Vārītas olas galvenais pluss ir tas, ka tā atbildīga par sāta sajūtu. Pievienojot tās ēdienam, vienalga vai tie būtu salāti vai zupa, tu ilgāk jutīsies paēdis nekā bez olu piedevas.
Salātu karuselis
Daiviņās sagrieztas un ietupinātas svaigu salātlapu ligzdiņā vai smalki sakapātas leģendārajam rasolam, bet varbūt sarīvētas Valmieras salātiem?
Viltotais zaķis
Vārīta ola vidū, malta gaļa apkārt un viltotais trusis gatavs! Vēl var savelt malto gaļu ar olu vidū, bumbiņās un tas vairs nav viltots trusis, bet skotu olas!
Zupu dažādība
Klasiskais pārītis, kas nāk prātā, dzirdot salikumu "vārīta ola zupā" ir aukstā un skābeņu zupa. Kuru labāk? Varbūt abas? To noteiks laikapstākļi aiz loga! Vārīta ola lieliski peldēsies arī dzidrā buljonā ar frikadelēm.
Sviestmaižu grēdas
Sviestmaizes ir vispateicīgākā skatuve olām. Te vārītās aktrises patiesi var izcelties! Griez ripiņās un liec uz kūpināta laša, sarīvē kopā ar sieru, pievieno majonēzi un liec cepties karstmaizēs! Sauc talkā tunci un pagatavo bagātīgu olu un tunča sendviču!
Karaliskā uzkoda
Neaizmirsīsim arī Lieldienu un citu svētku smalko uzkodu – pildītās olas. Jā, liela noņemšanās, jā darbietilpīgi, bet ak, cik gardi, izsmalcināti un skaisti!
Pilnas burkas marinētu olu
Kas teicis, ka burkās bāšanas sezona ir vasaras izskaņa un rudens? Arī Lieldienu laiks ir ražas laiks – zem krūmiem, čībās, malkas grēdās sadētas vārītas olas, tik daudz, ka ne apēst! Ko darīt? Tieši tā – jāliek marinēties!
Lai sātīgi un gardi! Un nākamgad padomā, pirms krāso vairākus desmitus olu!
Makaronu - olu salāti
Makaronu - olu salāti var tikt pasniegti kā salāti, bet variējot ar piedevām un to daudzumu var sanākt kārtīga pusdienu maltīte.
Olu salāti
Vienkāršs olu mikslis - īpaši gardi, liekot uz grauzdētas maizītes brokastīs!
Kartupeļu un olu salāti
Šī nedaudz vecmodīgā salātu recepte ir ļoti vienkārša un universāla, noderēs gan kā sātīga piedeva piknikam vai kuplākām mājas viesībām, gan kā pamatēdiens ātrām vakariņām.
Tortiljā ietītie avokado un olu salāti
Pavisam ātri pagatavojama maltīte, kas neprasīs ne laika, ne produktu resursus. Ņem vien divus avokado, dažas cieti novārītas olas, un garšīgas brokastis, launags vai pusdienas steidzīgajiem gatavas!
Puravu un olu salāti ar sinepju mērci
Kaut kas pavisam vienkāršs, bet tajā pašā laikā īpašs – gardi puravu salāti ar estragona lapām. Tam visam pa virsu garšīga mērce, kas pagatavota no Dižonas sinepēm, sarkanvīna etiķa un olīveļļas. Būs tieši laikā vieglām pusdienām vai vakariņu pirmajam ēdienam.
Sātīgie avokado un olu salāti
Ja iegādāti mīksti, labi nogatavojušies avokado, lielisks veids, kā tos likt lietā - pagatavot salātus. Šie derēs kā brokastīm, tā vakariņām vai launagam, liekot tos uz kraukšķīgi apgrauzdētas maizes šķēles.
Salāti ar olām un avokado, ko pildīt maizītēs
Sātīgi un gardi olu, gurķu un avokado salāti. Visu sajauc ar mērcīti, kas pagatavota no grieķu jogurta un avokado.
Pavasarīgie kartupeļu-olu salāti ar krāsainiem dārzeņiem
Dzīvespriecīgā krāsu spēle šajos pavasarīgajos kartupeļu salātos nevienu nespēs atstāt vienaldzīgu. Tos var baudīt gan kā pamatēdienu, jo krēmīgā mērce ir gana sātīga, gan arī pasniegta kā košu un interesantu piedevu dažādiem gaļas un zivju ēdieniem. Un šis ir arī garšīgs vaids, kā nākamajā dienā izmantot pēc Lieldienu svinībām pāri palikušās olas.
Sātīgie skumbrijas konservu salāti ar rīsiem un olām
Sātīgu, vienkārši pagtavojamu skumbrijas konservu, rīsu un olu salātu recepti iesaka mūsu lasītāja Kristīne Saleniece.
Fiksie tunča un olu salāti ar kukurūzu
Šos gardos salātus varēsi pagatavot bez liekām pūlēm un laika patēriņa. Viens, divi, un maltīte gatava!
Pildītas olas ar svaigiem gurķiem un mazsālītu lasi
Viena no izcilākajām brokastu garšu kombinācijām ir vārīta ola, svaigs gurķis, nedaudz majonēzes un mazsālīts lasis, kam papildu svaigumu piešķir mūsu pašu brīnumgaršaugs - dilles.
Pannā sautēti skumbrijas un tomātu salāti uz maizītes
Skumbrija un tomāti, kombinācijā ar pievienotu papriku un nedaudz karija, ir fantastiska sviestmaizīšu garnēšanai. Viena no tām receptēm, kuru vari pagatavot, kad vēlies sātīgas, vēlas brokastis, vienkāršas pusdienas, kuras paķert līdzi kārbiņā, vai našķoties ar ko gardu, gaidot pusdienas vai vakariņas.
Sātīgie biezpiena salāti ar pavasara svaigumu
Biezpiena izmantošanai ēdiena gatavošanā ir tik daudz variāciju, ka katru dienu varētu baudīt ko citu. Ēdienkartes dažādībai pagatavo šos salātus, kas kombinācijā ar svaigu gurķi, krabju nūjiņām un kefīru krējuma vietā pavasarīgi mazinās izsalkumu kā broakstīs, tā pusdienās vai launagā.
Zaļo zirnīšu salāti ar olu un sīpolu
Konservēti zaļie zirnīši, vārīta ola, nedaudz majonēzes un sīpols kraukšķīgumam – šos varētu saukt par salātiem "Kad mājās nekā nav". Ļoti ātrs brokastu vai launaga ēdiens, gatavošanas laiks – vien tik, cik novārīt olas!
Lapu salāti ar vārītu olu un jogurta-sinepju mērci
"Lapu salātus vasarā es varētu apēst daudz, bet ar nosacījumu - pēc iespējas dažādākus, un šad tad arī sātīgākus. Sātīgumam viens no ātrākajiem un vienkāršākajiem variantiem ir vārīta ola, bet dažādībai – katru reizi citādāka salātu mērce. Šī ir mana iecienītākā – jogurta un sinepju. Sāli katrs pievieno pēc savas garšas, manai to nevajag," stāsta bloga "Absolūts Ēd" autore, bioloģiskā lauksaimniece Ilze Lipska.
Skābeņu aukstā zupa ar lakšiem un olām
Spirdzinoša skābeņu zupa, kurā sagaršojamas sinepju un mārrutku pikantās notis. Īpašu aromātu zupiņai piešķir ķiplokotie lakši, bet rīvētas olas nodrošina sāta sajūtu.
Ātrā skābeņu zupa
Ātrā skābeņu zupa - 15 minūtes un ceļama galdā.
Bezgaļas zupa ar grūbām un pavasara zaļumiem
Pavasarīgi viegla, bet tai pašā laikā sātīga bezgaļas zupa ar pirmajiem sezonas zaļumiem – nātrēm, lakšiem un skābenēm. Ja vēlies, pirms pasniegšanas vari tai pievienot vārītu olu un karoti skāba krējuma.
Dārzeņu un skābeņu krēmzupa ar kausēto sieru
Skābenes ir pavasara kulta augs, kuru var pievienot klāt dažādos ēdienos, tajā skaitā arī zupās. Šajā aukstajā pavasarī kā reiz uz kārā zoba var likt krēmzupu, kas sasildīs drēgnajās dienās!
Fiksā gurķu aukstā zupa ar ķiplokiem un grieķu jogurtu
Šī ir nudien ātri pagatavojama un atsvaidzinoša zupiņa, kas ies pie dūšas tiem, kuri meklē garšīgu biešu aukstās zupas alternatīvu. Olas gādās par sātīgumu, ķiploki piešķirs asumiņu, gurķi – svaigumu, bet grieķu jogurts maigi "saprecinās" visas garšas, godam aizstājot karstajās dienās no veikalu plauktiem pazudušo kefīru.
Biešu aukstā zupa ar konservētiem zaļajiem zirnīšiem
Izrādās, konservēti zaļie zirnīši piestāv ne tikai rasolam, bet arī aukstajai zupai. Recepti iesaka garšīgā "Instagram" konta love to cook autore Veronika Ļevša.
Kartupeļu un gurķu aukstā zupa ar kefīru un sinepēm
Ne vien veldzējošas, bet arī ļoti sātīgas kartupeļu aukstās zupas recepti iesaka Linda Lindoku.
Okroška ar kefīru un kvasu
Svaiga un viegla aukstā zupa ar nelielu pikantumu - salami desas gabaliņiem. Daudz ātrāk zupu varēs pagatavot, ja kartupeļi un olas būs jau novārīti.
Viltotais zaķis ar vārītām olām pildījumā
Ātri pagatavojams viltotais zaķis - nepieciešamas 15 minūtes visu sastāvdaļu sajaukšanai un mīcīšanai un cepeškrāsnī iekšā! Labi garšos arī atdzisis - uz brokastu maizītes.
Viltotais zaķis kēksiņu formās ar kartupeļu biezeņa 'cepurēm'
Ja meklē ideju, kā pagatavot viltoto zaķi vien pāris personām, tev lieti noderēs amerikāņu blogeres, "Framedcooks.com" autores Katrīnas Džeksones ideja šo vienkāršo ēdienu pagatavot kā glazūrkēksiņus, proti, cepot mafinu formās un pārsedzot ar gaisīga kartupeļu biezeņa "cepuri".
Viltotais zaķis ar brūnā cukura glazūru
Viltotais zaķis ir latviešu kulinārijas klasika. Mani vienmēr saista klasisko ēdienu 'uzlabošana' – šoreiz zaķi noglazēju ar pasaldu lipīgu mērci. Laika gaitā esmu izmēģinājusi vairākas glazūras un to sastāvdaļas. Domāju, ka eksperimentējot un garšojot arī jūs atradīsiet savu ideālo garšu un sastāvdaļu kombināciju.
Brokastu sendvičs ar avokado-olu salātiem
Dienas pirmajai ēdienreizei jābūt sātīgai, un šeit vietā būs avokado un vārītas olas, kas izkārtojušās starp pilngraudu maizes riecieniem.
Fiksie tunča salāti ar olām, dillēm un sīpoliem
Šos 10 minūtēs pagatavojamos tunča un olu salātus var pasniegt uz svaigām, kraukšķīgām salātlapām vai var arī ziest uz maizes šķēlēm. Laba ideja, kā izmantot pēc Lieldienām pāri palikušās olas. Recepti piedāvā kulinārijas portāls "Cook.me".
Marinētas olas uzkodām
Lieliska uzkoda draugu vakarā, tā "piesies dūšu" un būs lielisks starteris pirms vakariņām. Šo recepti, kas atceļojusi no ASV, mums piedāvā bāra "Aptieka" pavārs Ēriks Mikelšteins. Burkā varēs ielikt apmēram 15 olas, bet Ēriks iesaka novārīt nedaudz vairāk, jo marinēšanai ieteicams izmantot tikai tās, kas glīti nolobījušās.
Video: Kā pagatavot sojas mērcē marinētas olas
Vārītas, sojas mērcē marinētas mīksti vārītas olas japāņu virtuvē tiek izmantotas kā garda piedeva nūdeļu ēdieniem. Šādi marinētas olas iegūst skaistu, maigi brūnu nokrāsu un delikātu, patīkamu garšu, turklāt saglabājot sulīgu dzeltenumu, tādēļ tās būs lielisks papildinājums arī salātiem, sviestmaizēm un citiem Lieldienu ēdieniem. Uzzini, kā tās pagatavot un izmēģini, jo tas tiešām ir vienkārši.