Svaigas reņģes patīkami smaržo pēc jūras un vislabāk garšo "pa vienkāršo" – apviļātas miltos, zeltaini apceptas un pirms ēšanas pārslacītas ar citronu sulu.
Vienīgais šo zivteļu trūkums ir tāds, ka cepšanas laikā tās piesmaržina pilnu māju, taču šajā rakstā mēs atklājām knifu, kā izcept zeltainas reņģītes bez piedūmotas virtuves un iespaidīga eļļas patēriņa.
Arī uztura speciāliste Eva Kataja portālā "Viņa" uzsver, ka reņģes ir vērtīgs produkts, ko noteikti jāiekļauj ikdienas ēdienkartē. "Mazās reņģītes nudien ir vienas no vērtīgākajām zivīm mūsu platuma grādu iedzīvotājiem. Kāpēc tieši mazās? Tāpēc, ka tām ir mazāka piesārņojuma iespējamība. Jo vecāka zivs, jo vairāk smago metālu un citu piesārņojumu veidu tā var saturēt. Reņģes vislabāk pirkt svaigas un gatavot pašam, cepot kvalitatīvās taukvielās. Kūpinātas reņģes ikdienā lietot nevajadzētu, taču nekūpinātas zivis var (un vajag) droši ēst vairākas reizes nedēļā. Tās ir izcils omega-3 taukskābju avots, satur daudz selēna (kas ir spēcīgs antioksidants), kā arī ir lielisks olbaltumvielu produkts. Mazās zivtiņas vislabāk ēst ar visām asakām, kas cepot paliek mīkstas, jo tādā veidā tiek uzņemts vairāk vērtīgo minerālvielu, kā, piemēram, kalcijs."
Mums padomā ir viltība, kā sagatavot zivis cepšanai, lai, tās ēdot, asakas nebūtu jūtamas. Kā rīkoties, lai, mielojoties ar ceptām zivīm, nebūtu jāuztraucas par asakām, uzzināsi, izlasot šo padomrakstu.
Lūk, 13 reņģu patavaošanas idejas no "Tasty" recepšu apcirkņiem.
Lai labi garšo!
Gardais ceptu reņģu sautējums ar burkāniem, tomātiem un sīpoliem
Gards ceptu reņģu sautējums ar burkāniem, tomātiem un sīpoliem. Lieliski garšos gan ikdienā – ar ceptiem vai vārītiem kartupeļiem, gan kā svētku galdā ceļama uzkoda – uz svaigi grauzdētas maizes šķēlēm.
Svaigi marinētas reņģes uzkodu maizītēm
Svaigas, viegli iemarinētas reņģes uz bagetes šķēlēm ir lieliska uzkoda pie vīna glāzes un garšo ne sliktāk kā sardīnes vai dārgais lasis. Izsmalcināta delikatese bez kaitējuma maciņam.
Ceptas reņģītes gardā marinādē
Ļoti gards paēdiens pie kartupelīšiem – apceptas un iemarinētas reņģes. Ja gatavojies tās ēst jau nākamajā rītā, marinādi gatavo stiprāku, tad tās būs izcili gardas.
Restorāna cienīga maltīte 30 minūtēs – reņģes kraukšķīgā panējumā ar citronu bulguru
Restorāna cienīgs ēdiens, ko varēsi pagatavot nieka pusstundas laikā, liekot visiem domāt, ka esi īsts pavārmākslas eksperts. Panko rīvmaize reņģēm piešķirs īpašu kraukšķīgumu, kas īpaši labi saderēsies ar citronu bulgura skābenajiem graudiņiem un viegli saldajiem karamelizētajiem ķirštomātiem.
Plātsmaize ar ceptām reņģēm
Vienkārša un garda ziemeļu sāļā plātsmaize - cepeškrāsnī ceptas reņģes ar tomātu mērci uz kraukšķīgas kārtainās maizītes.
Karijs ar ceptām reņģēm, kokosriekstu pienu un tomātiem
Labas ziņas eksotisku garšu cienītājiem - izrādās, mūsu pašu reņģes lieliski sapas ar austrumniecisko kariju. Zeltaini apceptās zivtiņas pasutini aromātiskā, pikanti saldskābā mērcē un pasniedz ar rīsiem. Garšo lieliski!
Reņģītes ar olīvu salsu Vidusjūras noskaņās
Vienkārša reņģīšu uzkoda Vidusjūras gaumē ar zaļajām olīvām, smalki sakapātu sarkano sīpolu un ķiploku. Lieliski saderēsies ar citām Vidusjūras stila uzkodām.
Mājās gatavotas šprotes
Mājās gatavotas šprotes - lētāk un veselīgāk.
Reņģes sīpolu marinādē
Reņģes sīpolu marinādē - ideālai uzkodai pie kāda graķīša.
Brokastu maizīte ar čia sēklām, krēmsieru un ceptām reņģēm
Latvijas veikalu plauktos nesen parādījusies jauna maize - graudu maize ar čia sēklām, kuras cepšanā netiek izmantotas e-vielas, cukurs un taukvielas. Izmēģini šo maizīti brokastīm, piemēram, kā šajā receptē - ar krēmsieru un ceptām reņģēm. Veselīgi, interesanti un gardi!
Bada nēģi – ceptas reņģītes želejā
Mmmm, mēli var norīt!
Marinētas reņģes ar sīpoliem un apelsīnu šķēlēm
Reņģes karstā marinādē ar sīpolu gredzeniem un apelsīnu šķēlēm - klasiskas receptes improvizācija.
Marinētas reņģes bez cepšanas
Esam ieraduši reņģes pirms pārliešanas ar marinādi iepriekš apcept, bet tu vari izvairīties no šīs laikietilpīgās un šmucīgās nodarbes, iemarinējot reņģes bez cepšanas.