti arī tomāti un paprika.
Krāsnī cepti kartupeļi ar papriku
Krāsnī cepti kartupeļi ir ne tikai ļoti garšīgi un rada svētku sajūtu. Tādus ir ļoti viegli gatavot, jo nav jāstāv pie plīts, kamēr kartupeļi cepeškrāsnī. Vari izvēlēties, vai cepsi kartupeļus ar asumiņu, tiem uzberot čili vai kajennas piparus, vai bez asuma, pārberot tikai skaisto, sarkano saldās paprikas pulveri. Šādi cepti kartupeļi ir ļoti krāsaini un apetelīgi, un, protams, ļoti garšīgi. Tos var pasniegt ar dažādiem gaļas ēdieniem un salātiem. Mēs piedāvājam pasniegt ar tauriņvistu un sarkano kāpostu karija salātiem.
Plānās pankūkas ar šokolādes-riekstu krēma pildījumu
Plānās pankūkas ar šokolādes-riekstu krēma pildījumu ir tik garšīgas, ka nozūd no šķīvja, pirms kāds ir paspējis pieteikties uz papildporciju.
Gardais vistas paprikašs
Ļoti vienkāršs un garšīgs veids, kā, iedvesmojoties no Ungārijas kulinārajām tradīcijām, pagatavot sulīgu vistiņu paprikas mērcē. Īpaši lieliski šis ēdiens garšos ar olu nūdelēm vai kartupeļu biezputru.
Kabaču lečo ungāru gaumē
Lečo no kabača ungāru gaumē - karstā uzkoda vai piedeva pie otrā ēdiena.
Plānās kakao pankūkas ar maskarpones krēmu un ķiršiem
Ārkārtīgi kārdinošas plānās pankūkas brīvdienu rītam. Pildītas ar saldu maskarpones krēmu un ķiršiem – tos var izmantot kā svaigus, tā no kompota.