Pankūkas ar jāņogu ievārījumu
Foto: Shutterstock

Jāņogas ir Latvijas rubīni un pankūku kulinārijas pamats. Kas var būt labāks par pankūkām ar jāņogu zapti?

Ko tik nevar pagatavot un kur tik nevajag jāņogas. Visur vajag! Kūkām vajag saldenskābu jāņogu želejas kārtu. Elegantiem gaļas ēdieniem vajag elegantus jāņogu marinējumus. Un kas tā par balli bez jāņogu limonādes? Dārgie draugi – šaubu nav. Ķeramies pie jāņogām!

Jāņogu želeja ziemai

Foto: Privātais arhīvs


"Jāņogu želeja noderēs kūku un citu kulinārijas izstrādājumu pildījumam, kā piedeva pankūkām vai vienkārši tāpat – uz maizes šķēles. Ātri un gardi, turklāt želeja saglabā košo krāsu. Recepte lieliska, vien precīzi jāseko priekšrakstiem," tā pārbaudītu jāņogu želejas recepti iesaka mūsu lasītāja Natalija Novikova.

Lasīt vairāk

Jāņogu kompots ar apelsīnu

Foto: Shutterstock


Gards jāņogu kompots ar mazu devu apelsīna. No dotajām sastāvdaļām sanāks viena trīslitru burka ar dzērienu.

Lasīt vairāk

Skābēti gurķi ar jāņogām

Foto: Delfi Foto


Ziemas krājumiem var sagatavot vasarīgus skābētos gurķus ar jāņogām. Tie lieliski saderēsies ar gaļas ēdieniem. Dotie produkti piemēroti 1,5 l apjomam.

Lasīt vairāk

Jāņogu kečups

Foto: Shutterstock


Jāņogu kečups būs garda piedeva pie dažādiem gaļas ēdieniem.

Lasīt vairāk

Gurķi ar sarkanajām jāņogām

Foto: Shutterstock


Gurķi ar sarkanajām jāņogām - gardums ziemas krājumiem.

Lasīt vairāk

Zemeņu un jāņogu džems

Foto: Shutterstock


Zemeņu un jāņogu sezonā šī ievārījuma gatavošana ir pašā laikā! Skābā un saldā balanss lieliski derēs dažādu saldo ēdienu gatavošanā.

Lasīt vairāk

Zemeņu džems ar jāņogu sulu

Foto: Shutterstock


Zemeņu džems ar jāņogu sulu - un tik zied uz maizes virsū!

Lasīt vairāk

Jāņogu želeja

Foto: Shutterstock


Jāņogu želeja ir lielisks papildinājums konservu plauktam, ko izmantot gan saldu, gan sāļu ēdienu papildināšanā.

Lasīt vairāk

Kā saglabāt ziemai svaigas jāņogas, upenes un avenes – nevārot un nesaldējot

Foto: Shutterstock kolāža


Upenes, jāņogas un avenes ierasts saglabāt ziemai, tās saldējot vai karsējot – dažādos ievārījumos, sulās un kompotos. Bet izrādās, ka tie nebūt nav vienīgie veidi, kā iekonservēt ogu vasarīgo garšu un aromātu. Izmantojot mūsu piedāvāto metodi, tiek maksimāli saglabāta ogu uzturvērtība, jo vērtīgās uzturvielas karsēšanas laikā nepārveidojas un neiet zudumā.

Lasīt vairāk

Upeņu, jāņogu, ābolu un ne tikai: 10 želejas ziemas krājumiem

Foto: Shutterstock


Visbiežāk ogas un augļus ziemas krājumiem gatavojam, savārot tos ievārījumos, bet ne visiem ir tīkama nevienmērīgā zaptes struktūra, kurā jaušami dažāda lieluma gabaliņi. Laba alternatīva ir gluda, viendabīga un dzintaraini caurspīdīga želeja, kuras pagatavošanai izmanto ogas vai augļus, kas ir pašā pilnbriedā, bet vēl nav pārgatavojušies.

Lasīt vairāk

Skābo jāņogu konservēšana: 12 receptes ziemas krājumiem


Skābās garšas dēļ jāņogas neierindojas starp iecienītākajām vasaras ogām, taču velti, jo ir ļoti daudz konservēšanas paņēmienu, kā tām sevi parādīt tajā labākajā gaismā.

Lasīt vairāk

Virtuves pamati: ievārījumi, marmelādes, želejas un citi augļu konservētie gardumi

Foto: Shutterstock


Joprojām steidzam nenokavēt īsto brīdi, lai izvārītu gardus ievārījumus, želejas, marmelādes un citus gardumus ziemai, jo augļu un ogu sezona ir jātver ik mirkli. No zemenēm lielākoties atvadījāmies jūlijā, taču priekšā vēl ir jāņogu, upeņu un plūmju ievārījuma vārīšanas laiks. Un kur nu vēl bumbieri un āboli, kas kokos vēl tikai sārtojas.

Lasīt vairāk

Kompotu vārīšanas ābece: kādus augļus un ogas konservēt sīrupā

Foto: Shutterstock


Lielajā konservēšanas drudzī nepelnīti ir aizmirsti kompoti – cukura sīrupā pasterizētu augļu un ogu gardumi. Šis lieliskais produkts pilda divas funkcijas – no kompota varam gan saldi padzerties, gan paēst augļus un ogas. Pirms ķerties pie ieburkošanas, "Tasty" sagatavojis ceļvedi kompotu gatavošanā.

Lasīt vairāk

Eksperimenti konservēšanā: garšu kombinācijas, ko izmēģināt ogu ievārījumos

Foto: Shutterstock


Melleņu ievārījums, ķiršu kompots, jāņogu želeja un citi konservējumi no vecmāmiņu pūra lādes ir klasika, kas neapgāžami ir gatavošanas vērta. Bet, ja arī jūsmājās nereti sarūpētie krājumi nemaz tik raiti netiek izlietoti, jo garšas kārpiņām viss kļuvis vienmuļš, vērts pagatavot arī kaut ko netradicionālāku. ''Tasty'' piedāvā izklāstu ar dažādiem augļiem un ogām, labāko saderību konservēšanā un eksperimentus, kas neliks vilties.

Lasīt vairāk

Kā pagatavot ideālo augļu vai ogu želeju un marmelādi

Foto: Shutterstock


Saldeni skāba marmelāde, ko ziest uz brokastu grauzdiņiem, un dzidra marmelāde ir divas lietas, kas piešķirs ziemas krājumu plauktiņam daudzveidību. Ja šosezon vēlies pamēģināt ko interesantāku, tad šie abi konservējumu veidi būs īstā izvēle – želeja no marmelādes daudz neatšķiras konsistences ziņā. Atšķirīgs ir tikai izmantoto produktu veids un dažas gatavošanas nianses.

Lasīt vairāk

Ogu laika padomi: varbūt neierasti veidi, kā izmantot ievārījumus un marmelādes

Foto: Shutterstock


Praktiskas saimnieces ogu laiku izmanto dažādu gardu ievārījumu, saldskābu džemu vai neparastu čatniju gatavošanai, ko ģimene gardu muti notiesās, smērējot uz svaigi ceptas maizītes ar kraukšķīgu garoziņu vai pievienojot pankūkām vai brokastu putrām. Tomēr tie nav vienīgie veidi, kā patērēt ogu ievārījumus un marmelādes. Tikpat labi tie sader ar sieru, uzkodu maizēm un pat gaļas ēdieniem!

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!