"Tētis – kāposts, mamma – puķe, es mazais puķkāposts!" tā ar sevi varētu iepazīstināt vasaras top dārzenis! Ziedkāposti ir izcilnieki vasaras ēdienkartē. Pirmkārt jau ar to, ka tos var ēst gan svaigus, gan ceptus, gan vārītus, gan sautētus. Un pagatavošanas ātrums šiem vasaras dobju iemītniekiem ir ļoti teicams un patīkams. Ja meklējam mīnusu, tad tas varētu būt aromāts, kas piepilda virtuvi, kad puķkāposts tiek vārīts. Teiksim tā, nav tas pats apetīti rosinošākais, taču to atsver garša!
Brokastu omletes un salāti
Puķkāposts ir gatavs nosegt kā karstās, tā aukstās brokastis, vajag tik izvēlēties un dot uzdevumu! Omletes ar puķkāpostu jau vizuāli ir pāris reižu lielākas nekā omletes klasiskās! Savukārt glīti sašķērēti puķkāpostu ziedi labi draudzēsies gan ar tomātiem un gurķiem, gan dažnedažādiem salātiem.
Pusdienu sacepumi un cepeši
Puķkāposts gatavs pats kāpt cepeškrāsnī un kļūt par cepeti, bet neiebilst, ja to papildina ar dažādām piedevām un uzliek siera cepurīti. Ziedkāpostu var sagriezt šķēlēs, izvārtīt olās un rīvmaizē, rezultātā iegūstot veģetāru "karbonādi".
Launaga biezeņi un zupas
Ziedkāposts nenoliedzami ir laba bāze dažādiem biezeņiem – to var likt klāt gan citiem dārzeņiem – kartupeļiem, burkāniem, brokoļiem, gan pagatavot tikai no puķkāpostiem. Krāsai var pieblendēt pāris saujas spinātu!
Vakariņu kiši, picas un kēksi
Vasaras dārzenis ļoti labprāt līdzdarbojas arī dažādu kišu, taršu un kēksu pagatavošanā. Viņš vienmēr gatavs savas ziedkopas atrādīt gardā pīrāgā. Un parādiet tik viņam picas mīklas pamatni – o, jā – čalis gatavs lēkt virsū un kļūt par itāli!
Der arī naksniņām
Vasara, kā zināms, ir laiks, kad naksniņas ir legāla ēdienreize, jo diena gara, vakari vēl gaiši, kāpēc gan nepamieloties? Sadarini puķkāpostus glītos kumosiņos, ko pamērcēt dažādās mērcēs, uzgrilē tos vai pārvērt puķkāpostu rīsos – sasmalcini, apcep, bagātini ar garšvielām – tie nepievils nekad un faktiski der jebkurai ēdienreizei gan kā pamatēdiens, gan piedeva!
Starp citu, ziedkāposti nav tikai balti – tie ir arī zaļi un lillā, izmanto to toņu daudzveidību savā labā! Kārto ziedkāpostu mandalas uz sava šķīvja un baudi vasaru!
Ziedkāpostu mini kēksiņi brokastīm
Jau pavisam drīz sāksies svaigo ziedkāpostu sezona. Jā, iespējams, tas nav pats “aizraujošākais” dārzenis garšas ziņā, taču tas ir vērtīgs un lietderīgs. Ziedkāposti lieliski remdē izsalkumu un satur vairākus vērtīgus vitamīnus: vitamīnu C, vitamīnu B6 un pat folijskābi. Tie kalpo kā dabīgs palīglīdzeklis cilvēka imūnsistēmas uzlabošanai, sirds un asinsvadu normālai attīstībai un darbībai.
Cepts ziedkāposts ar burratas sieru un pesto
Pavāre un uztura speciāliste Jevgēnija Jansone iesaka sausos un pussausos dzirkstošos vīnus un šampaniešus baudīt kopā ar izsmalcinātām, bet viegli pagatavojamām uzkodām. Ieguvējs būs gan vīns, gan ēdiens, gan, protams, arī pats baudītājs!
Kartupeļu - puķkāpostu krēmzupa ar garnelēm
Kartupeļu - puķkāpostu krēmzupa ar garnelēm garšo gan maziem, gan lieliem.
Ziedkāpostu biezzupa
Vienkārši pagatavojama puķukāpostu biezzupa.
Pavasara vitamīnu salāti - dārzeņi ar rabarberiem
Šo veselīgo salātu recepti piedāvā Restorāns 'Hot'e' veselīgās ēšanas meistarklases ietvaros, autore Iveta Lamberte.
Ziedkāpostu biezenis ar zaļajiem zirnīšiem
Vienā no brīvdienām neviļus tapa pavisam vienkārša, bet ļoti garda recepte - bērni vēlējās kartupeļu biezputru, taču atklājās, ka mājās beigušies kartupeļi. Pētot saldētavas krājumus, atklāju, ka tur aizkavējušies ziedkāposti no pagājušās ražas, tādēļ nolēmu, ka kartupeļu vietā gatavošu tos.
Ziedkāpostu karijs ar Indijas riekstiem
Recepte gavēņa laikam - sātīgs ziedkāpostu karijs ar Indijas riekstiem, pupiņām, zirnīšiem un rozīnēm.
Svaigu puķkāpostu salāti ar zirnīšiem
Veselīgi un ātri pagatavojami puķkāpostu - zirnīšu salāti.
Cepti ziedkāposti ar brokoļu mērci
Garda, visnotaļ vienkārši pagatavojama recepte no ēdienu mākslinieka, britu virtuves virtuoza Džeimija Olivera repertuāra. Iespējams, liela daļa no nepieciešamajiem produktiem jau atrodama mājās, kāpēc gan nepamēģināt ko jaunu? Šai receptei labi var izmantot gan saldētus, gan arī svaigus dārzeņus. Ēdiena garša mainīsies, ja tiks izmantotas dažādas siera šķirnes.
Ziedkāpostu sacepums ar tomātiem un sieru
Maigas ziedkāpostu rozetes krēmīgā siera mērcē, kuru papildina rīvmaizes drumstalas un ķirštomātu spirdzinošais skābumiņš - lieliska maltīte visai ģimenei.
Ziedkāposti mīklā
Ziedkāpostus mīklā pasniedz ar tomātu mērci un dillēm.
Siltie ziedkāpostu salāti ar olu
Ziedkāpostu salāti ar olu un vīna etiķa - olīveļļas mērci.
Dārzeņu zupa ar divu veidu sieriem
"Pavisam vienkārša, garšīga un pat viegli sātīga veģetārā zupa vakariņām," tā par savu recepti stāsta tās autore Marta Bērziņa. Viņa konkursam piedāvā bagātīgu dārzeņu zupu ar diviem sieriem – kausēto sieru un Krievijas sieru, kas karstajā zupā patīkami izkūst.
Cepeškrāsnī gatavoti ziedkāposti un brokoļi ar sieru
Šis viegli pagatavojamais veģetārais ēdiens ir gan garšīgs, gan veselīgs. Maltīte, ko iesaka talantīgais britu šefpavārs Džeimijs Olivers, lieliski iederēsies arī Ziemassvētku vai Jaunā gada galdā, un to novērtēs pat izsmalcinātākie gardēži. Apēstā porcija sniegs sāta sajūtu un vienlaikus neradīs smaguma sajūtu vēderā.
Puķkāpostu 'karbonādes' ar graudaugu salātiem
Pazīstamas sastāvdaļas pasniegtas neredzētā un garšīgā veidā – panētas ziedkāposta šķēles, kas atgādina lielas karbonādes, pasniegtas ar vārītu graudaugu maisījumu un gardajiem ciedru riekstiem. Mazliet pikantuma maltītei piešķirs vinegreta mērce no eļļas un sinepēm.
Ātrie ziedkāpostu 'rīsi'
Sasmalcināti ziedkāposti var būt labs graudaugu aizvietotājs ātrām maltītēm kā arī piedevām pie gaļas vai zivīm. Atliks vien tos noblanšēt un sablenderēt.
Pica ar puķkāpostiem un fetas sieru
Garda un vienkārša pica ar ziedkāpostiem jeb puķkāpostiem, fetas sieru un mednieku desiņām. Svaigākam aromātam picu pēc izcepšanas dekorē ar bazilika lapiņām. Recepti piedāvā Laura Grēviņa, bloga "Viensplusviens.lv" autore.
Bulgura, fetas un ziedkāpostu salāti
Kad lapu salātus esi noēdies līdz ūkai, bet jāpieveic gan tomāti, gan ziedkāposti, gan zaļumu saišķis, vērts pagatavot šos vieglos vasaras salātus. Un ar sastāvdaļām drīkst variēt, piemēram, likt trekno fetas sieru vai liesāko salātu sieru. Ziedkāpostu var aizstāt ar brokoli.
Kokosriekstu pienā sutināti ziedkāposti
Bieži gadās, ka iegādātais ziedkāposts ilgi gaida savu kārtu, jo gluži vienkārši trūkst izdomas, ko gardu no tā pagatavot. Šī ir izcili vienkārša recepte ēdienam, kas kalpos kā sātīga piedeva pie zivs, gaļas.
Maltās gaļas un ziedkāpostu sacepums ar sieru
Ledusskapja tālākajā stūrī aizķēries pikucis maltās gaļas, bet slinkums cept kotletes? Atliks vien nopirkt ziedkāpostu un 10 minūšu laikā uzmeistarot krāsnī iešaujamu sacepumu. Ja ziedkāposti neiet pie sirds, aizstāj tos ar apceptām kabaču šķēlītēm.
Cepti ziedkāposti ar siera 'cepurīti'
Gardi ziedkāposti ar kūstošu siera "cepurīti" ātrām vakariņām. Ja nebaida kaloriju daudzums, droši izvēlies vismaz divu veidu sierus.
Ātrā ziedkāpostu zupa ar sieru
Ātri pagatavojama siera un ziedkāpostu zupa gardai maltītei.
Gardais puķkāpostu sacepums ar sieru
Krāsnī cepti puķkāposti ar krēmīgu siera mērcīti un zeltaini brūnu virsiņu ir gards un sātīgs komforta ēdiens, kas sasilda un iepriecina. Mums to vajag!
Ziedkāpostu biezenis. (Kartupeļi šokā!)
Ziedkāpostu biezenis ir garšīga un veselīga alternatīva kartupeļu biezenim. Recepti iesaka šefpavārds Rūdolfs Šteinbergs savā jaunajā pavārgrāmatā "Radi savu dzīves garšu".
Cūku pupu un zaļo zirnīšu mērce svaigu dārzeņu uzkodām
Pikanta mērce svaigu dārzeņu uzkodām. Tie var būt puķkāposti, burkāni, paprikas gabaliņi un svaigi gurķi. Mērce ir ļoti viegla un diētiska, jo netiek izmantots nedz krējums, nedz majonēze.
Krāsnī cepti puķkāposti ar sieru
Gards veids, kā sagatavot puķkāpostu. Šo ēdienu gandrīz varētu saukt par puķkāposta čipsiem ar sieru.
Puķkāposti ar biezpienu cepeškrāsnī
Sātīgai maltītei - puķkāposti ar biezpienu cepeškrāsnī.
Cepti puķkāposti ar cieto sieru un jogurta mērci
"Puķkāposts ir ļoti pateicīgs dārzenis to var cept, vārīt, sautēt, ēst svaigu. Atkarībā no tā, kādu rezultātu vēlamies sasniegt. Ja mūsu plāns ir pagavot sātīgu, bet pavasarīgi vieglu maltīti, iesaku puķkāpostu cept krāsnī kopā ar olīveļļu un garšvielām. Šī ēdiena īpašā sastāvdaļa ir cietais siers.