Ogu laiks min uz papēžiem! Receptes iedvesmai, kur tiek izmantoti vasaras 'dārgakmeņi'
Tasty
Esam ceļā uz pilnbriedu! Lai gan zemeņu raža jau iet uz otru pusi, drīz vien sāksim tiesāt vasaras avenes, agrās sarkanās jāņogas, upenes, ērkšķogas, mellenes... Un kas ir svarīgākais – viens no spēcīgākajiem vasaras "superproduktiem" ir tieši ogas! Jā, izdzirdot šo terminu – superprodukts –, lielākā daļa padomās par eksotiskiem augļiem, saknēm, dažādiem pulveriem, sīrupiem, kas atrodas tālās vietās, piemēram, augstu Himalajos. Nu, runa ir par godži ogām. Bet patiesībā daudzi produkti, kas pelnījuši superēdiena statusu, ir tepat vien degungalā! Arī ogas! Bet kā šīs krāsnulītes iekļaut uzturā? "Tasty.lv" nāk palīgā un, ja esi ogu fanātiķis, ceram, ka šajā ceļvedī atradīsi daudz recepšu iedvesmai.
Tiesa, viens no labākajiem veidiem, kā ogas iekļaut uzturā, ir vienkārši tās gluži vai iemest mutē: pēc to iegādes, tās vien jānomazgā un hops – mutē iekšā. Bet, ja paveicies dzīvot netālu no ēdamo ogu dārza, vari tās salasīt un ēst turpat uz vietas. Pat nenomazgājot! Patiesi – svaigas, saldas, sulīgas ogas ir viena no labākajām uzkodām (vitamīnu bumbām) pasaulē!
Tomēr tās ne vien sagādā baudu garšas kārpiņām un reizē ir bezgala skaistas, tās sniedz arī labvēlīgu ietekmi veselībai. Tās pat varētu dēvēt par vasaras dārgakmeņiem. Tikai viena tasīte ar ogām nodrošinās organismu ar antioksidantiem visas dienas garumā. Protams, tā nav robeža pie kuras būtu jāapstājas. Svaigas ogas var ēst tik, cik var ieēst, taču jāaizvairās no pārēšanās. No ogām lielākā antioksidantu koncentrācija ir dzērvenēs, mellenēs un kazenēs.
Tāpat ogas ir pārbagātas ar vitamīniem, minerālvielām, šķiedrvielām, kas uzlabo gremošanas sistēmas darbību. Turklāt tās ir ļoti viegli sagremojamas! Tātad skaidrs viens – vasaras laikā veselība jāstiprina ar ogām, kas atrodamas piemājas dārziņā.
Ne tikai desertos
Lielākā daļa cilvēku ogas saista ar deserta ēdieniem. Un tā ir taisnība, ka ogas ir dabas konfektes, pateicoties to dabiskajam saldumam. Bet ogu deserti, piemēram, melleņu pīrāgi, zemeņu siera kūkas, melleņu plācenīši bieži satur pievienotu rafinētu cukuru.
Par laimi, deserti nebūt nav vienīgās ogu receptes, ko var pagatavot. Piemēram, lieliski garšos spinātu salāti ar fetas sieru, zemenēm un valriekstiem. Bet, ja gatavo ogu desertus, noteikti vari pilnībā izlaist (vai ievērojami samazināt) rafinēto cukuru. Paliec ar "Tasty.lv" un tu atklāsi virkni veselīgu ogu recepšu neatkarīgi no tā, kāda veida ogas ir pa rokai.
Svaigās, saldētās vai kaltētās ogas iespējams izmantot dažādās receptēs:
Desertos;
Kopā ar auzu pārslām un citiem brokastu ēdieniem;
Kokteiļos;
Salātos;
Mērcēs;
Ievārījumos;
Punšos.
Visām iepriekš minētajām recepšu variācijām labāk izmantot svaigas ogas, jo to priekšrocība ir tā, ka tās burtiksi ir svaigas. Negatīvā puse ir tāda, ka svaigas ogas ātri sabojājas. Iegādājoties ogu kasti kioskā, uzmanīgi tā jāapskata, lai izvairītos no tā, ka tiek paņemta kaste, kurā jau ir pelējums. Ogas jāizvēlas spilgtas, krāsainas, nesaplaisājušas, bez pelējuma.
Un tā kā ogas ir sezonas produkts mūsu platuma grādos, ieteikums ir tās pirkt svaigas tikai tad, kad tām ir sezona. Ja nav sezonas, lieliska alternatīva ir saldētu ogu iegāde, turklāt daudzos gadījumos saldētas ogas var izmantot tieši tāpat. Atceries – gandrīz tikpat vērtīgas kā svaigas ogas ir arī saldētās, tādā veidā iespējams uzņemt svarīgās ogās esošās vielas arī ziemā. Tomēr arī saldētajiem produktiem nevajadzētu pievienot cukuru.
Izmēģini "Tasty.lv" receptes, pieraksti tās savā recepšu kladītē un sāc gatavoties ogu laikam, ko pavadīsi pie krūma un pēc tam vakarā – virtuvē. Atceries – ogas ir viens no veselīgākajiem (un garšīgākajiem!) pārtikas produktiem pasaulē, tāpēc tās nevajag laist zudumā! Šo recepšu pagatavošanai vari izmantot svaigās ogas vai saldētavā aizķērušos ogu kalnus (ja tādi ir!). Pēcāk teiksi: "Liels paldies, odziņas!"
Šokolādes krēms brilē
Iestājoties pavasarim, jau šonedēļ tiks aizvadīti vieni no tradīcijām bagātākajiem svētkiem – Lieldienas. Šajos svētkos kopīgi ar saviem tuvajiem piedalāmies dažādās svētku aktivitātēs, iepazīstamies ar senlatviešu ticējumiem, kā arī sagatavojam svētku galdu un izbaudām laiku kopā. "Maxima" garšu vēstnesis Raimonds Zommers dalās ar salda un mazliet citādāka krēma brilē recepti, kam pievienota šokolāde.
Vēlies pārsteigt mīļoto ar gardu kūku? Tad ceļš uz sirdi būs burkānkūka, kas apziesta ar krēmsiera un rikotas krēmu. Recepti piedāvā pavāre un uztura speciāliste Jevgēnija Jansone kopā ar nacionālo pārtikas mazumtirdzniecības tīklu “Elvi”.
Deserts ar pārsteigumu – tā varam teikt par šokolādes fondantu, kas cepts tieši tik ilgi, lai no ārpuses izskatītos pēc kūciņas, bet pārgriežot no tā izveltos gards un šokolādīgs šķidrums. Ne velti to mēdz dēvēt arī par lavas kūku. Un ja vēl pasniedz kopā ar ogām un saldējumu, mmm…
Četru graudu spēka putra ar zemesriekstu sviestu un ogām
Tauki ir neatņemama veselīga uztura sastāvdaļa, tiem jāveido 30–35 procentus no kopējā uzņemtās enerģijas daudzuma diennakts laikā. Svarīgi gan, lai uzturā iekļaujam veselīgos taukus, tāpēc, lūk, ideja spēcinošām brokastīm, kurās viss ir sabalansēts – četru graudu putra ar olām, zemesriekstu sviestu un ogām. Recepti iesaka "Rimi" veselīgas ēšanas eksperte, sertificēta uztura speciāliste Olga Ļubina.
Koblers ir izcils vasaras otrās puses saldēdiens, kurā var sabērt visas mīļākās vasaras tumšās ogas. Kaut kas starp ātro ievārījumu un augļu pudiņu ir šis saldēdiens, kur karsts ogu saldums un sulīgums savienojas ar mīklas kraukšķīgumu, un visu vainago dāsna karote ar aukstu vaniļas saldējumu.
Sulīgi vaniļas mafini ar saldām avenēm un zeltaini kraukšķīgām drumstalām. Ēd siltus, piedzerot auksta piena krūzi, vai atdzesētus kopā ar tējas vai kafijas tasi.
Avenes mūsmājās ir tās ogas, kas tiek noēstas svaigas, tādēļ parasti pret dažādām kūkām, kurās sulīgais kārums tiek termiski apstrādāts, izturos skeptiski. Tomēr, izrādās, velti!
Pat ja vienas no iecienītākajām ir ceptās siera kūkas, dzīve piespēlē situācijas, kad jāizmēģina kas jauns. Šoreiz nācās aizmirst par cepeškrāsni un savu kāri pēc kā saldāka, lai nosvinētu dzīvi, gatavot bez tās. Tā tapa pavisam kārdinoši gaisīga siera kūka bez cepšanas, kuru patīkami papildināja gards aveņu ievārījums. Ceru, ka garšos arī jums!
Šie mazie, gardie melleņu mafini izdodas vienmēr un garšo burvīgi. Mafini ir maigi, mīksti un patīkami mitri, un karstumā pussašķīdušās mellenes padara mafinus pilnīgi neatvairāmus gan garšas, gan izskata ziņā. Vienkāršs un ātrs veids, kā panašķoties melleņu laikā!
Mums katram ir savs firmas ēdiens, kuru tieši mēs gatavojam vislabāk. Lauru lapai tā ir melleņu kūka. "Mēģiniet "pārsist" manu meistarojumu!" viņa saka. "Manu vārīto krēmu, čagano mīklu un melleņu pildījumu! Mēli var norīt, ka es jums visiem saku. Šitajā kārtainajā kūkā esmu vienkārši nepārspējama! Ņamm!"
Želejas deserti ir tie, kurus mierīgi var pagatavot kaut vai iepriekšējā dienā! Darbiņš būs laikietilpīgs, bet viennozīmīgi var teikt, ka katra gatavošanas minūte būs tā vērta. "Panna cotta" desertu ar persiku un aveņu želeju saviem viesiem raidījumā "Gandrīz ideālas vakariņas" gatavoja tviteraktīviste Ance Tarvida. Lūk, viņas versija par šo gardo itāļu desertu!
Pēc tirgus apmeklējuma, kad ogas un augļi sapirkti pārpārēm, un ledusskapī aizķērusies paciņa sviesta, var izcept šo gaužām vienkāršo ''galette''. Izcili labi garšos silts, pasniegts ar saldējuma bumbu vai jau atdzisis pie tējas vai kafijas.
Kad pirmās sezonas mellenes ar pienu apēstas, laiks ķerties pie citiem melleņu saldēdieniem. Melleņu ķīselis ar sniegbaltu saldējuma bumbu ir ātri pagatavojams un garšīgs saldais ēdiens, kas lieliski iederas brīvdienu ēdienkartē.
Pavlovas kūka tik tiešām ir leģendām apvīta, un katrai šīs kūkas cepējai ir savs knifs, lai tā izdotos brīnumgarda. Garšvielu un pārtikas piedevu vairumtirdzniecības uzņēmuma ''Safrans.lv'' eksperti dalās ar savu Pavlovas kūkas recepti un atklāj pārbaudītu knifu, lai bezē daļa nesakristos.
"Vienīgā kūka, ko protu uzcept un kas nekad nenākas vilties!" – tā par šo kūku saka Līva Segliņa. Recepti viņa pārbaudījusi neskaitāmas reizes, jo ģimenei un draugiem šī kūka ļoti garšo. Līva piebilst, ka visgaršīgākā visiem liekas kūka ar upenēm un ka tad, ja mājās nav kefīra, droši var izmantot pienu – reizēm liekas, ka tad kūka sanāk pat gaisīgāka.
Brokastu siermaize lai paliek citai dienai – ir rīti, kad gribas ko īpašāku. Cepts siers ar saldējumu, skābenām ogām un sulīgiem augļu gabaliņiem ir pilnīgi viss, kas vajadzīgs: karsts, auksts, sātīgs, viegls, aromātisks, atsvaidzinošs... Un nepārspējami elegants!
Ziemīgā bezē rulete ar krēmu un ogām svētku galdam
Ziemassvētkos radi ko maigu un gaisīgu kā sniega pūkas. Ziemīgā bezē rulete ar ogām būs piemērota svētkiem. Vari gatavot ar svaigām odziņām vai ievārījumu. Lielisks papildinājums ir avenes vai aveņu ievārījums, kur spēlējas saldi-skābenas garšas. Recepti iesaka gardēde Solvita Jaukā.
"Šo desertu taisīju "uz dullo", izmantojot produktus, kas bija pa ķērienam, bet rezultāts izdevās ļoti gards, maigs un gaisīgs," recepti iesaka garšīgā "Instagram" konta love to cook autore Veronika Ļevša.
Čia un kokosriekstu piena pudiņš ar ogām un zemesriekstu sviestu
"Laiks tukšot saldētavu un pieliekamo! Ja tev krājumos ir skābens ievārījums un saldētas ogas, tad liec tos lietā, pagatavotu gardu desertu bez cepšanas un vārīšanas. Recepti iesaka garšīgā "Instagram" konta "Tasty For Me" saimniece Sandra.
Zaļie salāti ar aveņu balzamiko mērci un kazas siera gabaliņiem
Zaļie salāti ar saldi skābo balzamiko mērci un kazas siera gabaliņiem varēs greznot jebkuru viesību galdu. Salātiem vispiemērotākais būs mīkstais un svaigais kazas siers, bet mērces akcentiem izvēlies sezonālās ogas, žāvētas dzērvenes un grauzdētas pistācijas. Šobrīd rudenī vispiemērotākās būs rudens avenes, bet to vietā vari izmantot arī kazenes, mellenes, zemenes vai jauktas ogas. Arī pistāciju vietā vari izmantot jebkādus citus riekstus.
Sulīgie un sātīgie arbūza, melleņu un fetas siera salāti
Vai iespējams vēl vienkāršāk, vēl ātrāk, vēl svaigāk un vēl garšīgāk? Lai izbaudītu pilnībā, arbūzam, mellenēm un sieram vajadzētu būt atdzesētam. Mērcīti jācenšas pagatavot attiecīgajās proporcijās – mērcītēm iesakām uzticēties! Tieši dažādas, šķietami vienkāršas mērcītes vienkārši sagrieztus augļus un ogas bieži vien padara par salātiem – harmonisku garšu kopumu. Arī sāls un pipari palīdzēs izbaudīt šo sulīgo, bagātīgo salātu garšas nianses.
Gardie plaucētās mīklas kārumi, kas tiek pildīti ar bagātīgu sviesta krēmu un apklāti ar šokolādes glazūru, nāk no Francijas. Eklērus iecienījuši kā pieaugušie, tā bērni, tādēļ šī deserta pagatavošana un baudīšana pēc vakariņām palutinās ikvienu saldummīli. Klasiskajiem eklēriem ir šokolādes un vaniļas garša, tomēr populāras kļūst arī citas garšu variācijas – tumšās šokolādes vietā izmanto balto, bet krēma pildījumos sastopamas arī ogu, augļu un riekstu garšas."Rimi" gardēde Liene Zemīte iesaka pārbaudītu recepti.
Pēc gardi paēstām vakariņām deserts ar saulainās vasaras saldi skābeno garšu pārsteigs ikvienu saldummīli. Apvienot gardākās vasaras ogas restorāna cienīgā, bet vienkārši pagatavojamā desertā, iesaka "Rimi" gardēdis Normunds Baranovskis.
Kas gan būtu gada siltā sezona bez saldējuma! Ja esi pieņēmis, ka pašam pagatavot saldējumu ir pārāk sarežģīti, nāksies to pieņemt kā stereotipu, jo šī recepte ir katram pa spēkam, turklāt rezultāts garšos tik labi, ka roka nemaz vairs nesniegsies pēc veikalā nopērkamajiem saldējumiem.
Šo saldējumu var pagatavot viegli un ātri. Grūtākais un ilgākais ir sapņot, paciesties un gaidīt, kamēr gardā masa ledusskapī kļūst par īstu saldējumu… Bet gaidīt ir vērts – tik garšīgs tas ir! Ar recepti "Tasty.lv" zemeņu laika konkursā piedalās Ineta Ziberga.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!
Publikācijas saturs vai tās jebkāda apjoma daļa ir aizsargāts autortiesību objekts Autortiesību likuma izpratnē, un tā izmantošana bez izdevēja atļaujas ir aizliegta. Vairāk lasi šeit