Zemeņu garša ilgākam laikam: saldēšana, konservēšana un kaltēšana

Zemenēm ir tipiska vasaras garša, taču svaigas ogas nav tik ilgi uzglabājamas kā cita veida augļi un ogas. Vai ražas kastes, spainīši, groziņi, bļodiņas jau pilni ar gatavām, svaigām sārtvaidzēm? Un visi vasaras zemeņu deserti jau izmēģināti? Laiks ieziemošanai! Jo visbiežāk (par nelaimi!) pilnīgi nogatavojušās ogas sabojājas jau dažas dienas pēc to novākšanas. Bet par laimi, ir dažādas metodes, kā saglabāt zemenes svaigas visas nedēļas garumā vai vēl ilgāk.

Pareiza zemeņu ražas novākšana

Ņem vērā to, ka zemenes pēc novākšanas nenogatavojas, lai gan negatavas zemenes var arī izmantot, piemēram, konservējumu pagatavošanai. Svarīgi ir novākt ogas pareizajā gatavības stadijā. Tas jādara tad, kad oga ir pilnībā sarkana, bez zaļiem vai baltiem plankumiem/laukumiem, tad tā būs maksimāli salda un aromātiska. Toties zemenes, kas ir tumši sarkanas un pēc izskata blāvas, ir jau pārgatavojušās, kas nozīmē – tās būt ļoti mīkstas. Ja sanācis zemenes vākt "uz dullo", ātrā skrējienā, tad obligāti pirms ieziemošanas tās jāpārlasa, saki nē zemenēm, kas ir ar bojāšanās pazīmēm, izžuvušas, ar pelējumu, dīvainu mīkstumu. Atceries – viena mīksta un sabojājusies oga ļoti fiksi sabojās pārējās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!