Foto: Shutterstock kolāža
Slēgtos, aizvākojamos traukos griķi, rīsi, manna, grūbas un dažādi putraimi var glabāties ilgi bez bojāšanās, līdz ar to tiem var veidot lielākus krājumus. No sātīgajiem graudaugiem varēsi pagatavot daudzus dažādus ēdienus, turklāt slinkajās dienās tos var pasniegt ar pavisam vienkāršām piedevām, piemēram, rīvētu sieru, un vakariņas gatavas! Graudaugi var tikt izmantoti ne tikai putrai, plovam, zupai vai risoto, bet arī dažādu kārumu pagatavošanai. Piemēram, vārītus rīsus samaisot ar gaisīgu putukrējumu, sanāks gards krēms, bet no mannas var pagatavot kūkas, sacepumus, uzputeni un pat halvu.

Lielākais graudaugu bieds ir pārtikas kodes. No tām nav būt pasargāta neviena virtuve, jo kodes visbiežāk "atceļo" uz mājām līdz ar veikalā nopirktajiem produktiem. Lai uzzinātu, kā atbrīvoties no šīm nelūgtajām "viešņām", izlasi šo noderīgo padomrakstu, bet zemāk atradīsi lērumu recepšu pieliekamā krājumu tukšošanai.

Maciņam draudzīgie griķi: 26 receptes izsalkuma remdēšanai

Foto: Shutterstock

Ir daži produkti, kuriem mājās jābūt vienmēr – milti, olas, piens, makaroni, rīsi, un jā, arī visai lētie un plaši pieejamie griķi. Ja mājās ir paciņa griķu un piciņa saldkrējuma sviesta, zini, ka paēdis būsi vienmēr! Taču ko vēl bez vienkāršās griķu putras no tiem pagatavot, kad jāpabaro pārītis izsalkušu ģimenes locekļu?

Lasīt vairāk

Rīsu pārvērtības – 10 interesantas maltītes ēdienkartes atsvaidzināšanai

Foto: Shutterstock

Tik ļoti pazīstamie baltie gargraudu rīsi ne vienā vien ēdienkartē ir regulāri viesi. Tomēr ik pa laikam nepieciešams ēdienkarti atsvaidzināt – ne vien ar jauniem produktiem, bet arī ēdieniem. Lūk, mazliet citādākas, vēl garšīgākas receptes par ierasto plovu vai vienkāršo risoto!

Lasīt vairāk

Modīgā kvinoja: 10 salāti pavasara ēdienkartes dažādošanai

Foto: Shutterstock

Līdz ar pavasara tuvošanos rodas vēlme ne vien nomainīt ziemas garderobi, bet arī ieviest jaunas vēsmas savā ēdienkartē. Uz palodzes saliktajos podiņos lekni sadīgušie dīgsti un lociņi un tirgū nopērkamie gurķi un redīsi skaļi saka priekšā, ka sācies salātu laiks. Bet kā šai pavasarīgajai maltītei piešķirt sātīgumu? Iesakām izmēģināt kvinoju.

Lasīt vairāk

Iepazīsties – bulgurs! 12 receptes ērtā produkta iekļaušanai ēdienkartē

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Smalkos kuskusa graudiņus daudzi jau ir iepazinuši un atzinuši par lietošanā ļoti ērtu produktu. Nu pienākusi kārta iepazīt kuskusa "brāli" – pēc struktūras nedaudz raupjāko bulguru. Šis ātri un vienkārši pagatavojamais produkts būs lieliska alternatīva "mūžīgajiem rīsiem, griķiem vai makaroniem". Turklāt bulgura graudiņi vienlīdz labi garšos gan siltā veidā – kā piedeva pamatēdienam, gan nākamajā dienā, kad varēsi tos pievienot salātiem.

Lasīt vairāk

Ceļam galdā kūpošu plovu! 16 receptes brangam divu dienu mielastam

Foto: Shutterstock

Ja šodien pagatavosi lielu katlu aromātiska plova, tad turpmākās pāris dienas visa ģimene būs paēdusi un laimīga. Katram ir savs priekšstats, kādam tad jābūt ideālam plovam: viens atzīst tikai uzbeku tradicionālo plova gatavošanas paņēmienu, otrs uzstājīgi apgalvo, ka vienīgais pareizais ir azerbaidžāņu manierē gatavots plovs, bet trešais par plovu nebīstas dēvēt no vistas un paraboilētiem rīsiem gatavotu "ķopsi", kas devīgi papildināts ar kečupu.

Lasīt vairāk

Sveču dienas simbols – miežu putra: 14 receptes lēto un garšīgo putraimu pagatavošanai

Foto: Shutterstock

Ticējumi vēsta, ka Sveču dienu 2. februārī musu senči svinēja uz pilnu klapi – dodoties ciemos, lejot sveces, dziedot un dancojot – jo līksmāk, jo labāk, tādējādi ieliekot pamatus nākamā gada ražai. Bet mielastā goda vietu uz galda ieņēma miežu putra. Arī mūsdienās reti kurš latvietis atteiksies nobaudīt bukstiņputru ar zeltaini sačurkstinātiem sīpoliem un cauraudzīša kraukšķīšiem, tādēļ Sveču dienas noskaņās "Tasty" krājumos uzgājām 14 ģeniāli vienkāršu miežu putraimu ēdienu receptes.

Lasīt vairāk

Vienkāršie mannas sacepumi un kūkas: 10 receptes siltām un saldām brīvdienām

Foto: Shutterstock

Kad laikapstākļi nebūt nerosina pārkāpt mājas slieksni, tad jādomā, kā sevi izklaidēt. Laba grāmata vai filma, silta sega un tasīte zāļu tējas ir nevainojama kombinācija. Ja šo idilli papildinās no virtuves vēdījošs tikko ceptas kūkas vai sacepuma aromāts, tad kas gan cits vēl varētu būt vajadzīgs pilnai laimei?

Lasīt vairāk

Gardums no Vidusjūras – krēmīgo risoto receptes vakariņām

Foto: Shutterstock

Itāliešu virtuve izceļas ar daudziem šedevriem, taču viens ēdiens, kas pārspēj picu un lazanju, pavisam noteikti ir risoto. Pagatavots no arborio rīsiem, risoto pārsteidz ne vien ar garšu variācijām, bet arī tekstūru.

Lasīt vairāk

Mannas halva, maigs buberts, sulīga ātrā kūka un citas saldas mannas receptes

Foto: Shutterstock

Manna ir produkts ar ļoti senu vēsturi, jo jau Vecajā Derībā ir lasāms skaists stāsts par mannu, kas krita no skaidrām debesīm, pabarojot izsalkušos izraēļus. Diemžēl nākas secināt, ka mūsdienās tā ir nepelnīti piemirsta, bet, ņemot talkā mūsu recepšu apkopojumu, tu vari iemācīties no šī uzturvērtīgā produkta pagatavot dažādus gardus un līdz šim neiepazītus saldos ēdienus, piemēram, mannas halvu, vienkāršo mannas kūku ar aprikožu džemu vai kaut kad agrā bērnībā pēdējo reizi baudīto bubertu.

Lasīt vairāk

Ar vistu, sēnēm vai malto gaļu: 14 viltotie plovi ātrām un sātīgām vakariņām

Foto: Shutterstock kolāža

Tradicionāli plovu gatavo no jēra gaļas, sastāvdaļas noteiktā secībā liekot īpaši šim nolūkām kaltā kazanā un nekādā gadījumā nemaisot. Bet kuram gan ikdienā pa ķērienam ir kazans, īstās šķirnes rīsi un pareizais jēra izcirtums? Tā kā virtuvē ir atļauts viss, kas nav aizliegts un ir garšīgs, tad neviens tev nevar liegt pagatavot viltoto plovu, saliekot katlā vai pannā visu, kas atrodas pa ķērienam.

Lasīt vairāk

Latviešu virtuves pērles: 20 receptes, kas liks atkal iemīlēt grūbas

Foto: Shutterstock

Lētās, gardās un cauru gadu pieejamās grūbas daudziem vēl joprojām maldīgi saistās tikai ar senlatviešu tradicionālo grūbu grūdeni vai skolu ēdnīcu klasiku – zilganpelēko grūbu piena zupu. Ir pienācis laiks grūbas skatīt jaunā gaismā! Attīstoties mūsdienu Latvijas virtuvei, ir acīmredzams, ka grūbas ir viens no mūsu nacionālajiem lepnumiem. Tās nav ne par matu sliktākas kā itāļu pasta vai indiešu rīsi. Ne velti grūbu ēdieni ir atrodami katra sevi cienoša restorāna ēdienkartē, tādēļ pēdējais laiks tās ieviest arī tavējā!

Lasīt vairāk

Kārdinošie rīsu krēmi: 9 receptes saldummīļiem

Rīsus parasti izmantojam pamatēdienos, pievienojot salātiem vai zupai, kā arī vārot dažādas putras. Šoreiz piedāvājam rīsus likt lietā mazāk ierastā veidā, pagatavojot no tiem desertu. Saldumīļu priekam "Tasty" krājumos uzgājām 9 debešķīgi kārdinošu rīsu krēmu receptes. Brīdinām, ka izvēlēties gardāko no tiem nebūs viegli!

Lasīt vairāk

Iepazīsties – kuskuss! Septiņas idejas ātrai un vieglai maltītei

Foto: Shutterstock

No smalkiem kviešu miltiem gatavotais kuskuss Latvijā ir salīdzinoši mazpazīstams, bet ļoti veselīgs produkts, tuklāt bagātīgs šķiedrvielu un B vitamīna avots. Tradicionālā kuskusa pagatavošana ir laikietilpīga, taču steidzīgo rietumnieku ērtībām veikalu plauktos atrodams termiski iepriekš apstrādāts produkts, kura pagatavošanai nepieciešamas vien dažas minūtes. Un labi, ka tā, citādi daudzi no mums aizņemtības dēļ šo gardo produktu tā arī nenobaudītu!

Lasīt vairāk

Nesteidzīgām brīvdienu brokastīm – gardas mannas putru receptes

Foto: Shutterstock

Brīvdienu nesteidzīgās brokastis ir svēta lieta, kas jāizbauda – virtuvē ap katliņiem un pannām no rīta var rosīties ar lielāku prieku zinot, ka visa diena tiks pavadīta atpūšoties. Šoreiz piedāvājam atgriezties pie vienkāršās garšas, kas ir tik ģeniāla – mannas. Lūk, septiņi varianti no "Tasty" recepšu grāmatas, ar ko palutināt tuvākos agrā rīta stundā!

Lasīt vairāk

Piemirstā prosa: 8 receptes senču iecienītā graudauga jaunatklāšanai

Foto: (c) Gards, ka nenoēsties

Viens no nepamatoti piemirstiem produktiem ir prosa – sens graudaugs, kuru tā izturīguma un uzturvielu bagātības dēļ Latvijā, līdztekus miežiem un rudziem, audzēja jau otrajā gadu tūkstotī pirms Kristus dzimšanas, vēsta interneta vietnē "Letonika" atrodamie fakti. Ielūkojoties senču virtuves senākajos nodalījumos, jāsecina, ka agrāk nemaz tāda kartupeļu ēdāju tauta neesam bijusi, jo vēl tikai pirms četriem gadsimtiem latviešu tradicionālo virtuvi pamatā veidoja dažādi ēdieni no pašu izaudzētajiem graudaugiem. Visbiežāk galdā celtais ēdiens ir bijusi kviešu, miežu vai prosas putra.

Lasīt vairāk

Piecas populārākās putras: viltības, kā tās izvārīt tik gardas kā bērnībā baudītās

Foto: Shutterstock

Putru veselīgā un pozitīvā ietekme uz cilvēka organismu ir nenoliedzama un pierādīta dažādos pētījumos. Ne velti pediatri tieši uzturvērtīgo putriņu iesaka kā vienu no pirmajiem mazuļa ēdienkartes papildinājumiem pat no pusgada vecuma. Un, kurš gan neatceras bērnudārzā un skolas ēdnīcā baudīto rīsu, auzu vai kukurūzas putru? Tikai, nez kāpēc toreiz putra šķita tik garšīga, bet, gatavojot to paša spēkiem, garša nebūt nelīdzinās bērnībā baudītajai?

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!