Foto: Shutterstock kolāža

Pieturoties pie vecās senču gudrības, ka viss jaunais ir labi aizmirsts vecais, piedāvājam latviešu iecienītu gaļas ēdienu receptes kā alternatīvu mūžīgajam šašlikam, kurš popularitāti iemantoja vien 20. gadsimta septiņdesmitajos gados Padomju virtuves globalizācijas ietekmē. Kotletes un karbonādes, galerts un viltotās "irbītes", vārīta mēle un aknu pastēte – tie ir labumi, ko mūsu senči cēluši galdā kāzās, kristībās, apkūlībās un citos lielākos godos, tad kādēļ lai Jāņu mielasts būtu izņēmums? Lustīgu un gardu līgošanu!

Latviešu godu klasika – viltotās 'irbītes': 16 recepšu variācijas pildītiem gaļas rullīšiem

Foto: Shutterstock kolāža

Viltotās "irbītes" ir tradicionāls latviešu svētku galda ēdiens, kas ticis celts galdā kāzās, bērēs, kristībās un citos lielākos godos. Pieturoties pie vecās senču gudrības, ka viss jaunais ir labi aizmirsts vecais, piedāvājam receptes dažādām pildīto gaļas rullīšu variācijām tavam svētku galdam.

Lasīt vairāk

Soli pa solim: kā pareizi vārīt mēli, lai šķēlītes būtu sulīgas un mutē kūstošas

Foto: Shutterstock

Aromātiskā buljonā vārīta liellopa vai cūkas mēle, pateicoties gaļas maigajai struktūrai, izsmalcinātajai garšai un augstajai uzturvērtībai, tiek uzskatīta par īstu delikatesi. Šoreiz skaidrosim, kā mēli pareizi pagatavot, lai apstrādes procesā produkts saglabātu pēc iespējas vairāk vitamīnu, minerālvielu un mikroelementu, turklāt rezultātā sulīgie un aromātiskie gaļas gabaliņi teju vai kustu uz mēles.

Lasīt vairāk

Cepeša ātrā alternatīva – karbonādes: 14 gardas receptes svētku galdam

Foto: Shutterstock

Prasmīgi pagatavota karbonāde ir kas vairāk kā miltos un olā apviļāta gaļas šķēle. Ja ietērpsi gaļu kraukšķīgā panējuma garoziņā vai kārdinošā kūstoša siera mētelītī, pasutināsi baltvīnā vai pasniegsi ar gardu mērci, karbonāde var kļūt par svētku galda karalieni. It īpaši tādēļ, ka karbonādes gatavošana tev aizņems daudz mazāk laika nekā stundām ilga rosīšanās ap cepeti, bet rezultāts būs, iespējams, pat vēl gardāks.

Lasīt vairāk

'Tasty' testē: vārām auksto gaļu pēc kaucmindiešu padomiem

Foto: DELFI

Aukstā gaļu ir tradicionāls latviešu godu ēdiens, bez kura neiztikt arī Jāņu mielastā. Kaut aukstās gaļas gatavošanas process šķietami nav sarežģīts, tomēr ir gana daudz iespēju salaist visu grīstē – teju katrai saimniecei ir gadījies, ka gaļa nesastingst kā nākas, ir bezgaršīga vai arī no skata sanāk tāda, ka roka neceļas to likt galdā. Lai beidzot viestu skaidrību aukstās gaļas jautājumā, šoreiz to gatavoju, sekojot Latvijas garšu pazinējas Līgas Drukas-Smalkās padomiem, kura zināšanas smēlusies no savas slaveno Kaucmindes mājturības semināru absolvējušās vecmāmiņas.

Lasīt vairāk

Mājās gatavota aknu pastēte – uz maizes ziežams gardums. Septiņas receptes

Foto: Shutterstock

Uz grauzdētas maizes devīgi uzziesta aknu pastēte ar kraukšķīgu sālīta gurķa šķēli ir ātrs veids, kā apklusināt rūcošo vēderu, kamēr gatavojas vakariņas. Šī gardā delikatese lieliski papildinās arī darbdienu un brīvdienu brokastu galdu. Atšķirībā no, piemēram, auksti kūpinātas desas, gardu pastēti ir pa spēkam pagatavot katram, turklāt process ir daudz ātrāks un vienkāršāks, nekā varētu šķist. Sekojot "Tasty" ieteikumiem un receptēm, tu ātri vien iemanīsies pagatavot pastēti pat ar aizsietām acīm un varēsi to baudīt bez bažām – ar nesatricināmu pārliecību par to, kas ir pastētes sastāvā.

Lasīt vairāk

Viltotais zaķis – kotlešu alternatīva bez piedūmotas virtuves: 14 receptes vakariņām

Foto: Shutterstock kolāža

Viltotais jeb falšais zaķis ir lieliska kotlešu alternatīva ar veselu virkni priekšrocību. Šī ēdiena gatavošana aizņems daudz mazāk laika, jo nenāksies tērēt laiku kotlešu lipināšanai, nebūs arī jānopūlas, stāvot pie plīts un uzpasējot pannu, varēsi izmantot daudz mazāk eļļas un ļaut vaļu fantāzijai, papildinot maltās gaļas masu ar dažādiem gardiem pildījumiem.

Lasīt vairāk

Kūpinātas cūkgaļas desas

Foto: Privātais arhīvs

Pārbaudītu un par labu atzītu mājās kūpinātu cūkgaļas desu recepti iesaka "Facebook" domubiedru grupas "Hunting & Cooking Latvija" dalībnieks Andris Vīksne.

Lasīt vairāk

Mēli var norīt! 14 dažādas kotlešu receptes vakariņu laikam

Foto: Shutterstock

Karstas, ar mīkstu gaļu un neticami sulīgas – tādas ir ideālās kotletes, ar kurām prieks mieloties vakariņās. Lai atvieglotu tev dzīvi un atgrieztos pie pārbaudītām vērtībām, "Tasty" izvēlējās labākās un dažādākās receptes, ko pagatavot jau šovakar!

Lasīt vairāk

17 receptes svētku galda karaļa – brangā cepeša pagatavošanai

Foto: Shutterstock

Ziemassvētku vakariņu galds nav iedomājams bez pelēkajiem zirņiem ar speķi, pīrādziņiem, štovētiem kāpostiem un citiem pazīstamiem ēdieniem. Bet ikvienam zināms, ka viens no būtiskākajiem mielasta elementiem ir brangs cepetis. Tāpēc, lai atrastu piemērotāko recepti savam svētku galdam, sarūpējām 17 receptes no "Tasty" krājumiem – gan cūkas, liellopa un jēra gaļas, gan vistas, zoss un tītara gaļas.

Lasīt vairāk

Tinam, tinam, rullējam! Septiņas gardas gaļas ruletes, ko var pagatavot ikviens

Foto: Shutterstock

Ideālo brīvdienu netņemama nodarbe ir ik pa laikam ielavīties virtuvē, lai pamielotos ar ko gardu. Ko gan iesākt, ja mūžīgais siers un ledusskapī stāvošā, apkaltusī desa vairs īsti nerosina apetīti? Ja pagatavosi kādu no septiņām "Tasty" piedāvātajām gaļas ruletēm, tev vairs nebūs jālauza galva, ar ko panašķēties, jo, kad vien vēlēsies, varēsi nošņāpt vēl vienu šķēli sulīgas un aromātiskas ruletes.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!