zaptes
Foto: Shutterstock
Brīdī, kad dārzā lekni saauguši rabarberi, sākas latviešu iecienītais burkā bāšanas maratons, jo ievārījumu, džemu un zaptes nekad nav par daudz. Tā vismaz domā praktiskie latvieši, pildot burkās saldo kārumu. Taču pienāk pavasaris un no pagraba plauktiem glūn pērnās zaptes un pieprasa, lai tās apēd!

No omēm mantotais gēns, kas pieprasa gatavot krājumus pat tad, ja zini – visu tāpat neapēdīsi, ir klātesošs daudzām saimniecēm. Galu galā, kā tad laidīsi postā tik smukas odziņas? Neļaus tak nobirt zemē tik labām upenēm! Un mežā tik labs pauguriņš ar leknām brūklenēm uziets! Lai arī ražas saglabāšanā burkas lēnām piekāpjas saldētavai, ievārījumu vārīšana joprojām ir aktuāla. Problēma sākas pavasarī, kad kārojas zaļuma un svaiguma. Labāk gribas uzgrauzt rabarbera kātu vai redīsu, nevis smērēt zaptsmaizi. Pagrabā un pieliekamajā sarindotās burkas tak ārā nemetīsi! Varētu gatavot vīnu vai dzīt kandžu, bet tur vajag speciālu aprīkojumu un licenci.

Es gadu gaitā esmu pārgājusi uz ražas sasaldēšanu un ievārījuma vārīšanu no saldētām ogām, bet arī manā pieliekamā pavasarī mēdz atrasties pa ievārījuma burkai, nemaz nerunājot par sūtījumiem no laukiem.

No bērnības atceros, ka vislabāk vecās zaptes aizgāja plātsmaizēs ar sviesta drupačām. Nākamais topa našķis bija biezpiens ar kādu no ievārījumiem. Visgardākais, saprotams, bija aveņu ievārījums, bet tas, ak vai, parasti izbeidzās ap Jauno gadu. Pavasarī plauktā bija palikušas tikai upenes un brūklenes.

Ko iesākt, kad apnicis cept pankūkas, lai varētu izsmērēt ievārījumu krājumus? Iespēju patiesībā ir daudz un gardas!

Kūkas smērviela

Foto: Shutterstock


Visvienkāršākais kūku biskvīts vai rollbiskvīts, bagātināts ar kādu ievārījumu, parastu ikdienu pārvērtīs svētkos! Vislabāk ar biskvītu iet kopā tieši stiprākie un skābenie ievārījumi: brūkleņu, dzērveņu, smiltsērkšķu.


Plātsmaižu un sviesta drupaču stacija

Foto: Shutterstock


Visātrāk un vienkāršāk pagatavojamais gardums, ja vēl talkā ņem jau gatavu mīklu, tad atliek tikai pagatavot sviesta drupačas un izvēlēties ievārījumu. Rudenī savārīto burciņu saturu izcili var integrēt arī kramblā un koblerī.


Uzlabotie cepumi

Foto: Shutterstock


Nav tāda cepuma, ko nevarētu uzlabot ar tējkaroti ievārījuma! Smilšu cepumus var gatavot kā sendvičus – uz viena cepuma uzlikt ievārījumu, bet ar otru piespiest. Tāpat var gatavot cepumus ar lodziņiem, savienošanas princips tāds pats, tikai virsējam cepums ir ar izspiestu sirds, zvaigznes, apļa vai citu formu. Šādiem cepumiem vislabāk izvēlēties marmelādes tipa ievārījumus, piemēram, jāņogu želeju.

Zapti var eleganti ietīt biezpiena cepumiņos, to var integrēt arī trauslajos bezē cepumos, piešķirot tiem papildu garšu un krāsu.

Kēksi un mafini atvērti sadarbībai

Foto: Shutterstock


Lieli vai mazi, mafini un kēksi ļoti labprāt savā pamata receptē uzņem ievārījumus, paši iegūstot papildu sulīgumu.

Ja ir groziņš, tad vajag piepildīt

Foto: Shutterstock


Latvieši saka groziņš, franči – tarte un tartelle. Sauc, kā gribi, bet galarezultāts izsmalcināts un gards. Smilšu mīklas pamatnē sapilda ievārījumu un tālāk jau skatās pēc noskaņojuma un iespējām. Kāda zapte dabūs olbaltuma cepuri, kāda – krēmsiera kroni.

Gaisīgās pavasara kūkas

Foto: Shutterstock


Ja pavasarī gribas kaut ko gaisīgu, tad, gatavojot jogurta kūku, masai pievieno ievārījumu.

Kārtu kārtām būvējamie deserti

Foto: Shutterstock

Nevajag aizmirst par kārtojumiem, kā rupjmaizes, tā grauzdētu auzu pārslu! Starp jogurtu, putukrējumu vai kādu krēmu, ievārījuma kārta niansēti papildinās šo zibenīgi pagatavojamo desertu!

Kuļam, kratām, samaisām

Foto: Shutterstock

Kokteiļi un smūtiji uz piena bāzes ir vēl viena ievārījumu iespēja. Neaizmirsti, ka tie ir saldi, tāpēc vislabāk par bāzi derēs skābpiena produkti – kefīrs, paniņas un jogurts.

Daudz gaisa un mīlestības

Foto: Shutterstock


Neaizmirsīsim gardāko un maigāko putru – uzputeni. Gatavojot ar ievārījumu, tam nevajadzēs pievienot papildu cukuru. Taču, ja šķiet, ka saldais kūlums ir par saldu, tad var pievienot nedaudz citrusa sulas vai citronskābi.

Lai gardi un ātri atbrīvojas burkas jaunajai ražai! Rabarberu ievārījums jau nepacietīgi trinas rindā!

Viktorijas kūciņas

Foto: DELFI

Kad pienāks tas brīdis, kad varēs baudīt dzīvi vienā angļu mierā? Tad, kad uzcepsi Viktorijas kūciņas pēc slavenās angļu pavāres Merijas Berijas receptes!

Lasīt vairāk

Biezpiena plātsmaize ar aveņu želeju

Foto: Privātais arhīvs

Vari izmantot jau gatavu smilšu mīklu, taču viegli būs arī to pagatavot. Plātsmaizes pildījums ir bagātīgs un sulīgs. Ja mājās nav aveņu vai citu ogu, plātsmaize būs garda arī bez tām, taču odziņas piešķirs papildu garšas baudījumu. Recepti iesaka gardēde Jeļena Šteinarte.

Lasīt vairāk

Smilšu mīklas maizītes ar ābolu povidlas pildījumu

Foto: Publicitātes foto

Padomju konditorejās smilšu mīklas maizīte ar ābolu povidlas pildījumu bija viena no lētākajām un maksāja vien 22 kapeikas. Recepti iesaka "Youtube" kulinārijas kanāla recepšu autore Mila Griškeviča.

Lasīt vairāk

Foto recepte: Rauga mīklas pončiki ar ievārījuma pildījumu

Foto: Privātais arhīvs

Lai remdētu lielu un mazu mājinieku mūžam neremdināmo kāri pēc kā salda un garšīga, pagatavo lielu šķīvi rauga mīklas pončiku. Nokožot kumosu pufīgā, pūdercukura putekļiem klātā kāruma, iekšā atklāsies sulīgs pārsteigums - ievārījuma tērcīte. Recepti iesaka mūsu lasītāja Maruta Donika.

Lasīt vairāk

Vienkāršā smilšu mīklas drumstalkūka ar ievārījumu

Vienkārši pagatavojams, garda un drupana smilšu mīklas un ievārījuma drumstalkūka, kuras sastāvdaļu sagatavošana aizņem tikai 10 minūtes. Ideāls kārums pie tējas vai kafijas. Recepti iesaka "Instagram" konta love to cook autore Veronika Ļevša.

Lasīt vairāk

Greznā lauku torte ar vārīto krēmu, augļiem un putukrējumu

Foto: Privātais arhīvs

"Šo grezno un bagātīgo lauku torti pagatavoju savai mammai dzimšanas dienā. Ļoti garšīga! Cerams, ka recepte noderēs arī citiem," tā recepti iesaka mūsu lasītāja ‎Anastasija Safronova‎.

Lasīt vairāk

Biskvīta rulete ar dzērveņu ievārījumu un krēmsieru

Pufīgais olu biskvīts, maigais krēmsiers un skābenais dzērveņu ievārījums veido debešķīgu garšu saskaņu. Pārbaudītu recepti iesaka "Instagram" konta love to cook autore Veronika Ļevša.

Lasīt vairāk

Vienkāršā ievārījuma kūka ar āboliem

Foto: DELFI

Reizēm ražas laikā mēdzam pārcensties ar ievārījumu gatavošanu, kā rezultātā ik gadu paliek pāri kāda pērnā gada ievārījuma burciņa, kurai neviens negrib skarties klāt. Lai tā neietu postā – var uzcept elementāru kūku... ar āboliem, jo tagad dārzos to ir pa pilnam!

Lasīt vairāk

Greznā lauku torte ar divu veidu biskvītiem un trīs krēmiem

Foto: Privātais arhīvs

Mūsu lasītāja Agnese Berezovska piedāvā greznas lauku tortes recepti, kuras ideju aizguvusi no žurnāla "Ievas Virtuve", pielāgojot savai gaumei.

Lasīt vairāk

Kārtainās mīklas zvaigznītes ar aprikozēm un marcipānu

Šādas aromātiskas, zeltaini brūnas zvaigznītes ar marcipānu un mazu aprikozi pašā smalkmaizītes centrā cep Dānijā, un nu jau arī visā pasaulē. Šīs zvaigznītes piepildīs māju ar patīkamu aromātu un garšos lieliski kopā ar glāzi karstas tējas vai auksta piena.

Lasīt vairāk

Virtuļi ar ievārījuma pildījumu jeb berlīneri

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Grēcīgi gards rauga mīklas našķis, no kura grūti atteikties. Vēl jo vairāk, ja tas ir tik gaisīgs un apviļāts pūdercukurā. Īstais laiks virtuļus gatavot ir tieši tagad, kad ievārījums ir tik svaigs!

Lasīt vairāk

Karstās ievārījummaizes franču gaumē

Foto: Shutterstock

Ātri pagatavojama karstā uzkoda, par ko bērni vienmēr būs sajūsmā. Un, ne tikai bērni...

Lasīt vairāk

Brī siera un ķiršu ievārījuma kanapē uz čipsiem

Foto: Publicitātes attēls

Piecminūšu recepte reizēm, kad viesus gribas pārsteigt ar ko absolūti vienkāršu, bet tajā pašā laikā – garšīgu. Vajadzēs vien brī sieru, mazliet mājas ievārījuma un čipsus.

Lasīt vairāk

Ievārījuma ķīselis

Foto: Shutterstock

Bērnības gardums - ievārījuma ķīselis. To var dzert tāpat, pievienot biezpiena plātsmaizei vai ēst ar pienu, kad atdzisis.

Lasīt vairāk

Rudzu maizes kārtojums ar grieķu jogurtu

Šis saldēdiens parasti tiek gatavots no rudzu maizes pārpalikumiem vai cietas maizes šķēlēm. Tradicionāli kārtojumu gatavo, maizi izžāvējot un samaļot. Lai drumstalas kļūtu saldākas, pievieno medu, kura daudzums atkarīgs no maizes salduma. Kārtās liek ievārījumu un uzputotu saldo krējumu. Šādā sastāvdaļu kombinācijā ēdiens ir ļoti salds. Lai līdzsvarotu saldo garšu, klāt parasti pievieno skābo krējumu, tomēr kārtojums tik un tā satur pārlieku daudz cukura.

Lasīt vairāk

Biskvīta kūka ar iebiezinātā piena krēmu un aveņu ievārījumu

Foto: Publicitātes foto

Viegli pagatavojama un garšas kārpiņām tīkama kūkas, kura graciozi pagodinās skaisti klāto svētku galdu! Kūkas un receptes veidotāja ir pavārmākslas speciāliste Dita Lase.

Lasīt vairāk

Gardā mandeļu tarte ar aveņu ievārījumu pildījumā

Foto: Privātais arhīvs

Tik garda mandeļu tarte ar sulīgu aveņu ievārījuma pildījumu, ka mutē izkusīs katrs gabaliņš! Recepti iesaka lasītāja Maija Minskere.

Lasīt vairāk

Bērnības našķis – cepumu rullīši ar ievārījuma pildījumu

Foto: Shutterstock

Bērnības kārums – cepumu rullīši ar saldu zapti pildījumā. Vienu pagaršojot, roka pati no sevis tā vien stiepsies pēc nākamā cepumiņa.

Lasīt vairāk

Rolbiskvīts, kas nepievils! Gadsimtu sena recepte

Foto: DELFI

Kas var būt gardāks par kūku biskvītu? Sarullēts biskvīts ar ievārījumu! Vienkārši pagatavojams gardums, kas ar vienu kumosu aiznes atpakaļ bērnībā un bezrūpībā. Šai receptei ir gadsimtu sena vēsture, manai omītei to iemācīja viņas mamma, bet es recepti iemācījos vairāku gadu garumā, stāvot rindā uz bļodas izlaizīšanu.

Lasīt vairāk

Marutas brūkleņu plātsmaize – ēdiet un nenožēlojiet neko!

Foto: Maruta Funta

"Svētki beigušies, vēderi izstaipīti, visādas apņemšanās izdomātas. Bet nav nekā burvelīgāka par kārtīgu plātsmaizi, kuras pagatavošanai vajag divas paciņas sviesta," saka receptes autore Maruta Funta. "Tamdēļ piedāvāju savu brūkleņu plātsmaizes recepti – sviesta spridzekli. Un nosacījums – netaupieties! Ēdiet šo cukura, sviesta un krējuma spridzekli pilnām mutēm un nenožēlojiet nevienu mirkli."

Lasīt vairāk

Aveņu drumstalu kūka ar mandeļu skaidiņām

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Drumstalu kūka, kas liks saskriet siekalām mutē. Gards aveņu ievārījums, ar papildus avenēm un mandeļu skaidiņām pa virsu kūku padara īpaši gardu. Baudīt kopā ar tēju un labu kompāniju!

Lasīt vairāk

Rupjmaizes kārtojums glāzītēs

Foto: Shutterstock

Rupjmaizes kārtojums - gards, bet ne pārāk salds deserts.

Lasīt vairāk

Vienkāršais rupjmaizes kārtojums – kārums karoga krāsās

"Šo vienkāršo saldo ēdienu gatavoju ne biežāk kā reizi gadā, parasti – uz 11. vai 18. novembri. Valsts svētkos iederīgs šķiet gan ēdiena izskats (tumšsarkanais un baltais atgādina karogu), gan pamata izejvielu latviskā izcelsme: mūsu pašu rupjmaize, brūklenes no vietējiem mežiem, krējums, kas ražots Latvijas uzņēmumā," stāsta žurnāla 36,6° galvenā redaktore Zane Zālīte.

Lasīt vairāk

Rupjmaizes kārtojums ar upeņu balzamu, ogām un mandarīna miziņu

Foto: Publicitātes foto

Tuvojoties gada nogales svētku sezonai, restorāna "Piramīda" šefpavārs Artūrs Brucis piedāvā vienkāršu un ātri pagatavojamu saldo ēdienu ar latviešu tradicionālo rupjmaizi.

Lasīt vairāk

Vienkāršā rupjmaizes kārtojuma torte

Foto: Privātais arhīvs

"Torte sanāk ļoti sulīga un garšo kā maigs rupjmaizes kārtojums, turklāt to pagatavot būs pa spēkam pat iesācējam virtuvē," tā recepti iesaka mūsu lasītāja Genovefa Galauliņa.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!