vārīti kartupeļi kotletes frikadeles vakariņas ēdiens
Foto: Shutterstock
Mērce ir gluži kā sarkanais paklājs, kur izcelties ēdienam. Mērce ir glābēja! Ar labu mērci var apēst ne tik labu pamatēdienu. Taču kādu mērci vislabāk gatavot? "Twitter" ļaudīm ir idejas. Labas idejas!

"Kādas mērces jūs gatavojat? Meklēju tādas, kuras savienot ar kartupelis+kotlete!" – šādu uzsaukumu sociālā vietnē "Twiter" publicēja lietotāja Sintija jeb @_skabarga, piebilstot, ka balto mērci, kuras sastāvā piens un milti, viņa zinot. Atsaucība bija vērā ņemama – vairāki desmiti tviterļaužu metās dalīties ar savu mērču pieredzi.

Taisnība ir lietotājai @MinnaBremze, kura šo ierakstu nokomentēja: "Beidzot piesekošu Sintijai, jo viņas konts ir pastāvīgs ēdiena blogs un padomu vācelīte!" Sintijai patīk gatavot, un viņa ar saviem virtuves padomiem labprāt dalās savā tvitera burbulī.

Kas tad jauns mērču jomā? Palasot ieteikumus zem Sintijas ieraksta, iezīmējas vairākas grupas, piemēram, pannas mērču cienītāji, sēņu mērču atbalstītāji un daudzi citi.

Viss, kas uz pannas, der mērcei!

Ja reiz tiek ceptas kotletes, tad skaidra lieta, ka pēc tam pannā palikušās kotlešu pēdas ir jātaisa par mērci! Neies taču laist zudībā tādu labumu!

Lūk, tvitera lietotāju ieteikumi:

"Atkarīgs, kā cep kotletes. Bet principā pēc tam tajā kotlešu pannā, kur visi "labumiņi" vēl ir, iegāž nedaudz verdošu ūdeni un to ar miltiem iebiezina, piemet vēl drusku krējumu + garšvielas un viss rullē." (@Jnis25912490)

"Man visam ir saldais/skābais krējums uz pannas, kur cepās, kas nu tur cepās. Bonusam sīpoli, ķiploks (gandrīz beigās), pētersīļi, baziliks." (@latvinian)

"Kotletes allaž pēc cepšanas vēl pasautēju uz plīts stikla traukā – sacep kotletes, saliek traukā, aplej ar vārītu ūdeni, pēc tam pievieno saldo krējumu, miltus, sāli. Ja grib vairāk garšas, pirms tam apcep sīpolus, burkānu ripās/rīvētus, un to visu arī mērcē iekšā." (@ElinaOgsta)

Pavisam nopietni šim jautājumam piegājusi "Twitter" lietotāja Auda. Viņai ir vesela recepte, ko likt pannā, kad kotletes to pametušas.

Tīram ledusskapi!

Vislabākās idejas mērces pagatavošanai var atrast ledusskapī. Par to pārliecināts ne viens vien "Twitter" lietotājs. Tur var atrast gan aizķērušos tomātu mērci, gan šļuku piena, gan sagurušus dārzeņus.

"Mērce (priekš kartupeļiem un kotletes) ir viens no tiem ēdieniem, kurā var iemest teju jebko (tiesa, saprātīgās devās). Perfekta iespēja iztukšot ledusskapi no pārpalikumiem!" (@PavelsRe)

"Es zinu, ka tā nav atbilde, bet man mērce ir viss, kas ledusskapī (dārzeņi, gaļa, pupiņas. soja), apcep, garšvielas, klāt saldo krējumu/skābo krējumu/piena alternatīvu krējumiņi/tomātu mērce. Visu miksē pēc vajadzības un vēlmēm, iespējām." (@VecpuisisBetFem)

"Vienkārši sacepu nelielas kotletītes un tās vēl mazliet pasutinu tomātu mērces+ skāba krējuma+ garšvielu mērcē. Sanāk kaut kas līdzīgs kāpostu tīteņu mērcei..." (@DobeAnita)

"No Otolengi nedaudz nošpikota visgardākā kotlešmērce – pannā, kurā ceptas kotletes, apcep sīpolu un bekonu, lej virsū ūdeni, saldo krējumu un iemet pāris citrona mizas. Pavāra, met iekšā kotletes un pasutina cepeškrāsnī." (@BaibaG)

Dārzeņu mērces

Dārzeņi izcili ir ne tikai svaigi sarīvēti salātos. Kopā ar latviešu nacionālo pamatēdiena gardumu – kartupeļi ar kotletēm, dārzeņi ir gatavi pārtapt arī mērcē! Par to pārliecināti arī tviterļaudis, kuri dalās ar ieteikumiem, kā dārzeņus integrēt mērcē! Visvienkāršākais – visus dārzeņus, kas raugās uz gatavotāju virtuvē, liek pannā, pievieno garšvielas, dūšīgi apcepina un bagātina ar saldo krējumu! Tāpat nevajag aizmirst par tomātiem un to iespējām – tos iespējams bagātināt ar garšvielām un garšaugiem, bet rezultātā iegūta mērce, kas izpogā pogas visiem kečupiem!

Foto: Shutterstock

"Garšīga un veselīga mērce: katliņā ar nedaudz olīveļļas un ūdens sasautē dārzeņus: sīpolus, ķiplokus, burkānus, rāceņus, you name it. Pieliek garšvielas, sablendē. Ja par pliekanu, var piešaut nedaudz saldā krējuma." (@calenko)

"Vienmēr var burkānzirnīšu maisījumam pielikt klāt "piens + milti", un būs mērce savādākās nokrāsās + dārzeņu deva." (@evija_melnova)

"Vārīts, sablendēts ķirbja biezenis kā bāze. Dažādas variācijas ar ceptu sīpolu, sieru, adžiku, saldo krējumu, kokospienu." (@Videjais_LV)

"Apcepti sīpoli, nedaudz ķiploka, sablendēti bundžas tomāti bez mizas, garšvielas - baziliks, sāls, pipari. Ja gribas maigāku versiju, pielieku kokospienu." (@TagadTe)

Blendera spēks

Lai tiktu pie gardas mērces, talkā vērts saukt blenderi! Pateicoties šim virtuves gadžetam, var iegūt viendabīgu, smuki plūstošu mērces konsistenci.

Foto: Shutterstock

"Blenderveidīgie: Krāsnī cepta paprika + tomāti, "Lidl" salātu mērces maisījums, eļļa, ūdens + zaļumi (man pētersīļi un kinza) Puravi & zalie lociņi, apcep uz pannas + saldais krējums." (@jolja_jolja)

Blendētām dārzeņu mērcēm priekšroku dod arī Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta direktore Liene Cipule:

Uzlabotās baltās mērces

Pēc Sintijas tvīta, kur viņa atzīmēja, ka baltās mērces recepti viņa zina, viņas sekotāji uzskatīja par vajadzīgu atgādināt, ka baltās mērces ir dažādojamas un uzlabojamas.

Foto: Shutterstock

"Balto var pataisīt par brūno un būs leģendārā dāņu brūnā mērce. miltus sviestā nobrūnina, garšai klāt piešauj vēl baltvīnu." (@nekas2020)

"Mana mīļākā mērce pasaules vēsturē ir saldais krējums (izmantoju, bet whatever) + kūpinātas paprikas pulveris + saldās paprikas pulveris + ķiploku pulveris + rauga pārslas + sāls + mazos gabaliņos sagriezti saulē kaltēti tomāti eļļā + to pašu tomātu eļļa vai olīveļļa. " (@esesmustirna)

"Saldo krējumu var aizvietot ar tofu, kas sablendēts ar ūdeni. Miltus arī tā var aizvietot. Es nekad nevaru piebērt vajadzīgo miltu daudzumu. Sanāk atšķaidīt, līdz man ir 3L katls ar bešamel mērci." (@jolja_jolja)

"Es saldā krējuma vietā vienmēr lieku kokospienu, uzreiz citādāk, dažādībai var miltus/pienu aizvietot ar šo. Visbiežāk mērci taisu tajā pašā pannā, kur cepas gaļa, pieliekot kādas sastāvdaļas - saulē kaltētus tomātus vai sīpolus, vai sieru..... Kas vien ledusskapī aizķēries. " (@LogiskaB)

Slinķu mērces

Saprotams, ka zem Sintijas ieraksta netrūka arī tādu ieteikumu, kas mudināja vienkārši izmantot kečupu un majonēzi, vai gluži vienkārši krējumu, pārbērtu ar zaļumiem.

"Atrodi savai gaumei atbilstošu olīveļļu (kas nav sīvi rūgtena) un šmorē iekšā vārītus kartupeļus ar to. Vēl sirds asinsvadi paldies pateiks. Portugālē tā ēd" (@sidgunda)

"Krējums + viss, kas ledusskapī. Mērces netaisu. Sinepes, visādas tomātu mērces, BBQ versijas utt, sojas mērce utt." (@Dejass)

Aukstās mērces

Vai pie siltiem kartupeļiem un kotletēm der arī aukstas mērces? Tas ir garšas un gaumes jautājums. Ņemot vērā, ka ne viens vien Sintijai ieteica izmēģināt šo kombināciju, skaidrs ir viens – der!

"Ja negribi čali nobarot, tad var taisīt auksto tatziki mērci (grieķu jogurts, gurķis smalki, pētersīlis, citronu sula, ķiploks) " (@paliigaa)

"Mums pārsvarā iet vaļā dažādas aukstās: •Krējums+ķiploki+dilles+sāls •Majonēze+krāsnī cepta paprika+ķiploks+sāls+pipari •Grieķu jogurts+gurķis/paprika+ķiploks+citrons+piparmētra+olīveļļa+sāls." (@Mia_Smaida)

"Šitā gan aukstā mērce, bet easy: Majo, jogurts, smalki sakapāti marinēti gurķi, parasti pieleju arī marinādi no burkas, sāls,ķiploks. Ja negribās kapāt ar nazi, tad mazajā blenderī iekšā. "(@neldina)

"Grieķu jogurts+persilāde+saspiesta ķiploka daiva/-as+dilles." (@Inita53589724)

"Nostāvināts grieķu jogurts + zaļumi / garšvielas. Dijon + olīveļļa + zaļumi / garšvielas. Dažāda tipa homemade salsas." (@ilz)

Kausētais siers kā krējuma alternatīva

Ne viens vien mērču cienītājs un "Twitter" lietotājs savos ieteikumos minēja kausēto sieru kā mērces pamatu. Kausētā siera struktūra ir izcila mērcēm, jo, atdziestot mērcei, siers to iebiezina, un mērce kļūst perfekta – ne par biezu, ne par plānu! Izmantojot kausēto sieru, var neaizrauties ar sāls pievienošanu, jo šajā produktā tas jau ir!

"Karijs, saldais krējums, kausētais siers un karija garšviela. Parasti gan ar vistu un makaroniem šito taisu." (@Kristiana_Gb)

"Apcep sīpolus, čili piparu, pielej pienu, pievieno kausēto sieru, sāls, pipari. Reizēm pielieku kaperus." (@ZupaDzidra)

"Apcepti sīpoli, saldais krējums, "Dzintara" kausētais siers. Ātri, klasiski un (manuprāt) dikti piestāv kotletēm, bet nav vairs apnicīgā miltu mērce."(@ancetarvida)

Bez sēnēm nekur!

Latvietis un sēnes ir neaizskarama savienība! Tai piedien arī kartupeļi un kotletes. Tur nav variantu! Tā vienkārši jābūt! Ja nav pašu salasītas sēnes, tad tviterļaudis neiebilst arī pret šampinjoniem, galvenais, lai kartupeļus pārklāj mērce.


"Apcepti šampinjoni ar sīpoliem + saldais krējums." (@Marina8oo8)

"Sēņu mērci (labi der arī tie paši šampinjoni). Krējuma mērci ar burkāniem (bet var likt arī sīpolus klāt) - rīvēti burkāni, milti, krējums." (@ARagaste)

"Vasarā/Rudenī savāc sēnes, izžāvē, samal pulverī un kad ziemā taisi mērci (kaut vai balto) piešauj karoti pulvera." (@DubultaisT)

Nu, ko – laiks kartupeļiem, kotletei un mērcei! "Tasty.lv" piedāvā arī savas izmēģinātās mērces un atgādina kotlešu receptes!

Lai latviski gardi un sātīgi!

Bešamel mērce jeb baltā mērce

Foto: Shutterstock

Pamatrecepte klasiskajai baltajai jeb Bešamel mērcei, kuru pazīst visā pasaulē un izmanto ne tikai daudzu un dažādu ēdienu pasniegšanai, bet arī kā sastāvdaļu sacepumos un kārtojumos.

Lasīt vairāk

Recepte no grāmatas: siera mērce bez siera līdzdalības

Foto: DELFI

Vegānu pavārgrāmatās ir vērts ielūkoties, jo tur iedvesmu un garšas kombinācijas var atrast arī tie, kas sevi dēvē par visēdājiem. Un maldās tie, ka vegāns ēdiens ir tikai zemenes ar avenēm, gurķi ar tomātiem un dilles ar kinzu. Tas ir kas vairāk!

Lasīt vairāk

Grieķu jogurta un zilā siera mērce

Foto: Shutterstock

Zilais siers, Tobasko mērce un grieķu jogurts? Maigais jogurts un izteiktais siers būs patīkams pārsteigums tavām garšas kārpiņām. Ātri pagatavojama mērce ar asumiņu, kuru baudīt kopā ar uzkodām un dārzeņiem.

Lasīt vairāk

Karstā siera mērce ar dillēm

Foto: Shutterstock

Karstā mērce no kausētā siera ar dillēm - kā piedeva pamatēdienam vai uzkodu galdam.

Lasīt vairāk

Vistas gaļas un dārzeņu kotletes

Foto: Privātais arhīvs

Puse uz pusi – tāda ir gaļas un dārzeņu attiecība šajās kotletītēs. Konkrētajā gadījumā tika izmantots kabacis, bet itin labi šajā kombinācijā derēs arī ķirbis vai patisons – kas nu tajā brīdī "prasās uz utilizāciju". Recepti iesaka Kate.

Lasīt vairāk

Bada laika kotletes

Foto: Shutterstock

Kuram gan nav gadījies tā, ka līdz algai vēl dažas dienas jāgaida, bet maciņā jau svilpo vējš? Lai pabarotu sevi un ģimeni, nākas kļūt īpaši radošai. Savu ideju "krīzes" laika ēdienreizei piedāvā lasītājs, kurš maskējas zem segvārda "Radoši".

Lasīt vairāk

Vistas filejas kotletes ar ķiplokiem

Foto: Shutterstock

Sātīgas un gardas, piemērotas ēšanai gan pie kartupeļiem, gan rīsiem, gan griķiem, gan makaroniem. Piedevās labi garšos jogurta mērcīte.

Lasīt vairāk

Grilētas kotletes

Foto: Shutterstock

Izmēģini grilētas kotletes, kuras ļoti interesanti garšo, pasniedzot kopā ar ābolu vai ananāsu šķēlēm, kuras arī apceptas uz grila.

Lasīt vairāk

Apetīti rosinošais liellopa gaļas burgers

Siltais laiks jābauda ar gardām maltītēm. Kafejnīcas Šķūnis šefpavāre Dana Ivanova iesaka apetīti rosinoša liellopa gaļas burgera recepti, kuras pamatā ir klasiskas virtuves vērtības, ko papildina pāris knifiņi.

Lasīt vairāk

Krāsainās kotletes

Foto: MosFoodNews

Kotlete ir klasika, ēdiens ar bērnības garšu – it kā vienkāršs, bet, iedomājoties par sulīgo gaļas kumosiņu, mute neviļus saskrien pilna ar siekalām. Kaut šķiet, ka kotlete jau tāpat ir gana laba, tomāts, mocarella, anšovs un bazilika lapiņa padarīs to tiešām īpašu.

Lasīt vairāk

Saldajā krējumā sautētas mežacūkas gaļas kotletes

Foto: Shutterstock

Gardas mežacūkas gaļas kotletes ar ķimenēm un pierīvētu kartupeli, izsutinātas saldajā krējumā.

Lasīt vairāk

Sulīgās tītara un kāpostu kotletes tievētājiem

Foto: (c) Tievesanaonline.lv

Sulīgu, garšīgu un slaidajai līnijai draudzīgu kotletīšu recepti piedāvā mājaslapas "Tievesanaonline.lv" autore Vendija Karalkina.

Lasīt vairāk

Mini kotletes šampinjonu-saldā krējuma mērcē

Foto: Privātais arhīvs

"Kad apnikušas parastās kotletes, tad jāimprovizē ar to, kas mājās atrodams," saka receptes autore Monta Štrodaha. Ierastajam kotletēm pievienojot gardu mērcīti, izbaudīsi jaunus garšu iespaidus. Mērce ir maiga, bet vari pievienot arī kādu čili pikantumam. Kotletes nevajadzētu taisīt no saldētas gaļas, citādi tās būs sausākas, un gaļai svarīga tauku daudzuma proporcija.

Lasīt vairāk

Nestāvi pie plīts! Kotletes, kas izcepsies pašas

Foto: DELFI

Atzīšu, ka ar kotletēm pavisam noteikti esmu uz "Jūs". Un tas ir vairāk nekā dīvaini, jo mana drauga mīļākais ēdiens ir kotletes... Kāpēc uz "jūs"? Manī ir Mežāža spīts un reizē stūrgalvība, ka man nemūžam nesanāks tādas sulīgas un pufīgas kotletes kā drauga mammai vai manai vecmāmiņai. Un kurai sievietei gan gribas izgāzties? Nu nevienai!

Lasīt vairāk

Sulīgās un maigās vistas kotletītes

Foto: Shutterstock

Vistas gaļas kotletītes ir maigas un sulīgas, ja tām pieveino nedaudz speķīša un paveic vēl kādu triku: pirms cepšanas tām vidū ieliek sviesta pikucīti. Tie arī visi knifi, kas jāzina, lai kotletītes pašas kustu mutē!

Lasīt vairāk

Karstā tomātu mērce

Foto: Shutterstock

Savu ideālo tomātu mērces recepti iesaka 10 gadus vecā Anna Lanska. "Manas receptes ir pārbaudītas mājās vecāku klātbūtnē un tās ir ideālas. Lai labi garšo," novēl Anna.

Lasīt vairāk

Izcila tomātu mērce no četrām sastāvdaļām

Foto: Shutterstock

Tomātu mērce ir itāliešu virtuves pamatu pamats - bez tās neiztikt gan gatavojot picu, gan dažāda veida pastas. Šī vienkāršā recepte noderēs visiem, kuriem nācies vilties, nopērkot kārtējo masveida produkcijas "šedevru".

Lasīt vairāk

Kāpostu un gaļas kotletes dārzeņu mērcē

Foto: DELFI

Sātīgas un garšīgas pusdienas visai ģimenei, turklāt lielisks veids, kā pagatavot dārzeņus tiem, kuri no šīs produktu grupas parasti atturas. Recepti pagatavojusi un iesaka Ieva Berga.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!