Plaucēto mīklu droši var saukt par mīklu princesi tās kaprīzuma dēļ. To, vai pagatavotā mīkla pēc tam pārvērtīsies vēja kūkās un eklēros, zina tikai plaucētās mīklas eņģelis. Tāds noteikti ir, jo kā gan citādi izskaidrot to, ka pēc vienas receptes gatavota mīkla dažādos laikos izdomā nepūsties un pārvēršas vienkāršos cepumos. Taču ar pacietību un receptes precīzu ievērošanu var panākt daudz.
Recepti, kā pielabināt plaucētās mīklas eņģeli, es neesmu vēl atradusi. Vienīgā sakarība, ko varu savilkt kopā, ir gatavošanas biežums. Jo biežāk es plaucēto mīklu gatavoju, jo labāka tā sanāk. Taču, ja starp eklēru un vēja kūku gatavošanu ir bijusi pauze, tad 80% gadījumu mīkla pirmajā reizē neizdodas.
Plaucētās mīklas eņģelis ir viltīgs, jo, kad pirmo reizi saņēmos eklēru gatavošanai, tas man bija ļoti labvēlīgs. Viss izdevās vairāk nekā perfekti – mīkla krāsnī smuki uzcēlās, mazos mīklas stienīšus pārvēršot muskuļotos eklēru karavīros. Arī pildīšanai tie padevās labi – mīkla bija tieši tik plāna, lai viegli iedurtu konditorejas šļirci un tieši tik stingra, lai nesaplēstu eklēru.
Un, tad pienāca diena, kad jutos gana varoša un pārliecināta, lai pagatavotu franču virtuves meistarstiķi croquembouche (izrunā – krokenbruš) – ar saldu pildījumu bagātināts profitroļu tornis, kas ietīts zeltīta cukura stīgu plīvurā. Tradicionāli tā ir kāzu kūka, bet tiek pasniegta arī citos svētkos. Jāteic, ka bezgala ērta, jo nav jāsmērē nazis un jācenšas sagriezt, katrs viesis pienāk un nolauž gabaliņu vēja kūkas.
Pagatavojot šo franču brīnumu, jutos kā uzvarētāja virtuves maratonā. Es pagatavoju croquembouche!
Un vissarežģītākais šajā procesā bija pagatavot mīklu. Esmu mēģinājusi to gatavot gan ar pienu, gan ūdeni, kult ar rokām, putot ar mikseri. Pats galvenais ir panākt vajadzīgo konsistenci – tādu, lai nav par šķidru (tad pievieno klāt miltus) vai par cietu (jāpievieno olas), mīklai jābūt tādai, ka tā negribīgi, bet slīd nost no karotes.
Ļoti svarīgi ir pirmo stundas ceturksni nevirināt cepeškrāsns durtiņas! Tas ārkārtīgi nepatīk plaucētajai mīklai.
Mīklas pagatavošanas principus meklē šeit.
Brīdī, kad mīkla ir padevusies un izdevusies, vēja kūkas uzcēlušās, tās ir gatavas pildīšanai, un pildījums ir lieliska platforma katram gatavotājam. Tur var sapildīt biezpienu un iegūt slaveno kulta kūciņu "Vecrīga", iepildot vārīto krēmu, iegūt eklēru. Vēja kūkas vienlīdz laipni sevī uzņem gan sāļos siera un gaļas pildījumus, gan dažādus saldus krēmus.
Lai perfekta mīkla un uzpūtušās vēja kūkas!
Kūciņas 'Vecrīga'
Īpašajam cienastam kūciņas 'Vecrīga'. Gatavotas no gaisīgas plaucētās mīklas. Kūkas pilda ar biezpiena putukrējumu un pārklāj ar izkausētu šokolādi.
Kārdinošie plaucētās mīklas gredzeni ar šokolādes krēmu un zemenēm
Grēcīgi gards plaucētās mīklas našķis, kas pildīts ar saldu šokolādes krēmu un zemeņu šķēlītēm. Pa virsu kraukšķīgajai mīklai uzbārstītās mandeļu skaidiņas un pūdercukurs pāršķeltai vēja kūkai līdzīgo gardumu padarīs izcili pievilcīgu. Šokolāde un zemenes tomēr ir garšu kombinācija, kurai grūti pretoties.
Vaniļas eklēri ar dažādām glazūrām
Vaniļas eklēru pamatrecepri iesaka "Hanna Anna" kūku feja Dace Minikoviča, bet "Tasty.lv" piedāvā izmēģināt dažādas garšu variācijas kārdinošām glazūrām.
Eklēri ar šokolādes krēmu, glazūru un ogām
Gardie plaucētās mīklas kārumi, kas tiek pildīti ar bagātīgu sviesta krēmu un apklāti ar šokolādes glazūru, nāk no Francijas. Eklērus iecienījuši kā pieaugušie, tā bērni, tādēļ šī deserta pagatavošana un baudīšana pēc vakariņām palutinās ikvienu saldummīli. Klasiskajiem eklēriem ir šokolādes un vaniļas garša, tomēr populāras kļūst arī citas garšu variācijas – tumšās šokolādes vietā izmanto balto, bet krēma pildījumos sastopamas arī ogu, augļu un riekstu garšas."Rimi" gardēde Liene Zemīte iesaka pārbaudītu recepti.
Šokolādes eklēri
Visgrēcīgākais no visiem gardumiem un franču konditoru klasika – plaucētās mīklas eklēri ar vārītā krēma pildījumu un šokolādes glazūru. Glazūrai īpašu spīdumu piešķirs želatīns, bet pildījumam patīkamu garšu un smaržu – vaniļa. Baudīt ar mēru!
Eklēri ar biezpiena krēmu
Eklēri ar gaisīgu biezpiena krēmu - gards jo gards kārums.
Eklēri ar šokolādes - kafijas krēmu
Eklēri ar šokolādes - kafijas krēmu - gardums pie tējas vai kafijas.
Foto recepte: Eklēri ar biezpiena krēmu
Vienurīt pamodos ar skaidru domu - gribu eklērus. Pašceptus. Taču te bija viena neliela problēma. Man mājās nebija konditorejas šprice, jo iepriekšējā reizē es sabeidzu šprici un arī pašus eklērus. Iedvesmojoši vai ne? Bet nolēmu noriskēt. Uz akciju nopirku vienreizlietojamās konditorejas tūtas. Tā teikt - kas būs, būs. Un kā testētājus, pieaicināju draugu ģimeni. Galarezultāts pazuda nepilnās piecās minūtēs... laikam bija garšīgi!
Vecrīgas ar biezpiena krēmu
Šī nedēļa ir balta no abiem galiem – tā sākās ar pirmo sniegu un beigsies atkal ar sniegu. Tam par godu cepam "Vecrīgas" un kārtīgi nobārstām ar pūdercukura sniedziņu. Recepti iesaka kūku meistare Ilze Kupča.
Klasiskās 'Vecrīgas' ar gaisīgu biezpiena krēmu
Pūdercukuroto kūciņu trauslā mīklas garoziņā slēpj maigu biezpiena krēma pildījumu – īsta bērnības garša! Recepti iesaka konditore Ieva Dārzniece. No šī produktu daudzuma sanāks aptuveni 25 "Vecrīgas".
Vēja kūkas ar putukrējuma-biezpiena pildījumu kā bērnībā
Daudziem latviska garša saistās ar bērnību. Ar atmiņām, kā vecāki konditorejā nopirka kārumu. Bet tagad, pieaugušā vecumā, vari pagatavot gaisīgo un mīlēto vēja kūku, kas joprojām ir konditoreju topa produkts, savā virtuvē. Recepti iesaka gardēde Mārīte Eglīte.
Konditorejas klasika – vēja kūkas ar biezpiena krēmu
Dažreiz nav nemaz jāmeklē tālu un jāpievēršas moderniem eksperimentiem, lai izbaudītu ko dievīgi gardu. Pašgatavotas vēja kūkas izkonkurēs jebkuru konditorejas meistarstiķi.
Gaisīgās vēja kūkas
Gaisīgās vēja kūkas ar biezpiena un putukrējuma pildījumu.
Apsnigušās vēja kūkas ar banānu krēmu
Vēja kūkas ar banānu krēmu un pūdercukura 'sniega' kārtiņu - gardums, kas ir katras darbošanās minūtes vērts.
Amerikāņu vēja kūkas ar zemeņu sviestu
Brīnišķīgs brīvdienu brokastu gardums - gaisīgas un vienkāršas vēja kūkas jeb "popover". To cepšanai izmanto īpašu olu mīklu, tās cep kēksiņu formiņās un cepoties maizīte uzpūšas un izceļas augstu gaisā, veidojot tukšu vidu. Maizīti pēc tam var plēst uz pusēm, apsmērējot ar sviestu vai ievārījumu. No dotā produktu daudzuma sanāks 12 vēja kūkas.
Novadu garšas: Alūksnes profitroļi
Alūksnes pusē izslavēta zupa ir buljons ar profitroļiem, ko ceļ galdā gan kāzās, gan bērēs, gan citos lielos godos. Ja par buljonu viss tā kā būtu skaidrs, tad ar profitroļiem gan viss nav tik vienkārši, tādēļ šoreiz skaidrosim, kas tie tādi un kā tos pagatavot.
Plaucētās mīklas siera bumbiņas - 'gužēr'
Franču virtuves klasika - gužēr cepumiņi. Viegla, pikanta un patīkama uzkoda, pļāpājot ar draugiem pie vīna glāzes. Siera bumbiņām, salīdzinot ar citām uzkodām, ir liela priekšrocība. Tās var sagatavot iepriekšējā dienā un pirms ierodas viesi sasildīt cepeškrāsnī. Ar tām ērti arī doties ciemos. Tām vienmēr ir piekrišana. No šī mīklas daudzuma sanāks 30 siera bumbiņas.