Foto: Shutterstock
Etiķa esence Latvijas veikalos netiek tirgota jau kopš 2010. gada, tomēr receptēs joprojām sastāvdaļu uzskaitījumā mēdz parādīties tieši šis produkts. Kā aprēķināt galda etiķa daudzumu, ko pievienot marinādei etiķa esences vietā?

Ņemot talkā matemātiskus aprēķinus, 1 ēdamkarotei 70% etiķa esences līdzvērtīgas būs 7,8 ēdamkarotes 9% galda etiķa. Pārtikas tehnologi uzsver, ka gatavo konservu un marinējumu kvalitāti esences aizstāšana ar galda etiķi neietekmē, ja tiek ievērota pareiza etiķa un ūdens proporcija, proti, gatavojot etiķa marinādi, ūdens jāpievieno par tik karotēm mazāk, cik etiķa pievienots vairāk.

Ja receptē norādīts, ka jāizmanto 1 ēdamkarote etiķa esences uz 1 litru ūdens, izmanto 8 ēdamkarotes 9% etiķa un 895 ml ūdens.

Tiesa, ir vēl cita nianse, kam jāpievērš uzmanība, receptē redzot etiķa esenci. Pievērs uzmanību, no kuras valsts šī recepte nākusi, jo etiķa esences stiprums dažādās valstīs mēdz atšķirties. Latvijā agrāk tika izmantota 70 % etiķa esence, taču ārpus Latvijas par etiķa esenci dēvē etiķa koncentrātu, kurā skābes daudzums svārstās no 15 līdz 25 un pat 30 %, un to var iegādāties veikalos. Ja esence pirkta kādā kaimiņvalstī, pirms lietošanas, pirmkārt, rūpīgi izlasi produkta aprakstu, otrkārt, vadies pēc garšas sajūtas un izrēķini attiecību, kādā to pievienot marinādēm.

Fiksie sīpolu gredzeni pikantā etiķa marinādē

Foto: Privātais arhīvs


Etiķoti saldskābas un kraukšķīgās marinētu sīpolu ripiņas būs kreptīga piedeva gan dažādiem uz grila gatavotiem ēdieniem, gan picai, kebabiem, burgeriem, kā arī siļkei ar biezpienu un jaunajiem kartupeļiem. Recepti Sīpolu ceļa konkursam iesūtījusi Edīte.

Lasīt vairāk

Klasiska gurķu recepte – Latgales salāti

Foto: Privātais arhīvs


Vasara pilnbriedā, jāsteidz pildīt ledusskapis, pagrabs un pieliekamais ar dažādiem krājumiem ziemai, piemēram, ar klasiskajiem gurķu salātiem ziemai no Latgales!

Lasīt vairāk

Gurķu šķēlītes mārrutku marinādē

Foto: DELFI


Mārrutku gurķi – pēdējos gados viens no “modes kliedzieniem”, kā marinēt gurķus. Derēs gan ātrai gurķu nokraukšķināšanai, gan ziemas krājumiem. Viegli saldskābi un ar mārrutku kreptīgumu, garšo labi!

Lasīt vairāk

Marinētas grilētas paprikas

Foto: Shutterstock


Klasiska uzkoda pie grilētas gaļas un dārzeņiem. Tās var kombinēt ar dažādiem salātiem un pasniegt arī kā atsevišķu uzkodu ar garuzdiņiem un vīnu.

Lasīt vairāk

Etiķoti tomāti želejā ar baziliku

Foto: Shutterstock


Tomāti želejā – garda uzkoda ziemas krājumiem.

Lasīt vairāk

Ceptas reņģītes gardā marinādē

Foto: Privātais arhīvs


Ļoti gards paēdiens pie kartupelīšiem – apceptas un iemarinētas reņģes. Ja gatavojies tās ēst jau nākamajā rītā, marinādi gatavo stiprāku, tad tās būs izcili gardas.

Lasīt vairāk

Saldais čili džems

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press


Mazliet citādāka – asā zapte – ar čili un papriku, kuru ziest virsū picas pamatnei, sāļajai plātsmaizei, gaļas ēdieniem. Īpašu garšas noti džemam piešķirs baltvīna etiķis, bet to sabiezinās ievārījuma cukurs.

Lasīt vairāk

Savā sulā konservētas baravikas

Foto: Shutterstock


Garšīgs veids, kā saglabāt karaliskās baravikas ziemai.

Lasīt vairāk

Sēņu - tomātu un sīpolu salāti

Foto: Shutterstock


Ziemas konservu plauktam sēņu - tomātu un sīpolu salāti.

Lasīt vairāk

Zaļo tomātu čatnijs


Ja tavā virtuvē nonākuši vēl nenogatavojušies tomāti, šis ir lielisks veids, kā tos gardi pagatavot un mieloties arī ziemas mēnešos.

Lasīt vairāk

Marinēti sarkanie kāposti


Neparasta, bet vitamīniem pilna recepte, kurā var izmantot jaunās ražas kāpostus. Ja pēc sapildīšanas burkā pāri paliek marināde, to var izmantot salātiem vai citu dārzeņu marinēšanai.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!