Foto: Shutterstock
Kārtīgām svinībām - kārtīgu kliņģeri!
150Minūtes
12Sastāvdaļas
vidēji

Sastāvdaļas

Porcijas: 14
0.5 lpiens 3,8%1 kgmilti1 glāzecukurs1 TKsāls kardamons200 gmargarīns cepšanai 'Rama Maestro'1 gab.paciņa rauga citrona miziņa rozīnes zemesrieksti1 gab.ola pūdercukurs

Pagatavošana

1

Rozīnes noskalo, aplej ar verdošu ūdeni un atstāj uzbriest. Rozīņu daudzums atkarīgs no tā, cik rozīņainu kliņģeri vēlies pagatavot.

2

Lielā karstumizturīgā bļodā, kuru var likt uz uguns, ieber sāli un cukuru. Uzkaisa kardamonu. ~ 1/2 - 1 tējkaroti.

3

Pielej pienu un samaisa.

4

Atsevišķā trauciņā saberž raugu saberž, pārber ar vienu tējkaroti cukura un atstāj nedaudz pastāvēt, līdz piens uzsildīsies. Tad raugu samīca, līdz tas izkusis.

5

Pienu liek uz lēnas uguns un maisot silda, līdz piens uzsilis. Ņem vērā - tam ir jābūt siltam, bet ne karstam.

6

Silto pienu noņem no uguns. Pielej un iemaisa izkausēto raugu.

7

Rozīnes nolej sietā, pārkaisa ar miltiem un apviļā.

8

Pienā ieber 1 kg miltu un visu samīca.

9

Pievieno miltos apviļātās rozīnes un visu vēlreiz samīca.

10

Ņem margarīnu un pa porcijām iemīca mīklā - pievieno nedaudz, mīca mīklu, pievieno vēl, iemīca, visu atkārto, līdz viss margarīns iemīcīts.

11

Mīklai pierīvē citrona miziņu un vēlreiz iemīca.

12

Turpina mīcīt mīklu, ja nepieciešams, pievieno vēl miltus. Mīkla ir gatava, kad tā vairs nelīp pie rokām (atlec). Tai jābūt stingrākai kā pīrāgu mīklai.

13

Gatavo mīklas bumbu pārsedz ar tīru dvielīti un liek siltumā uzrūgt apmēram pusstundu, stundu.

14

Kad šis laiks pagājis, tīru galdu pārkaisa ar miltiem, uzrūgušo mīklu ņem no trauka un ķeras pie kliņģera veidošanas - ar rokām izveido garu, vienāda biezuma "desu", ko pārceļ uz ietaukotas cepamās plāts un savij kliņģeri. Kliņģerim pa virsu liek nelielas cepšanas margarīna piciņas un pārziež ar sakultu olu.

15

Svaigiem zemesriekstiem noberž miziņu, uzber uz kliņģera un ar roku nedaudz iespiež mīklā.

16

Cepeškrāsni uzkarsē līdz 165 grādiem un liek kliņģeri cepties aptuveni 40-45 minūtes.

17

Ieteikums vispirms kliņģeri likt zemākā līmenī un, kad tas apcepies dzeltens, pārcelt augstāk.

18

Kliņģera gatavību vislabāk noteikt ar skaliņu, kad izskatās izcepties, iedur skaliņu un, ja kociņam mīkla nelīp klāt, tad ir droši, ka gardums gatavs.

19

Ja kliņģera virsma ir diezgan apcepusies vai pat jau sāk degt, bet "skaliņa tests" rāda, ka kliņģerim vēl jācepas, to pārklāj ar mitru cepamo papīru un cep gatavu.

20

Gatavo kliņģeri izceļ no cepeškrāsns, nedaudz atdzesē un pārkaisa ar pūdercukuru.

"Šis kliņģeris sanāk ļoti garšīgs, lai to saglabātu mīkstu vairākas dienas, es mēdzu to pārklāt ar dvielīti. Gatavojot mīklu, tai var pievienot arī safrānu. Rozīņu pildījumu var papildināt ar marmelādi, kanēli, citiem žāvētiem augļiem, kas nu kuram labāk tīk," iesaka receptes autore DaceP.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!