Lai tevi nepiemeklētu šāda neraža, velti iztērējot produktus, naudu un savu dārgo laiku, šoreiz, iedvesmojoties no portāla "Aif", uzskaitīsim 11 kļūdas, kuras, konservējot gurķus, tiek pieļautas visbiežāk.
"Nepareizie" gurķi
Gurķu šķirnes ir ļoti dažādas, bet ne visas ir paredzētas ieburkošanai. Ja konservēšanai izvēlēsies nepareizas šķirnes gurķus, tie, ļoti iespējams, ilgāk uzglabāti, kļūs mīksti un bezgaršīgi. Vislabākie ir asām pumpiņām klāti gurķēni ar biezu mizu, ko tautā mēdz dēvēt par lauku gurķiem – tie konservējot lieliski saglabā kraukšķīgumu.
Gurķi ar mazāk raupjām un izteiktām pumpām nebūs tā labākā izvēle, bet vissliktākais variants ieburkošanai ir gludie gurķi.
Pārauguši gurķi
Protams, arī pāraugušus gurķus mēdz izmantot konservēšanai, bet to dara aiz izmisuma, kad raža padevusies tik branga, ka to vairs nav kur likt. Bet, ja ziemā vēlies mieloties ar stingriem, kraukšķīgiem gurķīšiem, vislabākā izvēle būs 10-12 centimetru gari mazulīši.
Ja tomēr gurķi saauguši izmērā brangāki, gluži ārā tos nemet, bet izmanto Latgales salātos (receptes te) vai iesāli pāris trīslitru burkās – noderēs rasolam un vinegretam.
Rūgti gurķi
Pirms ražu liec burkās, gurķus noteikti pagaršo. Ja tie ir rūgti, tad vērts apsvērt domu atteikties no to konservēšanas, lai ziemā nenāktos vilties. Ja tomēr vēlies ar rūgtajiem gurķiem "pacīnīties", vari tiem nogriezt galus, nomizot gurķus, pārliet ar aukstu ūdeni un mērcēt 10-12 stundas, tad ūdeni noliet, gurķus noskalot un izmantot pēc nepieciešamības. Šajā rakstā atradīsi vēl vairākas tautas metodes gurķu rūgtuma novēršanai.
Krāna ūdens
Reti kurš aizdomājas, ka ūdens kvalitāte un garša lielā mērā ietekmē konservējamo produktu garšas īpašības. Tādēļ nav jābrīnās, ka, pat sekojot vienas receptes norādījumiem, katram gatavotājam rezultāts sanāk pavisam atšķirīgs, jo viens izmanto pilsētas ūdensvada ūdeni, bet otrs – smeltu no lauku akas vai avota. Nevajag būt gaišreģim, lai būtu skaidrs, ka krāna ūdens gurķu garšu noteikti neietekmēs uz labāko pusi.
Ja tas ir iespējams, ne vien gurķu konservēšanai, bet arī mērcēšanai labāk izmantot avota, akas vai vismaz kvalitatīvu dzeramo ūdeni.
Smalkais sāls
Lasot receptes, ņem vērā, ka tajās norādīts rupja maluma galda sāls vai jūras sāls. Nekādā gadījumā nevajadzētu ļauties radošiem eksperimentiem, šo produktu aizstājot ar smalko sāli vai, kas vēl ļaunāk – jodētu sāli. Ja neklausīsi šim padomam, nebrīnies, ja gurķi sanāks pārsālīti, mīksti vai burkas ziemā "uzies gaisā".
Gurķu nemērcēšana
Pat ja gurķīši ir nule kā no dobes plūkti, tos pirms konservēšanas vajadzētu pārliet ar aukstu ūdeni un mērcēt vismaz 2-3 stundas, lai tie, piesūcoties ar ūdeni, "atžirgtu", kļūtu stingri un kraukšķīgi.
Nogriezti galiņi
Bieži vien receptēs tiek ieteikts pirms sālīšanas gurķiem nogriezt galiņus, lai tie ātrāk piesūktos ar marinādi. Vienīgais variants, kad tas ir pieļaujams – gatavojot mazsālītos gurķus ātrai noēšanai (receptes te). Ja iecerēts gurķus konservēt ziemas krājumiem, tad galiņus nost negriez, jo, tā rīkojoties, gurķi var kļūt mīksti.
Mārrutku nepievienošana
Mārrutka saknei vai lapām gurķu burkās (lūk, recepte) nav tikai dekoratīva nozīme. Pirmkārt, mārrutki nodrošina kraukšķīgumu, otrkārt – tiem piemīt antibakteriālas īpašības, kas pasargās gurķus no bojāšanās. Līdzīgas īpašības piemīt arī ozola lapām (recepte šeit), ko nereti mēdz izmantot gurķu konservos. Tādēļ, nākamreiz ķeroties pie konservēšanas, noteikti sarūpē kādu no šīm svarīgajām sastāvdaļām.
Netīras burkas
Tā vien šķiet, ka šī ir ābeces patiesība, kura zināma katram konservētājam, bet laika ekonomijas nolūkā daudzi šo svarīgo soli izlaiž – burkas neizmazgā pietiekami rūpīgi un nosterilizē pavirši. Un velti! Jo baktērijas vairojas zibenīgā ātrumā, īpaši jau siltumā. un kurš gan visus savus konservējumus uzglabā ledusskapī?! Tādēļ, lai neriskētu izniekot produktus, darbu un savu laiku, rūpīgi izberz burkas un vāciņus ar dzeramo sodu un pēc tam nosterilizē. Šajā rakstā stāstījām, kā to paveikt, izmantojot mikrovilņu krāsni, bet šajā – cepeškrāsni.
Burku neapgriešana
Ja gatavo gurķus ar karsēšanas vai karstās marinādes metodi, pēc burku aizvākošanas tās noteikti vajag apriezt ar vākiem uz leju un atdzesēt līdz istabas temperatūrai. Tas tiek darīts tādēļ, lai vāciņi uzsiltu, kļūtu elastīgāki un blīvāk "piesūktos" pie burkas. Šādi rīkojoties, nodrošināsies, ka konservu burkas ir hermētiski noslēgtas, tajās neiekļūs gaiss un konservi būs ilgi uzglabājami.
Etiķešu neuzlīmēšana
Visiem konserviem ir savs derīguma termiņš – tie nav uzglabājami mūžīgi. Ideālā variantā krājumus vajadzētu izlietot gada laikā, bet konservēti gurķi var tikt uzglabāti pat divus gadus, apgalvo portāls "Aif". Tomēr šajā jautājumā nevajadzētu lieki riskēt, paļaujoties vien uz savu lielisko atmiņu. Labāk sagatavo konservu burkām glītas etiķetes, uz kurām norādi ieburkošanas datumu, bet pavisam slinkajā variantā vari ciparus piefiksēt uz burkas vai vāciņa ar noturīgu marķieri, kurš pēc tam būs arī daudz vieglāk notīrāms nekā papīra etiķete, kura mēdz pārlieku cieši "pieķerties" burkai.
Nu, kad tev zināmi, visi svarīgākie gurķu konservēšanas padomi, lūk, receptes izmēģināšanai!
10 mazsālīto gurķīšu receptes kārai kraukšķināšanai
Vasarā jābauda visi labumi, ko sniedz tirgus, dobes un siltumnīcas piedāvājums, tāpēc nevajadzētu laist garām izdevību pagatavot mazsālītos gurķīšus mājās. Vieglākai dzīvei "Tasty" izvēlējās 10 mazsālīto gurķīšu receptes, kuru pagatavošana neprasīs daudz pūļu.
Sezonas produkts – mazsālītie gurķi: trīs metodes nevainojamam rezultātam 30 minūtēs
Kraukšķīgas mazsālīto gurķu šķēles, bez šaubām, ir populārākā pavasara - vasaras sezonas uzkoda, ko ceļam galdā gan kā piedevu kūpošiem jaunajiem kartupeļiem, gan šašlikam, gan kāri kraukšķinām tāpat vien. Pretoties gurķīšu maigi sāļajai, diļļaini upeņotajai garšai gluži vienkārši nav iespējams! Bēda tikai, ka parasti mieloties ar mazsālītajiem sakārojas “uz sitienu”, bet, kaut sālīšanas proces ir ātrs un vienkāršs, gaidīšanas process parasti ilgst vismaz diennakti. Sekojot mūsu ieteiktajām metodēm, varēsi mieloties ar šo kraukšķīgo delikatesi jau pēc 30 minūtēm.
Marinēti, mazsālīti un ātrai apēšanai gatavoti – kraukšķīgo gurķu iekonservēšana
Gurķi siltumnīcās aug kā no pārpilnības raga, tāpēc bez baudīšanas svaigā veidā noteikti jāizmanto iespēja to iekonservēšanai. Galu galā, ziemas sezonā tā vien gribēsies attaisīt burciņu un kāriem zobiem nokraukšķināt iekonservētos vasaras labumus.
Ne tikai Latgales gaumē: 12 gurķu salātu receptes ziemai
Šogad gurķu dobes audzētājus apdāvinājušas īpaši bagātīgi. Sulīgie gurķēni aug griezdamies, tā ka dienas raža jāmēra spaiņiem vien. Labākais veids, kā izmantot lielāku daudzumu gurķu, ir dažādi burciņsālāti, ko noglabāt pieliekamajā. Pārskatot "Tasty" apcirkņus, par prieku čaklajiem konservētājiem sameklējām 12 gurķu salātu receptes
Bez pasterizēšanas un liekām pūlēm: 17 gurķu versijas ziemas krājumiem
Gurķu ieburkošanas sezona ir uzņēmusi apgriezienus, tādēļ laiks lūkot pēc receptēm – ne tikai gadu gaitā pārbaudītām, bet arī pavisam jaunām! Šoreiz no "Tasty" recepšu krājumiem izvēlējāmies vienkāršas gurķu sagataves ziemai, kuras varēsi pagatavot bez karsēšanas, aiztaupot sev liekas pūles. Labumus atliks pārliet ar izvēlēto marinādi vai saliet burciņās, un lieta darīta!
Ko iesākt ar gurķu ražu? 24 receptes ātrai apēšanai un ziemas krājumiem
Kā gudri realizēt 10 kilogramus gurķu, kas atceļojuši no laukiem vai siltumnīcas uz virtuvi? Itin vienkārši, sagatavojot tos ātrai apēšanai vai ziemas krājumiem. Ja arī tavās mājās ir lērums gurķu un prāto, ko ar tiem iesākt, lūk lērums ideju no "Tasty" recepšu krājumiem!