Pēc šī raksta izlasīšanas nākamajā kokteiļvakarā tu būsi tas, kas beidzot varēs runāt pārliecinoši, kad kāds neizbēgami jautās: "Kas ir prošuto?" Tāpēc primāri definēsim, kas patiesībā ir prošuto un no kurienes tas nāk.
Kas tad īsti ir prošuto? Itāļu valodā prošuto vienkāršā tulkojumā nozīmē "šķiņķis", kas pazīstams ar savu sāļumu un atšķirīgo garšu, kas papildina daudzus citus ēdienus. Konkrētāk, tas ir plānās šķēlītēs sagriezts, vītināts šķiņķis, kura pagatavošanai ir kāds sakars ar senu, reģionāli specifisku itāļu paražu. Pastāv kāds nepareizs priekšstats, ka ir tikai viena prošuto šķirne. Faktiski tas, ko mēs saucam par prošuto, ir tikai viens apakštips, ko sauc par "Prosciutto crudo" ("jēlais" – tas ir tas, ko mēs vislabāk pazīstam), bet otrs, ne mazāk izplatīts Itālijā, bet retāk saistīts ar nosaukumu ārpus valsts, ir "Prosciutto cotto" – vārītais.