Ņemot talkā matemātiskus aprēķinus, 1 ēdamkarotei 70% etiķa esences līdzvērtīgas būs 7,8 ēdamkarotes 9% galda etiķa. Pārtikas tehnologi uzsver, ka gatavo konservu un marinējumu kvalitāti esences aizstāšana ar galda etiķi neietekmē, ja tiek ievērota pareiza etiķa un ūdens proporcija, proti, gatavojot etiķa marinādi, ūdens jāpievieno par tik karotēm mazāk, cik etiķa pievienots vairāk.
Ja receptē norādīts, ka jāizmanto 1 ēdamkarote etiķa esences uz 1 litru ūdens, izmanto 8 ēdamkarotes 9% etiķa un 895 ml ūdens.
Tiesa, ir vēl cita nianse, kam jāpievērš uzmanība, receptē redzot etiķa esenci. Pievērs uzmanību, no kuras valsts šī recepte nākusi, jo etiķa esences stiprums dažādās valstīs mēdz atšķirties. Latvijā agrāk tika izmantota 70 % etiķa esence, taču ārpus Latvijas par etiķa esenci dēvē etiķa koncentrātu, kurā skābes daudzums svārstās no 15 līdz 25 un pat 30 %, un to var iegādāties veikalos. Ja esence pirkta kādā kaimiņvalstī, pirms lietošanas, pirmkārt, rūpīgi izlasi produkta aprakstu, otrkārt, vadies pēc garšas sajūtas un izrēķini attiecību, kādā to pievienot marinādēm.
Fiksie sīpolu gredzeni pikantā etiķa marinādē
Etiķoti saldskābas un kraukšķīgās marinētu sīpolu ripiņas būs kreptīga piedeva gan dažādiem uz grila gatavotiem ēdieniem, gan picai, kebabiem, burgeriem, kā arī siļkei ar biezpienu un jaunajiem kartupeļiem. Recepti Sīpolu ceļa konkursam iesūtījusi Edīte.
Klasiska gurķu recepte – Latgales salāti
Vasara pilnbriedā, jāsteidz pildīt ledusskapis, pagrabs un pieliekamais ar dažādiem krājumiem ziemai, piemēram, ar klasiskajiem gurķu salātiem ziemai no Latgales!
Gurķu šķēlītes mārrutku marinādē
Mārrutku gurķi – pēdējos gados viens no “modes kliedzieniem”, kā marinēt gurķus. Derēs gan ātrai gurķu nokraukšķināšanai, gan ziemas krājumiem. Viegli saldskābi un ar mārrutku kreptīgumu, garšo labi!
Marinētas grilētas paprikas
Klasiska uzkoda pie grilētas gaļas un dārzeņiem. Tās var kombinēt ar dažādiem salātiem un pasniegt arī kā atsevišķu uzkodu ar garuzdiņiem un vīnu.
Etiķoti tomāti želejā ar baziliku
Tomāti želejā – garda uzkoda ziemas krājumiem.
Ceptas reņģītes gardā marinādē
Ļoti gards paēdiens pie kartupelīšiem – apceptas un iemarinētas reņģes. Ja gatavojies tās ēst jau nākamajā rītā, marinādi gatavo stiprāku, tad tās būs izcili gardas.
Saldais čili džems
Mazliet citādāka – asā zapte – ar čili un papriku, kuru ziest virsū picas pamatnei, sāļajai plātsmaizei, gaļas ēdieniem. Īpašu garšas noti džemam piešķirs baltvīna etiķis, bet to sabiezinās ievārījuma cukurs.
Savā sulā konservētas baravikas
Garšīgs veids, kā saglabāt karaliskās baravikas ziemai.
Sēņu - tomātu un sīpolu salāti
Ziemas konservu plauktam sēņu - tomātu un sīpolu salāti.
Zaļo tomātu čatnijs
Ja tavā virtuvē nonākuši vēl nenogatavojušies tomāti, šis ir lielisks veids, kā tos gardi pagatavot un mieloties arī ziemas mēnešos.
Marinēti sarkanie kāposti
Neparasta, bet vitamīniem pilna recepte, kurā var izmantot jaunās ražas kāpostus. Ja pēc sapildīšanas burkā pāri paliek marināde, to var izmantot salātiem vai citu dārzeņu marinēšanai.