prošuto, Prosciutto crudo, šķiņķis
Foto: Shutterstock
Visticamāk esi bijis tādā ballītē/pasēdēšanā, kurā mājas saimnieks pasniedz gaļas plati, mūsdienu versijā, protams, ka uz dēlīša (iespaidojoties no sociālajos tīklos redzētā), kas nozīmē, ka esi pieredzējis un jau nogaršojis prošuto visā tā krāšņumā. Varbūt esi baudījis to aptītu ap sparģeļu kātiem, kopā ar meloņu gabaliņiem, kā piedevu picai... Skaidrs ir tas, ka šo delikatešu gaļu ļoti daudzi ciena, un nav brīnums, kāpēc. Rozīgi sārtais, sāļais, plānās šķēlītēs sagrieztais prošuto ir viens no pasaulē populārākajiem "salumi" (termins, kas apzīmē plašu dažādu itāļu stila gaļas veidu klāstu). Bet kas īsti ir šī itāļu iemīļotā gaļa un kā tā top?

Pēc šī raksta izlasīšanas nākamajā kokteiļvakarā tu būsi tas, kas beidzot varēs runāt pārliecinoši, kad kāds neizbēgami jautās: "Kas ir prošuto?" Tāpēc primāri definēsim, kas patiesībā ir prošuto un no kurienes tas nāk.

Kas tad īsti ir prošuto? Itāļu valodā prošuto vienkāršā tulkojumā nozīmē "šķiņķis", kas pazīstams ar savu sāļumu un atšķirīgo garšu, kas papildina daudzus citus ēdienus. Konkrētāk, tas ir plānās šķēlītēs sagriezts, vītināts šķiņķis, kura pagatavošanai ir kāds sakars ar senu, reģionāli specifisku itāļu paražu. Pastāv kāds nepareizs priekšstats, ka ir tikai viena prošuto šķirne. Faktiski tas, ko mēs saucam par prošuto, ir tikai viens apakštips, ko sauc par "Prosciutto crudo" ("jēlais" – tas ir tas, ko mēs vislabāk pazīstam), bet otrs, ne mazāk izplatīts Itālijā, bet retāk saistīts ar nosaukumu ārpus valsts, ir "Prosciutto cotto" – vārītais.

Foto: Shutterstock

Kā tiek gatavots prošuto? Vārds "prosciutto" cēlies no latīņu valodas "pro" (nozīmē pirms) un "exsuctus" (nozīmē izsūkt mitrumu). Un mitruma izsūkšana ir viens no pirmajiem soļiem sāļā prošuto gatavošanas procesā. Slavenos šķiņķus gatavo no brīvi turētu mājas cūku kājām. Vispirms augstas kvalitātes cūkgaļas kājas (gaļas kvalitāte parasti tiek stingri kontrolēta, jo īpaši "Prosciutto crudo" gadījumā) apber ar jūras sāli (parasti ar roku, ko bieži veic cilvēks, ko sauc par "sāls meistaru") un nedēļām ilgi atstāj vēsā, sausā vietā "atpūsties". Kamēr gaļa atpūšas, sāls no tās izvelk mitrumu un asinis. Sāls arī pastiprina garšu un palīdz novērst baktēriju iekļūšanu gaļā, padarot to droši lietojamu uzturā (jā, tieši tāpēc ir droši to ēst jēlu). Šajā laikā šķiņķis tiek nospiests.

Pēc tam, kad gaļa tiek uzskatīta par pietiekami sausu, cūkas kāju nomazgā, ar rokām pievieno garšvielas (bieži vien saskaņā ar slepenu ģimenes recepti. Tomēr oriģinālajam itāļu prošuto aizvien ir aizliegts pievienot jebkādas vielas, kas nav sāls). Pēc tam to atkal pakar, ka rezultātā āda un tauki sāk veidot pat ļoti cietu ādu. Pakarina tumšā, labi vēdinātā vietā. Apkārtējais gaiss ir ļoti svarīgs gala produkta kvalitātei, vislabākos rezultātus iegūst aukstā vidē. Šķiņķis šādi tiek uzglabāts, līdz tas kļūst sauss. Kaltēšanas laika ilgums ir dažāds – atkarībā klimatiskajiem apstākļiem un šķiņķa lieluma. Kad šķiņķis ir pilnīgi sauss, to pakar vai nu istabas temperatūrā, vai kontrolētā vidē līdz pat 18 mēnešiem. Lielākoties, gatavojot prošuto, tiek izmantota tikai jūras sāls, bet ne visos reģionos. Dažos reģionos atļauts lietot nitrītu. Jā, prošuto gatavošanas paņēmieni atšķiras atkarībā no reģiona un ražotāja.

Foto: Shutterstock

"Prosciutto Crudo" parasti tiek uzskatīts par meistardarbu, pat ja to ražo lieli zīmoli, nevis mazi veikali, jo gan sākotnējā sālīšana, gan turpmākā "apkope" parasti tiek veikta ar rokām.

No kurienes nāk prušuto? "Prosciutto crudo" pirmsākumi meklējami pirms romiešu laikiem. Un precīzā izcelsme patiesībā ir saistīta ar kādu noslēpumu. Leģenda ap šo sālīto šķiņķi vēsta, ka pirmsromiešu itāļi izstrādāja cūkgaļas sausās nogatavināšanas procesu, lai to saglabātu ilgāku laiku. Viņu metodes atklāja, cik garšīga var būt šāda veida gaļa, un laika gaitā arvien vairāk cilvēku sāka pieņemt prošuto gatavošanas praksi. Gadsimtu gaitā prošuto gatavošanas tradīcija tika pilnveidota. Šodien mēs baudām prošuto kā izsmalcinātu gaļu, kas lieliski papildina daudzas receptes. Un tā tiek baudīta ne tikai Itālijā, bet visā pasaulē.

Kā garšo un izskatās prošuto? Prošuto ir garšīgs, maigi salds un reizē sāļš produkts. Tam parasti ir lašrozā līdz brūngani sarkana krāsa, un katra šķēle caurvij taukumiņu. Dažām prošuto šķirnēm ir pievienotas garšvielas un garšaugi, piemēram, melnie pipari, ķiploki, kadiķi un rozmarīns, kas piešķir tai unikālāku, smaržīgāku garšu. Jo lielāks prošuto "vecums", jo spēcīgāks un sarežģītāks ir gala produkta garšas profils.

Foto: Shutterstock

Kā ēst prošuto? Prošuto vislabāk pasniegt kā plānās šķēlēs sagrieztu gaļu, un to var baudīt vairākos veidos. Primāri – augstas kvalitātes "Prosciutto crudo" vislabāk ēst vienu pašu, lai izbaudītu katru to saldo un sāļo garšu un krēmīgo tekstūru, ļaujot tam izkūst uz mēles. Prušoto visbiežāk ir gaļas uzkodu dēlīšu zvaigzne tā intensīvās un sarežģītās garšas dēļ, taču tā kā tas ir ļoti daudzpusīgs, to var izmantot kā sastāvdaļu svaigos salātos, baudīt kopā ar augļiem (jo saldāki un sulīgāki augļi, jo labāk. Piemēram, melone, vīģes, persiki un bumbieri tiek uzskatīti par ideālo izvēli) vai dārzeņiem, sieru (piemēram, mocarella un burrata siers, tiek uzskatīts par ideālo pāri ar prošuto), kā arī likt lietā kā dažādu maizīšu piedevu, kārtojot pāri uzsmērētajam krēmīgajam sieram.

Foto: Shutterstock

Prušuto ar īsāku nogatavināšanās laiku iesakām izmantot dažādu pastu un picu pagatavošanai, bet ilgāk izturētās šķirnes – paturi baudīšanai bez jebkādām piedevām. Patiesībā lielākā daļa cilvēku (īpaši itāļi) uzskata, ka šāds izstrādājums ir jāizbauda tieši tāds, kāds tas ir, ar noteikumu, ka iespēju robežās to var papildināt ar kaut ko.

Tā kā neesam īsti itāļi, tad jautājums par to, kādās receptēs iekļaut šo delikatesi, ir vietā. Piedāvājam 12 receptes no "Tasty" krājumiem, kur sastāvdaļu sarakstā atradīsi šo zvaigzni – prošuto. Atceries, ka vari to izmantot kā galveno produktu aizstājēju, sākot no salātiem līdz makaroniem un daudz ko citu.

Tomātu, prošuto, bazilika un mocarellas salāti uz bagetes šķēlītēm

Foto: DELFI

Sen zināms fakts, ka vasara nav bezgalīga. Tomēr piekritīsi, ka katru gadu ir cerība, ka nu šogad, šogad tā uzturēsies pie mums ilgāk. Dienas kļūst īsākas, naktis – dzestrākas, un nemanot ir piezadzies rudens. Tas gan nav iemesls uzskatīt, ka vasara ir beigusies. Tev ir jāpaspēj pagatavot šo vasarīgo uzkodu, klāt piedzerot atsvaidzinošo aperolu, jo no vasaras vajag atvadīties ar glanci. Varbūt tad tā nākamgad pie mums uzturēsies ilgāk.

Lasīt vairāk

Ar prošuto, pesto un tomātiem pildīti kruasāni

Foto: DELFI

Ticam tam, ka brokastis Parīzē ar tikko svaigi ceptiem kruasāniem ir laime pilnībā. Bet kāds ir ātrākais ceļš uz Parīzi? Lūk, 20 minūšu laikā vari noķert aiz astes Parīzes garšu – tase melnas kafijas un kruasāns. Voilà! Piedāvājam vienkāršāko un reizē slinkāko uzkodu recepti.

Lasīt vairāk

Recepte, kā dabūt vīru: sulīga vistas krūtiņa bekonā Vidusjūras gaumē

Foto: DELFI

Šī recepte ir apliecinājums tam, ka senais teiciens ir patiess – "ceļš uz vīrieša sirdi iet caur viņa vēderu". Lai gan šī nav manis pašas mīļākā recepte (jo mazliet par treknu), mans draugs to novērtējis kā pasaulē gardāko vistas ēdienu. Un pastāstot par šo gardumu kolēģei Kristīnei, viņa nedomājot to nodefinēja: "Recepte: kā dabūt vīru!"

Lasīt vairāk

Pildītas sēnes ar prošuto, pesto un mocarellu

Foto: Privātais arhīvs

No vienkāršām sastāvdaļām izdodas unikāla uzkoda. Īsts gardums, kas ikdienu pārvērš par maziem svētkiem. Pildītās sēnes var baudīt dažādās variācijās, bet šoreiz par iedvesmu pildījumam kļuva prošuto. Sulīgu pildīto sēņu recepti ar izteiksmīgu garšu iesaka gardēdis Jānis Segliņš.

Lasīt vairāk

Prošuto ar meloni un tomātiem

Foto: Publicitātes foto

Recepti iesaka Linda Vilmansone.

Lasīt vairāk

Krostini ar bumbieri, zilo sieru un prošuto šķiņķi

Foto: DELFI

Prošuto šķiņkis labi sader ne vien ar meloni, bet lieliski papildina arī bumbiera maigo aromātu. Iesakām šo savienību izbaudīt uz grauzdētas bagetes šķēles, turklāt kombinācijā ar zilo sieru.

Lasīt vairāk

Pasta ar kraukšķīgu prošuto šķiņķi un zaļajiem zirnīšiem

Foto: Vida Press

Šķiet, nav otra tik pateicīga ēdiena kā pasta - dažādo mērču un piedevu variācijas sniedz iespējas teju katru dienu ēst pavisam citādāku makaronu ēdienu! Šai dienai - ļoti ātra un vienkārša ideja - tagliatelle pasta ar zaļajiem zirnīšiem un prošuto šķiņķi. Izmēģini!

Lasīt vairāk

Gardā rudzu maizīte ar paipalu olu, spinātiem un prošuto šķiņķi

Sajūti, kā nokraukšķ tumši brūnā garoziņa, kas aptver visu vērtīgo - šķiedrvielām bagātos rudzu pilngraudu maizes valgajā mīkstumā, ķimeņu pikantumu un rudzu iesala saldeno garšas niansi…

Lasīt vairāk

Nūdeles ar kraukšķīgu Parmas šķiņķi, puraviem un lazdu riekstiem

Foto: DELFI

Visā pasaulē pazīstamajam Parmas šķiņķim prošuto piemīt aromāts un īpašs saldums, ko tam piešķir apgabala unikālā vide, kas ir ideāli piemērota dabīgam žāvēšanas un nogatavināšanas procesam. Parmas pakalnu gaisā virmo Versīlijas priežu un kastaņu mežu smarža, un tas ir attīrīts Čizas karsta kalnos. Parmas šķiņķis ir lieliska uzkoda, kā arī padara pamatēdienu pilnīgu, vieglu un ļoti barojošu.

Lasīt vairāk

Sparģeļi 'prošuto' šķiņķa mētelītī

Foto: Shutterstock

Interesanta un garda alternatīva ikdienas uzkodām - sparģeļi, kas ietīti gardajā prošuto šķiņķī un nedaudz apcepti uz pannas. Šos noteikti vari baudīt čipšu un grauzdiņu vietā.

Lasīt vairāk

Zaļās pupiņas ar brokoļiem un 'prošuto' šķiņķi

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Zaļās pupiņas un brokoļi, kuriem pa virsu apbērts gards šķiņķītis - veselīga un burvīga maltīte, neskatoties uz nelielo gaļas devu. Sanāks burvīgas pusdienas vai vakariņu sākums.

Lasīt vairāk

Vakara uzkoda – sāļās vafeles ar bumbieri, kazas sieru un šķiņķi

Foto: Publicitātes attēls

Bumbiera saldums, kazas siera krēmīgums un aromātiskais prošuto šķiņķis uz gardas un kraukšķīgas sāļās vafeles. Šī ir lieliska un ātri pagatavojama ballīšu uzkoda, kas labi saderēs ar kādu gaišu dzirkstošo vīnu. Recepti piedāvā raidījuma "Gatavo 3" kulināre Linda Vilmansone sadarbībā ar "Selga".

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!