Svaigie gurķi ir pārņēmuši ne tikai tirgus stendus un veikalu plauktus, bet arī piemājas siltumnīcas. Kad mājās pārnests krietni pasmags maišelis koši zaļo gurķu, bet lielā konservēšana iecerēta vien pēc pārs dienām, jādomā, kur nešļavu uzglabāt. Izrādās, ledusskapis nebūt nav labākā vieta, kur gurķiem gaidīt savu kārtu uz ieburkošanu. Kādēļ tas tā, uzzini, izlasot šo rakstu.
Ne vienu vien saimnieci nomoka jautājums, kā vienkāršā veidā panākt, lai konservēšanai izmantojamie trauki būtu pietiekami tīri. Pašmāju speciālisti skaidro, ka pietiks ar to, ja gurķu konservēšanai paredzētos traukus mājas apstākļos tīri izmazgāsi un izkarsēsi cepeškrāsnī. Turpat, sterilā vidē, arī atdzesē un tikai tad tajos pilda konservējamos produktus. Ja pildīšanai izmantoši karstas, vēl neatdzesētas burkas, tās var sprāgt. Pastāv arī citi paņēmieni trauku sterilizēšanai. Kādi tie ir, skaidrojām te.
Iespējams, tas daudziem būs jaunums, bet jau daudzus gadus Latvijas veikalos ir aizliegts pārdot etiķa esenci. Tomēr gurķu konservēšanas receptēs joprojām sastāvdaļu uzskaitījumā ir minēts tieši šis produkts. Ar ko un kādā proporcijā aizstāt etiķa esenci, atklājām šajā padomrakstā.
Pat strikti ievērojot recepti un gatavošanas tehnoloģiju, var gadīties, ka gurķu cerētais kraukšķīgums izpaliek. Izrādās, viss nav atkarīgs tikai no saimnieces prasmēm, tadēļ šajā rakstā skaidrojām, kā nekļūdīties, izvēloties gurķus konservēšanai un kādus pārbaudītus knifiņus izmantot kraukšķīguma nodrošināšanai, bet, lūk, te atklājām, kādus garšaugus un garšvielas pievienot marinādei, lai gurķi būtu īpaši gardi un aromātiski.
Kad teorija apgūta, laiks ķerties pie prakses! 24 dažādos veidos konservētu gurķu receptes – gan ātrai nokraukšķināšanai, gan ziemas krājumiem – meklē te, bet, izlasot šo rakstu, uzzināsi trīs receptes nevainojami kraukšķīgiem mazālītajiem gurķīšiem, kas pagatavojami vien nieka 30 minūtēs.
Lai labi garšo!
Gurķu laiks turpinās: kāda ir labākā vieta to glabāšanai
Svaigie gurķi ir pārņēmuši ne tikai tirgus stendus un veikalu plauktus, bet arī piemājas siltumnīcas, kurās paši varam būt lepni dārznieki un plūkt sulīgos dārzeņus. Bet ko darīt, lai paildzinātu skaisto mirkli, un gurķi nesabojātos jau trīs dienās, bet priecētu vismaz nedēļu?
Konservēšanas gudrības: Vajag vai nevajag sterilu burku?
Nemanot vien klāt konservēšanas sezona. Dārzos gatavojas vasaras veltes un jāsāk domāt, kā tās uzglabāt ziemas periodam. Kā vienkāršā veidā panākt, lai konservēšanai izmantojamie trauki būtu pietiekami tīri, lai tajos varētu pildīt sagatavotos vasaras labumus? Savā pieredzē ar žurnāla "1000 padomi" pielikumu "Marinēšana" dalās LLU Pārtikas tehnoloģijas fakultātes docente Solvita Kampuse.
Kā sterilizēt un pasterizēt konservu burkas ātri un bez tvaikiem piekarsētas virtuves
Krietnai saimniecei ir goda lieta vasarā teju katru brīvo brīdi izmantot, papildinot pieliekamā krājumus ar dažādos veidos ieburkotām dārza un meža veltēm. Lai darbs vainagotos gardā rezultātā, nākas krietni pasvīst, jo konservēšanas procesu grūti nosaukt par patīkamu nodarbi, it īpaši karstajās vasaras dienās, kad nākas ilgas stundas pavadīt sutīgā, ūdens garaiņiem piepildītā virtuvē. Izrādās, labs palīgs, paātrinot un atvieglojot sterilizēšanu un karsēšanu, ir mikroviļņu krāsns.
Burku sterilizēšana mājās: kā sagatavot traukus konservēšanai
Tā kā strauji pietuvojies tas laiks, kad gatavojam ievārījumus, kompotus, sulas, sīrupus un citus labumus, ko no burciņām ēst ziemā, jāpadomā par to, lai trauki būtu piemēroti ieburkošanai. Kā sagatavot burciņas un stikla pudeles, lai ievārījumi tajās turētos svaigi vairākus mēnešus?
Kā sagatavot burkas un vāciņus konservēšanai
Lasītāja mums raksta: Labdien! Tikai tagad esmu ķērusies pie gurķu marinēšanas, un tomātu konservēšanas, bet vēl līdz šim nezinu, kā pareizi jāsagatavo burkas, lai būtu sterilas, agrāk vienkārši izmazgāju, un pēc tam burkās ielēju vārošu ūdeni. Marinētie gurķi samērā ātri tika apēsti, tādēļ nezinu, vai krājumi varētu saglabāties visu ziemu. Kā rīkoties ar burkām?
Konservēšanas viltības: Ar ko aizstāt etiķa esenci?
Jau četrus gadus Latvijas veikalos ir aizliegts pārdot etiķa esenci, taču konservēšanas receptēs joprojām sastāvdaļu uzskaitījumā ir minēts tieši šis produkts. Ko darīt, ja esences krājumi mājās beigušies? Ar ko aizstāt?
Konservēšanas knifiņi: Kā panākt, lai gurķi būtu kraukšķīgi?
Pašā konservēšanas sezonas karstumā jāsteidz burkās salikt un ziemai saglabāt visas dārza veltes. Latvietim grūti iedomāties gardāku uzkodu par tikko no burkas izņemtu kraukšķīgu pašu gatavotu gurķīti. Kā panākt, lai gurķis būtu nevis mīksts ar cietu mizu, bet gan patīkami krakšķīgs un stingrs pēc konsistences? Žurnāls "Dienas Ēdieni" apkopojis padomus un faktorus, kas ietekmē gurķu kraukšķīgumu. Izrādās, viss nav atkarīgs tikai no saimnieces prasmēm - gardāko gurķu sākums meklējams jau audzēšanas pašā sākumposmā.
Mērcēšana, mizošana un rīvēšana: tautas metodes gurķu rūgtuma novēršanai
"Saules dūriens" un nepietiekama laistīšana ir daži no iemesliem, kādēļ gurķi var iegūt netīkami rūgtenu piegaršu. Ko iesākt, ja pagaršojot secini, ka gadījies "iekrist", iepērkoties tirgū vai, ka šāda liksta piemeklējusi arī tava dārza gurķu ražu. Vai tiešām nekas vairs nav līdzams un gurķi jāizmet mēslainē? Izrādās, viss vēl ir glābjams.
Sezonas produkts – mazsālītie gurķi: trīs metodes nevainojamam rezultātam 30 minūtēs
Kraukšķīgas mazsālīto gurķu šķēles, bez šaubām, ir populārākā pavasara - vasaras sezonas uzkoda, ko ceļam galdā gan kā piedevu kūpošiem jaunajiem kartupeļiem, gan šašlikam, gan kāri kraukšķinām tāpat vien. Pretoties gurķīšu maigi sāļajai, diļļaini upeņotajai garšai gluži vienkārši nav iespējams! Bēda tikai, ka parasti mieloties ar mazsālītajiem sakārojas “uz sitienu”, bet, kaut sālīšanas proces ir ātrs un vienkāršs, gaidīšanas process parasti ilgst vismaz diennakti. Sekojot mūsu ieteiktajām metodēm, varēsi mieloties ar šo kraukšķīgo delikatesi jau pēc 30 minūtēm.
Kādas garšvielas un garšaugus likt marinētu gurķu burkās
Tā kā gurķi siltumnīcās jau izstiepušies, to sālīšanas un marinēšanas laiks uzņem apgriezienus. Ne velti dārza darbu kalendārā teikts, ka šonedēļ jāatvēl laiks tieši šai nodarbei. Tā kā pamatrecepte marinēšanai ir viena, atliek izlemt, kādus garšaugus un garšvielas vēl pievienot, lai gurķi būtu izteikti kraukšķīgi un gardi.
Ko iesākt ar gurķu ražu? 24 receptes ātrai apēšanai un ziemas krājumiem
Kā gudri realizēt 10 kilogramus gurķu, kas atceļojuši no laukiem vai siltumnīcas uz virtuvi? Itin vienkārši, sagatavojot tos ātrai apēšanai vai ziemas krājumiem. Ja arī tavās mājās ir lērums gurķu un prāto, ko ar tiem iesākt, lūk lērums ideju no "Tasty" recepšu krājumiem!
7 mazsālīto gurķīšu receptes kārai nokraukšķināšanai
Tā kā tirgū un veikalos jau parādījušies Latvijā audzētie gurķīši, ir īstais brīdis atklāt mazsālīto gurķu sezonu. Sālīšana ir ātrs variants, kā pirmos gurķus sagatavot gardi, lai varētu tos baudīt jau pēc dažām stundām un vēl pāris nākamās dienas, sagriežot šķēlītēs un pasniedzot kā piedevu pie kartupeļu biezputras, dažādiem uz grila gatavotiem ēdieniem vai kāri nokraukšķinot tāpat vien. Tāpēc jau šodien nopērc pāris kilogramu gurķīšu, izvēlies stikla burku, palielāku bļodu vai katliņu un ķeries pie darba.