olu salāti
Foto: Shutterstock
Vārītu olu kalni – klasiska pēclieldienu blakne vai satriecoša platforma jaunām receptēm? Abējādi! Lupini tik olām nost čaumalas un pārsteidz sevi un ģimeni ar gardām receptēm!

Vārītas olas galvenais pluss ir tas, ka tā atbildīga par sāta sajūtu. Pievienojot tās ēdienam, vienalga vai tie būtu salāti vai zupa, tu ilgāk jutīsies paēdis nekā bez olu piedevas.

Salātu karuselis


Daiviņās sagrieztas un ietupinātas svaigu salātlapu ligzdiņā vai smalki sakapātas leģendārajam rasolam, bet varbūt sarīvētas Valmieras salātiem?

Viltotais zaķis

Foto: Shutterstock

Vārīta ola vidū, malta gaļa apkārt un viltotais trusis gatavs! Vēl var savelt malto gaļu ar olu vidū, bumbiņās un tas vairs nav viltots trusis, bet skotu olas!

Zupu dažādība

Foto: Shutterstock

Klasiskais pārītis, kas nāk prātā, dzirdot salikumu "vārīta ola zupā" ir aukstā un skābeņu zupa. Kuru labāk? Varbūt abas? To noteiks laikapstākļi aiz loga! Vārīta ola lieliski peldēsies arī dzidrā buljonā ar frikadelēm.

Sviestmaižu grēdas

Foto: Shutterstock

Sviestmaizes ir vispateicīgākā skatuve olām. Te vārītās aktrises patiesi var izcelties! Griez ripiņās un liec uz kūpināta laša, sarīvē kopā ar sieru, pievieno majonēzi un liec cepties karstmaizēs! Sauc talkā tunci un pagatavo bagātīgu olu un tunča sendviču!

Karaliskā uzkoda


Neaizmirsīsim arī Lieldienu un citu svētku smalko uzkodu – pildītās olas. Jā, liela noņemšanās, jā darbietilpīgi, bet ak, cik gardi, izsmalcināti un skaisti!

Pilnas burkas marinētu olu


Kas teicis, ka burkās bāšanas sezona ir vasaras izskaņa un rudens? Arī Lieldienu laiks ir ražas laiks – zem krūmiem, čībās, malkas grēdās sadētas vārītas olas, tik daudz, ka ne apēst! Ko darīt? Tieši tā – jāliek marinēties!

Lai sātīgi un gardi! Un nākamgad padomā, pirms krāso vairākus desmitus olu!

Makaronu - olu salāti

Makaronu - olu salāti var tikt pasniegti kā salāti, bet variējot ar piedevām un to daudzumu var sanākt kārtīga pusdienu maltīte.

Lasīt vairāk

Olu salāti

Foto: Shutterstock

Vienkāršs olu mikslis - īpaši gardi, liekot uz grauzdētas maizītes brokastīs!

Lasīt vairāk

Kartupeļu un olu salāti

Foto: Shutterstock

Šī nedaudz vecmodīgā salātu recepte ir ļoti vienkārša un universāla, noderēs gan kā sātīga piedeva piknikam vai kuplākām mājas viesībām, gan kā pamatēdiens ātrām vakariņām.

Lasīt vairāk

Tortiljā ietītie avokado un olu salāti

Foto: DELFI

Pavisam ātri pagatavojama maltīte, kas neprasīs ne laika, ne produktu resursus. Ņem vien divus avokado, dažas cieti novārītas olas, un garšīgas brokastis, launags vai pusdienas steidzīgajiem gatavas!

Lasīt vairāk

Puravu un olu salāti ar sinepju mērci

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Kaut kas pavisam vienkāršs, bet tajā pašā laikā īpašs – gardi puravu salāti ar estragona lapām. Tam visam pa virsu garšīga mērce, kas pagatavota no Dižonas sinepēm, sarkanvīna etiķa un olīveļļas. Būs tieši laikā vieglām pusdienām vai vakariņu pirmajam ēdienam.

Lasīt vairāk

Sātīgie avokado un olu salāti

Foto: Shutterstock

Ja iegādāti mīksti, labi nogatavojušies avokado, lielisks veids, kā tos likt lietā - pagatavot salātus. Šie derēs kā brokastīm, tā vakariņām vai launagam, liekot tos uz kraukšķīgi apgrauzdētas maizes šķēles.

Lasīt vairāk

Salāti ar olām un avokado, ko pildīt maizītēs

Foto: Publicitātes attēls

Sātīgi un gardi olu, gurķu un avokado salāti. Visu sajauc ar mērcīti, kas pagatavota no grieķu jogurta un avokado.

Lasīt vairāk

Pavasarīgie kartupeļu-olu salāti ar krāsainiem dārzeņiem

Foto: Publicitātes foto

Dzīvespriecīgā krāsu spēle šajos pavasarīgajos kartupeļu salātos nevienu nespēs atstāt vienaldzīgu. Tos var baudīt gan kā pamatēdienu, jo krēmīgā mērce ir gana sātīga, gan arī pasniegta kā košu un interesantu piedevu dažādiem gaļas un zivju ēdieniem. Un šis ir arī garšīgs vaids, kā nākamajā dienā izmantot pēc Lieldienu svinībām pāri palikušās olas.

Lasīt vairāk

Sātīgie skumbrijas konservu salāti ar rīsiem un olām

Foto: Privātais arhīvs

Sātīgu, vienkārši pagtavojamu skumbrijas konservu, rīsu un olu salātu recepti iesaka mūsu lasītāja Kristīne Saleniece.

Lasīt vairāk

Fiksie tunča un olu salāti ar kukurūzu

Foto: Shutterstock

Šos gardos salātus varēsi pagatavot bez liekām pūlēm un laika patēriņa. Viens, divi, un maltīte gatava!

Lasīt vairāk

Pildītas olas ar svaigiem gurķiem un mazsālītu lasi

Foto: Shutterstock

Viena no izcilākajām brokastu garšu kombinācijām ir vārīta ola, svaigs gurķis, nedaudz majonēzes un mazsālīts lasis, kam papildu svaigumu piešķir mūsu pašu brīnumgaršaugs - dilles.

Lasīt vairāk

Pannā sautēti skumbrijas un tomātu salāti uz maizītes

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Skumbrija un tomāti, kombinācijā ar pievienotu papriku un nedaudz karija, ir fantastiska sviestmaizīšu garnēšanai. Viena no tām receptēm, kuru vari pagatavot, kad vēlies sātīgas, vēlas brokastis, vienkāršas pusdienas, kuras paķert līdzi kārbiņā, vai našķoties ar ko gardu, gaidot pusdienas vai vakariņas.

Lasīt vairāk

Sātīgie biezpiena salāti ar pavasara svaigumu

Foto: DELFI

Biezpiena izmantošanai ēdiena gatavošanā ir tik daudz variāciju, ka katru dienu varētu baudīt ko citu. Ēdienkartes dažādībai pagatavo šos salātus, kas kombinācijā ar svaigu gurķi, krabju nūjiņām un kefīru krējuma vietā pavasarīgi mazinās izsalkumu kā broakstīs, tā pusdienās vai launagā.

Lasīt vairāk

Zaļo zirnīšu salāti ar olu un sīpolu

Foto: DELFI

Konservēti zaļie zirnīši, vārīta ola, nedaudz majonēzes un sīpols kraukšķīgumam – šos varētu saukt par salātiem "Kad mājās nekā nav". Ļoti ātrs brokastu vai launaga ēdiens, gatavošanas laiks – vien tik, cik novārīt olas!

Lasīt vairāk

Lapu salāti ar vārītu olu un jogurta-sinepju mērci

"Lapu salātus vasarā es varētu apēst daudz, bet ar nosacījumu - pēc iespējas dažādākus, un šad tad arī sātīgākus. Sātīgumam viens no ātrākajiem un vienkāršākajiem variantiem ir vārīta ola, bet dažādībai – katru reizi citādāka salātu mērce. Šī ir mana iecienītākā – jogurta un sinepju. Sāli katrs pievieno pēc savas garšas, manai to nevajag," stāsta bloga "Absolūts Ēd" autore, bioloģiskā lauksaimniece Ilze Lipska.

Lasīt vairāk

Skābeņu aukstā zupa ar lakšiem un olām

Foto: DELFI

Spirdzinoša skābeņu zupa, kurā sagaršojamas sinepju un mārrutku pikantās notis. Īpašu aromātu zupiņai piešķir ķiplokotie lakši, bet rīvētas olas nodrošina sāta sajūtu.

Lasīt vairāk

Ātrā skābeņu zupa

Foto: Shutterstock

Ātrā skābeņu zupa - 15 minūtes un ceļama galdā.

Lasīt vairāk

Bezgaļas zupa ar grūbām un pavasara zaļumiem

Foto: Shutterstock

Pavasarīgi viegla, bet tai pašā laikā sātīga bezgaļas zupa ar pirmajiem sezonas zaļumiem – nātrēm, lakšiem un skābenēm. Ja vēlies, pirms pasniegšanas vari tai pievienot vārītu olu un karoti skāba krējuma.

Lasīt vairāk

Dārzeņu un skābeņu krēmzupa ar kausēto sieru

Foto: DELFI

Skābenes ir pavasara kulta augs, kuru var pievienot klāt dažādos ēdienos, tajā skaitā arī zupās. Šajā aukstajā pavasarī kā reiz uz kārā zoba var likt krēmzupu, kas sasildīs drēgnajās dienās!

Lasīt vairāk

Fiksā gurķu aukstā zupa ar ķiplokiem un grieķu jogurtu

Foto: Shutterstock

Šī ir nudien ātri pagatavojama un atsvaidzinoša zupiņa, kas ies pie dūšas tiem, kuri meklē garšīgu biešu aukstās zupas alternatīvu. Olas gādās par sātīgumu, ķiploki piešķirs asumiņu, gurķi – svaigumu, bet grieķu jogurts maigi "saprecinās" visas garšas, godam aizstājot karstajās dienās no veikalu plauktiem pazudušo kefīru.

Lasīt vairāk

Biešu aukstā zupa ar konservētiem zaļajiem zirnīšiem

Foto: Veronika Ļevša

Izrādās, konservēti zaļie zirnīši piestāv ne tikai rasolam, bet arī aukstajai zupai. Recepti iesaka garšīgā "Instagram" konta love to cook autore Veronika Ļevša.

Lasīt vairāk

Kartupeļu un gurķu aukstā zupa ar kefīru un sinepēm

Foto: Privātā arhīva foto

Ne vien veldzējošas, bet arī ļoti sātīgas kartupeļu aukstās zupas recepti iesaka Linda Lindoku.

Lasīt vairāk

Okroška ar kefīru un kvasu

Foto: Shutterstock

Svaiga un viegla aukstā zupa ar nelielu pikantumu - salami desas gabaliņiem. Daudz ātrāk zupu varēs pagatavot, ja kartupeļi un olas būs jau novārīti.

Lasīt vairāk

Viltotais zaķis ar vārītām olām pildījumā

Foto: Shutterstock

Ātri pagatavojams viltotais zaķis - nepieciešamas 15 minūtes visu sastāvdaļu sajaukšanai un mīcīšanai un cepeškrāsnī iekšā! Labi garšos arī atdzisis - uz brokastu maizītes.

Lasīt vairāk

Viltotais zaķis kēksiņu formās ar kartupeļu biezeņa 'cepurēm'

Ja meklē ideju, kā pagatavot viltoto zaķi vien pāris personām, tev lieti noderēs amerikāņu blogeres, "Framedcooks.com" autores Katrīnas Džeksones ideja šo vienkāršo ēdienu pagatavot kā glazūrkēksiņus, proti, cepot mafinu formās un pārsedzot ar gaisīga kartupeļu biezeņa "cepuri".

Lasīt vairāk

Viltotais zaķis ar brūnā cukura glazūru

Viltotais zaķis ir latviešu kulinārijas klasika. Mani vienmēr saista klasisko ēdienu 'uzlabošana' – šoreiz zaķi noglazēju ar pasaldu lipīgu mērci. Laika gaitā esmu izmēģinājusi vairākas glazūras un to sastāvdaļas. Domāju, ka eksperimentējot un garšojot arī jūs atradīsiet savu ideālo garšu un sastāvdaļu kombināciju.

Lasīt vairāk

Brokastu sendvičs ar avokado-olu salātiem

Foto: Shutterstock

Dienas pirmajai ēdienreizei jābūt sātīgai, un šeit vietā būs avokado un vārītas olas, kas izkārtojušās starp pilngraudu maizes riecieniem.

Lasīt vairāk

Fiksie tunča salāti ar olām, dillēm un sīpoliem

Foto: Cook.me

Šos 10 minūtēs pagatavojamos tunča un olu salātus var pasniegt uz svaigām, kraukšķīgām salātlapām vai var arī ziest uz maizes šķēlēm. Laba ideja, kā izmantot pēc Lieldienām pāri palikušās olas. Recepti piedāvā kulinārijas portāls "Cook.me".

Lasīt vairāk

Marinētas olas uzkodām

Foto: Publicitātes attēli

Lieliska uzkoda draugu vakarā, tā "piesies dūšu" un būs lielisks starteris pirms vakariņām. Šo recepti, kas atceļojusi no ASV, mums piedāvā bāra "Aptieka" pavārs Ēriks Mikelšteins. Burkā varēs ielikt apmēram 15 olas, bet Ēriks iesaka novārīt nedaudz vairāk, jo marinēšanai ieteicams izmantot tikai tās, kas glīti nolobījušās.

Lasīt vairāk

Video: Kā pagatavot sojas mērcē marinētas olas

Vārītas, sojas mērcē marinētas mīksti vārītas olas japāņu virtuvē tiek izmantotas kā garda piedeva nūdeļu ēdieniem. Šādi marinētas olas iegūst skaistu, maigi brūnu nokrāsu un delikātu, patīkamu garšu, turklāt saglabājot sulīgu dzeltenumu, tādēļ tās būs lielisks papildinājums arī salātiem, sviestmaizēm un citiem Lieldienu ēdieniem. Uzzini, kā tās pagatavot un izmēģini, jo tas tiešām ir vienkārši.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!