Sastāvdaļas
Pagatavošana
Dzirnaviņās samaļ garšvielas.
Tukšā, sausā katlā ber cukuru un uz lēnas uguns, nepārtraukti maisot, izkausē un sabrūnina. Tas aizņem aptuveni 30 minūtes.
Cukura sīrups ir ārkārtīgi karsts, vēlams to gatavot, kad mājās nav bērnu, jo tas nepārtraukti jāmaisa un jāuzmana.
Krāsai jābūt pavisam tumšai, jo piparkūku krāsa būs par toni gaišāka.
Uzmanīgi pievieno ūdeni un maisa, līdz veidojas viendabīga masa.
Pievieno margarīnu un maisa, līdz izkūst.
Pievieno mazāko daļu miltu, vēlams sijātu, kārtīgi izmaisa.
Masa jau vairs nav tik karsta, pievieno garšvielas, krējumu sajauktu ar sodu un sakultas olas.
Kad masa ir kārtīgi izmaisīta, viendabīga, pievieno atlikušos miltus.
Visu izmaisa, mīkla ir vijīga, diezgan viegli maisāma, bet pagaidām miltus vairāk likt nevajag, ja otrā dienā šķitīs, ka ir par maz miltu, tad var pievienot.
Mīklu pārlej bļodā un liek ledusskapī.
Pirms cept piparkūkas, mīklai vismaz nakti vajadzētu nostāvēties ledusskapī.
Nākamajā dienā sacietējušo mīklu izņem no bļodas, sadala pa porcijām.
Ja negrib visu vienā reizē cept, mīklu ietin pārtikas plēvē un uzglabā ledusskapī.
Ņem plāts lieluma cepamo papīru, uzliek virsū palielu gabalu mīklas un izrullē pa visu papīru. Mīkla var iet pāri malām, vai kaut kur nesniegties līdz malām.
Lai vieglāk izrullēt, tad vienu papīra malu var piespiest ar sānu pie darba virsmas malas, vai arī pārrullējot pāri papīram - pati mīkla it kā fiksē to papīru un tas vairs neslīd pa galdu.
No izrullētās mīklas izspiež figūriņas, lieko mīklu noņem nost.
Cepamo papīru ar visām figūriņām uzslidina uz plāts. Cep ~200*C ~ 7 - 8 minūtes.
Cepoties piparkūkas uzpūšas, bet tas nekas, kad izcepsies, būs atkal plānas.
Gatavas piparkūkas uzreiz no plāts neņem nost, jo tās vēl ir mīkstas, pēc kādas minūtes būs kraukšķīgas, tad var ņemt nost.
Kad cepumi atdzisuši, tas var dekorēt ar olas baltuma un pūdercukura glazūru (1 glāze pūdercukurs, 1 olas baltums, nedaudz citronu sulas, visu saputo).
Cepot piparkūkas, jāuzmanās, jo cepumi ātri var piedegt. Tumšākās nebūs garšīgas, jo tām būs rūgtuma piegarša.
Ja cepumi pastāv ilgāk mitrumā, piemēram, virtuvē, dienas 3 - 4, tad tie kļūst mīkstāki un vijīgāki.
Iesūtīja: