puķkāposts
Foto: Shutterstock
Vasarā, kad viss zied, ir īstais brīdis likt galdā milzu apēdamo puķi – ziedkāpostu! Rubensa modeļu formas dārzenis gatavs tev pakalpot kā brokastīs, tā vakariņās!

"Tētis – kāposts, mamma – puķe, es mazais puķkāposts!" tā ar sevi varētu iepazīstināt vasaras top dārzenis! Ziedkāposti ir izcilnieki vasaras ēdienkartē. Pirmkārt jau ar to, ka tos var ēst gan svaigus, gan ceptus, gan vārītus, gan sautētus. Un pagatavošanas ātrums šiem vasaras dobju iemītniekiem ir ļoti teicams un patīkams. Ja meklējam mīnusu, tad tas varētu būt aromāts, kas piepilda virtuvi, kad puķkāposts tiek vārīts. Teiksim tā, nav tas pats apetīti rosinošākais, taču to atsver garša!

Brokastu omletes un salāti

Foto: Shutterstock


Puķkāposts ir gatavs nosegt kā karstās, tā aukstās brokastis, vajag tik izvēlēties un dot uzdevumu! Omletes ar puķkāpostu jau vizuāli ir pāris reižu lielākas nekā omletes klasiskās! Savukārt glīti sašķērēti puķkāpostu ziedi labi draudzēsies gan ar tomātiem un gurķiem, gan dažnedažādiem salātiem.

Pusdienu sacepumi un cepeši

Foto: Shutterstock


Puķkāposts gatavs pats kāpt cepeškrāsnī un kļūt par cepeti, bet neiebilst, ja to papildina ar dažādām piedevām un uzliek siera cepurīti. Ziedkāpostu var sagriezt šķēlēs, izvārtīt olās un rīvmaizē, rezultātā iegūstot veģetāru "karbonādi".

Launaga biezeņi un zupas

Foto: Shutterstock


Ziedkāposts nenoliedzami ir laba bāze dažādiem biezeņiem – to var likt klāt gan citiem dārzeņiem – kartupeļiem, burkāniem, brokoļiem, gan pagatavot tikai no puķkāpostiem. Krāsai var pieblendēt pāris saujas spinātu!

Vakariņu kiši, picas un kēksi

Foto: Shutterstock


Vasaras dārzenis ļoti labprāt līdzdarbojas arī dažādu kišu, taršu un kēksu pagatavošanā. Viņš vienmēr gatavs savas ziedkopas atrādīt gardā pīrāgā. Un parādiet tik viņam picas mīklas pamatni – o, jā – čalis gatavs lēkt virsū un kļūt par itāli!

Der arī naksniņām

Foto: Shutterstock


Vasara, kā zināms, ir laiks, kad naksniņas ir legāla ēdienreize, jo diena gara, vakari vēl gaiši, kāpēc gan nepamieloties? Sadarini puķkāpostus glītos kumosiņos, ko pamērcēt dažādās mērcēs, uzgrilē tos vai pārvērt puķkāpostu rīsos – sasmalcini, apcep, bagātini ar garšvielām – tie nepievils nekad un faktiski der jebkurai ēdienreizei gan kā pamatēdiens, gan piedeva!

Starp citu, ziedkāposti nav tikai balti – tie ir arī zaļi un lillā, izmanto to toņu daudzveidību savā labā! Kārto ziedkāpostu mandalas uz sava šķīvja un baudi vasaru!

Ziedkāpostu mini kēksiņi brokastīm

Jau pavisam drīz sāksies svaigo ziedkāpostu sezona. Jā, iespējams, tas nav pats “aizraujošākais” dārzenis garšas ziņā, taču tas ir vērtīgs un lietderīgs. Ziedkāposti lieliski remdē izsalkumu un satur vairākus vērtīgus vitamīnus: vitamīnu C, vitamīnu B6 un pat folijskābi. Tie kalpo kā dabīgs palīglīdzeklis cilvēka imūnsistēmas uzlabošanai, sirds un asinsvadu normālai attīstībai un darbībai.

Lasīt vairāk

Cepts ziedkāposts ar burratas sieru un pesto

Foto: Viktorija Kožemjakina

Pavāre un uztura speciāliste Jevgēnija Jansone iesaka sausos un pussausos dzirkstošos vīnus un šampaniešus baudīt kopā ar izsmalcinātām, bet viegli pagatavojamām uzkodām. Ieguvējs būs gan vīns, gan ēdiens, gan, protams, arī pats baudītājs!

Lasīt vairāk

Kartupeļu - puķkāpostu krēmzupa ar garnelēm

Foto: Shutterstock

Kartupeļu - puķkāpostu krēmzupa ar garnelēm garšo gan maziem, gan lieliem.

Lasīt vairāk

Ziedkāpostu biezzupa

Vienkārši pagatavojama puķukāpostu biezzupa.

Lasīt vairāk

Pavasara vitamīnu salāti - dārzeņi ar rabarberiem

Foto: DELFI

Šo veselīgo salātu recepti piedāvā Restorāns 'Hot'e' veselīgās ēšanas meistarklases ietvaros, autore Iveta Lamberte.

Lasīt vairāk

Ziedkāpostu biezenis ar zaļajiem zirnīšiem

Foto: Shutterstock

Vienā no brīvdienām neviļus tapa pavisam vienkārša, bet ļoti garda recepte - bērni vēlējās kartupeļu biezputru, taču atklājās, ka mājās beigušies kartupeļi. Pētot saldētavas krājumus, atklāju, ka tur aizkavējušies ziedkāposti no pagājušās ražas, tādēļ nolēmu, ka kartupeļu vietā gatavošu tos.

Lasīt vairāk

Ziedkāpostu karijs ar Indijas riekstiem

Foto: Shutterstock

Recepte gavēņa laikam - sātīgs ziedkāpostu karijs ar Indijas riekstiem, pupiņām, zirnīšiem un rozīnēm.

Lasīt vairāk

Svaigu puķkāpostu salāti ar zirnīšiem

Foto: Shutterstock

Veselīgi un ātri pagatavojami puķkāpostu - zirnīšu salāti.

Lasīt vairāk

Cepti ziedkāposti ar brokoļu mērci

Foto: Shutterstock

Garda, visnotaļ vienkārši pagatavojama recepte no ēdienu mākslinieka, britu virtuves virtuoza Džeimija Olivera repertuāra. Iespējams, liela daļa no nepieciešamajiem produktiem jau atrodama mājās, kāpēc gan nepamēģināt ko jaunu? Šai receptei labi var izmantot gan saldētus, gan arī svaigus dārzeņus. Ēdiena garša mainīsies, ja tiks izmantotas dažādas siera šķirnes.

Lasīt vairāk

Ziedkāpostu sacepums ar tomātiem un sieru

Foto: Vida Press

Maigas ziedkāpostu rozetes krēmīgā siera mērcē, kuru papildina rīvmaizes drumstalas un ķirštomātu spirdzinošais skābumiņš - lieliska maltīte visai ģimenei.

Lasīt vairāk

Ziedkāposti mīklā

Foto: Shutterstock

Ziedkāpostus mīklā pasniedz ar tomātu mērci un dillēm.

Lasīt vairāk

Siltie ziedkāpostu salāti ar olu

Foto: Shutterstock

Ziedkāpostu salāti ar olu un vīna etiķa - olīveļļas mērci.

Lasīt vairāk

Dārzeņu zupa ar divu veidu sieriem

Foto: Privātais arhīvs

"Pavisam vienkārša, garšīga un pat viegli sātīga veģetārā zupa vakariņām," tā par savu recepti stāsta tās autore Marta Bērziņa. Viņa konkursam piedāvā bagātīgu dārzeņu zupu ar diviem sieriem – kausēto sieru un Krievijas sieru, kas karstajā zupā patīkami izkūst.

Lasīt vairāk

Cepeškrāsnī gatavoti ziedkāposti un brokoļi ar sieru

Šis viegli pagatavojamais veģetārais ēdiens ir gan garšīgs, gan veselīgs. Maltīte, ko iesaka talantīgais britu šefpavārs Džeimijs Olivers, lieliski iederēsies arī Ziemassvētku vai Jaunā gada galdā, un to novērtēs pat izsmalcinātākie gardēži. Apēstā porcija sniegs sāta sajūtu un vienlaikus neradīs smaguma sajūtu vēderā.

Lasīt vairāk

Puķkāpostu 'karbonādes' ar graudaugu salātiem

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Pazīstamas sastāvdaļas pasniegtas neredzētā un garšīgā veidā – panētas ziedkāposta šķēles, kas atgādina lielas karbonādes, pasniegtas ar vārītu graudaugu maisījumu un gardajiem ciedru riekstiem. Mazliet pikantuma maltītei piešķirs vinegreta mērce no eļļas un sinepēm.

Lasīt vairāk

Ātrie ziedkāpostu 'rīsi'

Foto: Shutterstock

Sasmalcināti ziedkāposti var būt labs graudaugu aizvietotājs ātrām maltītēm kā arī piedevām pie gaļas vai zivīm. Atliks vien tos noblanšēt un sablenderēt.

Lasīt vairāk

Pica ar puķkāpostiem un fetas sieru

Garda un vienkārša pica ar ziedkāpostiem jeb puķkāpostiem, fetas sieru un mednieku desiņām. Svaigākam aromātam picu pēc izcepšanas dekorē ar bazilika lapiņām. Recepti piedāvā Laura Grēviņa, bloga "Viensplusviens.lv" autore.

Lasīt vairāk

Bulgura, fetas un ziedkāpostu salāti

Foto: DELFI

Kad lapu salātus esi noēdies līdz ūkai, bet jāpieveic gan tomāti, gan ziedkāposti, gan zaļumu saišķis, vērts pagatavot šos vieglos vasaras salātus. Un ar sastāvdaļām drīkst variēt, piemēram, likt trekno fetas sieru vai liesāko salātu sieru. Ziedkāpostu var aizstāt ar brokoli.

Lasīt vairāk

Kokosriekstu pienā sutināti ziedkāposti

Foto: DELFI

Bieži gadās, ka iegādātais ziedkāposts ilgi gaida savu kārtu, jo gluži vienkārši trūkst izdomas, ko gardu no tā pagatavot. Šī ir izcili vienkārša recepte ēdienam, kas kalpos kā sātīga piedeva pie zivs, gaļas.

Lasīt vairāk

Maltās gaļas un ziedkāpostu sacepums ar sieru

Foto: Privātais arhīvs

Ledusskapja tālākajā stūrī aizķēries pikucis maltās gaļas, bet slinkums cept kotletes? Atliks vien nopirkt ziedkāpostu un 10 minūšu laikā uzmeistarot krāsnī iešaujamu sacepumu. Ja ziedkāposti neiet pie sirds, aizstāj tos ar apceptām kabaču šķēlītēm.

Lasīt vairāk

Cepti ziedkāposti ar siera 'cepurīti'

Foto: DELFI

Gardi ziedkāposti ar kūstošu siera "cepurīti" ātrām vakariņām. Ja nebaida kaloriju daudzums, droši izvēlies vismaz divu veidu sierus.

Lasīt vairāk

Ātrā ziedkāpostu zupa ar sieru

Foto: Shutterstock

Ātri pagatavojama siera un ziedkāpostu zupa gardai maltītei.

Lasīt vairāk

Gardais puķkāpostu sacepums ar sieru

Foto: Shutterstock

Krāsnī cepti puķkāposti ar krēmīgu siera mērcīti un zeltaini brūnu virsiņu ir gards un sātīgs komforta ēdiens, kas sasilda un iepriecina. Mums to vajag!

Lasīt vairāk

Ziedkāpostu biezenis. (Kartupeļi šokā!)

Foto: Shutterstock

Ziedkāpostu biezenis ir garšīga un veselīga alternatīva kartupeļu biezenim. Recepti iesaka šefpavārds Rūdolfs Šteinbergs savā jaunajā pavārgrāmatā "Radi savu dzīves garšu".

Lasīt vairāk

Cūku pupu un zaļo zirnīšu mērce svaigu dārzeņu uzkodām

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Pikanta mērce svaigu dārzeņu uzkodām. Tie var būt puķkāposti, burkāni, paprikas gabaliņi un svaigi gurķi. Mērce ir ļoti viegla un diētiska, jo netiek izmantots nedz krējums, nedz majonēze.

Lasīt vairāk

Krāsnī cepti puķkāposti ar sieru

Foto: Shutterstock

Gards veids, kā sagatavot puķkāpostu. Šo ēdienu gandrīz varētu saukt par puķkāposta čipsiem ar sieru.

Lasīt vairāk

Puķkāposti ar biezpienu cepeškrāsnī

Foto: Shutterstock

Sātīgai maltītei - puķkāposti ar biezpienu cepeškrāsnī.

Lasīt vairāk

Cepti puķkāposti ar cieto sieru un jogurta mērci

Foto: Privātais arhīvs

"Puķkāposts ir ļoti pateicīgs dārzenis to var cept, vārīt, sautēt, ēst svaigu. Atkarībā no tā, kādu rezultātu vēlamies sasniegt. Ja mūsu plāns ir pagavot sātīgu, bet pavasarīgi vieglu maltīti, iesaku puķkāpostu cept krāsnī kopā ar olīveļļu un garšvielām. Šī ēdiena īpašā sastāvdaļa ir cietais siers.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!