Mazsālīti gurķīši ir viens no mūsu gastronomiskajiem dārgumiem. Skaidrs, ka pirmie pazūd tāpat – knapi rītu sagaidot! Vēlāk, tad jau var ēst ar kotletēm un jaunajiem kartupeļiem, bet skaidrs jau, kas ir pasaulē labākais vasaras sākuma ēdiens. Jaunie kartupelīši ar pirmo gaileņu mērci un mazsālītiem gurķīšiem. Lūk, tā ir manta! Tā ir laime!
Ja turpinās līt, kā tagad, tad līdz pirmajām gailenēm nemaz ilgi nebūs jāgaida, un arī mazsālītie gurķīši iekļausies gandrīz ikoniskajā latviešu vasaras pusdienu komplektā. Bet tikmēr – vai tad kāds spēj sagaidīt tās sēnes? Tagad! To sāļi ķiplokaino kraukšķi gribas tagad! Un, kaut arī paša recepte katram liekas labākā, recepšu un knifiņu nekad nevar būt par daudz. Dalāmies ar brīnišķīgām, gadu gadiem pārbaudītām receptēm, kas ir īsti dārgumi!
Vijas Kilblokas recepte viltīgajā burkā
Izdevniecības "Zvaigzne ABC" vadītāja Vija Kilbloka savā "'Facebook" kontā dalās ar šādu stāstu, kuru ar atļauju un siekalu pilnu muti pastāstām tālāk.
"Jaunākais no mazdēliem uzstājīgi lūdz nopirkt tos marinētos RIMI gurķīšus, kas esot bijuši garšīgākie pasaulē, bet ātri izēdušies. Labi, bērns grib, bērnam būs. Eju uz "rimčiku" pēc vienas gurķu burciņas, tad – otras. Nē, nu tie nekādi neesot īstie gurķi, jo tie garšīgie bijuši lielākā burkā, es tos esot bijusi nolikusi ledusskapī augšējā plauktā, jā, un uzraksts RIMI pilnīgi noteikti esot bijis uz burkas.
Tad man beidzot nāk apskaidrība, ka runa ir par mazsālītajiem gurķīšiem, kurus es mīlu ietaisīt tilpuma ziņā ļoti parocīgā burkā, uz kuras patiešām ir saglabājusies RIMI BASIC marinēto gurķu etiķete. Saprotu, ka pirms metos strādāt ar jaunās paaudzes kritisko domāšanu, jāskrien uz tirgu pēc svaigiem gurķīšiem un jāpiepilda tā viltīgā burka atkal. Starp citu, šī pusotrlitrīgā burka ir ideāla, tai ir platāks kakliņš, lai vieglāk gurķus izmakšķerēt, un tā ir pietiekami zema, lai to varētu ielikt ledusskapī. Turklāt taisāmā porcija nesanāk ne par lielu, ne par mazu.
Gurķus taisu ļoti ātri un vienkārši. Parasti tas notiek vakarā, lai ietaisītā 1,5 l burka lieki nevienu nekārdinātu, bet no rīta jau varētu našķoties. Gurķiem klāt lieku upeņu lapas (ziemā - zariņus), diļļu kātiņus, vairākas sīki sagrieztas ķiploku daiviņas, deserta karoti sāls un cukura. Sāli un cukuru iepriekš jāizšķīdina ūdenī, citādi gurķu apakšiņas būs sāļākas nekā augšiņas (ja liek gurķus vertikāli, burkā vairāk saiet). Gurķus apleju ar verdošu ūdeni, lai tie pa nakti jau ir gatavi (aukstā ūdenī process būs ilgāks). Otrā dienā gurķu burku lieku ledusskapī, lai gurķi saglabā savu kraukšķīgo mazsālīgumu). Viss!"
Rakstnieces Maijas Podhodņevas mazsālītie ašie no dienvidiem
Mana recepte no dienvidiem ir "mazsālītie ašie sausajā marinādē". Ņem zip lock maisiņu vai jebkādu polietilēna kuļķenīti, ko varēs aizsiet. Vajadzēs 1 tējkaroti cukura un 1 tējkaroti sāls, tas būs uz kādu 0,5 kg vai 0,7 kg jauno gurķēnu. Vēl kārtīga bunte diļļu un 3-5 ķiploka daiviņas. Sāli un cukuru, kā arī ķiplokus var likt vairāk, ja ir vēlme.
Gurķus sagriež uz pusēm vai četrās daļās, ja lielāki. Sakapā dilles, ķiplokus. Visas sastāvdaļas saber maisiņā, taisa ciet, ļoti kārtīgi sakrata un atstāj ledusskapī uz nakti. No rīta tā arī ar visu kuļķeni ņem līdzi, kad brauc zaļumos. Ja liek uz galda – sakrājušos lieko šķidrumu var noliet nost. Vispār šajā receptē svarīgākais, lai maisiņš nav caurs, viss pārējais tik un tā sanāks labi.
Māksliniece Anita Masaļska no pārjūras: ēdami pēc pāris stundām!
Stāstu. Mazus gurķīšus nomazgā, nogriež mazliet abus galus, saliek politeliēna (cik briesmīgi, vai ne?) maisiņā un klāt pieliek dilles, ķiplokdaiviņas un sāli. Sapurina aizvērto maisiņu un liek ledusskapī. Pēc min 20-30 atkal sapurina... Ēdami pēc pāris stundām. Labie!
Rakstnieces Monikas Zīles mazsālītie: gan vasarai, gan ziemai
Gurķiem nogriež galus un uz dažām stundām iemērc aukstā ūdenī, lai iegūst tvirtumu. Pēc tam sakārto piemērotā grāpī, pamīšus liekot dilles (vislabāk, jau ziedošas), ķiploku šķēles, upeņu lapas un driskās sapluinītu mārrutka zaļumu. Uzvāra sālījumu: uz 1 litru 2 ēdamkarotes sāls, 1 ēdamkarote cukura, lauru lapa, melnie pipari. Karstu pārlej gurķiem, uzliek nelielu slogu, lai sālījums labi apņem. Vakarā iesālot, no rīta ēdami. Jāglabā ledusskapī, lai ātri neieskābst.
Ja vēlas tādus mazsālītos uzglabāt ilgāk un pat ziemai, tad pēc mazsālīšanās nolej šķidrumu (bez čabām!), uzvāra un vēlreiz uzlej gurķiem atdzesētu (tas svarīgi!). Šādi pārlietus gurķus labi aizvākotā traukā glabā vēsumā.
Brīnišķīgi, viena par otru kraukšķīgākas receptes. Un "Tasty" ir vēl. Lai garšīga vasara!
Kraukšķīgi mazsālīti gurķīši gāzētā minerālūdenī
Vasara nav iedomājama ne tikai bez aukstās zupas un šašlikiem, bet arī bez mazsālītajiem gurķīšiem. Ārzemju portālos manīju, ka mazsālītos gurķīšus var pagatavot minerālūdenī. Sacīts – darīts!
Mazsālīti gurķīši – šovakar uztaisi, rīt no rīta jau ēdīsi!
Mazsālīti gurķīši – brīniškīgā vasaras garša, kraukšķīgais jūlija prieciņš. Vakarā ieliec, no rīta jau ēd – viegli, ātri, garšīgi!
Mazsālīti gurķīši ar karsto sālījumu odesiešu gaumē
Šķiet, ka nav nekā vienkāršākā kā pagatavot mazsālītos gurķus – nomazgā, pārlej ar sālsūdeni un gaidi, kad tie būs gatavi. Kā skaidro portāls "Tak prosto", odesieši gurķu sālīšanas mākslu ir izkopuši līdz pilnībai, liekot lietā gadu gaitā pārbaudītus knifus. Lūk, recepte īpaši kraukšķīgiem un pikantiem mazsālītajiem gurķēniem odesiešu gaumē, kas būs gatavi ēšanai jau nākamajā dienā.
Mazsālīti gurķi ar ozolu lapām
Recepti iesaka Sandra Ošiņa sadarbībā ar Zaubes savvaļas kulinārā festivāla komandu, iedesmojot festivāla laikā notiekošajam sālīto gurķu konkursam.
Mazsālīti, pildīti gurķi korejiešu gaumē
Piešauj asumu mazsālītajiem gurķēniem, apgūstot dažu labu viltību no korejiešiem! Mazsālītie ar pikantu pildījumu būs pavisam negaidīts notikumu pavērsiens vasaras ēdienkartē.
Mazsālīti tomāti ar citronu sulu ēšanai jau nākamajā dienā
Daudzi smej, ka mazsālītu gurķīšu dēļ ir gatavi pārdot dvēseli. Un kā ir ar mazsālītiem tomātiem? Izmēģini šo recepti un jau nākamajā dienā varēsi nosmeķēt rezultātu.
Mazsālīti gurķi ātrai apēšanai
Nupat jau klāt tas laiks, kad sāk ienākties pirmie gurķīši, kurus grēks nenobaudīt arī mazsālītā versijā. Šī recepte būs pavisam ātrai apēšanai.
Mazsālīti gurķi bez etiķa
Mazsālīto gurķu receptes mēdz būt daudz un dažādas - šī ir īpaša ar to, ka kraukšķīgos gurķīšus var iegūt ļoti ātri, turklāt marinādei nav nepieciešams etiķis. Receptes pierakstā saglabāts autores rakstības un izteiksmes stils.
Mazsālītie gurķi mājas gaumē
Viekārši gatavojamie mazsālītie gurķi mājas gaumē.