rabarberi ziemai
Foto: Shutterstock

Rabarberi nav tikai plātsmaizes, kūkas, ķīseļi un uzpūteņi. Rabarberi ir arī labs pamats ziemas krājumiem, sākot ar ievārījumiem, beidzot ar sukādēm.

Pesimists teiks: "Rau, rabarberi jau izauguši, tūlīt Jāņi, un tad jau dienas paliks īsākas, un rabarberus ar vairs ēst nevarēs, viss uz galu..." Optimists priecāsies: "O, rabarberi! Vasara! Plātsmaizes! Rauši!" Praktiķis vēsā mierā aptaujās draugus, kuram kas aug, izpētīs rababeru cenas tirgū un veikalā, izrēķinās, cik kātus ēst tūlīt, kādas kūkas cept, cik sasaldēt un cik savārīt ziemai. Mācīsimies no praktiķiem – viņi jau nu gan zina, kā vislabāk izlietot rabarberus!

Ievārījumi pankūkām un rīta putrai

Foto: Shutterstock

Rabarberu ievārījums, džems vai marmelāde? Viss garšo izcili! Nav pat jātaupa ziemai, šādu piedevu pie pankūkām kārumnieki novērtēs arī vasarā! Rabarbers ir tāds čalis, kurš uz randiņu gatavs iet ar dažādām garšām – gan vietējām, gan aizjūras, draudzēsies gan ar banāniem, gan zemenēm, gan ar piparmētrām un citroniem, gan kanēli un ingveru. Viņš var būt gan maigs, gan pikants, šis lieliskais čalis rabarbers!

Atspirdzinājumam

Foto: Shutterstock

Gribi gardu atspirdzinājumu vasarā? Vāri rabarberu sīrupu jau tagad! Ir gan risks, ka izdzersies jau pirmajās vasaras ballītēs, bet pietaupi kādu pudeli – labi noderēs arī pie karstajiem dzērieniem ziemā! Ja gribi pikantāku, nežēlo garšvielas: noderēs gan anīss, gan nedaudz čili pipariņa!

Saldētavas un paša priekam

Foto: Shutterstock

Rabarberi ir pirmie, kas ielīksmo tukšo saldētavu, jo visi krājumi ap rabarberu laiku jau ir izlietoti, bet jauni nav vēl sakrāmēti. Labi, kāds tālredzīgi tur ielicis lakšu pesto un bērzu sulas, bet citādi – saldētava gaidīt gaida, lai kāds to piepilda.

Gabaliņos sagrieztie rabarberi ir laba investīcija rudenim un ziemai: varēsi gan cept plātsmaizes, gan pārvērst tos ievārījumos un uzpūteņos. Tagad sasaldētie rabarberi noderēs arī vēlāk vasarā, kad vēlēsies atdzesēt ūdeni un piešķirt tam garšu.

Pikantam baudījumam

Foto: Shutterstock

Ja rabarberam pieveino ķiplokus, čili un citas efektīgas garšvielas un vāra pietiekami ilgi, iegūst pikantu čatniju, kas prasīties prasās nonākt uz kārdinoša ceptas gaļas gabala vai svaigi apgrauzdētas maizītes!

Uz kārā zoba

Foto: Shutterstock

Ja ir daudz rabarberu, daudz cukura un daudz laika, var mest sev izaicinājumu un pagatavot rabarberu sukādes, ko vēlāk pievienot dažādiem cepumiem, sacepumiem vai vienkārši tāpat uzgrauzt, skatoties seriālus un baudot tēju. Tiesa, nav iespējams garantēt, ka sukādes sagaidīs ziemu un seriālu sezonu. Tās apēdas ļoti ātri!

Esi gatavs rabarberus pārvērst gardos ziemas krājumos? Rau, "Tasty" ir vesela kaudze ar lieliskām receptēm!

Rabarberu, citronu un banānu ievārījums

Foto: Shutterstock

Rabarberu – banānu ievārījums ziemas krājumiem un kārumiem.

Lasīt vairāk

Rabarberu un citronu ievārījums

Foto: Shutterstock

Rabarberu - citronu ievārījums, ko lietot baudot savas iecienītākās pankūkas.

Lasīt vairāk

Rabarberu un banānu ievārījums

Foto: Shutterstock

Vienkārši un ātri pagatavojams rabarberu - banānu ievārījums - drīzai apēšanai.

Lasīt vairāk

Rabarberu ievārījums

Foto: Vida Press

Rabarberu sezona ir klāt! Piedāvājam recepti rabarberu ievārījumam, lai šos pavasara dārgumus sagatavotu uzglabāšanai ziemai. Lieliski derēs uzziešanai uz grauzdētas maizītes vai pīrāgu pildīšanai un desertu gatavošanai.

Lasīt vairāk

Zemeņu un rabarberu ievārījums ar piparmētrām

Foto: Shutterstock

Klāt laiks, kad zemenes ir gatavas un arī rabarberi vēl ir ēdami. Pagatavo atsvaidzinošo zemeņu un rabarberu ievārījumu. Izmanto ievārījumu cukuru 1:3, tad ievārījums nebūs pārmērīgi salds, bet patīkami skābens. Ja izmanto parasto cukuru tad uz 1 kg zemeņu un rabarberu jāņem 1 kg cukura.

Lasīt vairāk

Rabarberu un banānu džems

Foto: Shutterstock

Ziemas rezervju plaukta neparastais viesis – rabarberu džems ar banāniem. Saldie banāni parūpēsies par to, lai rabarberu skābums nenomāktu džema garšu.

Lasīt vairāk

Ātrais rabarberu–banānu ievārījums

Foto: Shutterstock

Rabarberu - banānu ievārījums labi garšos gan kā piedeva pankūkām, gan krekeriem, gan uz baltmaizes šķēles.

Lasīt vairāk

Rabarberu sīrups bez vārīšanas

Foto: Shutterstock

Lai gan nav nekā veldzējošāka par tīru ūdeni, arī rabarberu sula, kas pagatavota no sīrupa, būs labs spirdzinājums karstā vasaras dienā - arī tajā laikā, kad rabarberu sezona būs jau cauri. Šīs receptes priekšrocība - nav nepieciešams neko karsēt, sterilizēt vai pasterizēt.

Lasīt vairāk

Rabarberu sīrups vasarīgai limonādei

Foto: DELFI

Rabarberu sezonā jādomā arvien jauni veidi, kā likt lietā raženos kātus. Piedāvājam pagatavot gardu rabarberu sīrupu, ko vari izmantot vasarīgas limonādes pagatavošanai. Bērni pavisam noteikti būs sajūsmā!

Lasīt vairāk

Rabarberu čatnijs

Foto: Privātais arhīvs

Pikantai piedevai gaļas ēdieniem vai sieram - rabarberu čatnijs.

Lasīt vairāk

Rabarberu sukādes

Foto: Shutterstock

Rabarberu sukādes – vienkāršs un garšīgs veids, kā saglabāt pavasara garšu.

Lasīt vairāk

Saldēti rabarberi

Foto: Shutterstock

Saldēti rabarberi - izmantojami ziemā ķīselim, rabarberu maizei, kompotam u.c. ēdieniem.

Lasīt vairāk

Ar ūdeni pārlieti rabarberi ziemai

Foto: DELFI

Vienkārši un visai ziemai - rabarberi ūdenī.

Lasīt vairāk

Rabarberu kompots

Foto: Shutterstock

Rabarberu kompots vasaras garšas iekonservēšanai.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!