ceptas reņģes
Foto: Shutterstock
Lai saglabātu veselīgu ādas, matu un nagu stāvokli, kas pēc nogurdinošā ziemas perioda ir īpaši svarīgi, ārsti un dietologi iesaka vismaz pāris reizes nedēļā iekļaut ēdienkartē zivis. Šis ieteikums nereti tiek ignorēts ģimenes budžeta ekonomijas nolūkos, bet kādēļ gan pārmaksāt, pērkot dārgos nēģus, lasi vai mencu, ja tepat Baltijas jūrā nozvejotas reņģes daudzviet šobrīd nopērkamas pat zem eiro kilogramā.

Svaigas reņģes patīkami smaržo pēc jūras un vislabāk garšo "pa vienkāršo" – apviļātas miltos, zeltaini apceptas un pirms ēšanas pārslacītas ar citronu sulu.

Vienīgais šo zivteļu trūkums ir tāds, ka cepšanas laikā tās piesmaržina pilnu māju, taču šajā rakstā mēs atklājām knifu, kā izcept zeltainas reņģītes bez piedūmotas virtuves un iespaidīga eļļas patēriņa.

Arī uztura speciāliste Eva Kataja portālā "Viņa" uzsver, ka reņģes ir vērtīgs produkts, ko noteikti jāiekļauj ikdienas ēdienkartē. "Mazās reņģītes nudien ir vienas no vērtīgākajām zivīm mūsu platuma grādu iedzīvotājiem. Kāpēc tieši mazās? Tāpēc, ka tām ir mazāka piesārņojuma iespējamība. Jo vecāka zivs, jo vairāk smago metālu un citu piesārņojumu veidu tā var saturēt. Reņģes vislabāk pirkt svaigas un gatavot pašam, cepot kvalitatīvās taukvielās. Kūpinātas reņģes ikdienā lietot nevajadzētu, taču nekūpinātas zivis var (un vajag) droši ēst vairākas reizes nedēļā. Tās ir izcils omega-3 taukskābju avots, satur daudz selēna (kas ir spēcīgs antioksidants), kā arī ir lielisks olbaltumvielu produkts. Mazās zivtiņas vislabāk ēst ar visām asakām, kas cepot paliek mīkstas, jo tādā veidā tiek uzņemts vairāk vērtīgo minerālvielu, kā, piemēram, kalcijs."

Mums padomā ir viltība, kā sagatavot zivis cepšanai, lai, tās ēdot, asakas nebūtu jūtamas. Kā rīkoties, lai, mielojoties ar ceptām zivīm, nebūtu jāuztraucas par asakām, uzzināsi, izlasot šo padomrakstu.

Lūk, 13 reņģu patavaošanas idejas no "Tasty" recepšu apcirkņiem.

Lai labi garšo!

Gardais ceptu reņģu sautējums ar burkāniem, tomātiem un sīpoliem

Foto: Shutterstock

Gards ceptu reņģu sautējums ar burkāniem, tomātiem un sīpoliem. Lieliski garšos gan ikdienā – ar ceptiem vai vārītiem kartupeļiem, gan kā svētku galdā ceļama uzkoda – uz svaigi grauzdētas maizes šķēlēm.

Lasīt vairāk

Svaigi marinētas reņģes uzkodu maizītēm

Svaigas, viegli iemarinētas reņģes uz bagetes šķēlēm ir lieliska uzkoda pie vīna glāzes un garšo ne sliktāk kā sardīnes vai dārgais lasis. Izsmalcināta delikatese bez kaitējuma maciņam.

Lasīt vairāk

Ceptas reņģītes gardā marinādē

Foto: Privātais arhīvs

Ļoti gards paēdiens pie kartupelīšiem – apceptas un iemarinētas reņģes. Ja gatavojies tās ēst jau nākamajā rītā, marinādi gatavo stiprāku, tad tās būs izcili gardas.

Lasīt vairāk

Restorāna cienīga maltīte 30 minūtēs – reņģes kraukšķīgā panējumā ar citronu bulguru

Foto: DELFI

Restorāna cienīgs ēdiens, ko varēsi pagatavot nieka pusstundas laikā, liekot visiem domāt, ka esi īsts pavārmākslas eksperts. Panko rīvmaize reņģēm piešķirs īpašu kraukšķīgumu, kas īpaši labi saderēsies ar citronu bulgura skābenajiem graudiņiem un viegli saldajiem karamelizētajiem ķirštomātiem.

Lasīt vairāk

Plātsmaize ar ceptām reņģēm

Foto: Shutterstock

Vienkārša un garda ziemeļu sāļā plātsmaize - cepeškrāsnī ceptas reņģes ar tomātu mērci uz kraukšķīgas kārtainās maizītes.

Lasīt vairāk

Karijs ar ceptām reņģēm, kokosriekstu pienu un tomātiem

Foto: Shutterstock

Labas ziņas eksotisku garšu cienītājiem - izrādās, mūsu pašu reņģes lieliski sapas ar austrumniecisko kariju. Zeltaini apceptās zivtiņas pasutini aromātiskā, pikanti saldskābā mērcē un pasniedz ar rīsiem. Garšo lieliski!

Lasīt vairāk

Reņģītes ar olīvu salsu Vidusjūras noskaņās

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Vienkārša reņģīšu uzkoda Vidusjūras gaumē ar zaļajām olīvām, smalki sakapātu sarkano sīpolu un ķiploku. Lieliski saderēsies ar citām Vidusjūras stila uzkodām.

Lasīt vairāk

Mājās gatavotas šprotes

Foto: Shutterstock

Mājās gatavotas šprotes - lētāk un veselīgāk.

Lasīt vairāk

Reņģes sīpolu marinādē

Foto: Shutterstock

Reņģes sīpolu marinādē - ideālai uzkodai pie kāda graķīša.

Lasīt vairāk

Brokastu maizīte ar čia sēklām, krēmsieru un ceptām reņģēm

Latvijas veikalu plauktos nesen parādījusies jauna maize - graudu maize ar čia sēklām, kuras cepšanā netiek izmantotas e-vielas, cukurs un taukvielas. Izmēģini šo maizīti brokastīm, piemēram, kā šajā receptē - ar krēmsieru un ceptām reņģēm. Veselīgi, interesanti un gardi!

Lasīt vairāk

Bada nēģi – ceptas reņģītes želejā

Foto: Shutterstock

Mmmm, mēli var norīt!

Lasīt vairāk

Marinētas reņģes ar sīpoliem un apelsīnu šķēlēm

Reņģes karstā marinādē ar sīpolu gredzeniem un apelsīnu šķēlēm - klasiskas receptes improvizācija.

Lasīt vairāk

Marinētas reņģes bez cepšanas

Foto: Privātais arhīvs

Esam ieraduši reņģes pirms pārliešanas ar marinādi iepriekš apcept, bet tu vari izvairīties no šīs laikietilpīgās un šmucīgās nodarbes, iemarinējot reņģes bez cepšanas.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!