Jāņogas ir Latvijas rubīni un pankūku kulinārijas pamats. Kas var būt labāks par pankūkām ar jāņogu zapti?
Ko tik nevar pagatavot un kur tik nevajag jāņogas. Visur vajag! Kūkām vajag saldenskābu jāņogu želejas kārtu. Elegantiem gaļas ēdieniem vajag elegantus jāņogu marinējumus. Un kas tā par balli bez jāņogu limonādes? Dārgie draugi – šaubu nav. Ķeramies pie jāņogām!
Jāņogu želeja ziemai
"Jāņogu želeja noderēs kūku un citu kulinārijas izstrādājumu pildījumam, kā piedeva pankūkām vai vienkārši tāpat – uz maizes šķēles. Ātri un gardi, turklāt želeja saglabā košo krāsu. Recepte lieliska, vien precīzi jāseko priekšrakstiem," tā pārbaudītu jāņogu želejas recepti iesaka mūsu lasītāja Natalija Novikova.
Jāņogu kompots ar apelsīnu
Gards jāņogu kompots ar mazu devu apelsīna. No dotajām sastāvdaļām sanāks viena trīslitru burka ar dzērienu.
Skābēti gurķi ar jāņogām
Ziemas krājumiem var sagatavot vasarīgus skābētos gurķus ar jāņogām. Tie lieliski saderēsies ar gaļas ēdieniem. Dotie produkti piemēroti 1,5 l apjomam.
Jāņogu kečups
Jāņogu kečups būs garda piedeva pie dažādiem gaļas ēdieniem.
Gurķi ar sarkanajām jāņogām
Gurķi ar sarkanajām jāņogām - gardums ziemas krājumiem.
Zemeņu un jāņogu džems
Zemeņu un jāņogu sezonā šī ievārījuma gatavošana ir pašā laikā! Skābā un saldā balanss lieliski derēs dažādu saldo ēdienu gatavošanā.
Zemeņu džems ar jāņogu sulu
Zemeņu džems ar jāņogu sulu - un tik zied uz maizes virsū!
Jāņogu želeja
Jāņogu želeja ir lielisks papildinājums konservu plauktam, ko izmantot gan saldu, gan sāļu ēdienu papildināšanā.
Kā saglabāt ziemai svaigas jāņogas, upenes un avenes – nevārot un nesaldējot
Upenes, jāņogas un avenes ierasts saglabāt ziemai, tās saldējot vai karsējot – dažādos ievārījumos, sulās un kompotos. Bet izrādās, ka tie nebūt nav vienīgie veidi, kā iekonservēt ogu vasarīgo garšu un aromātu. Izmantojot mūsu piedāvāto metodi, tiek maksimāli saglabāta ogu uzturvērtība, jo vērtīgās uzturvielas karsēšanas laikā nepārveidojas un neiet zudumā.
Upeņu, jāņogu, ābolu un ne tikai: 10 želejas ziemas krājumiem
Visbiežāk ogas un augļus ziemas krājumiem gatavojam, savārot tos ievārījumos, bet ne visiem ir tīkama nevienmērīgā zaptes struktūra, kurā jaušami dažāda lieluma gabaliņi. Laba alternatīva ir gluda, viendabīga un dzintaraini caurspīdīga želeja, kuras pagatavošanai izmanto ogas vai augļus, kas ir pašā pilnbriedā, bet vēl nav pārgatavojušies.
Skābo jāņogu konservēšana: 12 receptes ziemas krājumiem
Skābās garšas dēļ jāņogas neierindojas starp iecienītākajām vasaras ogām, taču velti, jo ir ļoti daudz konservēšanas paņēmienu, kā tām sevi parādīt tajā labākajā gaismā.
Virtuves pamati: ievārījumi, marmelādes, želejas un citi augļu konservētie gardumi
Joprojām steidzam nenokavēt īsto brīdi, lai izvārītu gardus ievārījumus, želejas, marmelādes un citus gardumus ziemai, jo augļu un ogu sezona ir jātver ik mirkli. No zemenēm lielākoties atvadījāmies jūlijā, taču priekšā vēl ir jāņogu, upeņu un plūmju ievārījuma vārīšanas laiks. Un kur nu vēl bumbieri un āboli, kas kokos vēl tikai sārtojas.
Kompotu vārīšanas ābece: kādus augļus un ogas konservēt sīrupā
Lielajā konservēšanas drudzī nepelnīti ir aizmirsti kompoti – cukura sīrupā pasterizētu augļu un ogu gardumi. Šis lieliskais produkts pilda divas funkcijas – no kompota varam gan saldi padzerties, gan paēst augļus un ogas. Pirms ķerties pie ieburkošanas, "Tasty" sagatavojis ceļvedi kompotu gatavošanā.
Eksperimenti konservēšanā: garšu kombinācijas, ko izmēģināt ogu ievārījumos
Melleņu ievārījums, ķiršu kompots, jāņogu želeja un citi konservējumi no vecmāmiņu pūra lādes ir klasika, kas neapgāžami ir gatavošanas vērta. Bet, ja arī jūsmājās nereti sarūpētie krājumi nemaz tik raiti netiek izlietoti, jo garšas kārpiņām viss kļuvis vienmuļš, vērts pagatavot arī kaut ko netradicionālāku. ''Tasty'' piedāvā izklāstu ar dažādiem augļiem un ogām, labāko saderību konservēšanā un eksperimentus, kas neliks vilties.
Kā pagatavot ideālo augļu vai ogu želeju un marmelādi
Saldeni skāba marmelāde, ko ziest uz brokastu grauzdiņiem, un dzidra marmelāde ir divas lietas, kas piešķirs ziemas krājumu plauktiņam daudzveidību. Ja šosezon vēlies pamēģināt ko interesantāku, tad šie abi konservējumu veidi būs īstā izvēle – želeja no marmelādes daudz neatšķiras konsistences ziņā. Atšķirīgs ir tikai izmantoto produktu veids un dažas gatavošanas nianses.
Ogu laika padomi: varbūt neierasti veidi, kā izmantot ievārījumus un marmelādes
Praktiskas saimnieces ogu laiku izmanto dažādu gardu ievārījumu, saldskābu džemu vai neparastu čatniju gatavošanai, ko ģimene gardu muti notiesās, smērējot uz svaigi ceptas maizītes ar kraukšķīgu garoziņu vai pievienojot pankūkām vai brokastu putrām. Tomēr tie nav vienīgie veidi, kā patērēt ogu ievārījumus un marmelādes. Tikpat labi tie sader ar sieru, uzkodu maizēm un pat gaļas ēdieniem!